Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
New wave

#27301 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by New wave »

Sta je ovo, 32 osobe zarazene odmah vijest sesta po redu, a neuka sirotinja se prima na N1 i klix. Kakva bagra !!!
Mogy87

#27302 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 12/08/2020 11:43
malocvijece wrote: 12/08/2020 11:14
BadBoy wrote: 12/08/2020 11:09 Ali opet se vraćamo na to kakav smo mi narod. Eno tema "Zagađenje u BiH" mrtva stoji dok ne dođe zima i smog te ne opali u facu. Sad je vrijeme da rješavamo zagađenje za narednu godinu ili onu godinu iza.

Al' jok, niko ništa, dok ne dođe novembar i onda će se i tu pratiti brojač (ali onaj od američke ambasade) i psovati po forumu....
Mene je već strah tog zagađenja. Mlađi sin je jedne godine bronhitis dobio baš zbog tog. Imamo na jednoj strani termoelektranu, a na drugoj neodgovorne pojedince koji samo još mrtve ljude ne lože.
Već sam počela guglati aparate za prečišćavanje vazduha da barem u stanu možemo disati, a i zaštitne maske za vani.

Što se tiče ovog zadnjeg, ima li neko preporuku?
Jedini nacin da se sacuvamo od zagadjenja je da pobjegnemo iz gradova na sela i planine. Sistem moze nekim mjerama smanjiti zagadjenje, ali ocigledno da se ne zamaraju puno i da nema interesa. Subvencioniranje cijene plina i struje, kao i pojacane inspekcije na mjestima gdje se prodaje ugalj i nafta bi mogle poprilicno uticati na zagadjenost. Od toga nema nista. Vozaci koji voze vozila na LPG placaju skuplju registraciju, svakih nekoliko godina rade ateste plinskih instalacija koje kostaju i po nekoliko stotina maraka. Ovdje se tako destimulise koristenje eko friendly goriva, dok se, recimo, u jednoj Svedskoj oslobadjas poreza ako kupujes vozilo koje koristi plin ili struju.
Evo primjer da se moze kad se hoce: jedne godine je bilo zagadjenje katastrofa. Inspekcija uzela listu svih kompanija koje su kupile loz ulje. Loz ulje je u federaciji zabranjeno u maloprodaji. Zaredali od firme do firme: ako je pumpa, a nemaju neku proizvodnju znaju odmah za sta su ga koristili i automatski kazna. Problem loseg goriva i zagadjenja od loze rijesen.
statixx

#27303 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Mogy87 wrote: 12/08/2020 11:42
statixx wrote: 12/08/2020 11:38 Treba ti 20 maski da prebrodis zimu, znaci preko 1 000 km po osobi. :D
Kako? Pa neka je 80 sati. Koristis je 3 sata dnevno. Kad je visoko zagadjenje neces setati po gradu s maskom vec se hvatati planine. Znaci 5 maski za jednu sezonu :D
Dobro si, mada je i to fina cifra :D
zubi

#27304 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Mogy87 wrote: 12/08/2020 11:24 Ja imam preciscivac zraka u stanu, a ako si spremna investirati ja bi ti preporucila ovu trajniju masku:
Vijek trajanja zavisi od kolicine zagadjenja.
https://vogmask.ba/
Ne pise cijena...?
Mogy87

#27305 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zubi wrote: 12/08/2020 11:48
Mogy87 wrote: 12/08/2020 11:24 Ja imam preciscivac zraka u stanu, a ako si spremna investirati ja bi ti preporucila ovu trajniju masku:
Vijek trajanja zavisi od kolicine zagadjenja.
https://vogmask.ba/
Ne pise cijena...?
https://m.facebook.com/pg/vogmaskbih/sh ... _shop_card
zubi

#27306 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

laik1981 wrote: 12/08/2020 11:30 Onaj ko nije bendo maske ne benda ih ni sada,
Ovo nije tacno, zadnjih dana se puno vise nosi maska, strah je ucinio svoje... umiru ti poznati ljudi i normalno da ces se prepasti i uozbiljiti...
Tesla Edison

#27307 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BadBoy wrote: 12/08/2020 11:09 Ali opet se vraćamo na to kakav smo mi narod. Eno tema "Zagađenje u BiH" mrtva stoji dok ne dođe zima i smog te ne opali u facu. Sad je vrijeme da rješavamo zagađenje za narednu godinu ili onu godinu iza.

