Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HardcoreMX

#2676 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

beni-bu-man wrote:
HardcoreMX wrote:A što bi ih onda stavio na viceve?
Pa jedan odgovor mi bi pravo smijesan "imam muslimansko ime"
beni-bu-man wrote: bas sam nedavno postavio pitanje kolegama "sto si ti musliman?" jedan kolega mi je dao fin odgovor "zato sto su me roditelji tako naucili"
ostale odgovore da ne nabrajam, ipak nismo na vicevima :lol:
Smrcak15

#2677 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote: Cekaj malo smrcak, gdje je tu milost?
Uzmi ovako, ja napravim farmu neke inferiorne vrste, recimo pasa. Uzgajam ih i posmatram do, hajmo reci sedme godine zivota. U medjuvremenu im "bacam koske", dajem razloge da se neprimjereno ponasaju, kako vjernici vole reci testiram ih. Pse koji budu miroljubivi i poslusni do sedme godine sklanjam s farme na veliki posjed na kojem ce moci da trce koliko hoce i jedu koliko hoce do kraja zivota. Pse koji ne budu slusali moje komande i ne budu druzeljubivi i mirni po isteku sedme godine zivota koljem i bacam na razanj.

Jesam li ja u ovom slucaju milostiv?
nerazumijes sta sam htio reci

Bog nas je stvorio iz svoje milosti, tako sto cemo biti podlozni testu, pa u sklopu tog testa oni koji budu padali pa trazili oprost i kajali se da im on oprasta, jer voli oprastanje. u tome je poenta da covjek se pokaje za svoje greske, tad Bog prasta jer voli prastati, i na taj nacin pokaziva svoju milost.
Smrcak15

#2678 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Al' ovo je glavno ''Mi'', ko ba? :D Ukratko, Smrletova logika, bog nas testira, ovaj svijet nam je kao skrivena kamera, mi ne znamo da on postoji, ali objavio nam je neke knjige sa dokazima da ipak postoji, međutim, ako dokažemo da postoji, onda vjera više nije potrebna, zato nam on piše u šiframa, da ne skontamo odmah da postoji... Ja se pogubih. :lol:
ali objavio nam je neke knjige sa dokazima da ipak postoji,
objasio nam je dokaze da mozemo vjerovati a ne znati, to je velika razlika, nije vjerovanje isto st oi znanje, kad kazemo znanje onda se misli na empiricki dokaz, gdje se vidi svbojim ocima, cujem svojim uhom opipa rukom, to vise onda nijevjerovanje.

On je objavio da bi ljudi mogli vjerovati, i budu podlozni testu, hoces li vjerovati ili ne, hoces li razmisljati ili ne itd
Smrcak15

#2679 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

triconja wrote: Eto opet bogu dajes ljudske osobine sto nije u redu.
koje osobine, Bogu nema nista slicno.
beni-bu-man

#2680 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

tranquil wrote:Ironično mada nažalost i nimalo iznenađujuće, ljudi koji se najviše pozivaju na poniznost i napadaju druge zbog arogancije, demonstriraju zaprepašćujući nivo arogancije, tvrdeći da znaju koliko osoba voli i koliko je voljena samo na osnovu religijske (ne)pripadnosti te osobe.
meni iskreno nijie bitno koje je covjek vjere, vjeru treba ostaviti za sebe
HardcoreMX

#2681 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Ali kolege muslimane ipak ostavljaš za viceve.
beni-bu-man

#2682 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

HardcoreMX wrote:Ali kolege muslimane ipak ostavljaš za viceve.
Naravno, najbolji odgovor bi bio "boli te briga"

Kolege muslimane ne smatram muslimanima koji spomene ime bozije u negativnom kontekstu.
Zaitsev

#2683 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote: Zipa se Havana, sad će ti tražiti podatke da te može tužiti i ganjati preko advokata. Ne smiješ tako naglo na mačkaNje :D
To si ti nešto pogrešno razumio. 'Ne dolikuje lavu da se okreće za psima' (Imam Shafi) sjeti se poslovice Šafije kad ovi gore spomenuše cuke.
Ne mogu se ja sjećati te efendija Šafijine poslovice kad je nikad nisam ni znao...

