Sve 5neretvanac wrote:Ne zelim te prepasti, al moras skinuti tu tezinu, jer je tvoj BMI jako visok.Tesla10 wrote:Dobro jutro ! Moji problemi sa debljinom i kilažom, sežu još iz dalekoga djetinjstva. Međutim, dok sam još bio dijete, debljina me nije brinula jer sam tada imao nekih drugih "briga", osim te debljine. Ali, kako je vrijeme sve više prolazilo tako se je i moja kilaža povećavala. Nove hlače su se svakih šest mjeseci mijenjale, kondicija je sve lošija i lošija bila, te sam tako dogurao do kilaže od 110 kilograma !!! Visok sam 185 cm, i sada imam devetnaest godina, pa onda možete zamisliti samo kako izgledam ! Ja se stidim svoga tijela, jer ono jako ružno izgleda. Zato vas molim za pomoć. Ja želim da izgubim ovu kilažu, želim da smršam ! Pružite mi nekakav savjet za mršanje, nekakav program po kojem bih mogao da izgubim ove svoje kile. Šta ja to smijem jesti ? Šta ne smijem jesti ? Kakve vježbe trebam raditi da bih izgubio ovu svoju kilažu ? Molim vas pomozite mi. I još nešto. Unaprijed vam se zahvaljujem na svim odgovorima, i na svim savjetima koje mi pružite
![]()
![]()
![]()
![]()
.
Kreni polako, bez nekih naglih odluka ili ekstremnih promjena, jer ce te to brzo obeshrabriti i unistiti.
Za pocetak izbaci svo slatko, ili ga jedi u minimalnim kolicinama. Ako vec moras, onda ne cijelu cokoladu ili dva kroasana, vec dvije kasike meda ili red crne cokolade npr. Jednostavni seceri su najveci neprijatelji metabolizma. Izbjegavaj trans masti !
Izbjegavaj kombinacije UH plus masti u jednom obroku.
Izracunaj koliki ti je bazalni metabolizam, a imas kalkulatore svuda na internetu, i kolika ti je dnevna potrosnja. Smanji kalorije za 500 dnevno, to bi teoretski trebalo dovesti do gubitka 1 kg sala za 14 dana, al ti ces gubiti i misice i vodu neizbjezno.
Ubaci proteine u svaki obrok, oni su nutrijenti koji najbolje zasite covjeka. Dobri izvori proteina: nemasno crveno meso, bijelo meso, riba, jaja, posni sir itd.
Ubaci povrce u prehranu, al pripazi sa krumpirima, rizom itd. Jedi ih, al ne pretjeruj. Forsiraj sto vise zeleno povrce, bogato vlaknima (zasicuju, ubrzavaju metabolizam, stabilizuju inzulin).
Doruckuj uvijek dobro, ukljuci zeleni caj, rucak meso i povrce neko, vecera nesto malo, al nemoj biti gladan jer ces brzo puknut. Za medjuobroke mozes ubaciti voce, orasaste plodove (malo, saku recimo, a ne cijelo pakovanje badema !), posni sir itd. Sta ti god padne na pamet, al da je zdrava hrana, ne previse bogata kalorijama (onda ogranicis kolicinu, kao kod orasastih plodova).
Kreci se sto vise, hodaj, vozi biciklo za pocetak. Mozes ubaciti i plivanje.
NEMOJ TRCATI, jer imas previse kila, zglobovi ti trpe, a to ne zelis tako mlad.
Sretno i skidaj tu tezinu !
Moj primjer: Ne smijem jesti spinat iako je prepun hranjivih tvari jer potice stvaranje kamenca u bubregu koji mi
je dijagnosticiran prosle godine.
Isto tako ovaj momak moze na svoju ruku krenuti uzimati nesto sa spiska sto mu moze donijeti vise stete nego koristi.
Dakle ja bih savjetovao medju prvim koracima posjetu strucnjaku/-cima a onda i pranje mozga od raznih losih mustri u ponasanju. Sve pocinje i zavrsava u glavi. Ne samo sex.