Al' jok, niko ništa, dok ne dođe novembar i onda će se i tu pratiti brojač (ali onaj od američke ambasade) i psovati po forumu....
Mene je već strah tog zagađenja. Mlađi sin je jedne godine bronhitis dobio baš zbog tog. Imamo na jednoj strani termoelektranu, a na drugoj neodgovorne pojedince koji samo još mrtve ljude ne lože.
Već sam počela guglati aparate za prečišćavanje vazduha da barem u stanu možemo disati, a i zaštitne maske za vani.

Jedini nacin da se sacuvamo od zagadjenja je da pobjegnemo iz gradova na sela i planine. Sistem moze nekim mjerama smanjiti zagadjenje, ali ocigledno da se ne zamaraju puno i da nema interesa. Subvencioniranje cijene plina i struje, kao i pojacane inspekcije na mjestima gdje se prodaje ugalj i nafta bi mogle poprilicno uticati na zagadjenost. Od toga nema nista. Vozaci koji voze vozila na LPG placaju skuplju registraciju, svakih nekoliko godina rade ateste plinskih instalacija koje kostaju i po nekoliko stotina maraka. Ovdje se tako destimulise koristenje eko friendly goriva, dok se, recimo, u jednoj Svedskoj oslobadjas poreza ako kupujes vozilo koje koristi plin ili struju.
Ja sam čuo da LPG zagađuje više nego dizel dok je CNG taj koji ne zagađuje ali CNG se slabo ili nikako koristi kod nas.

Navodno LPG je derivat nafte i zbog toga puno zagađuje.
laik1981

#27308 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

zubi wrote: 12/08/2020 11:52
Ovo nije tacno, zadnjih dana se puno vise nosi maska, strah je ucinio svoje... umiru ti poznati ljudi i normalno da ces se prepasti i uozbiljiti...
Jah, obidji malo ugostiteljske objekte. Sta bi sa bajramom i Neumom? Preskoci ti dio posta gdje to pominjem. Prestanite vise histerisati i pricati nebuloze..
zubi

#27309 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

laik1981 wrote: 12/08/2020 11:54
zubi wrote: 12/08/2020 11:52
Jah, obidji malo ugostiteljske objekte. Sta bi sa bajramom i Neumom? Preskoci ti dio posta gdje to pominjem. Prestanite vise histerisati i pricati nebuloze..
Ne histerisem, ne projeciraj svoje furke na mene.

Samo se referisem na dio o maskama, maske se vidno vise nose zadnjih dana.
Officer Crabtree

#27310 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Officer Crabtree »

od prije par dana u trznim centrima stoji zastitar na vratima i ne da bez maske, čim je inspekcija najavila obilaske
nosara

#27311 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

Mogy87 wrote: 12/08/2020 11:43
nosara wrote: 12/08/2020 11:33

Kucni aparati su besmislica. Cemu? Kad iz sterilnog prostora izadjete napolje, naravno da cete se porazboljevati.
Ne koristim antibakterijske filtere. Samo za uklanjanje zagadjenja. Imas vise vrsta filtera.
Bez obzira. Svakako je sok za organizam. Nije ti kuca zagadjena, pobogu. Valjda tijelo treba uciti kako da eliminise smece umjerenim izlaganjem.

U redu maska kad je smog, to podrzavam.
BadBoy

#27312 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 12/08/2020 11:30
BadBoy wrote: 12/08/2020 10:48 Ipak, ne treba se opuštati.

