Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
New wave
#27301 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sta je ovo, 32 osobe zarazene odmah vijest sesta po redu, a neuka sirotinja se prima na N1 i klix. Kakva bagra !!!
-
Mogy87
#27302 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo primjer da se moze kad se hoce: jedne godine je bilo zagadjenje katastrofa. Inspekcija uzela listu svih kompanija koje su kupile loz ulje. Loz ulje je u federaciji zabranjeno u maloprodaji. Zaredali od firme do firme: ako je pumpa, a nemaju neku proizvodnju znaju odmah za sta su ga koristili i automatski kazna. Problem loseg goriva i zagadjenja od loze rijesen.laik1981 wrote: ↑12/08/2020 11:43Jedini nacin da se sacuvamo od zagadjenja je da pobjegnemo iz gradova na sela i planine. Sistem moze nekim mjerama smanjiti zagadjenje, ali ocigledno da se ne zamaraju puno i da nema interesa. Subvencioniranje cijene plina i struje, kao i pojacane inspekcije na mjestima gdje se prodaje ugalj i nafta bi mogle poprilicno uticati na zagadjenost. Od toga nema nista. Vozaci koji voze vozila na LPG placaju skuplju registraciju, svakih nekoliko godina rade ateste plinskih instalacija koje kostaju i po nekoliko stotina maraka. Ovdje se tako destimulise koristenje eko friendly goriva, dok se, recimo, u jednoj Svedskoj oslobadjas poreza ako kupujes vozilo koje koristi plin ili struju.malocvijece wrote: ↑12/08/2020 11:14Mene je već strah tog zagađenja. Mlađi sin je jedne godine bronhitis dobio baš zbog tog. Imamo na jednoj strani termoelektranu, a na drugoj neodgovorne pojedince koji samo još mrtve ljude ne lože.BadBoy wrote: ↑12/08/2020 11:09 Ali opet se vraćamo na to kakav smo mi narod. Eno tema "Zagađenje u BiH" mrtva stoji dok ne dođe zima i smog te ne opali u facu. Sad je vrijeme da rješavamo zagađenje za narednu godinu ili onu godinu iza.
Al' jok, niko ništa, dok ne dođe novembar i onda će se i tu pratiti brojač (ali onaj od američke ambasade) i psovati po forumu....
Već sam počela guglati aparate za prečišćavanje vazduha da barem u stanu možemo disati, a i zaštitne maske za vani.
Što se tiče ovog zadnjeg, ima li neko preporuku?
-
statixx
#27303 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro si, mada je i to fina cifra
- zubi
#27304 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne pise cijena...?Mogy87 wrote: ↑12/08/2020 11:24 Ja imam preciscivac zraka u stanu, a ako si spremna investirati ja bi ti preporucila ovu trajniju masku:
Vijek trajanja zavisi od kolicine zagadjenja.
https://vogmask.ba/
-
Mogy87
#27305 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://m.facebook.com/pg/vogmaskbih/sh ... _shop_cardzubi wrote: ↑12/08/2020 11:48Ne pise cijena...?Mogy87 wrote: ↑12/08/2020 11:24 Ja imam preciscivac zraka u stanu, a ako si spremna investirati ja bi ti preporucila ovu trajniju masku:
Vijek trajanja zavisi od kolicine zagadjenja.
https://vogmask.ba/
- zubi
- Tesla Edison
#27307 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam čuo da LPG zagađuje više nego dizel dok je CNG taj koji ne zagađuje ali CNG se slabo ili nikako koristi kod nas.laik1981 wrote: ↑12/08/2020 11:43Jedini nacin da se sacuvamo od zagadjenja je da pobjegnemo iz gradova na sela i planine. Sistem moze nekim mjerama smanjiti zagadjenje, ali ocigledno da se ne zamaraju puno i da nema interesa. Subvencioniranje cijene plina i struje, kao i pojacane inspekcije na mjestima gdje se prodaje ugalj i nafta bi mogle poprilicno uticati na zagadjenost. Od toga nema nista. Vozaci koji voze vozila na LPG placaju skuplju registraciju, svakih nekoliko godina rade ateste plinskih instalacija koje kostaju i po nekoliko stotina maraka. Ovdje se tako destimulise koristenje eko friendly goriva, dok se, recimo, u jednoj Svedskoj oslobadjas poreza ako kupujes vozilo koje koristi plin ili struju.malocvijece wrote: ↑12/08/2020 11:14Mene je već strah tog zagađenja. Mlađi sin je jedne godine bronhitis dobio baš zbog tog. Imamo na jednoj strani termoelektranu, a na drugoj neodgovorne pojedince koji samo još mrtve ljude ne lože.BadBoy wrote: ↑12/08/2020 11:09 Ali opet se vraćamo na to kakav smo mi narod. Eno tema "Zagađenje u BiH" mrtva stoji dok ne dođe zima i smog te ne opali u facu. Sad je vrijeme da rješavamo zagađenje za narednu godinu ili onu godinu iza.
