Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
pirmin

#2726 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

neretvanac wrote:
Tesla10 wrote:Dobro jutro ! Moji problemi sa debljinom i kilažom, sežu još iz dalekoga djetinjstva. Međutim, dok sam još bio dijete, debljina me nije brinula jer sam tada imao nekih drugih "briga", osim te debljine. Ali, kako je vrijeme sve više prolazilo tako se je i moja kilaža povećavala. Nove hlače su se svakih šest mjeseci mijenjale, kondicija je sve lošija i lošija bila, te sam tako dogurao do kilaže od 110 kilograma !!! Visok sam 185 cm, i sada imam devetnaest godina, pa onda možete zamisliti samo kako izgledam ! Ja se stidim svoga tijela, jer ono jako ružno izgleda. Zato vas molim za pomoć. Ja želim da izgubim ovu kilažu, želim da smršam ! Pružite mi nekakav savjet za mršanje, nekakav program po kojem bih mogao da izgubim ove svoje kile. Šta ja to smijem jesti ? Šta ne smijem jesti ? Kakve vježbe trebam raditi da bih izgubio ovu svoju kilažu ? Molim vas pomozite mi :( . I još nešto. Unaprijed vam se zahvaljujem na svim odgovorima, i na svim savjetima koje mi pružite :) :) :) :) :) .
Ne zelim te prepasti, al moras skinuti tu tezinu, jer je tvoj BMI jako visok.
Kreni polako, bez nekih naglih odluka ili ekstremnih promjena, jer ce te to brzo obeshrabriti i unistiti.
Za pocetak izbaci svo slatko, ili ga jedi u minimalnim kolicinama. Ako vec moras, onda ne cijelu cokoladu ili dva kroasana, vec dvije kasike meda ili red crne cokolade npr. Jednostavni seceri su najveci neprijatelji metabolizma. Izbjegavaj trans masti !
Izbjegavaj kombinacije UH plus masti u jednom obroku.
Izracunaj koliki ti je bazalni metabolizam, a imas kalkulatore svuda na internetu, i kolika ti je dnevna potrosnja. Smanji kalorije za 500 dnevno, to bi teoretski trebalo dovesti do gubitka 1 kg sala za 14 dana, al ti ces gubiti i misice i vodu neizbjezno.
Ubaci proteine u svaki obrok, oni su nutrijenti koji najbolje zasite covjeka. Dobri izvori proteina: nemasno crveno meso, bijelo meso, riba, jaja, posni sir itd.
Ubaci povrce u prehranu, al pripazi sa krumpirima, rizom itd. Jedi ih, al ne pretjeruj. Forsiraj sto vise zeleno povrce, bogato vlaknima (zasicuju, ubrzavaju metabolizam, stabilizuju inzulin).
Doruckuj uvijek dobro, ukljuci zeleni caj, rucak meso i povrce neko, vecera nesto malo, al nemoj biti gladan jer ces brzo puknut. Za medjuobroke mozes ubaciti voce, orasaste plodove (malo, saku recimo, a ne cijelo pakovanje badema !), posni sir itd. Sta ti god padne na pamet, al da je zdrava hrana, ne previse bogata kalorijama (onda ogranicis kolicinu, kao kod orasastih plodova).

Kreci se sto vise, hodaj, vozi biciklo za pocetak. Mozes ubaciti i plivanje.
NEMOJ TRCATI, jer imas previse kila, zglobovi ti trpe, a to ne zelis tako mlad.

Sretno i skidaj tu tezinu !
Sve 5 :thumbup: samo prije svega ovoga je potrebno napraviti detaljne pretrage.
Moj primjer: Ne smijem jesti spinat iako je prepun hranjivih tvari jer potice stvaranje kamenca u bubregu koji mi
je dijagnosticiran prosle godine.
Isto tako ovaj momak moze na svoju ruku krenuti uzimati nesto sa spiska sto mu moze donijeti vise stete nego koristi.
Dakle ja bih savjetovao medju prvim koracima posjetu strucnjaku/-cima a onda i pranje mozga od raznih losih mustri u ponasanju. Sve pocinje i zavrsava u glavi. Ne samo sex. :D
Bambi_na_kofeinu