Brojke jesu jedan dan u padu ali još uvijek ne znamo da li je to trend ili samo manji "blip". Nadam se da su u padu, ali ljudi i dalje moraju poštovati mjere kao da je 10000 zaraženih dnevno, jer onog trenutka kad se opet opustimo, eto nazad brojeva (vidjeti i NZ, nedavno su nakon 102 dana registrovali opet jedan slučaj).
Malo ti isprana prica. Upravo su trebali da rastu brojevi da se ispostavilo istinitim ono sta se najavljivalo prije desetak dana kada se histerisalo zbog bajrama, punih kafica i Neuma. Onaj ko nije bendo maske ne benda ih ni sada, kafici i dalje rade punom parom. Vi na osnovu brojeva pokusavate dokazati postovanje mjera. I brojke su u padu vec par dana, a ne jedan dan. U stvarnosti se nista nije posebno promijenilo, a brojke padaju. Histericne najave su se, po ko zna koji put, pokazale neistinitim i neosnovanim.
Isprana mi priča jer se radujem što se nisu ostvarile crnije prognoze? Zvuči kao da je tebi krivo što se nije ostvarilo??

Kako god, napisao sam fino da trebamo sačekati par dana da vidimo da li je ovo trend ili ne.

A generalno, nema opuštanja dok se ne vakcinišemo.
megaribi1

#27313 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

Tambure wrote: 11/08/2020 20:49 Maske maske maske ... a niko da kaze sto voditelji na tvu ne nose maske?
Kako ćeš ga razumijeti šta govori?
Ironmen

#27314 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Officer Crabtree wrote: 12/08/2020 11:56 od prije par dana u trznim centrima stoji zastitar na vratima i ne da bez maske, čim je inspekcija najavila obilaske
Inspekcija spava vec 6 mjeseci.
Mogy87

#27315 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

TESLA_EDISON wrote: 12/08/2020 11:54

Ja sam čuo da LPG zagađuje više nego dizel dok je CNG taj koji ne zagađuje ali CNG se slabo ili nikako koristi kod nas.

LPG jeste derivat nafte, ali emituje značajno manje polutanata od klasičnih fosilnih goriva.

CNG jeste bolji jer je osnov prirodni plin, ali ga slabo ima na tržištu.
laik1981

#27316 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

TESLA_EDISON wrote: 12/08/2020 11:54

Pogresno si cuo za LPG. Puno veca iskoristivost je kod tog goriva. I benzin je derivat nafte. LPG zagadjuje manje i od benzina, a sa dizelom se ne moze ni porediti. To jasno i nedvosmisleno potvrdjuju mjerenja na stanicama tehnickih pregleda. LPG koristis i u domacinstvima za kuhanje. I dalje ponajvise ovisi o kvaliteti automobila koji vozis, ali golf 2 na LPG zagadjuje manje od automobila koji imaju eko5 normu, a koji koriste dizel. S druge strane uzmi u obzir i kvalitet dizela koji se prodaje na nasem trzistu. Nije to isti dizel kao u Austriji. Uvezes auto iz EU i motor radi kao nov, dok se za par mjeseci voznje na nasem gorivu promijeni cak i zvuk motora i pozacepljavaju se svi moguci filteri koje onda vozaci skidaju i gase. CNG jeste bolji, ali je ugradnja jos uvijek preskupa, a i nema ga se gdje tociti. U Sarajevu imas svega dva-tri mjesta gdje mozes natociti CNG i trenutno ga jedino koriste neke firme u svojim vozilima.
Tesla Edison

#27317 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BadBoy wrote: 12/08/2020 11:59
laik1981 wrote: 12/08/2020 11:30
BadBoy wrote: 12/08/2020 10:48 Ipak, ne treba se opuštati.

Brojke jesu jedan dan u padu ali još uvijek ne znamo da li je to trend ili samo manji "blip". Nadam se da su u padu, ali ljudi i dalje moraju poštovati mjere kao da je 10000 zaraženih dnevno, jer onog trenutka kad se opet opustimo, eto nazad brojeva (vidjeti i NZ, nedavno su nakon 102 dana registrovali opet jedan slučaj).
Malo ti isprana prica. Upravo su trebali da rastu brojevi da se ispostavilo istinitim ono sta se najavljivalo prije desetak dana kada se histerisalo zbog bajrama, punih kafica i Neuma. Onaj ko nije bendo maske ne benda ih ni sada, kafici i dalje rade punom parom. Vi na osnovu brojeva pokusavate dokazati postovanje mjera. I brojke su u padu vec par dana, a ne jedan dan. U stvarnosti se nista nije posebno promijenilo, a brojke padaju. Histericne najave su se, po ko zna koji put, pokazale neistinitim i neosnovanim.
Isprana mi priča jer se radujem što se nisu ostvarile crnije prognoze? Zvuči kao da je tebi krivo što se nije ostvarilo??

