Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
NIN

#2726 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:Falicnost vecine ovakvih testova opsteg obrazovanja je sto su namenjeni zapadnom belom coveku i nemaju univerzalni karakter.
Zasto bi nekom u Mauritaniji, Kanadi ili Cileu bilo vazno koliko tacaka ima pristupni ugovor Srbije za EU, i kako nekog ko to ne zna, cini manje opste obrazovanim jer ocigledno da ovakvo pitanje ima geografsku posebnost?
O tome govorim. Testovi se pripremaju u zavisnosti od podneblja i kulture kojoj je namjenjen. Slicno kao s kvizovima gdje se odredjen dio pitanja odnosi na lokalnu kulturu i istoriju. Dok je kviz Najslabija karika bila aktuelna gledao sam je i na BBC-u gdje se gotovo 30% pitanja odnosilo na britansko nasljedje.
Towelie

#2727 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Dozer wrote:Da, geografska posebnost konkretnog testa je vezana upravo za nas region. Kakve veze Cile i slicne zemlje imaju s ovim?
Nemaju puno sa ovim testom konkretno, ali vecina testova opste inteligencije ima pitanja usko vezana za zemlju koja pravi test i time takav test gubi na univerzalnosti.
Isto je i sa americkim testovima opste kulture. Ono sto hocu da kazem da nisu nuzno merodavni ovakvi testovi da izmere necije opste obrazovanje i informisanost.
Dozer

#2728 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

U sustini, tacno. Uz napomenu da ovakva vrsta testa nema nikakve veze s testom inteligencije.
L u c i f e r

#2729 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Ma pusti ba dozeru, vidiš da nam zavide... :evil:
NIN

#2730 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:Ono sto hocu da kazem da nisu nuzno merodavni ovakvi testovi da izmere necije opste obrazovanje i informisanost.
Mjerodavni su u podneblju u kojem se rade. Ali opet, u ovom konkretnom testu, vecina pitanja se odnosi na opste znanje vezano za Zapadnu kulturu. Sjecam se kad sam gledao Slumdog Millionaire pa kad u kvizu postavljaju pitanja iz nase zapadne kulture koji nemaju veze sa Indijom i Azijom generalno. Meni je to bio propust rezisera i film je izgubio na autenticnosti.
apsidejzi

#2731 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

Meni bi logicnije bilo da se pitanja postavljaju iz oblasti koje su koliko toliko vezane za struku. Mozes naci dovoljno pitanja iz sociologije, psihologije, kulture i umjetnosti...

Mislim, ko je bio prvak formule 1 u nekom periodu... Sta ako neko ne prati formulu 1 nego ga interesuje ragbi? No valjda je to problem naseg obrazovanja gdje se forsira suhoparno znanje bez ikakve zivotne koristi od istog. Nazalost, kao sto je jelena primjetila, jedina zivotna korist tog znanja je mogucnost upisa na filozofski fakultet. To je toliko kontraprouktivno da meni nedostaje rijeci za opisati emociju. Prosto mi zao ljudi kojima upis na filozofski fakultet ovisi od toga da li su stigli pregledati sve dnevnike u posljednjih godinu dana, pratiti sve moguce sportove bez da sami ucestvuju u nekom od njih, procitati sve moguce knjizecne zanrove, uspjeti nauciti sve historijske knjige i sl...

Umjesto da ti dadne neki case-study i trazi od tebe da objasnis svoje vidjenje istog. Ipak je to filozofski fakultet... ili je i filozofija dogurala do dogme gdje su sva filozofska pitanja vec izvakana pa je potrebno ista nabubati napamet. Ko biva, ako Kant, Nice, Platon, Aristotel i ostali nisu razradili sve sto se moglo razraditi, koji smo onda mi faktor da im se petljamo u posao. Ovaj mi test nekako samodegradirajuci. Religija je propala zbog dogmatizma. Ocito je i filozofija slijedi. Jos samo trebamo nauku dogmatizirati (a poprilicno smo napredovali u tom procesu) i onda da pozdravimo idiokratiju :)
Dozer

