jednsotavno treba poceti raditi na infrastutkuri drzave, vracanje u proslost je besmislenoKaligula I wrote:...svi nacionalisti da, a oni drugi su uvučeni u tu krvavu igranku silom prilika, dakle mimo svoje volje...hoćeš reći da je radnička klasa, bilo koje republike, zadovoljnija socijalnim statusom u svojim jednonacionalnim državama nego u toj bivšoj, zajedničkoj, višenacionalnoj 'stravi' od države?...znam lično čovjeka iz Zg koji mi reče da je prvi išao na ulicu da ruši Jugoslaviju, a sada kao pripadnik 'stoke sitnog zuba'Connaisseur Karlin wrote: pa svi su digli ruke od zadnje Jugepoludjeli lopovi i divljaci
bi prvi išao da je vraća...ali kasno bato na autobus stiže, ybg...
...možda nekom drugom prilikom....
Jugoslovenstvo
- Connaisseur Karlin
#2676 Re: Jugoslovenstvo
- ABH017
#2677 Re: Jugoslovenstvo
Nastade muk i tajac.hAZNADAR wrote:Rodila vas majka tako slozne i pametne.
18/03/2016 11:21madner wrote:Problem Bosnjaka je sto svaki jaci intelektualac u istih mora postati Bosanac.![]()
Ostane skart.
http://forum.klix.ba/sljepilo-i-jalovos ... 6s325.html
08/05/2017 21:47madner wrote:Bosanci su obrazovaniji u prosjeku i imaju veci IQ
http://forum.klix.ba/nacionalizam-t146865s400.html
A mogli su još. Nije da nisu imali ideja.
-
Kaligula I
#2678 Re: Jugoslovenstvo
...vraćanje u prošlost je nemoguće, a ne besmisleno...no ono što je moguće jeste podizanje nivoa svijesti Južnih Slavena, a kad se to odradi onda će, po logici stvari, doći do preporoda njihovih teško oboljelih međuljudskih odnosa...taj film naša generacija vjerovatno neće gledati, ali neke druge sigurno hoće...vrijeme je na njihovoj strani...Connaisseur Karlin wrote:
...vracanje u proslost je besmisleno
- Connaisseur Karlin
#2679 Re: Jugoslovenstvo
ma nema nista od ideoloskog podizanja nekakve svijesti Juznih Slovena, to su bajek za malu djecu, narod treba prvenstvno raditi i podici zivotni standrad , ulagati u infrastruturu drzave, promjeniti UstavKaligula I wrote:...vraćanje u prošlost je nemoguće, a ne besmisleno...no ono što je moguće jeste podizanje nivoa svijesti Južnih Slavena, a kad se to odradi onda će, po logici stvari, doći do preporoda njihovih teško oboljelih međuljudskih odnosa...taj film naša generacija vjerovatno neće gledati, ali neke druge sigurno hoće...vrijeme je na njihovoj strani...Connaisseur Karlin wrote:
-
Kaligula I
#2680 Re: Jugoslovenstvo
...ovo prvo doživljavam kao blagu ironiju ili šalu, barem to sugerira smajlić, a ovo drugo je vjerovatno i istina...naravno dokaza nemam, ali je logično jer se radi o manjoj skupini, uglavnom, intelektualaca...hAZNADAR wrote:Rodila vas majka tako slozne i pametne.
18/03/2016 11:21madner wrote: Problem Bosnjaka je sto svaki jaci intelektualac u istih mora postati Bosanac.![]()
Ostane skart[/b].