Al' jok, niko ništa, dok ne dođe novembar i onda će se i tu pratiti brojač (ali onaj od američke ambasade) i psovati po forumu....
Već sam počela guglati aparate za prečišćavanje vazduha da barem u stanu možemo disati, a i zaštitne maske za vani.
Navodno LPG je derivat nafte i zbog toga puno zagađuje.
-
laik1981
#27308 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jah, obidji malo ugostiteljske objekte. Sta bi sa bajramom i Neumom? Preskoci ti dio posta gdje to pominjem. Prestanite vise histerisati i pricati nebuloze..
- zubi
#27309 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne histerisem, ne projeciraj svoje furke na mene.
Samo se referisem na dio o maskama, maske se vidno vise nose zadnjih dana.
-
Officer Crabtree
#27310 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
od prije par dana u trznim centrima stoji zastitar na vratima i ne da bez maske, čim je inspekcija najavila obilaske
- nosara
#27311 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bez obzira. Svakako je sok za organizam. Nije ti kuca zagadjena, pobogu. Valjda tijelo treba uciti kako da eliminise smece umjerenim izlaganjem.Mogy87 wrote: ↑12/08/2020 11:43Ne koristim antibakterijske filtere. Samo za uklanjanje zagadjenja. Imas vise vrsta filtera.nosara wrote: ↑12/08/2020 11:33Kucni aparati su besmislica. Cemu? Kad iz sterilnog prostora izadjete napolje, naravno da cete se porazboljevati.malocvijece wrote: ↑12/08/2020 11:14
Mene je već strah tog zagađenja. Mlađi sin je jedne godine bronhitis dobio baš zbog tog. Imamo na jednoj strani termoelektranu, a na drugoj neodgovorne pojedince koji samo još mrtve ljude ne lože.
U redu maska kad je smog, to podrzavam.
-
BadBoy
#27312 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Isprana mi priča jer se radujem što se nisu ostvarile crnije prognoze? Zvuči kao da je tebi krivo što se nije ostvarilo??laik1981 wrote: ↑12/08/2020 11:30Malo ti isprana prica. Upravo su trebali da rastu brojevi da se ispostavilo istinitim ono sta se najavljivalo prije desetak dana kada se histerisalo zbog bajrama, punih kafica i Neuma. Onaj ko nije bendo maske ne benda ih ni sada, kafici i dalje rade punom parom. Vi na osnovu brojeva pokusavate dokazati postovanje mjera. I brojke su u padu vec par dana, a ne jedan dan. U stvarnosti se nista nije posebno promijenilo, a brojke padaju. Histericne najave su se, po ko zna koji put, pokazale neistinitim i neosnovanim.BadBoy wrote: ↑12/08/2020 10:48 Ipak, ne treba se opuštati.
Brojke jesu jedan dan u padu ali još uvijek ne znamo da li je to trend ili samo manji "blip". Nadam se da su u padu, ali ljudi i dalje moraju poštovati mjere kao da je 10000 zaraženih dnevno, jer onog trenutka kad se opet opustimo, eto nazad brojeva (vidjeti i NZ, nedavno su nakon 102 dana registrovali opet jedan slučaj).
Kako god, napisao sam fino da trebamo sačekati par dana da vidimo da li je ovo trend ili ne.
A generalno, nema opuštanja dok se ne vakcinišemo.