#2732 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

NIN wrote:
Towelie wrote:Ono sto hocu da kazem da nisu nuzno merodavni ovakvi testovi da izmere necije opste obrazovanje i informisanost.
Mjerodavni su u podneblju u kojem se rade. Ali opet, u ovom konkretnom testu, vecina pitanja se odnosi na opste znanje vezano za Zapadnu kulturu. Sjecam se kad sam gledao Slumdog Millionaire pa kad u kvizu postavljaju pitanja iz nase zapadne kulture koji nemaju veze sa Indijom i Azijom generalno. Meni je to bio propust rezisera i film je izgubio na autenticnosti.
Cekaj ba... koja su to pitanja iz ovog testa vezana za zapadnu kulturu?!
Ana Karenjina (knjizevnost)? Honduras (geografija)? Bakterije (biologija)? Srbija? Formula (matematika/fizika)? Balet? ....
Istina-True

#2733 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Istina-True »

Kazu da je dan pametniji od noci. :)

Nakon sto sam ponovo procitao sinocnje postove, odlucio sam da vise ne pisem na ovom forumu. Zao mi je zbog toga.

Ove 4 godine, koliko sam tu, bile su prijatne i uvijek se mogla naci fina tema za korektnu diskusiju.

Da se radilo o postovima clana foruma, ne bi bio problem. Nazalost komentari su od strane moderatora. Obicno su moderatori veoma korektni i ne koriste svoje ovlasti na nefer nacin. Nazalost, sinoc to nije bio slucaj. Nije stvar u rijecima (uvredama) ili nacinu komunikacije (nicim izazvane). Povjernje vise ne postoji. On zna sta je uradio..

Ovom prilikom zelim se zahvaliti clanovima sa kojim sam imao super diskusije. Apsidejzi, Nasa, Harac, Dozer, Alfa, Towelie, AstorH, klmnopq i drugi.. da ne zaboravim nekoga. :)

Pisao sam kada sam smatrao da mogu doprinijeti diskusiji, ili ako sam imao iskreno pitanje. Trudio sam se da diskutujem o postovima, a rijetko o onome ko pise post.

@haraca, jer si me pitao.

Prvo, hvala ti na diskusijama koje smo imali u zadnjih par sedmica. Izvini ako sam znao biti agresivan u smislu obrazlaganja argumenata. Zadnja diskusija (koju sam pokusao potaknuti sa onim pitanjima) je jednim dijelom bila u nadi da ces se ti ukljuciti. Ocigledno da imas adekvatno predznanje. Na ovaj podforum sam i dosao tvojom preporukom. Vidim da si shvatio o cemu pricam. Nazirao se pocetak interesantne/korisne diskusije.
Pokusao sam drzati teizam izvan ovog podforuma u nadi za sto konstruktivnijim dijalogom. Odgovorio bih ti konkretno na tvoje pitanje, ali to bi znacilo da ce ovaj post biti jos duzi (i ovako je predug). Siguran sam da ti Nasa, Apsidejzi ili Towelie mogu sasvim adekvatno odgovoriti.

Pozdrav svima, lijepo se zabavljajte. :)
Towelie

#2734 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Druze, zao mi je sto ides, imao si dobre postove, bili su Istina - True. :D
Mozda se ipak predomislis, ko zna.
¤ jelena ¤

#2735 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

Šteta @ Istina-True,

Ne treba dozvoliti sebi da te neko koga najvjerovatnije uopšte ne poznaješ, i ko ti ništa u životu ne znači, može na bilo koji način uvrijediti.

E, da....u jednom trenutku si postavio pitanje po čemu se čovjek razlikuje od ekstremno složene mašine....
po sujeti, nadmenosti, odnosu prema sopstvenom znanju/neznanju i sposobnosti da napravi grešku.