#2727 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bambi_na_kofeinu »

Sa 19 godina zaista sve što mu treba a da bi kile vidljivo išle dole jeste pojačana aktivnost i izbacivanje smeća tipa gazirano, grickalice, hamburgeri...
azurna_obala

#2728 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by azurna_obala »

DanteX wrote:Zaboravio sam naglasiti da popijem svaki dan, odmah poslije doručka čašu limunade. Iscijedim jedan do dva limuna i pomiješam sa vodom (ne dodajem šećer ili nešto sl.). Inače je limun dobar za mršanje :)
limun treba popiti otprilike pola sata prije doručka i uvečer prije spavanja... pola limuna na čašu vode
neretvanac

#2729 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by neretvanac »

azurna_obala wrote:
DanteX wrote:Zaboravio sam naglasiti da popijem svaki dan, odmah poslije doručka čašu limunade. Iscijedim jedan do dva limuna i pomiješam sa vodom (ne dodajem šećer ili nešto sl.). Inače je limun dobar za mršanje :)
limun treba popiti otprilike pola sata prije doručka i uvečer prije spavanja... pola limuna na čašu vode

Moze i 500 mg C vitamina, npr. sumeci. Iako je naravno uvijek bolji izbor prava hrana.
Limun je jedna od najboljih namirnica za nase tijelo, jedna od rijetkih baznih namirnica.
Pun vitamina, minerala, antioksidansa, sprijecava stvaranje bubreznog pijeska i kamenaca, ubrzava metabolizam itd.
Paziti da se ne kupuje neki limun koji je prskan sa 1000 pesticida i drugih inih -cida.
vivace

#2730 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

ja bih dodala da se izbaci hleb ili dovede na najmanju meru,malo ujutru i malo uvece, za rucak ne.
pirmin

#2731 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

vivace wrote:ja bih dodala da se izbaci hleb ili dovede na najmanju meru,malo ujutru i malo uvece, za rucak ne.
Pocela i ti dijeliti savjete. Nece na dobro. :mrgreen:
Lounge Act

#2732 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Lounge Act »

<
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:19, edited 1 time in total.
vivace

#2733 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

pirmin wrote:
vivace wrote:ja bih dodala da se izbaci hleb ili dovede na najmanju meru,malo ujutru i malo uvece, za rucak ne.
Pocela i ti dijeliti savjete. Nece na dobro. :mrgreen:
:mrgreen: pa i ja sam napredovala. sto sad stojim u mestu, to sam samo ja KRIVA. treba samo biti uporan i dosledan. sto ja nisam bila. dok sam bila, mrsavila sam. tako je to.
славянин

#2734 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by славянин »

poticaj wrote:Zdrava prehrana uz potpuno izbacivanje smeća koje nam se nudi na svakom koraku :-) automataski vodi normalnoj kilaži uz poboljšanje zdravlja. :wink:
Manje ishrane vodi mrsanju - simple :mrgreen: I naravno kako navede forumas ispod vise potrosnje.
Manje ishrane - vise potrosnje = manje tehnoloskog viska.
Last edited by славянин on 18/06/2013 13:25, edited 1 time in total.
fantom slobode

#2735 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fantom slobode »

poticaj wrote:Zdrava prehrana uz potpuno izbacivanje smeća koje nam se nudi na svakom koraku :-) automataski vodi normalnoj kilaži uz poboljšanje zdravlja. :wink:
zdrava nezdrava, kad se mnogo jede, nema tu pomoci. Cak i kad se bavis sportom, dzaba ti. To je ko vid, dok se ne uporedis sa nekim drugim i ne znas koliko si corav. Neki (neke) su stekli losu naviku, iz ko zna kojih razloga jedu stalno ili jedu pretjerano u momentima(a momenti su cesti), nema utroska putem sporta, redovnih setnji i slicno (seks moze pomoci). Treba biti posten prema sebi, skontati sta se zeli i to ostvariti. Sve ostalo su zamajavanja. Vidio sam ljude sto su za 6 mjeseci gubili i po 40kg, a realno nekih 16 - 18kg se moze izgubiti u tom periodu, bez pretjeranih problema. Mi nismo svjesni koliko se manje krecemo sto smo stariji, ljudi sjedaju u auto, sjede na poslu, sjede za kompjuterom, sjede u kafani, a onda se zale da ne mogu da smrsaju. Prvi i osnovni uslov je volja. Nacin se nadje i vrlo je jednostavan.
fantom slobode