Ali znam onu da je mišljenje k'o i šupak - svako ga ima... :D
HAVANA

#2684 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

HardcoreMX wrote:
HAVANA wrote: Stari i cuveni :lol: Sto,jel problem?
Pa za tebe jeste. Niti si voljen niti voliš pa čak ni samog sebe. Ili što bi rekli u čuvenoj i staroj narodnoj 'do podne mrzi samog sebe, a poslije i sve oko sebe'. Nego, po čemu si ti to čuven, ako si već star?!
:D :lol:
:lol: Smanji dozivljaj,proradice ti cir.Zivi roditelji,sestra,20 godina braka,2 divne djece,imam sve sto mi treba u zivotu,ziv,zdrav,pokretan...Ja ba sve volim,ljude,zivotinje,drvo,vodu,travu,pojest,popit...Kelj i karfiol ne volim,al jebaji ga. :kontrabas:

Dozer

#2685 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Sve super. Ono sto mene znaima, a na sta jos niko nije dao odgovor, jesu odgovori na sljedeca pitanja:

1. Gdje je bog bio prije nego je "odlucio" da stvori univerzum?
2. Gdje je sad?
3. Kako je stvorio univerzum kad sam kaze da "nesto ne moze nastati iz nicega"? Od cega ga je stvorio?
1. Bog je bio u svojoj dimenziji, izvan vremena i prostora.

2. U svojoj dimenziji, izvan vremena i prostora.

3. nemoze samo od sebe nastati , ali moze nastati ako ga ON stvori iz nista, a On ima moc da stvara iz nista, nisu mu potrebni prethodni materijali da bi nesto stvorio, On materijal moze iz nista stvoriti jednom rijecju "Budi" i ono biva.
I tebi je sve ovo sasvim logicno, prihvatljivo i OK?
Blago tebi onda...
HardcoreMX

#2686 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

HAVANA wrote:
HardcoreMX wrote:
HAVANA wrote: Stari i cuveni :lol: Sto,jel problem?
Pa za tebe jeste. Niti si voljen niti voliš pa čak ni samog sebe. Ili što bi rekli u čuvenoj i staroj narodnoj 'do podne mrzi samog sebe, a poslije i sve oko sebe'. Nego, po čemu si ti to čuven, ako si već star?!
:D :lol:
:lol: Smanji dozivljaj,proradice ti cir.Zivi roditelji,sestra,20 godina braka,2 divne djece,imam sve sto mi treba u zivotu,ziv,zdrav,pokretan...Ja ba sve volim,ljude,zivotinje,drvo,vodu,travu,pojest,popit...Kelj i karfiol ne volim,al jebaji ga. :kontrabas:
Pa problem si ti spomenuo, a čir ti se reflektirao, znači tu ti je tvoj problem, a problem ti je i što si nevjernik kako si već rekao. Nevjernik nije vjeran, nitko ne voli nevjerne ljude pa ni oni sami. E, sad ako su tebi drvo, voda, životinje, kelj... isto što i ljudi, to je već pravi problem. :lol:
Smrcak15

#2687 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Sve super. Ono sto mene znaima, a na sta jos niko nije dao odgovor, jesu odgovori na sljedeca pitanja:

1. Gdje je bog bio prije nego je "odlucio" da stvori univerzum?
2. Gdje je sad?
3. Kako je stvorio univerzum kad sam kaze da "nesto ne moze nastati iz nicega"? Od cega ga je stvorio?

3. nemoze samo od sebe nastati , ali moze nastati ako ga ON stvori iz nista, a On ima moc da stvara iz nista, nisu mu potrebni prethodni materijali da bi nesto stvorio, On materijal moze iz nista stvoriti jednom rijecju "Budi" i ono biva.
I tebi je sve ovo sasvim logicno, prihvatljivo i OK?
Blago tebi onda...
daj ti meni logicniji ponudi ako imas.
HardcoreMX

#2688 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

beni-bu-man wrote:
HardcoreMX wrote:Ali kolege muslimane ipak ostavljaš za viceve.
Naravno, najbolji odgovor bi bio "boli te briga"
Kolege muslimane ne smatram muslimanima koji spomene ime bozije u negativnom kontekstu.
Kažeš da ti je svejedno tko je koje vjere, ali ipak muslimane i to kolege svrstavaš za viceve. To nije lijepo.
To je sad neka nova grupa kolega koji su u negativnom kontekstu?
Dozer

#2689 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: 1. Gdje je bog bio prije nego je "odlucio" da stvori univerzum?
2. Gdje je sad?

daj ti meni logicniji ponudi ako imas.
1. Besmisleno, s obzirom na danasnja naucna saznanja. Vrijeme, postor i prostor-vrijeme su cinjenicne kategorije. Relativne, ali cinjenicne. Samim tim "izvan vremena i prostora" je besmislica.

