Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#27151 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

Cracked wrote: 10/06/2026 13:51
Ateista wrote: 10/06/2026 12:04 Ako se to uvede samo u NS, moze napraviti veliki problem da se mnogim firmama vise ne isplati tu poslovati, jer se ni radnicima ni klijentima ne isplati tu dolaziti da placaju parking. Onda bi logicno mnoge firme presle u novi grad ili neku drugu opstinu, pa bi onda napravili jos veci haos tamo sa parkingom.
Ovo ako ce se uvoditi, se mora uvesti u cijelom gradu u isto vrijeme da bi imalo smisla, ne da svaka opstina na svoju ruku, ali se mora i obezbijediti dovoljan broj parking mjesta ako se to uvede, prvo mjesta pa onda naplata, nikako obrnuto kako se planira.
Mora se i zakon mijenjati, jer nove zgrade najvise problema prave, ne pravi se dovoljno parking mjesta jer se ne uzima u obzir koliko poslovni prostori traze parkinga, gosti stanara koji nemaju zakupljeno mjesto u garazi, a siguran sam da ni svaki stanar ne zakupi mjesto, vec ako ima u blizini javnog besplatnog parkinga da ce mnogi racunati na to, tako da svaka nova zgrada napravi dodatno opterecenje na postojece stare parkinge.
posto u centru i staro mgradu ubise se od besplatnih parkinga pa zato toliko firmi ima
Zavisi od vrste biznisa, ko je vezan za turizam recimo ili bilo sta da mu je bitan centar i stari grad, naravno da ce biti tamo, bez obzira na parking. Vece firme koje imaju vise zaposlenih, a kojima nije toliko bitna specificna lokacija, pogotovo jos ako im cesto dolaze i klijenti autom, ce uglavnom birati lokacije gdje je lakse za parkirati. Pored toga logicno biraju i lokacije gdje je jeftinija kirija, a uglavnom je u centru i starom gradu skuplja, i to ima smisla, ali ne treba to praviti od NS.
Haris.ba

#27152 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Logovan wrote: 10/06/2026 13:16 Što se ovaj problem jednostavno ne riješi na nivou grada ili kantona, a ne ovako NS bi da uvodi plaćanje, a drugi još ne, niti razmišljaju u tom smjeru :-) Valjda bi ovakav projekat trebao biti na većem nivou, a ne na opštinskom
Zato sto je ovo nadleznost opcine.

SG i Centar nemaju ovakvih "problema". Samo NS i NG.
Ateista wrote: 10/06/2026 12:49 Govorio sam vise o trenutnoj situaciji, da je novogradnja velikim dijelom napravila ovaj problem koji imamo i koji se sad pokusava rijesiti uvodjenjem vinjeta, umjesto da je na vrijeme donesen zakon koji ce natjerati investitore da uz zgradu naprave i dovoljan broj parking mjesta.
Ali, taj propis vec postoji. 1 stan - 1 parking, plus na ukupnu cifru mislim 10%.

Ja mislim da je to dovoljan broj parking mjesta.

Evo ti jedan od primjera kako je to uredjeno.
Član 18.
(Saobraćajne površine)
Saobraćajne površine i površine za parkiranje i garažiranje vozila utvrđene su Planom - faza saobraćaja. Za sve planirane sadržaje, parkiranje/garažiranje se mora obezbijediti u sklopu pripadajuće parcele, i to:
- za objekte individualnog stanovanja - unutar gabarita objekta, u vidu izgradnje pomoćnog objekta - garaže ili na otvorenom - parking mjesto (sa ili bez nadstrešnice); Prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti a na osnovu tražene brutto građevinske površine i namjene,
neophodno je odrediti broj parking - garažnih mjesta i to na sljedeći način: - za stambenu izgradnju - 1 stan - 1.1 parking mjesto, - za poslovne sadržaje - jedno parking mjesto na 60 m2/max. BGP (za administraciju jedno parking mjesto na 30 m2/max. BGP),
- za proizvodno - poslovne sadržaje - jedno parking mjesto na 100 m2/max. BGP. Za potrebe individualnog stanovanja, parkiranje i garažiranje vozila se mora obezbijediti na parceli koja
pripada stambenom objektu. Garaža se može locirati u sklopu stambenog objekta, odnosno u okviru zadane građevinske linije. Moguća je i izgradnja garaža bočno u odnosu na planirani objekat, tako da njegova udaljenost od regulacione linije prema saobraćajnici bude ista ili veća od udaljenosti planiranog objekta, a na način koji omogućava izgradnju istog objekta na susjednoj parceli, odnosno pod uslovom da su vlasnici obje parcele saglasni. Objekti garaže mogu biti samo prizemni. U slučaju da se stambeni objekat nalazi na kosom terenu - ispod
pristupne saobraćajnice, a nagib terena je takav da se garaža ne može graditi, može se dozvoliti izgradnja ploče za parkiranje vozila, kao proširenje trotoara. Najviša kota ploče za parkiranje ne može preći visinu trotoara. Dobiveni prostor ispod ploče se može koristiti kao pomoćni objekat. Namjena garažnog prostora se ne može mijenjati.
Ateista