-
megaribi1
- Ironmen
#27314 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Inspekcija spava vec 6 mjeseci.Officer Crabtree wrote: ↑12/08/2020 11:56 od prije par dana u trznim centrima stoji zastitar na vratima i ne da bez maske, čim je inspekcija najavila obilaske
-
Mogy87
#27315 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
LPG jeste derivat nafte, ali emituje značajno manje polutanata od klasičnih fosilnih goriva.TESLA_EDISON wrote: ↑12/08/2020 11:54Ja sam čuo da LPG zagađuje više nego dizel dok je CNG taj koji ne zagađuje ali CNG se slabo ili nikako koristi kod nas.laik1981 wrote: ↑12/08/2020 11:43Jedini nacin da se sacuvamo od zagadjenja je da pobjegnemo iz gradova na sela i planine. Sistem moze nekim mjerama smanjiti zagadjenje, ali ocigledno da se ne zamaraju puno i da nema interesa. Subvencioniranje cijene plina i struje, kao i pojacane inspekcije na mjestima gdje se prodaje ugalj i nafta bi mogle poprilicno uticati na zagadjenost. Od toga nema nista. Vozaci koji voze vozila na LPG placaju skuplju registraciju, svakih nekoliko godina rade ateste plinskih instalacija koje kostaju i po nekoliko stotina maraka. Ovdje se tako destimulise koristenje eko friendly goriva, dok se, recimo, u jednoj Svedskoj oslobadjas poreza ako kupujes vozilo koje koristi plin ili struju.malocvijece wrote: ↑12/08/2020 11:14
Mene je već strah tog zagađenja. Mlađi sin je jedne godine bronhitis dobio baš zbog tog. Imamo na jednoj strani termoelektranu, a na drugoj neodgovorne pojedince koji samo još mrtve ljude ne lože.
CNG jeste bolji jer je osnov prirodni plin, ali ga slabo ima na tržištu.
-
laik1981
#27316 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pogresno si cuo za LPG. Puno veca iskoristivost je kod tog goriva. I benzin je derivat nafte. LPG zagadjuje manje i od benzina, a sa dizelom se ne moze ni porediti. To jasno i nedvosmisleno potvrdjuju mjerenja na stanicama tehnickih pregleda. LPG koristis i u domacinstvima za kuhanje. I dalje ponajvise ovisi o kvaliteti automobila koji vozis, ali golf 2 na LPG zagadjuje manje od automobila koji imaju eko5 normu, a koji koriste dizel. S druge strane uzmi u obzir i kvalitet dizela koji se prodaje na nasem trzistu. Nije to isti dizel kao u Austriji. Uvezes auto iz EU i motor radi kao nov, dok se za par mjeseci voznje na nasem gorivu promijeni cak i zvuk motora i pozacepljavaju se svi moguci filteri koje onda vozaci skidaju i gase. CNG jeste bolji, ali je ugradnja jos uvijek preskupa, a i nema ga se gdje tociti. U Sarajevu imas svega dva-tri mjesta gdje mozes natociti CNG i trenutno ga jedino koriste neke firme u svojim vozilima.TESLA_EDISON wrote: ↑12/08/2020 11:54Ja sam čuo da LPG zagađuje više nego dizel dok je CNG taj koji ne zagađuje ali CNG se slabo ili nikako koristi kod nas.laik1981 wrote: ↑12/08/2020 11:43Jedini nacin da se sacuvamo od zagadjenja je da pobjegnemo iz gradova na sela i planine. Sistem moze nekim mjerama smanjiti zagadjenje, ali ocigledno da se ne zamaraju puno i da nema interesa. Subvencioniranje cijene plina i struje, kao i pojacane inspekcije na mjestima gdje se prodaje ugalj i nafta bi mogle poprilicno uticati na zagadjenost. Od toga nema nista. Vozaci koji voze vozila na LPG placaju skuplju registraciju, svakih nekoliko godina rade ateste plinskih instalacija koje kostaju i po nekoliko stotina maraka. Ovdje se tako destimulise koristenje eko friendly goriva, dok se, recimo, u jednoj Svedskoj oslobadjas poreza ako kupujes vozilo koje koristi plin ili struju.malocvijece wrote: ↑12/08/2020 11:14
- Tesla Edison
#27317 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije mu krivo sigurno ali nažalost, znam lično nekoliko njih kojima je fakat krivo. To je dijagnoza žešća.BadBoy wrote: ↑12/08/2020 11:59Isprana mi priča jer se radujem što se nisu ostvarile crnije prognoze? Zvuči kao da je tebi krivo što se nije ostvarilo??laik1981 wrote: ↑12/08/2020 11:30Malo ti isprana prica. Upravo su trebali da rastu brojevi da se ispostavilo istinitim ono sta se najavljivalo prije desetak dana kada se histerisalo zbog bajrama, punih kafica i Neuma. Onaj ko nije bendo maske ne benda ih ni sada, kafici i dalje rade punom parom. Vi na osnovu brojeva pokusavate dokazati postovanje mjera. I brojke su u padu vec par dana, a ne jedan dan. U stvarnosti se nista nije posebno promijenilo, a brojke padaju. Histericne najave su se, po ko zna koji put, pokazale neistinitim i neosnovanim.BadBoy wrote: ↑12/08/2020 10:48 Ipak, ne treba se opuštati.