2. Kao i pod 1.

3. A - ko je stvorio njega? Kako je on nastao? Otkud bog?
Ah, da...on je oduvijek, nit' je rodjen, nit' je postao, nego je oduvijek.
Sta znaci "oduvijek"? S obzirom da je to termin koji oznacava nekakav prapocetak vremena i vezan je za vrijeme, mozes li nam definisati sta taj pojam tacno znaci?

Naravno, daj nam i neku definiciju onoga "izvan prostora".
HAVANA

#2690 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Fino ti covjek napiso.On reKne budi! I ono bude.Sta ti sad tu ispitujes?
HardcoreMX

#2691 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote:
Ne mogu se ja sjećati te efendija Šafijine poslovice kad je nikad nisam ni znao...

Ali znam onu da je mišljenje k'o i šupak - svako ga ima... :D
Ne možeš se sjećati, a ni znati jer nisam rekao da je rekao efendija, nego imam Shafi, a to su dvije različite riječi sa različitim značenjem iz različitih jezika.

Dakle, učiti čitati si trebao, a to mišljenje nisi trebao, doduše možeš reći kad si već rekao. Drugim rječima, to je definicija trolova ili ti ga drugim riječima 'biti šupak zato što možeš' definicija je trolanja prema Urban Dictionaryju.
Dozer

#2692 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HAVANA wrote:Fino ti covjek napiso.On reKne budi! I ono bude.Sta ti sad tu ispitujes?
Da...
Samo nam jos nije rekao na kojem jeziku reKne to "budi"... Valjda na arapskom...
Iz toga onda proizilazi da je bog - Arap. Logicno, zar ne...?
HardcoreMX

#2693 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: 1. Besmisleno, s obzirom na danasnja naucna saznanja. Vrijeme, postor i prostor-vrijeme su cinjenicne kategorije. Relativne, ali cinjenicne. Samim tim "izvan vremena i prostora" je besmislica.

2. Kao i pod 1.

3. A - ko je stvorio njega? Kako je on nastao? Otkud bog?
Ah, da...on je oduvijek, nit' je rodjen, nit' je postao, nego je oduvijek.
Sta znaci "oduvijek"? S obzirom da je to termin koji oznacava nekakav prapocetak vremena i vezan je za vrijeme, mozes li nam definisati sta taj pojam tacno znaci?

Naravno, daj nam i neku definiciju onoga "izvan prostora".
Pardoniram što se miješam :D , ako samo mogu da pitam šta ti je postor?

Bog ne može biti stvoren zato što u tom slučaju ne može više biti to što jest- Bog. Vrijeme i prostor su relativne činjenice kao što kažeš, to znači da su stvoreni, stvoreni mogu biti samo od Apsolutnog koji nije dio tog relativnog sistema vremena i prostora, dakle 'izvan prostora' kao što kažeš. Ako je nešto relativno, onda mora postojati nešto suprotno tome, dakle u slučaju relativno, suprotno je apsolutno. Oduvijek znači isto što i Vječan, a to je isto što i beskonačno, problemom beskonačnosti ljudi se bave od kada je i ljudi i nauke, a to je tema ne samo teologije i filozofije, nego i matematike i fizike. Gore spominješ jedan dio prevoda sure Ihlas, čiji prevod jedne riječi na engleski je upravo Absolut.
Raigor Stonehoof

#2694 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Smrcak15 wrote:
Raigor Stonehoof wrote: Cekaj malo smrcak, gdje je tu milost?
Uzmi ovako, ja napravim farmu neke inferiorne vrste, recimo pasa. Uzgajam ih i posmatram do, hajmo reci sedme godine zivota. U medjuvremenu im "bacam koske", dajem razloge da se neprimjereno ponasaju, kako vjernici vole reci testiram ih. Pse koji budu miroljubivi i poslusni do sedme godine sklanjam s farme na veliki posjed na kojem ce moci da trce koliko hoce i jedu koliko hoce do kraja zivota. Pse koji ne budu slusali moje komande i ne budu druzeljubivi i mirni po isteku sedme godine zivota koljem i bacam na razanj.