madner wrote: Bosanci su obrazovaniji u prosjeku i imaju veci IQ 08/05/2017 21:47
-
Kaligula I
#2681 Re: Jugoslovenstvo
...nisam ni govorio o ideološkom, nego o općenitom podizanju ljudske svijesti...tek nakon toga može uslijediti renesansa...a do tada, naravno, mora se radit i podizat standard ukoliko 'stoka sitnog zuba'Connaisseur Karlin wrote:ma nema nista od ideoloskog podizanja nekakve svijesti Juznih Slovena, to su bajek za malu djecu, narod treba prvenstvno raditi i podici zivotni standrad , ulagati u infrastruturu drzave, promjeniti UstavKaligula I wrote:...vraćanje u prošlost je nemoguće, a ne besmisleno...no ono što je moguće jeste podizanje nivoa svijesti Južnih Slavena, a kad se to odradi onda će, po logici stvari, doći do preporoda njihovih teško oboljelih međuljudskih odnosa...taj film naša generacija vjerovatno neće gledati, ali neke druge sigurno hoće...vrijeme je na njihovoj strani...Connaisseur Karlin wrote:
-
drastic
#2682 Re: Jugoslovenstvo
ne znam zasto je ovo meni upuceno nit sam pametan niti bosanacConnaisseur Karlin wrote:dajte rezutlate svoje pameti koju ulazete u svoju BiHdrastic wrote:ne bi da se petljam u raspravu ali mi se cini da je ovo izvuceno iz konteksta
Bosanci su obrazovaniji u prosjeku i imaju veci IQ. To dvoje je povezano i sasvim normalno. Kao i ateizam, ima dispropocionalan broj VSSa. Moramo uvaziti rezulatate popisa u oba smjera.![]()
- Kejn
#2683 Re: Jugoslovenstvo
Pametni Bosanci moji... ja znam da i vi znate da za takve zaključke morate imati neki statistički dokaz koji će obuhvatiti uzorak Bosanaca i uzorak Bošnjaka muslimana i koji će statističkim metodama pokušati utvrditi statistički značajnu razliku u koeficijentu inteligencije. Takvi zaključci se ne izvlače iz guzice.
-
Bodkin
#2684 Re: Jugoslovenstvo
Kaligula I wrote:...ovo prvo doživljavam kao blagu ironiju ili šalu, barem to sugerira smajlić, a ovo drugo je vjerovatno i istina...naravno dokaza nemam, ali je logično jer se radi o manjoj skupini, uglavnom, intelektualaca...hAZNADAR wrote:Rodila vas majka tako slozne i pametne.
18/03/2016 11:21madner wrote: Problem Bosnjaka je sto svaki jaci intelektualac u istih mora postati Bosanac.![]()
Ostane skart[/b].
madner wrote: Bosanci su obrazovaniji u prosjeku i imaju veci IQ 08/05/2017 21:47
-
Bodkin
#2685 Re: Jugoslovenstvo
Ne moramo. Vodimo se @haznadarovom logikom u metod donosenja zakljucakaKejn wrote:Pametni Bosanci moji... ja znam da i vi znate da za takve zaključke morate imati neki statistički dokaz koji će obuhvatiti uzorak Bosanaca i uzorak Bošnjaka muslimana i koji će statističkim metodama pokušati utvrditi statistički značajnu razliku u koeficijentu inteligencije. Takvi zaključci se ne izvlače iz guzice.
- Kejn
#2686 Re: Jugoslovenstvo
Haznadar je analizirao mišljenja forumaša koji se predstavljaju kao Bosanci na ovom forumu i donjeo zaključak na osnovu toga. Dakle ne nosite se istom logikom.Bodkin wrote:Ne moramo. Vodimo se @haznadarovom logikom u metod donosenja zakljucakaKejn wrote:Pametni Bosanci moji... ja znam da i vi znate da za takve zaključke morate imati neki statistički dokaz koji će obuhvatiti uzorak Bosanaca i uzorak Bošnjaka muslimana i koji će statističkim metodama pokušati utvrditi statistički značajnu razliku u koeficijentu inteligencije. Takvi zaključci se ne izvlače iz guzice.
- GeeTnT
#2687 Re: Jugoslovenstvo
Njegova logika je direktna i poucna iz koje mozes mnogo toga nauciti, ali ako si limitiran onda cekaj da ga banuju i doci ces do svojih 5 min..Bodkin wrote:Ne moramo. Vodimo se @haznadarovom logikom u metod donosenja zakljucakaKejn wrote:Pametni Bosanci moji... ja znam da i vi znate da za takve zaključke morate imati neki statistički dokaz koji će obuhvatiti uzorak Bosanaca i uzorak Bošnjaka muslimana i koji će statističkim metodama pokušati utvrditi statistički značajnu razliku u koeficijentu inteligencije. Takvi zaključci se ne izvlače iz guzice.
- cyprus
#2688 Re: Jugoslovenstvo
Halo ba, ta priča Bošnjaci vs Bosanci je offtopic ovdje
Šta ako Vam kažem da je moguće u isto vrijeme biti i Bošnjak i Bosanac i Jugoslaven?
Što stvarate konflikte gdje nisu neophodni?