#2736 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fantom slobode »

poticaj wrote:
fantom slobode wrote:
zdrava nezdrava, kad se mnogo jede, nema tu pomoci.
Nije baš tako, drugačije je jesti zdravo - to je ispravno gorivo za organizam, odmah se osjećaš bolje i više si fizički aktivan.
Ja poznajem one sto se zdravo hrane, pa imaju jedno 16kg viska. Pitanje je kako to, fizicki su aktivni i to dosta. (Moj odgovor: imaju enormni redovni unos zdrave hrane).
skafiskafsnjak

#2737 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

nista bez fizicke aktivnosti... Nije bitna samo za mrsanje, nego i za zdravlje inace.

Sent from my LG-P880 using Tapatalk 2
fantom slobode

#2738 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fantom slobode »

poticaj wrote:
fantom slobode wrote:[quote
Ja poznajem one sto se zdravo hrane, pa imaju jedno 16kg viska. Pitanje je kako to, fizicki su aktivni i to dosta. (Moj odgovor: imaju enormni redovni unos zdrave hrane).

Il' ti ili oni samo misle da se zdravo hrane, danas se zdravo hraniti nije jesti iz bosanske kuhinje...voće i povrće iz Konzuma (mada je i to bolje nego neko smeće). Nešto tu ne štima. :-)
:lol: e vidis, ja mislim da bi se te osobe bas onako jako suprostavile tvojoj pretpostavci da se ne radi bas o zdravoj hrani koju konzumiraju...pa makar ti mozda bila u pravu :lol: :lol: :lol: ja ne bih da ulazim u detalje, rekose zdrava hrana, znas kako ti je prati se to teoretski i prakticno, ja sam samo zamijetio da ih je bolje oblaciti nego hraniti...imaju i za to opravdanje naravno, zasto im je unos toliko veliki :) naravno da su u pravu, inace ako neko pomisli da nisu, onda je taj manipulator(ica), glupa(n), idiot(kinja), jer kako moze da se suprostavi apsolutnoj istini. U nedostatku uvjerenja drugog u aposlutnu istinu predje se na vrijedjanje... :lol: :lol: ali kile ostaju. I progresivno ce se uvecavati. :oops:
славянин

#2739 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by славянин »

U prevodu pojedi previse najzdravije hrane na svijetu i to radi ucestalo - neces se mnogo razlikovat od onog sto se natrpao hamburgerima.

Umjerenost.
fantom slobode

#2740 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fantom slobode »

Sve u svemu umjerena kolicina (zdrave) hrane, dovoljno kretanja i fizicke aktivnosti i problem zagarantovano rijesen. Jaka volja prije svega, jak karakter to nikad sebi ne bi dozvolio. Znaci, oni koji misle da imaju jak karakter i volju - bujroom dokazite se...dosta price, na posao!
fantom slobode

#2741 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fantom slobode »

славянин wrote:U prevodu pojedi previse najzdravije hrane na svijetu i to radi ucestalo - neces se mnogo razlikovat od onog sto se natrpao hamburgerima.

Umjerenost.
:thumbup: ekstrem ni u cemu nije dobar.
fantom slobode

#2742 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fantom slobode »

Jedan od ekstremnih slucajeva: strajk gladju od 10 dana. Radi se o razvijenom momku, atleti(7 godina aktivnog bavljenja body bildingom). Pio je tih 10 dana vodu. Rezultat, svaki dan 1kg manje. Inace podaci su 33/187/93kg(pred pocetak strajka)

Uspjesna "dijeta", normalna hrana jedan dan vocni (ponedeljak), svakodnevno kretanje. Svake sedmice 2kg manje, nakon 8 sedmica uveden je i drugi vocni dan. (petak) Ukupni rezultat 16kg manje, nakon 5 mjeseci, pocetak bi zena 43/174/82
Vocni dan pocinje u nedelju navece i zavrsava se u utorak ujutro (za one koji vole da lazu same sebe).