#27153 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 10/06/2026 14:20
Logovan wrote: 10/06/2026 13:16 Što se ovaj problem jednostavno ne riješi na nivou grada ili kantona, a ne ovako NS bi da uvodi plaćanje, a drugi još ne, niti razmišljaju u tom smjeru :-) Valjda bi ovakav projekat trebao biti na većem nivou, a ne na opštinskom
Zato sto je ovo nadleznost opcine.

Ateista wrote: 10/06/2026 12:49 Govorio sam vise o trenutnoj situaciji, da je novogradnja velikim dijelom napravila ovaj problem koji imamo i koji se sad pokusava rijesiti uvodjenjem vinjeta, umjesto da je na vrijeme donesen zakon koji ce natjerati investitore da uz zgradu naprave i dovoljan broj parking mjesta.
Ali, taj propis vec postoji. 1 stan - 1 parking, plus na ukupnu cifru mislim 10%.

Ja mislim da je to dovoljan broj parking mjesta.
Znam da postoji, ali mislim da nije ni blizu dovoljan, cak ni za stanare jer sve vise stanova ima vise od jednog auta, plus gosti i poslovni prostori koji dovode dosta auta koja traze parkinge okolo i zauzimaju uglavnom stanarima starih zgrada.
Haris.ba

#27154 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ateista wrote: 10/06/2026 14:30 Znam da postoji, ali mislim da nije ni blizu dovoljan, cak ni za stanare jer sve vise stanova ima vise od jednog auta, plus gosti i poslovni prostori koji dovode dosta auta koja traze parkinge okolo i zauzimaju uglavnom stanarima starih zgrada.
Ja se ne slazem. Treba destimulisati da se ima ovoliko automobila. Zato, zadrzati postojece omjere, i naplacivati nestanarima po satu na javnim parkinzima da se tim iz novogradnje bas i ne isplati uvaljivati na javne parkinge.
Logovan

#27155 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Haris.ba wrote: 10/06/2026 14:20 Zato sto je ovo nadleznost opcine.

Hahah pa jasno mi je čija je nadležnost, govorim da se prebaci na veći nivo

Kako misliš nemaju ovakvih problema?
Pandakonda

#27156 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Pandakonda »

SG i Centar nemaju ovih problema jer se kod njih svakako od početka naplaćuje svaki parking :D
kabal1337

#27157 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

Ne mozes rijesiti manjak parkinga naplatom umjesto izgradnjom parking mjesta.
Logovan

#27158 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Ne naplaćuje se svaki. Ne znam odakle vam ovo i da nemaju ovakvih problema.
Pandakonda

#27160 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Pandakonda »

kabal1337 wrote: 10/06/2026 14:51 Ne mozes rijesiti manjak parkinga naplatom umjesto izgradnjom parking mjesta.
Niko nije lud da ocekuje potpuno rješavanje problema sa naplatom. Ali sa ovom naplatom mozes barem malo smanjiti pritisak na opcinu i da ljudi van opcine razmisle dobro kako planiraju doci ako ne zive tu
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27161 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

za ove pare može šahtove da popravi i rupe u safeta hadžića

i tu je kraj
kabal1337

#27162 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

A sta je to SG rijesio?