Kako god, napisao sam fino da trebamo sačekati par dana da vidimo da li je ovo trend ili ne.

A generalno, nema opuštanja dok se ne vakcinišemo.
Nije mu krivo sigurno ali nažalost, znam lično nekoliko njih kojima je fakat krivo. To je dijagnoza žešća.
Janjicar

#27318 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Janjicar »

Officer Crabtree wrote: 12/08/2020 11:56 od prije par dana u trznim centrima stoji zastitar na vratima i ne da bez maske, čim je inspekcija najavila obilaske
Bingo TK, rekoh nemam maske kaze cuvar eno ima za salterom ja tamo kad Tetka neka izvadi ispod pulta i kaze marka :D

Dobar biznis rekoh i njoj a i cuvaru a s obzirom da sam odgovoran opet sam je kupio.

Samo se zeznuh sto joj račun ne tražih...
neoxxx

#27319 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neoxxx »

ne ide mi ovo kvotanje od ruke :-D

@malocvijece

Posto moj sedmogodisnji sin ima problema sa recidivirajucim bronhitisom koji mu se aktivira u tom zimskom periodu, a zagadjenost zraka u Sarajevu mu sigurno ne ide u prilog, mi smo prosle godine narucili ove maske: https://preorder.cambridgemask.com/
Mogu se i prati, a mislim da su bile nesto jeftinije i od vogmaski cak i sa postarinom. Trenutno ih, koliko vidim, nema na stanju, ali izgleda da se mogu naruciti - taman da stignu do decembra :)
Dobra stvar je sto imaju i velicine za djecu. Pa eto
Last edited by neoxxx on 12/08/2020 12:21, edited 1 time in total.
Mogy87

#27320 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

nosara wrote: 12/08/2020 11:58

Kucni aparati su besmislica. Cemu? Kad iz sterilnog prostora izadjete napolje, naravno da cete se porazboljevati.
Ne koristim antibakterijske filtere. Samo za uklanjanje zagadjenja. Imas vise vrsta filtera.
Bez obzira. Svakako je sok za organizam. Nije ti kuca zagadjena, pobogu. Valjda tijelo treba uciti kako da eliminise smece umjerenim izlaganjem.

Iznenadio bi se kad bi izmjerio količinu štetnih čestica u zatvorenim prostorima.
Što se tiče boldiranog tata mi je pričao da su oni na Grbavici 60tih dok se ložilo na ugalj u kuću ulazili garavi koliko je bio snijeg crn od zagađenja :lol:
kindlas

#27321 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kindlas »

Kako kuca nije zagadjena, odakle je taj zrak koji se nalazi u kuci, nije ga valjda kuca sama proizvela?
Mogy87

#27322 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@neoxxx
Hvala puno ovo je odlična informacija :thumbup:
Last edited by Mogy87 on 12/08/2020 12:16, edited 2 times in total.
defender46

#27323 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by defender46 »

Znaci drzava je kriva, inspekcije nisu radile svoj posao!
dječak sa šibicama

#27324 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

U maju i junu je bilo po 10-15 zarazenih dnevno i proglasena je pobjeda, kraj, otvoreno sve, granice, sve mjere ukinute.

Sad na 200 zarazenih dnevno, opet proglasavaju pobjedu i kraj svega.

Ta ce virus, ta ce maske, kakva distanca.

I tako cemo u krug.
nosara

#27325 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

kindlas wrote: 12/08/2020 12:09

Kako kuca nije zagadjena, odakle je taj zrak koji se nalazi u kuci, nije ga valjda kuca sama proizvela?
Salis se? Reci da se salis. A mozda nemas prozore i vrata?
Locked