Jesam li ja u ovom slucaju milostiv?
nerazumijes sta sam htio reci

Bog nas je stvorio iz svoje milosti, tako sto cemo biti podlozni testu, pa u sklopu tog testa oni koji budu padali pa trazili oprost i kajali se da im on oprasta, jer voli oprastanje. u tome je poenta da covjek se pokaje za svoje greske, tad Bog prasta jer voli prastati, i na taj nacin pokaziva svoju milost.
Cekaj ba, jel moguce da ti ne vidis koliko je ovo besmisleno?

Paradox 1: ti citav svoj zivot provedes klanjajuci pet puta dnevno, druzeci se samo sa dzamijasima po hutbama, dok ja guzim, pijem, bogaram, i pokajem se prije smrti, i na kraju smo na istom?

Paradox 2: ja sve sto mogu odvojiti od sebe dajem u humanitarne svrhe, volontiram, pomazem, otkrijem lijek za AIDS al ne prestajem bogarat citav zivot, a ti vjerujes, klanjas, dajes zekat (jel se tako kaze?) ali ne radis nista vise, pri tome si milioner i pravis sebi wc solju od zlata, cisto zato jer mozes ...i na kraju ti u raj a ja u pakao?
Raigor Stonehoof

#2695 Re: Ateizam

HardcoreMX wrote:[

Bog ne može biti stvoren zato što u tom slučaju ne može više biti to što jest- Bog.
Bingo :thumbup: isto kao ni vuk koji prica iz Crvenkapice ne moze biti stvoren.
Usual_Suspect

#2696 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

HardcoreMX wrote: Pardoniram što se miješam :D , ako samo mogu da pitam šta ti je postor?

Bog ne može biti stvoren zato što u tom slučaju ne može više biti to što jest- Bog. Vrijeme i prostor su relativne činjenice kao što kažeš, to znači da su stvoreni, stvoreni mogu biti samo od Apsolutnog koji nije dio tog relativnog sistema vremena i prostora, dakle 'izvan prostora' kao što kažeš. Ako je nešto relativno, onda mora postojati nešto suprotno tome, dakle u slučaju relativno, suprotno je apsolutno. Oduvijek znači isto što i Vječan, a to je isto što i beskonačno, problemom beskonačnosti ljudi se bave od kada je i ljudi i nauke, a to je tema ne samo teologije i filozofije, nego i matematike i fizike. Gore spominješ jedan dio prevoda sure Ihlas, čiji prevod jedne riječi na engleski je upravo Absolut.
Vrijeme i prostor su relativni => to znači da su stvoreni! evo ga ljudi moji zatvorite temu nisam više ateista :lol:
HardcoreMX

#2697 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Raigor Stonehoof wrote: isto kao ni vuk koji prica iz Crvenkapice ne moze biti stvoren.
...niti živo biće stvoriti. Znači nije isto.
belfy

#2698 Re: Ateizam

Post by belfy »

jel' ovo bog postao i zivo bice? wow! ili je rodjen ili mora umrijeti ili ima sposobnost reprodukcije... interesantno...
Raigor Stonehoof

#2699 Re: Ateizam

HardcoreMX wrote:
Raigor Stonehoof wrote: isto kao ni vuk koji prica iz Crvenkapice ne moze biti stvoren.
...niti živo biće stvoriti. Znači nije isto.
Bas tako, pa ni od gline/vode/prasine. Iako tvoji misle da moze.
Usual_Suspect

#2700 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

Interesantno je kako iznova vjernici ponavljaju periodicno jedne te iste argumente dolazeći na temu ateizam, ne znam fkt koji oni interes imaju ovdje, osim naravno da su nesigurni sami u sebe i osjećaju se uvrijeđeno :lol:
No nejse, neko je pitao ovdje kakve veze imaju ateizam i nauka, a ja bi rekao kakve nemaju.Stav ateizam, itekako ide uz nauku, pa mozemo reci i da je baziran na nauci, ili ti ga naturalizmu. Pokusavajuci opisati prirodu, ljudi su koristili razne metode, naučni metod se jedini pokazao kao naučinkovitiji i najbliži istini, odnosno koliko je ustvari vjerovatnoća da nešto korespondira realnosti a što ne. Rijetko se danas neko neće služiti(samo oni neuki) da recimo da se materija ne sastoji od elementarnih čestica (jer naravno postoji masa dokaza za to), dok recimo kod religije imamo toliko pravaca i interpretacija i bogova gdje rijetko mozes argumentovano osporiti interpretaciju, pa čak čini mi se da imam pravo reći da je nemoguće to uraditi. Nauka je danas pokazala da covjek ne moze vjerovati ni svojoj intuiciji niti logici a kamoli svakodnevnom iskustvu što se tiče same prirode. Pa evo primjer relativnost vremena se kosi sa nasom intuicijom i iskustvom, do ovakvog otkrića se mogli doći samo ako postuliramo nešto potpuno ludo, što prkosi zdravom razumu, i evo Einstein to uradi, raspiše matematički model, odradi kalkulacije i pogleda prediktivnost svog modela, koliko on korespondira realnosti,i što je naravno i pokazano da je upravo tako.Logika zavisi od samih premisa i koliko su one ustvari istinite.