Izda 15 mjesta svojim guznim haverima - ostecuje opstinu

Dodje lik parkira na oznaceno mjesto bez rampe, dobije upozorenje
Dodje lik parkira na pjesacki, blokira, ne dobije nikakvo upozorenje.

One blokade, korodirane, iskrivljenje, kocke iscupane.

Nikakav on problem sa saobracajem u mirovanju nije rijesio
Ateista

#27163 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 10/06/2026 14:33
Ateista wrote: 10/06/2026 14:30 Znam da postoji, ali mislim da nije ni blizu dovoljan, cak ni za stanare jer sve vise stanova ima vise od jednog auta, plus gosti i poslovni prostori koji dovode dosta auta koja traze parkinge okolo i zauzimaju uglavnom stanarima starih zgrada.
Ja se ne slazem. Treba destimulisati da se ima ovoliko automobila. Zato, zadrzati postojece omjere, i naplacivati nestanarima po satu na javnim parkinzima da se tim iz novogradnje bas i ne isplati uvaljivati na javne parkinge.
Slazem se da treba destimulisati na neki nacin toliki broj automobila, ali nisam siguran da je to bas ispravan nacin, jer se problem nece rijesiti.
Po meni treba naci nacin da se destimulise vise auta po stanu, nisam za zabrane koje neki pominju jer se to ne moze zabraniti, ali na neki nacin to treba destimulisati. Ako se uvedu vinjete da budu besplatne ili simbolicne za jedan auto po stanu, ostalo da se naplacuje po komercijalnim cijenama. Opet, mnogi koji imaju vise auta ce imati vjerovatno para i za komercijalnu cijenu parkinga, pa ce opet zauzimati mjesto.
Kako god, mislim da i sa destimulacijom i kada bi ljudi stvarno poceli racionalnije kupovati i koristiti auta, opet parking mjesta fali, pogotovo sa novogradnjama.

Zaboravio sam odgovoriti oko nadleznosti. Ako i jeste nadleznost opstina, treba neko na visem nivou donijetu odluku da opstine pocnu raditi na odredjeni nacin, da to bude sinhronizovano i planski, ne ide da svaka na svoju ruku donosi pravila.
kabal1337

#27164 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

Pandakonda wrote: 10/06/2026 14:54
kabal1337 wrote: 10/06/2026 14:51 Ne mozes rijesiti manjak parkinga naplatom umjesto izgradnjom parking mjesta.
Niko nije lud da ocekuje potpuno rješavanje problema sa naplatom. Ali sa ovom naplatom mozes barem malo smanjiti pritisak na opcinu i da ljudi van opcine razmisle dobro kako planiraju doci ako ne zive tu
Pa onda neka vinjete za parking dobiju besplatno rezidenti svojih opcina.

Ocito da se radi o pljacki i izvlacenju novca od gradjana

Da ti naplati 5 KM vinjetu/ stiker opet te pljacka isto kao i eko test stiker
Ateista

#27165 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

kabal1337 wrote: 10/06/2026 14:58

U ovoj situaciji je to jedino sto bi bilo smisleno i u korist gradjana, besplatna vinjeta, bar za jedan auto po domacinstvu, ostali vec neka se naplacuju.
Onda kad naprave parking mjesta da objektivno ima dovoljno za sve, neka uvedu naplatu, da znamo za sta placamo.
kabal1337

#27166 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

Ateista wrote: 10/06/2026 15:07
kabal1337 wrote: 10/06/2026 14:58

U ovoj situaciji je to jedino sto bi bilo smisleno i u korist gradjana, besplatna vinjeta, bar za jedan auto po domacinstvu, ostali vec neka se naplacuju.
Onda kad naprave parking mjesta da objektivno ima dovoljno za sve, neka uvedu naplatu, da znamo za sta placamo.
nece se to desit, jer im je cilj da izvlace novac iz gradjanja pa da ga peru preko projekata tipa juzna tribina i sl.