Mislim da je te (nus)produkte čovjekovih kognitivnih funkcija, i djelovanja uopšte, nemoguće stvoriti vještačkim putem
i ugraditi u pomenutu mašinu. :)
tmujoo

#2736 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by tmujoo »

Religija..ili ti ga opijum,, da ista valja bilo bi je u skandinaviji i oostalim nerazvijenim kulturama ;)

Pa imal sta gore nego kad konkurises za poso na Kosevu..pa ti kazu moze,al treba jos 8000 KM, pa te upute na frajera koji ti dodje sa bjesnim autom..kad ono vehabijaa :lol:

nista gore nema od primitivnog naroda..njemu mozes prodavat damu za bubrege vazda,,
drug_profi

#2737 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Ja tacno sticem dojam kad citam postove na ovoj temi da je neko dobro naduvan....
NIN

#2738 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

¤ jelena ¤ wrote:Mislim da je te (nus)produkte čovjekovih kognitivnih funkcija, i djelovanja uopšte, nemoguće stvoriti vještačkim putem
Naravno - masina, robot, kompjuter, sta god, ne moze nikada postati relevantan entitet u drustvenom kontekstu jer nema niti moze imati emocije. Ipak, emocije, biohemijski uslovljene, stvarane su milionima godina.

A to sto on ko fol ode, nemoj previse k srcu - tu je on i ostace tu! :D
drug_profi

#2739 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Gleao sam neki dan na Sajensu pricu o Inicijativi 2045.

A onda razumno obrazlozenje zasto to nije generalno nemoguce, ali nije dobro rjesenje jer mozda mozes dekodirati misaone procese i memoriju te ih prenijeti u masinu pe stvoriti vlastitu besmrtnu elektronsku kopiju, ali bices lisen emocija jer ne mozes prenijeti uticaj hormona na te misaone funkcije.

Razumno bice bez emocija je psihopata, a Inicijativa 2045 bi otvorila put za stvaranje mocnih, bogatih, besmrtnih psihopata. :-)
Leo_alfa

#2740 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

@Istina-True

Steta sto si se "ispisao", ali buduci da vec jesi onda, lijep pozdrav, peace ;-)
NIN

#2741 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Leo_alfa wrote:@Istina-True

Steta sto si se "ispisao", ali buduci da vec jesi onda, lijep pozdrav, peace ;-)
Ma daj ba, sta je steta? Ako mi ima ista mrze, to je kad se potrudis objasniti, a ono k'o hajvan, svoje pa svoje... Goni ga, i takve kao on! Neka zive u iluziji da su shvatili svoje bivstvo, osim cinjenice da su takvi kao on posast ove planete jer svojom ignorantnoscu istu, a samim tim i zivote drugih, itekako ugrozavaju, kako svojim odnosom prema prirodi, svojom ekoloskom ignorantnosti, stanacnju podmlatka samo 'nako, jer tako vele pustinjaci od prije 15 i vise vjekova, itd.

Takvi kao on nikad nisu uzeli u obzir niti pokusali shvatiti da ova planeta ima konacnu kolicinu resursa! I onda se zale zasto ratovi, zasto nas ugnjetavaju, ...? Njima je Bog obecao zivot poslije ovoga, jebes dunjaluk, samo bacaj smece, ... ma nemoj!

Mrs!
¤ jelena ¤

#2742 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

NIN wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Mislim da je te (nus)produkte čovjekovih kognitivnih funkcija, i djelovanja uopšte, nemoguće stvoriti vještačkim putem
Naravno - masina, robot, kompjuter, sta god, ne moze nikada postati relevantan entitet u drustvenom kontekstu jer nema niti moze imati emocije. Ipak, emocije, biohemijski uslovljene, stvarane su milionima godina.

A to sto on ko fol ode, nemoj previse k srcu - tu je on i ostace tu! :D
Uh, ne znam...meni se vrzma po glavi da bi jednog dana i to sa emocijama nekako moglo, jer ako je nešto biohemijski uslovljeno, onda bi trebalo da se može i vještačkim putem, u nekoj laboratoriji, nekako i proizvesti.
Ako se mogu stvoriti tamo nekakvi vještački neuroni i neuronske mreže, analogne ovim našim, biološkim....onda je haman sve moguće, pa i vještački izazvati emociju tuge ili sreće u nekakvom vještački stvorenom biću, nekim hemijskim putem, nekako....