- GeeTnT
#2689 Re: Jugoslovenstvo
Narano da mozes i niko ti ne zmjeri dok ne pocnes srati kako ti je zbog toga IQ sa vecim procentom..cyprus wrote:Halo ba, ta priča Bošnjaci vs Bosanci je offtopic ovdjeA šta ako Vam kažem da je moguće u isto vrijeme biti i Bošnjak i Bosanac i Jugoslaven?
-
Mohamad Sissoko
#2690 Re: Jugoslovenstvo
aBd na slijedecem popisu se izjasnjavam kao Bosanac, cisto da dobijem na IQ i da udjem u tu elitu.Jebo prosjek 
-
Bodkin
#2691 Re: Jugoslovenstvo
Aha jako je poucna. Red genetike, red predrasuda, red dijasporskog pogleda na bih. Strasno puno za naucitiGeeTnT wrote:Njegova logika je direktna i poucna iz koje mozes mnogo toga nauciti, ali ako si limitiran onda cekaj da ga banuju i doci ces do svojih 5 min..Bodkin wrote:Ne moramo. Vodimo se @haznadarovom logikom u metod donosenja zakljucakaKejn wrote:Pametni Bosanci moji... ja znam da i vi znate da za takve zaključke morate imati neki statistički dokaz koji će obuhvatiti uzorak Bosanaca i uzorak Bošnjaka muslimana i koji će statističkim metodama pokušati utvrditi statistički značajnu razliku u koeficijentu inteligencije. Takvi zaključci se ne izvlače iz guzice.
I da, prozvao sam ga jednom kad je jedan clan foruma napisao da u bosni nema hrvata i srba nego bosanski katolici i pravoslavci(i tom logikom bosanski muslimani jel) da mu pojasni kako je on velikosrpski spijun ali je odlucio da ne odgovori
Last edited by Bodkin on 14/07/2017 09:41, edited 1 time in total.
- madner
#2692 Re: Jugoslovenstvo
Opet brkate uzrok i posljedicu. Necete imati veci IQ bez obzira kako se izjasnite, ali preference osoba sa vecim IQ su jasne. 
-
hAZNADAR
#2693 Re: Jugoslovenstvo
Drugi dan - druga nafaka. Ali ista prica i ocekivana reakcija.
Naravno da nisam ni ocekivao osudu, ogradjivanje,... od bilo koga iz ekipe. Kladim se da cu cuti jos koje opravdanje i objasnjenje da se radi o neshvacenoj intelektualnoj eliti koju glupani ne mogu shvatiti. Zasto bi narusili tradiciju ovog foruma.
Ne znamo se mi od jucer,... pa nije ekipa pala sa Marsa pa da tumacimo kroz jezicke vratolomije i sta je pjesnik htio reci, niti postoji ikakva argumentacija, izvor,.. na osnovu kojeg bi se mogla tumaciti inteligencija konto slobodnog izjasnjavanja.
Nikakvo udruzenje, clanstvo,.. politicke, kulturne,... prirode ne moze imati za rezultat ovako slijepu bezuslovnu podrsku. Ocito se radi o psiholoskom ili socioloskom fenomenu. Gdje se sve svodi na stereotipe.
Sa jedne strane imamo mahalce, nabusane vjernike,... kojima je svako drugaciji komunjara a svako protiv komunjara dobar - bez obzira na sve.
Sa druge strane urbanu neojugoslovensku elitu kojima je svako drugaciji sovinista a svako protiv sovinista dobar. Buduci da bosnjastvo vezu iskljucivo za SDA - svaka kritika svome po nekom automatizmu znaci da si ispao iz raje i postao dio drugih.
Kao u prici o carevom novom ruhu gdje niko ne smije reci da je car go iz bojazni da ispadne glup.
Tako da tu nema puno pameti i zdravorazumskog rasudjivanja. Nema te gluposti koju jedna krajnost moze izreci a da ostali u raji to ne podrze. Na ovoj temi o jugoslovenstvu ovi koji se sukobljavaju sa kriticarima jugoslovenstva najmanje brane Jugoslaviju i YU tekovine.
Naravno da nisam ni ocekivao osudu, ogradjivanje,... od bilo koga iz ekipe. Kladim se da cu cuti jos koje opravdanje i objasnjenje da se radi o neshvacenoj intelektualnoj eliti koju glupani ne mogu shvatiti. Zasto bi narusili tradiciju ovog foruma.
