Interesantno je kako iznova vjernici ponavljaju periodicno jedne te iste argumente dolazeći na temu ateizam, ne znam fkt koji oni interes imaju ovdje, osim naravno da su nesigurni sami u sebe i osjećaju se uvrijeđeno
No nejse, neko je pitao ovdje kakve veze imaju ateizam i nauka, a ja bi rekao kakve nemaju.Stav ateizam, itekako ide uz nauku, pa mozemo reci i da je baziran na nauci, ili ti ga naturalizmu. Pokusavajuci opisati prirodu, ljudi su koristili razne metode, naučni metod se jedini pokazao kao naučinkovitiji i najbliži istini, odnosno koliko je ustvari vjerovatnoća da nešto korespondira realnosti a što ne. Rijetko se danas neko neće služiti(samo oni neuki) da recimo da se materija ne sastoji od elementarnih čestica (jer naravno postoji masa dokaza za to), dok recimo kod religije imamo toliko pravaca i interpretacija i bogova gdje rijetko mozes argumentovano osporiti interpretaciju, pa čak čini mi se da imam pravo reći da je nemoguće to uraditi. Nauka je danas pokazala da covjek ne moze vjerovati ni svojoj intuiciji niti logici a kamoli svakodnevnom iskustvu što se tiče same prirode. Pa evo primjer relativnost vremena se kosi sa nasom intuicijom i iskustvom, do ovakvog otkrića se mogli doći samo ako postuliramo nešto potpuno ludo, što prkosi zdravom razumu, i evo Einstein to uradi, raspiše matematički model, odradi kalkulacije i pogleda prediktivnost svog modela, koliko on korespondira realnosti,i što je naravno i pokazano da je upravo tako.Logika zavisi od samih premisa i koliko su one ustvari istinite.
Dakle, dokazi ljudi moji, za svaku tvrdnju moras predočiti dokaze, koliko god lud model realnosti ili interesantan bio on mora korespondirati realnosti, ako to nije slučaj, on se odbacuje.Zasto ovo pričam, religija nije naučna hipoteza, neko će reći.Da, nije, ali itekako postoje određeni aspekti religije kojima možemo suditi, koliko oni ustvari odgovoraju realnosti.Kada se to uradi, i donesu validni zaključci može se doći do ateizma, ili bolje da kazem agnosticizma da neko ovdje neb cjepidlacio oko definicija, meni je to sve isto, ali eto radi preciznosti "filozofa" neka bude agnosticizam.
Mnogi religionari

koriste nauku samo onda kada to njima odgovora, a bjeze ko od samog đavola kada im nešto nije po volji. Ne moze oboje ljudi, mora se probrati ili ćeš kakati ili ćeš pišati. Religija predviđa mnoge stvari, po meni se moze po određenim aspektima posmatrati kao jedna teorija postanka Svemira, koristeći pristup od vrha prema dnu, a nauka potpuno obrnuti od dna vrema vrhu.Drugi put ću pisati šta to ne valja i šta to religije predviđaju a to nigdje ne vidimo u realnosti.
U ovom trenutku bi se više osvrnuo na "nauku" koju koriste religionari.Koriste logiku kada njima paše, koriste fiziku kada njima paše, koriste svakodnevni common sense kada njima paše. EVo imamo gore šampiona 2,3 koji koriste uzročno posljedični zakon, kao mora postojati uzrok za postanak svemira, vremena,prostora i materije? Ko to kaže prijatelju? Kako znaš da mora postojati uzrok za postanak nečega iz ničega.Na prvu, zvuči kao common sense, svakodnevno gledamo kako nešto nastaje, pa i mi smo nastali jel tako? E vidis mi nikada nismo bili svjedoci postanku nečega iz ničega.Kao prvo nikada niko nije vidio ni iskusio "ništa", a kao drugo nikad nismo vidjeli da nešto i nestane.SVe što se dešava je u skladu sa drugim zakonom termodinamike, koji nam veli da je energija odnosno materija niti moze nastati niti nestati, samo mjenja oblik. Zilioni elemenatarnih čestica se rekonfigurišu i hopa cupa nastaješ ti.itd, dakle nemate apsolutno nikakvog opravdanja za tvrdnju da je morao postojati neki prauzrok(Bog) koji bi stvorio Svemir.
Drugo, da to i jeste tako, zasto to mora biti neko biće kojeg briga dal sam ja guzio ili ne prije braka,da li sam se napio ili ne, da li sam volio komsiju itd...
Takođe zar vam nije jasno da ne mozete korsititi zakone fizike i logiku izvan naseg vremena i prostora, KAD ONI SAMO I VRIJEDE U NAŠEM VREMENU I PROSTORU

Na kraju kraju što nas se uopće i tiče šta se dešava mimo našeg vremena i prosotora i da postoji nešto, pa to niti ima, niti moze imati bilo kakvog uticaja na naš space-time, niti ga ćemo mi ikada moći dokučiti, ni mentalno ni fizički.
Uživajte, vozdra.
PS. Dobar post od aurore u vezi Gazalija, tačno tako, zašto se baš njegova najviše pikala, zar neb bilo recimo interesantno da ako je islam donio revoluciju civilizaciji, da se odrzao na zlatnom tronu i dan danas, da je tumačenje islama jedino moguće sa jedne tačke gledišta, tj da sve svi slazu oko toga šta je bog propisao, ali ništa.Islam i njegovi sljedbenici pokazuju identične šablone kroz koje su prolazile mnoge religije i prije nje a i dan danas, samo eto brate, danas su baš haman zadnji, pupa hava, samo oni naftu piju.