Po mom shvatanju Elon je prava osoba za ovaj zadatak jer se pokazao uspjesnim upravo u tome kroz cijelu svoju karijeru. On je NAJBOLJI u svijetu kada je optimizacija u pitanju. NASA je smislila kako dignuri raketu u svemir, Elon je optimizairao dizanje i sad se to radi jeftino, efikasno. Toliko da cak i sama NASA kupuje tu uslugu od njega. Elon je optimizirao automobilsku industriju. Tesla je bila prvi automobil kojeg si novog mogao dobiti za 50.000 eura a sad prave verziju i za 30.000 eur. Nemojte se sad hvatat za kvalitet jer to je stvar ukusa. Ima bezbroj pozitivnih i negativnih prica u vezi svih automobilskih proizvodjaca. Doduse, Tesla nije automobil. Tesla je softwarska kompanija sto je opet optimizacija, jer oni prave i robote, koriste starlinkove, prave AI, i usput automobile. To je upravo optimizacija. Elon je kupio Twitter, otpustio 80% radnika i napravio profitabilan medij. Da se ne lazemo, ali 95% svjetskih vijesti pocinje sa twitterom. Mi ovdje uglavnom postavljamo linkove sa X-a a ne sa njujorktajmsa, bbca, dnevnog avaza, kliksa i sl. Svi ostali mediji koriste njegov medij.JovicSA wrote: ↑12/02/2025 11:50Ja sam dugo godina živio vani i obišao dosta svijeta, pored Evrope putovao i u Australiju i Aziju, vidio svega i svačega, od bijede do basnoslovnog bogatstva. Svaka država ima loše i dobre stvari i istina BiH ima dosta toga lošeg ali BiH je daleko više od "atentata u Saraejvu" ali eto svako danas sebi može uzeti za pravo pa lupiti bilo šta. BiH je sigurno mnogo više i bolje od toga i vjeruj nigdje se ne radi tako malo a živi tako dobro. Naravno ima izuzetaka, govorim generalno.apsidejzi wrote: ↑12/02/2025 11:32 Rece covjek koji dolazi iz vukojebine koja je u svijetu jedino poznata po Atentatu u Sarajevu. Drug, ti i ja ne mozemo pricati americi jer moja i tvoja drzava je vukojebina i mi smo je takvom napravili. Za razliku od nas, ameri ciste svoju drzavu od uhljeba. Demokrate su napravile birokratiju od demokratije. Nasi su napravili oligarhiju od demokratije. Ameri ciste svoju birokratiju, ti i ja biramo ista govna od rata pa naovamo.
Volio bih i ja da su amerikancu glupi, al nisu. Ti i ja imamo ego tripove i mislimo da smo pametni. Hoces posljednji primjer od prije par dana? Jesil citao da su se posvadjale dvije grupe u vezi toga kako cemo bojkotovati prodavnice? Ako si citao, zapitaj se ko je glup: prosjecni amerikanac il prosjecni bosanac.
Drugo, kakvu stručnost imaju Elon i Trump za čišćenje od uhljeba kako kažeš? Zar za takve stvari ne trebaju neke analize, ne kažem da nema uhljeba i u Americi ali siguran sam da ni blizu toliko koliko Elon i Trump prikazuju. Jednostavno to se radi o neselektivnoj čistki nepodobnih i onih koji ne podržavaju MAGA sektaše. Pa Amerikanci od nastanka biraju jedno te isto, hajde OK dvije opcije? Ovo što se dešava u Americi danas je gore nego ovo što mi imamo u BiH iako možda to iz naše perspektive ne izugleda tako. Baci na papir sve od školstva do zdravstva kod nas je bolje, bolji model 1000 puta, da ne upoređujemo sa EU. Kada pređeš određenu životnu dob samo lud čovjek bi otišao recimo da živi i radi u Americi ili nekom sličnom robovlasničko-kapitalističkom sistemu. U Americi ako nemaš para bolje skoči sa mosta ili možeš pod most u kartonsku kutiju.
Covjek sta uzme u ruke, optimizira. I on to upravo radi sa drzavnim aparatom. Mada ja mislim da on ima skrivenu namjeru sa ovim aparatom. Mislim da je zamjerio woke birokratama iz dva razloga. Prvo je vezano za dijete koje je promijenilo spol, a drugo je gnjavaza u vezi Starshipa. Nisu mu dali da testira letove i trazili mu dlaku u jajetu. TJerali ga da racuna koliko ce pad rakete u indijski okean uticati na strah kitova tj da li ce se prepasti kad otpad padne u okean. On morao racunati procjenu koliko ima kitova, kolika je povrsina okeana i kolika je vjerovatnoca da padne toliko blizu kako bi ga kitovi culi. Taman to zavrsio oni ga natjerali da uradi isto to za ajkule. Kad je ajkule zavrsio morao praviti i za delfine. Ja mislim da je njegov motiv u mnogome baziran na ovoj krutosti administracije. Tako sam ga ja razumio kroz sve intervjue koje je davao.