Ne znamo se mi od jucer,... pa nije ekipa pala sa Marsa pa da tumacimo kroz jezicke vratolomije i sta je pjesnik htio reci, niti postoji ikakva argumentacija, izvor,.. na osnovu kojeg bi se mogla tumaciti inteligencija konto slobodnog izjasnjavanja.
Nikakvo udruzenje, clanstvo,.. politicke, kulturne,... prirode ne moze imati za rezultat ovako slijepu bezuslovnu podrsku. Ocito se radi o psiholoskom ili socioloskom fenomenu. Gdje se sve svodi na stereotipe.
Sa jedne strane imamo mahalce, nabusane vjernike,... kojima je svako drugaciji komunjara a svako protiv komunjara dobar - bez obzira na sve.
Sa druge strane urbanu neojugoslovensku elitu kojima je svako drugaciji sovinista a svako protiv sovinista dobar. Buduci da bosnjastvo vezu iskljucivo za SDA - svaka kritika svome po nekom automatizmu znaci da si ispao iz raje i postao dio drugih.
Kao u prici o carevom novom ruhu gdje niko ne smije reci da je car go iz bojazni da ispadne glup.
Tako da tu nema puno pameti i zdravorazumskog rasudjivanja. Nema te gluposti koju jedna krajnost moze izreci a da ostali u raji to ne podrze. Na ovoj temi o jugoslovenstvu ovi koji se sukobljavaju sa kriticarima jugoslovenstva najmanje brane Jugoslaviju i YU tekovine.
-
Mohamad Sissoko
#2694 Re: Jugoslovenstvo
O da, ali cu se moci kurcit po forumima i biti dio elite.Ko da ce me ko testirat.madner wrote:Opet brkate uzrok i posljedicu. Necete imati veci IQ bez obzira kako se izjasnite, ali preference osoba sa vecim IQ su jasne.
-
hAZNADAR
#2695 Re: Jugoslovenstvo
Blago nama, sve intelektualne gromade na temi. Za sada sam izbrojao cetvoricu - Bodkin u vrhu naravno sa kako mu kaze guru - prepoznatljivim preferencama.
Ocekujem i onog sa subarom pa da zaokruzimo drustvo neshvacenih genijalaca koje prozivaju zle i primitivne sile mraka.
Dobra reklama za Jugoslovenstvo ili Bosanstvo.
Ocekujem i onog sa subarom pa da zaokruzimo drustvo neshvacenih genijalaca koje prozivaju zle i primitivne sile mraka.
Dobra reklama za Jugoslovenstvo ili Bosanstvo.
-
Novak20
#2696 Re: Jugoslovenstvo
I dok se vi prepucavate.....
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/iz-pri ... ih/792565/
....Na pitanje INS-a da li će IZBiH izdat fetvu kojim bi tražilo od muslimana u BiH, Bošnjaka, da ne napuštaju domovinu, Adilović kaže:
– O svemu ćemo na idućoj sjednici imati raspravu. Ono što ja sad vidim, fetva vjerovatno neće biti donesena u tom kontekstu, ali može poziv, zaključak, apel itd. Ne samo onima koji idu, jer su ljudi koji idu na neki način prinuđeni da odlaze i traže posao, jer ovdje nema posla, već i prema onima koji mogu doprinijeti u našoj sredini da se zaposli svaki radnik, a kamo li veći broj ljudi, da im osiguramo ovdje uvjete za život. Ne očekujem fetvu, ali očekujem zaključak, apel, poziv – kazao je Adilović...
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/iz-pri ... ih/792565/
....Na pitanje INS-a da li će IZBiH izdat fetvu kojim bi tražilo od muslimana u BiH, Bošnjaka, da ne napuštaju domovinu, Adilović kaže:
– O svemu ćemo na idućoj sjednici imati raspravu. Ono što ja sad vidim, fetva vjerovatno neće biti donesena u tom kontekstu, ali može poziv, zaključak, apel itd. Ne samo onima koji idu, jer su ljudi koji idu na neki način prinuđeni da odlaze i traže posao, jer ovdje nema posla, već i prema onima koji mogu doprinijeti u našoj sredini da se zaposli svaki radnik, a kamo li veći broj ljudi, da im osiguramo ovdje uvjete za život. Ne očekujem fetvu, ali očekujem zaključak, apel, poziv – kazao je Adilović...
