beco wrote: ↑29/12/2023 10:34
Qwerty1234 wrote: ↑29/12/2023 09:40
Ja ja, sad se svaki dizel manje kvari od TDI-a…
A taxi pun pasata i oktavia sa 800-900k km, a ne laguna dci
Sve to stoji samo pitaj koji im je motor po redu.
Jaran neki dan uzeo Octaviju 2012 1.6 tdi odmah moro ravnati glavu i mjenjati dihtung glave, čistiti EGR i sad dpf hoće da skida
Pa ne vidim problem, ta octavia je presla 350-450k km sigurno.
Prva stvar, mozemo sa sigurnoscu reci da je broj TDI jeva barem tri puta veci od broja DCI-eva.
AKo uzmemo samo 2009 + tj kad je VW uveo CR sistem, taj broj je idalje duplo veci sigurno.
Druga stvar, procentualno, na vecem broju primjeraka je sansa za vracenim kilometrima na VW-u barem tri puta veca od bilo kojeg francuza.
Zasto? Zato sto VW i Audi (da ne spominjem Merca i BMW-a) i kad predje 600-700k km izgleda dobro. Ne izgleda prgazeno, preumorno, unutrasnjost lici na nesto isl.Naravno, ako je neko brinuo o tom autu.
Francuz na 300k km izgleda ko da je za otpada, iako mehanicki moze biti odlican.
Govorim iz iskustva. Sestrin stari Clio 2003, 300k na satu pravih, od prvog vlasnika kuplje, BiH porijeklo, sa njim bi krenuo za Ameriku sad kako je ispravan bio, ali...u njemu ko da je atomska pala, a brinuli smo se o njemu. Plastike popucale unutra, sve skripi, o limariji i slicnom da ne govorim.SJedista ni nasta ne lice. Volan...ko daj e iz 78 isl.
Npr, na 1000 uvezenih VW-a, na 800 je kilometraza vracena.
Na 1000 uvezenih Renola kilometraza je vracena na 300 komada.
To je drasticna razlika.
Tako da, s obzirom da dosta veci broj TDI-a i na cinjenicu da ih je 80% sa vracenim kilometrima (a na satu je vec 220k+

) prica o bilo kakvim kvarovima, sta majstori kazu, sta se prica po forumu isl je suvisna. Malo ko je od nas bio prvi vlasnik oba takva motora na duzi period da moze biti relevantan.
VW u PD izvedbi je bio 50-50 sto se kaze. 1.9 je legendaran, a od 10 verzija sa 2.0 valjaju mozda samo 2 i to se proizvodilo u 2007 i 2008 godini.
VW u CR izvedbi haman da nema manu. Ja i tri najbliza druga imamo 2.0 tdi od 2009 do 2012, 4 clana poridce novija vozila od 2013 do 2017, isto 2.0 raznih verzija i kodova motora. I jos 2x 1.6 TDI 2014 i 2016 od blizih komsija. Svli vlasnici vozila od 2 do 10 godina, kilometraze od 250 do 550 hiljada.Niko nije prvi vlasnik sem jednog (ovog od 550k sasvim slucajno

) Svi mjenjali krizne dijelove na ocekivanim kiloemtrima.
Turbine na 250k+, zamajci zavisno od nacina voznje ali su isli i preko 300k, dizne samo jedan na 2.0 i to na 300k na satu, ova dvojica sa1.6 sto imaju malo losije dizne su jos dobri, ali su novija auta sa kiloemtrima do 250k.Dosta ih jos ima DPFove i EGRove na 200k+ a godinama su u Sarajevu, doduse na vecini je to izvadjeno, priznajem.
Jedino sta mogu sa sigurnoscu reci je da je DPF bolje rijesen kod vecine ostalih nego na fauveu, bar do 2015 godine, za poslje i nisam toliko upucen.
Ostalo....bare bare u najmanju ruku. Ja cak i ne tvrdim da je TDI nesto dramaticno bolji od DCI, HDI, TDCI-a isl...samo smatram da je Golf/A3 bolje auto u paketu i od megana, i od 308ice, i od focusa.
Da je A4 bolji od lagune, 508ice i tako od klase do klase.