Brojke jesu jedan dan u padu ali još uvijek ne znamo da li je to trend ili samo manji "blip". Nadam se da su u padu, ali ljudi i dalje moraju poštovati mjere kao da je 10000 zaraženih dnevno, jer onog trenutka kad se opet opustimo, eto nazad brojeva (vidjeti i NZ, nedavno su nakon 102 dana registrovali opet jedan slučaj).
Kako god, napisao sam fino da trebamo sačekati par dana da vidimo da li je ovo trend ili ne.
A generalno, nema opuštanja dok se ne vakcinišemo.
- Janjicar
#27318 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bingo TK, rekoh nemam maske kaze cuvar eno ima za salterom ja tamo kad Tetka neka izvadi ispod pulta i kaze markaOfficer Crabtree wrote: ↑12/08/2020 11:56 od prije par dana u trznim centrima stoji zastitar na vratima i ne da bez maske, čim je inspekcija najavila obilaske
Dobar biznis rekoh i njoj a i cuvaru a s obzirom da sam odgovoran opet sam je kupio.
Samo se zeznuh sto joj račun ne tražih...
-
neoxxx
#27319 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ne ide mi ovo kvotanje od ruke
@malocvijece
Posto moj sedmogodisnji sin ima problema sa recidivirajucim bronhitisom koji mu se aktivira u tom zimskom periodu, a zagadjenost zraka u Sarajevu mu sigurno ne ide u prilog, mi smo prosle godine narucili ove maske: https://preorder.cambridgemask.com/
Mogu se i prati, a mislim da su bile nesto jeftinije i od vogmaski cak i sa postarinom. Trenutno ih, koliko vidim, nema na stanju, ali izgleda da se mogu naruciti - taman da stignu do decembra
Dobra stvar je sto imaju i velicine za djecu. Pa eto
@malocvijece
Posto moj sedmogodisnji sin ima problema sa recidivirajucim bronhitisom koji mu se aktivira u tom zimskom periodu, a zagadjenost zraka u Sarajevu mu sigurno ne ide u prilog, mi smo prosle godine narucili ove maske: https://preorder.cambridgemask.com/
Mogu se i prati, a mislim da su bile nesto jeftinije i od vogmaski cak i sa postarinom. Trenutno ih, koliko vidim, nema na stanju, ali izgleda da se mogu naruciti - taman da stignu do decembra
Dobra stvar je sto imaju i velicine za djecu. Pa eto
Last edited by neoxxx on 12/08/2020 12:21, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#27320 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Iznenadio bi se kad bi izmjerio količinu štetnih čestica u zatvorenim prostorima.
Što se tiče boldiranog tata mi je pričao da su oni na Grbavici 60tih dok se ložilo na ugalj u kuću ulazili garavi koliko je bio snijeg crn od zagađenja
-
kindlas
#27321 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako kuca nije zagadjena, odakle je taj zrak koji se nalazi u kuci, nije ga valjda kuca sama proizvela?
-
Mogy87
#27322 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@neoxxx
Hvala puno ovo je odlična informacija
Hvala puno ovo je odlična informacija
Last edited by Mogy87 on 12/08/2020 12:16, edited 2 times in total.
-
defender46
#27323 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znaci drzava je kriva, inspekcije nisu radile svoj posao!Officer Crabtree wrote: ↑12/08/2020 11:56 od prije par dana u trznim centrima stoji zastitar na vratima i ne da bez maske, čim je inspekcija najavila obilaske
- dječak sa šibicama
#27324 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U maju i junu je bilo po 10-15 zarazenih dnevno i proglasena je pobjeda, kraj, otvoreno sve, granice, sve mjere ukinute.
Sad na 200 zarazenih dnevno, opet proglasavaju pobjedu i kraj svega.
Ta ce virus, ta ce maske, kakva distanca.
I tako cemo u krug.
Sad na 200 zarazenih dnevno, opet proglasavaju pobjedu i kraj svega.
Ta ce virus, ta ce maske, kakva distanca.
I tako cemo u krug.
- nosara
#27325 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Salis se? Reci da se salis. A mozda nemas prozore i vrata?kindlas wrote: ↑12/08/2020 12:09Kako kuca nije zagadjena, odakle je taj zrak koji se nalazi u kuci, nije ga valjda kuca sama proizvela?