Gdje mulicu parking karta i vinjeta za parkirani bager?
Gdje parking naplata za autobus vozila u SG?
Last edited by kabal1337 on 10/06/2026 15:11, edited 1 time in total.
dr_Evil

#27167 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dr_Evil »

Evo vam iskustvo Mostara koji je to zavrsio prije 7-8 godina - postalo je samo gore, i to 10 puta gore. Broj parking papaka sta parkiraju pored markiranih povrsina je porastao, dok redari imaju pravo kazniti samo one koji nisu kupili vinjetu, a parkirali na oznaceno mjesto. Nemaju pravo napisati kaznu onome koji stoji na travi pored parkinga. Opstina je velik pojam, sta tebi znaci ako si blizu neke jace prodavnice, ustanove, skole, sta god, svi opet gravitiraju tvom parkingu.

Uspjesni placac parkinga, i neuspjesni pronalazac parking mjesta :D
kabal1337

#27168 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

jbg valja kupit 4. stan i vilu na moru
gospodza se sjetila da se trava pokosi nakon sto naraste 0.5m i da se tako pokosena ostavi na povrsini. Nema veze sto je ruglo, al hajmo sadit kojekakvo rastinje u KT.

Nisu u stanju da odrzavaju liftove za trudnice i invalide a ovamo ti obecavaju uredjen sistem.
mrs stoko
last mohicans

#27169 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

kabal1337 wrote: 10/06/2026 14:56 A sta je to SG rijesio?

Izda 15 mjesta svojim guznim haverima - ostecuje opstinu

Dodje lik parkira na oznaceno mjesto bez rampe, dobije upozorenje
Dodje lik parkira na pjesacki, blokira, ne dobije nikakvo upozorenje.

One blokade, korodirane, iskrivljenje, kocke iscupane.

Nikakav on problem sa saobracajem u mirovanju nije rijesio
Pričaš napamet. Svako mjesto se moglo ganjati na javnom.oglasu. Kod olimpijskog muzeja su se nudile garaze, zatim iznad muzeja, ko god je htio platiti i dobio je. Parkinzi su oduzeti kriminalcima, raznim pekarama, mrkvama itd. Te čaršijske gazde su smatrale da mogu po 3-4 mjesta uzimati, a jedno plaćati. Sve je to ukinuto, koliko platiš, toliko dobiješ. Ti veliš ništa nije rijeseno, a prihodi od zakupa parkinga, sto garaze, sto ovih uličnih u milionima veći.
kabal1337

#27170 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

Ne pricam ja napamet ono ono sto vidim svaki dan.
Hotel Xxxx guzni haver od Irfana ima 15 mjesta na raspolaganju, od tih 15 mjesta i drugi mu haveri koriste tipa likovi povezani sa one life rally i sl.

Sto ne naplacuje parking autobusima iznad reklama Irfan Cengic?

Koje to pravo da jedna organizacija koristi besplatno parking jkpsg? Zasto ne placaju, kao sto bi ti, i ja?
VladaFBiH

#27171 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 10/06/2026 09:23 Možda si pobrkao sa nekim Efendićevim sličnim projektom. To bi kod njega tako koštalo vjerovatno.
i to u eurima i gradio bi se barem 2 mandata :D
last mohicans

#27172 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

kabal1337 wrote: 10/06/2026 17:45 Ne pricam ja napamet ono ono sto vidim svaki dan.
Hotel Xxxx guzni haver od Irfana ima 15 mjesta na raspolaganju, od tih 15 mjesta i drugi mu haveri koriste tipa likovi povezani sa one life rally i sl.

Sto ne naplacuje parking autobusima iznad reklama Irfan Cengic?

Koje to pravo da jedna organizacija koristi besplatno parking jkpsg? Zasto ne placaju, kao sto bi ti, i ja?
Ma ko koristi besplatno i kojem hotelu je riječ? Sve su to rezervacije koje neko plaća. Problem autobusa je problem grada, nije samo općine. Čuo sam da će se i njima naplaćivati, neka će. Doveze 200 turista, jos ih vodaju Turci, Kinezi, nema ko, a klosar Hasićević i Pozderka se ne bave time, sto strani vodiči nelagalno prezentuju znamenitosti naše zemlje. U Isfanbulu u zatvoru završiš, ako si bez turskog vodiča.
Last edited by last mohicans on 10/06/2026 23:22, edited 1 time in total.
Thorgerson

#27173 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Benjamina i ostali "strucnjaci" trebaju prestati izmisljati toplu vodu.