Pod normalnu hranu se ne podrazumjeva dorucak u kojem idu dva jaja, hljeba, salame, sira, vocnih jogurt sa pahuljicama, banana, kafa, caj i ko zna sta jos istovremeno - tu se radi o najmanje tri dorucka...ovo kao primjer kako neki shvataju normalnu ishranu...(zdravu).
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2743 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

skafiskafsnjak wrote:nista bez fizicke aktivnosti... Nije bitna samo za mrsanje, nego i za zdravlje inace.

Sent from my LG-P880 using Tapatalk 2
Pa i ne bas, smrsati se moze bez fizicke aktivnosti, ali je vjezba vazna iz drugih razloga.
Hrana je jedno 70%, vjezba 30% (postoje i zvanicni podaci da sad ne guglam), tako npr ljudi godinama idu u teretanu ali rezultata nema jer im je ishrana nevaljala :D
Nije dzaba ona "abs are made in the kitchen".

Znaci mozes samo srezati kalorije i mrsat ces ali ako hoces kvalitetno mrsanje i dobro tijelo onda i treniras.
theTruePath

#2744 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by theTruePath »

Kasno je sad,sad gladuj i suti,,ko zeli kvalitetno smrsati mora se pripremati 6 mjeseci prije a ne 1 :D
pirmin

#2745 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

neretvanac

#2747 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by neretvanac »

Brkate zdravu hranu i hranu koja deblja. Djelimicno se preklapaju.

SVaki visak energije, pa makar on dolazio od samog povrca ce se u organizmu pohraniti kao salo.
A caka je u tome sto od zdrave hrane, kojoj svi tezimo, ima jako malo namirnica koje covjek konzumacijom neke normalne kolicine sadrze toliko energije (kalorija) da se mozi reci da debljaju.
Kod "nezdrave" hrane je problem upravo taj sto mala kolicina hrane ima nenormalno puno kalorija, jer su natrpane secerima i mastima. 100 g cokolade ima oko 600 kalorija, a to su dva puna tanjira graha ! Samo sto cemo poslije jednog jesti opet za dva sata, jer nam se samo podigao inzulin, i jos brze pao, pa smo opet gladni, a nakon graha smo siti vise sati.
I naravno da 500 kalorija iz milka cokolade i 500 kalorija iz salate sa tunjevinom, povrcem i maslinovim uljem nije isto. Iz prvog dobijamo samo secer i zasicene masnoce, nutritivno apsolutno smece, od drugog dobijamo hrpu esencijalnih substanci, koje moramo unijeti hranom- vitamine, minerale, nezasicene masti itd.

Perfektna kombinacija za smrsati: zdrava hrana, nutritivno bogata i raznovrsna, koja nije prebogata energijom.
Formula za uspjeh ( i ovo je oprobano milion puta)- minus 500 kalorija dnevno- za 14 dana kilo sala manje.
Naravno da malo cokolade nekada nije nikoga ubilo, cak je i dobro za psihu, da covjek ne ode u hipohondriju, ortoreksiju pa sam sebi pocne mahane traziti, a znam ih takvih koji su patoloski opsjednuti zdravom ishranom, toliko da im to apsolutno odredjuje privatni zivot, pa ce doci na rodjendan neciji i pitat zasto nema ribe i salate itd. Al onda uzeti jedan red cokolade, a ne spucati milku od 300 g i onda smisljati izgovore "meni se i vazduh prima".
pirmin

#2748 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Je li ko probao travu i kakva su iskustva? :mrgreen:

Image
DanteX

#2749 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

pirmin wrote:Je li ko probao travu i kakva su iskustva? :mrgreen:

Image

Ja sam je jeo kada sam bio dijete :D
ladyblue18