Ali vještački stvoriti samosvijest, samokritiku, ambiciju, sposobnost apstraktnog mišljenja, potrebu za umjetnošću i za stvaranjem iste u nekoj mašini - e, to nikako ne uspijevam zamisliti, što opet ne znači da je i neizvodivo. :wink:

A što se tiče odlaska @I-T sa foruma...
tersaj ti koliko hoćeš, eto te ko neka misica....mir u svijetu i čuvajte planetu.... :skoljka:

ali ja se nadam da će forumaš @Istina-True još jednom razmisliti i vratiti se! :D

:run: :run:
fatamorgana

#2743 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

¤ jelena ¤ wrote: Uh, ne znam...meni se vrzma po glavi da bi jednog dana i to sa emocijama nekako moglo, jer ako je nešto biohemijski uslovljeno, onda bi trebalo da se može i vještačkim putem, u nekoj laboratoriji, nekako i proizvesti.

Ako se mogu stvoriti tamo nekakvi vještački neuroni i neuronske mreže, analogne ovim našim, biološkim....onda je haman sve moguće, pa i vještački izazvati emociju tuge ili sreće u nekakvom vještački stvorenom biću, nekim hemijskim putem, nekako....

Ali vještački stvoriti samosvijest, samokritiku, ambiciju, sposobnost apstraktnog mišljenja, potrebu za umjetnošću i za stvaranjem iste u nekoj mašini - e, to nikako ne uspijevam zamisliti, što opet ne znači da je i neizvodivo. :wink:

A što se tiče odlaska @I-T sa foruma...
tersaj ti koliko hoćeš, eto te ko neka misica....mir u svijetu i čuvajte planetu.... :skoljka:

ali ja se nadam da će forumaš @Istina-True još jednom razmisliti i vratiti se! :D

Eventualno pod drugim nickom kako to obično biva kod njiha .... :wink:
Last edited by fatamorgana on 16/07/2014 02:03, edited 1 time in total.
NIN

#2744 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

¤ jelena ¤ wrote:A što se tiče odlaska @I-T sa foruma...

Nije on nigdje ni otisao, vjeruj! :D

Jebena je vjera kao rabota! Nekad hoce i za vrat! Srecom, spreman sam, svako jutro tri stotine sklekova, stotine trbusnjaka, cucnjevi, itd.

:lol:
fatamorgana

#2745 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Religijo, i bogu si teška, :lol:
NIN

#2746 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

fatamorgana

#2747 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

krvava wrote:
fatamorgana wrote:
Religijo, i bogu si teška, :lol:
Tebi najvise jer ne izlazis s ovog pdf-a :D
Krvavo, nema šta! :wink:
¤ jelena ¤

#2748 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

NIN wrote:
¤ jelena ¤ wrote:A što se tiče odlaska @I-T sa foruma...

Nije on nigdje ni otisao, vjeruj! :D

Jebena je vjera kao rabota! Nekad hoce i za vrat! Srecom, spreman sam, svako jutro tri stotine sklekova, stotine trbusnjaka, cucnjevi, itd.

:lol:
:lol: :D

Ma znam da nije :D nego postavljeno je dosta zanimljivih pitanja pa šteta da se o tome više ne raspravlja. :wink:

@fato, nestala nam tema Ateizam, hajde ti nama otvori drugu, ja ne smijem... :D
fatamorgana

#2749 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
Ošini po prašini! :thumbup:
fatamorgana

#2750 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

¤ jelena ¤ wrote:
@fato, nestala nam tema Ateizam, hajde ti nama otvori drugu, ja ne smijem... :D
Neću, ja sam ogrez'o u ateizam .... k'o ogrizak, :lol:
Locked