Prvo, doticna nema nikakvo istrazivanje, kretanje auta, stanovnistva.

Neko spomenu firme. To je fakat odlican argument, zasto je ovo glupa ideja. Zamisli firme u NS koje imaju po 100ak+ zaposlenih. Ti ljudi koriste sada besplatno parking, da - parkiraju na 'necije' mjesto. Taj neko mozda parkira na njihovo, u njegovoj opstini.

I sta cemo sada imati? Kako Benjamina misli to rijesiti. Dakle, ja sutra dodjem na Maltu i moram platiti komercijalnu cijenu za 9h parkinga. Eto nek bude 1 KM. Ma nek bude 0.5 KM. A nece biti. To je svaki dan 10aj KM. To je 200 KM mjesecno. I opet - ne garantuje ti niko da ces naci mjesto. Ne mozes platiti ovih 50 jer nisi stanovnik NS. Sta ako se ja zadrzim u firmi? Sta ako ja odem nekome na sijelo? Sta ako odem na kafu? Sta ako odem da prosetam Vilsom? Sta ce ljudi koji su platili 50 KM?

Pa nista. Mahat usima.

Jedinu korist koju iko ima. To je budzet opstine. I vjerovatmo ce organizovati neko preduzece ili ga vec imaju ala Lokom u NG. Zaposlit tu uhljeba i zgrtat fine novce.

Kaze izgradit ce dodatna mjesta. Gdje? Pa izgradi ih sad?i dzaba ces ih graditi. Pogledati primjer u Novom Gradu. Efendic se slomio i sjebao hrpu zelenih povrsina po Ap, dobrinji, mojmilu i dzaba. Nema parkinga opet. Zasto? Pa zato sto odsjece komad livade i tu napravi sta ja znam 50 mjesta. To se popuni sad pa sad.

Zna se koje je rjesenje. Garaze. Ne moraju biti podemne, mogu i nadzemne gdje moze. Da, kostaju. Ali evo nek nam treba 5 godina za jednu, a ne treba. Do sad su mogli 5 garaza napraviti. Al kurko. Lakse je ovako, idi linijom manjeg otpora.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#27174 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Pitar sa Kariba »

Na jednom seminaru sam slušao Slovence da su vršili istraživanja i da na svako novo parking mjesto gravitira 10 vozila. Iz iskustva sa garažom na Vijećnici, od mirnog i prohodnog dijela grada napravljen je haos za žitelje. Onda Čengić sa svojom idejom gdje je samo ocrtao po dvije linije i prodaje ih za 100KM i onda ko zna koliko vozila jednostavno prelazi nama na memli stranu tražeći parking. Naravno nespremno i bez projekta uvode ovo i sad zakupci tih parking mjesta sami postavljaju blokade koje idu od prazne kante jupola preko starih stolica do fabričkih blokada svih boja i vrsta. Prođite samo Logavinu i Sagrđije, katastrofa! Uvodi se samo kartična naplata parkinga na opštinskim parkinzima i time odbija dio vozača, Mulic diže cijenu na 5KM po satu te od možda dobre ideje dobijamo totalni haos u S.G., osim par lokalaca koji su se riješili stresa oko parkinga za stoju mjesečno.
Ovo za drugo vozilo u porodici možda tražiti potvrdu o obezbjeđenom parking mjestu. Garaža u vlasništvu, ugovor o najmu, dokaz da postoji parking mjesto u dvorištu, bašti....
last mohicans

#27175 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

SG je inače poznat po tim kantama, fosnama i kamenjem. To rade godinama oko kuća na javnoj cesti, kao on tu ima kuću. Ova obiljezena mjesta sva imaju rampe, ali nasa stoka je poznata po tome da namjerno voli da razvaljuje rampe.
Post Reply