Dakle, dokazi ljudi moji, za svaku tvrdnju moras predočiti dokaze, koliko god lud model realnosti ili interesantan bio on mora korespondirati realnosti, ako to nije slučaj, on se odbacuje.Zasto ovo pričam, religija nije naučna hipoteza, neko će reći.Da, nije, ali itekako postoje određeni aspekti religije kojima možemo suditi, koliko oni ustvari odgovoraju realnosti.Kada se to uradi, i donesu validni zaključci može se doći do ateizma, ili bolje da kazem agnosticizma da neko ovdje neb cjepidlacio oko definicija, meni je to sve isto, ali eto radi preciznosti "filozofa" neka bude agnosticizam.

Mnogi religionari :D koriste nauku samo onda kada to njima odgovora, a bjeze ko od samog đavola kada im nešto nije po volji. Ne moze oboje ljudi, mora se probrati ili ćeš kakati ili ćeš pišati. Religija predviđa mnoge stvari, po meni se moze po određenim aspektima posmatrati kao jedna teorija postanka Svemira, koristeći pristup od vrha prema dnu, a nauka potpuno obrnuti od dna vrema vrhu.Drugi put ću pisati šta to ne valja i šta to religije predviđaju a to nigdje ne vidimo u realnosti.

U ovom trenutku bi se više osvrnuo na "nauku" koju koriste religionari.Koriste logiku kada njima paše, koriste fiziku kada njima paše, koriste svakodnevni common sense kada njima paše. EVo imamo gore šampiona 2,3 koji koriste uzročno posljedični zakon, kao mora postojati uzrok za postanak svemira, vremena,prostora i materije? Ko to kaže prijatelju? Kako znaš da mora postojati uzrok za postanak nečega iz ničega.Na prvu, zvuči kao common sense, svakodnevno gledamo kako nešto nastaje, pa i mi smo nastali jel tako? E vidis mi nikada nismo bili svjedoci postanku nečega iz ničega.Kao prvo nikada niko nije vidio ni iskusio "ništa", a kao drugo nikad nismo vidjeli da nešto i nestane.SVe što se dešava je u skladu sa drugim zakonom termodinamike, koji nam veli da je energija odnosno materija niti moze nastati niti nestati, samo mjenja oblik. Zilioni elemenatarnih čestica se rekonfigurišu i hopa cupa nastaješ ti.itd, dakle nemate apsolutno nikakvog opravdanja za tvrdnju da je morao postojati neki prauzrok(Bog) koji bi stvorio Svemir.

Drugo, da to i jeste tako, zasto to mora biti neko biće kojeg briga dal sam ja guzio ili ne prije braka,da li sam se napio ili ne, da li sam volio komsiju itd...
Takođe zar vam nije jasno da ne mozete korsititi zakone fizike i logiku izvan naseg vremena i prostora, KAD ONI SAMO I VRIJEDE U NAŠEM VREMENU I PROSTORU :lol: Na kraju kraju što nas se uopće i tiče šta se dešava mimo našeg vremena i prosotora i da postoji nešto, pa to niti ima, niti moze imati bilo kakvog uticaja na naš space-time, niti ga ćemo mi ikada moći dokučiti, ni mentalno ni fizički.

Uživajte, vozdra.

PS. Dobar post od aurore u vezi Gazalija, tačno tako, zašto se baš njegova najviše pikala, zar neb bilo recimo interesantno da ako je islam donio revoluciju civilizaciji, da se odrzao na zlatnom tronu i dan danas, da je tumačenje islama jedino moguće sa jedne tačke gledišta, tj da sve svi slazu oko toga šta je bog propisao, ali ništa.Islam i njegovi sljedbenici pokazuju identične šablone kroz koje su prolazile mnoge religije i prije nje a i dan danas, samo eto brate, danas su baš haman zadnji, pupa hava, samo oni naftu piju. :lol:
Post Reply