@bitanga_sa_otesa i ostali koji umiju...
Prije heftu-dvije sam skontao da mi se grije zadnji lijevi tocak na SX4.
Prvo skinuo tocak, ocistio vodilice plocica, podmazao ih, promijenio kocionu tecnost i nakon toga je bilo dosta bolje ali se tocak i dalje grijao.
Sajla od rucne se vraca, i klip se vraca kada se rucna spusti, na radnu (noznu kocnicu) klip izadje ali se vrati jako malo ili nimalo.
Danas skinuo klijesta (DIY), sjeo u Cee'd, odnio u Hen, zavrsili za pola sata, pokupio, namontirao nazad sve, provozao, i opet se tocak grije kao sto se i grijao.
Nije to strasno, auto ide sam na blagoj nizbrdici, na ravnom ga mogu ja pomaknuti dok sjedim u autu lijevom nogom...
Isao sad do Podlugova 140km/h, bez upotrebe kocnice, polako se zaustavio u zaustavnu, koceci motorom, zadnji desni disk led, zadnji lijevi vruc, ali moze se nasloniti prst na njega.
Sta je sad ovo? Je li ovi u Henu nisu reparirali uopce sta su trebali? Ono sto ja vidim da su promijenili gumice na bolcnovima i gumicu na klipu, a unutra da li su sta radili ptice znaju...
Po mom misljenju ostaje jos da je nesto do kocionog crijeva iako je prohodno u pravcu prema klipu definitivno, znam kada sam mijenjao tecnost da ide najnormalnije... A i danas kada sam odrzacivao... Jedino ako je crijevo dobilo "nepovratni ventil" pa da propusta u jednom smjeru, ali da klip nema snage da protjera u suprotnom... Ima li nacina da se to provjeri?
Onako laicki kontam ako otvorim sisicu za ispustanje tecnosti, klip se vrati i tecnost potece na sisicu da je do crijeva... Je li grijesim?
I jos zadnja opcija, da je lijevi disk "dobio po nosu" od pregrijavanja, pokrivio se, pa sada pomalo dira plocicu i grije se...
Eto zadace, pa ako umijete i znate, pucajte, pomagajte...