-
hAZNADAR
#2697 Re: Jugoslovenstvo
Nije nikada postojao sukob Bosanci vs Bosnjaci. Niti su Bosnjaci prezentirali bosnjacke vrijednosti niti Bosanci bosanske(ako uopce i postoje negdje definisane)cyprus wrote:Halo ba, ta priča Bošnjaci vs Bosanci je offtopic ovdjeŠta ako Vam kažem da je moguće u isto vrijeme biti i Bošnjak i Bosanac i Jugoslaven?
To je uvijek bio sukob Jugosloveni vs antijugosloveni. Sukob starih i postojecih standarda, sukob prevazidjenih i novih ideja. I naravno - neizbjezni sukob stereotipa.
- cyprus
#2698 Re: Jugoslovenstvo
Mislim da vi niste dobro skontali šta madner želi reći, ili jeste pa se samo pravite ludi... Prvo, nije rekao da je svaki Bosanac ima veći IQ od svakog Bošnjaka, već da je riječ o prosjeku... Drugo, činjenica jeste (i to naučna) da ljudi koji su skloni nekonvencionalnijim rješenjima (u ovom slučaju bi to bilo nekonstitutivno izjašnjavanje, bilo da je riječ o Bosancima, Jugoslavenima, Džedajima ili Eskimima) u prosjeku imaju veći IQ od onih koji se vode geslom "kud svi Turci tu i mali Mujo" (što bi u ovom slučaju bilo izjašnjavanje kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat)...GeeTnT wrote:Narano da mozes i niko ti ne zmjeri dok ne pocnes srati kako ti je zbog toga IQ sa vecim procentom..cyprus wrote:Halo ba, ta priča Bošnjaci vs Bosanci je offtopic ovdjeA šta ako Vam kažem da je moguće u isto vrijeme biti i Bošnjak i Bosanac i Jugoslaven?
Ono kad integralni pristup identitetu proglasiš prevaziđenom, a etno-klerikalni plemenski koncept novom idejomhAZNADAR wrote:Nije nikada postojao sukob Bosanci vs Bosnjaci. Niti su Bosnjaci prezentirali bosnjacke vrijednosti niti Bosanci bosanske(ako uopce i postoje negdje definisane)cyprus wrote:Halo ba, ta priča Bošnjaci vs Bosanci je offtopic ovdjeŠta ako Vam kažem da je moguće u isto vrijeme biti i Bošnjak i Bosanac i Jugoslaven?
To je uvijek bio sukob Jugosloveni vs antijugosloveni. Sukob starih i postojecih standarda, sukob prevazidjenih i novih ideja. I naravno - neizbjezni sukob stereotipa.
Last edited by cyprus on 14/07/2017 10:42, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#2699 Re: Jugoslovenstvo
Evo, naucio sam da su moderne evropske nacije prevazidjene, dok su africke plemenske podjele nove idejehAZNADAR wrote:Nije nikada postojao sukob Bosanci vs Bosnjaci. Niti su Bosnjaci prezentirali bosnjacke vrijednosti niti Bosanci bosanske(ako uopce i postoje negdje definisane)cyprus wrote:Halo ba, ta priča Bošnjaci vs Bosanci je offtopic ovdjeŠta ako Vam kažem da je moguće u isto vrijeme biti i Bošnjak i Bosanac i Jugoslaven?
-
hAZNADAR
#2700 Re: Jugoslovenstvo
cyprus wrote:
Ono kad integralni pristup identitetu proglasiš prevaziđenom, a etno-klerikalni plemenski koncept novom idejomSvaka čast
Samo Jugoslovenstvo kolege, samo jugoslovenstvo. Niko nije spomenuo Evropu i svijet ovdje.Bodkin wrote:
Evo, naucio sam da su moderne evropske nacije prevazidjene, dok su africke plemenske podjele nove ideje
U BiH ne moze vise proci jugoslovenstvo bilo pod tim imenom ili krsteno u Bosanstvo.
U BiH vec imas identificiranje sa drzavom, bosanskohercegovacku naciju kao default - a to postuju uglavnom ili samo Bosnjaci.
Dakle - svako identificiranje sa bosnjastvom je po pravilu i postovanje bosanskohercegovackog identiteta. A to nije Bosanstvo u vasoj interpretaciji.
Bosanstvo u vasoj interpretaciji je samo i jedino nastavak jugoslovenstva.
Pa ako vam je stalo do bosanskohercegovacke nacije, drzave,... imate dovoljno pameti da izaberete stranu. Gdje ne moras biti Bosnjak - dovoljno je samo da ih ne pljujes.