Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tuitamo

#26551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Fossil wrote: 19/07/2025 17:21
tuitamo wrote: 19/07/2025 17:09 Kad tek odeš pljuješ,
kasnije plačeš za njom.
:bih:
Cesta pojava, kao ono prije je sve bilo bolje.
Romantizuje se puno za prosloscu tako i za domovinom.
Ili shvatiš da ono što si imao na poseban način definiše tebe i tvoj život. A ono što si našao ne ispunjava ni trećinu.
Rugafet

#26552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

tuitamo wrote: 19/07/2025 17:09 Kad tek odeš pljuješ,
kasnije plačeš za njom.
:bih:
Zašto bi plakao, ako mi nedostaje sjedem u avion i eto me pun ko brod. Niko ovamo mene ne drži svezanog za radijator. Ja neću tamo
zubi

#26553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

Rugafet wrote: 19/07/2025 16:55 Ne kontam to, pljuješ po državi iz koje si otišao? Treba da je falim? Pa otišao sam jer mi ne valja, nisam zadovoljan i sl. Normalno je da pljujem po sistemu. Pljuvao sam i tamo kad sam bio. Gluposti. Najbolje da sam otišao zato sto sam nezadovoljan a istovremeno da hvalim tamošnji ‘sistem’
Da, ovamo mi je extra. Prihvatili me ko najrodjenijeg, posao dobio kroz 16 dana. Kupio auto sutradan, novo. Radim ono sto volim, plata ko u ministra. Klima mi odgovara, ima pomalo svega doduše najviše žege al ok. Ma primjedbe nemam, sve mi je na klik, ili tri minute vožnje od rezidencije. Jednom riječju uživam. Povratak mi ni na mapi nije. Pljujem i pljuvat ću, prdeći na ležaljci pored bazena. Milina mi je biti u zemlji gdje mi je najveći problem koji parfem da izaberem i koju picu da naručim.
:lol: :lol: :lol:
SaraFina

#26554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Rugafet wrote: 19/07/2025 16:55
SaraFina wrote: 19/07/2025 12:51
Rugafet wrote: 19/07/2025 01:36 Čitam, i ono kontam jbg danas svako može Napravit profil i lupetat ko Maksim po diviziji. Domovina ovo, domovina ono, na iseljenje se gleda kao na pokušaj samoubistva. A ustvari odlaskom se dobija sve sto bi u toj domovini trebalo ako se ima volje da nas se zadrži. A očigledno nema. Niko se po guzici nije počešao sto toliki narod ide, iz tako male zemljice ako nastavi ovim tempom, a hoće jer zašto ne bi, na šta će BiH ličiti. Na prvu epizodu walking dead.
Ma ne bi me u domovinu vratila ni vojska, uzeo bi kalas i branio se do zadnjeg metka samo da ne udjem u avion. Jbt dodjem u USA ko totalni nebitnjakovic za njih gdje me prihvate ko najrodjenijeg od prvog dana. I onda mi razni forumski Fadili Opančići koji nisu mrdnuli iz Brabonjišta pričaju o nekakvoj domovini.
Dobro Rugi, ti si ekstra kategorija. Vidjeli smo neki dan, tvoje opise sa bazena. Za tebe je odlazak na bazen, kao za nekog mjesec dana u nekom luksuznom odmaralištu i to sa pet zvjezdica. Svekoliko forumsko pučanstvo si obavještavao svaki put kad bi išao u vodu i vratio se na ležaljku da ispaštaš gasove.🫣😂 vjerovao ili ne raja u Tučepe i Makarsku ide preko vikenda iz Sarajeva. 🫠

Doduše nisi usamljen. Svi koji imaju potrebu oglašavati se na forumu i pljuvati po državi iz koje su otišli, nisu nimalo bolji. Odeš u neki šu.. ak svijeta i onda ti država iz koje si potekao i gdje ti živi uža i sira rodbina za ismijavanje. Naravno i svoj odlazak predstavljaju kao ne znam kakvu pamet i dostignuće. Smiješno i jadno istovremeno.
Ne kontam to, pljuješ po državi iz koje si otišao? Treba da je falim? Pa otišao sam jer mi ne valja, nisam zadovoljan i sl. Normalno je da pljujem po sistemu. Pljuvao sam i tamo kad sam bio. Gluposti. Najbolje da sam otišao zato sto sam nezadovoljan a istovremeno da hvalim tamošnji ‘sistem’
Da, ovamo mi je extra. Prihvatili me ko najrodjenijeg, posao dobio kroz 16 dana. Kupio auto sutradan, novo. Radim ono sto volim, plata ko u ministra. Klima mi odgovara, ima pomalo svega doduše najviše žege al ok. Ma primjedbe nemam, sve mi je na klik, ili tri minute vožnje od rezidencije. Jednom riječju uživam. Povratak mi ni na mapi nije. Pljujem i pljuvat ću, prdeći na ležaljci pored bazena. Milina mi je biti u zemlji gdje mi je najveći problem koji parfem da izaberem i koju picu da naručim.
Ne pljuješ ti sistem samo. Da se ne lažemo. A ni ostali negativci. Vi pljujete identitet. Imala sam priliku razgovarati s ljudima koji se nikad vise ne mogu vratiti u svoje zemlje i izbjegli su nepovratno. Tražitelji azila. Niko nije rekao, ništa slično sto si ti napisao. Da bi oružjem branio svoj ostanak. Ta tvoja izjava je toliko ruzna, primitivna, tragikomična i ne može se usporediti ni sa čim. Normalnim. Ruzna u smislu toga da sam sebe ocrnjujes do dna. I svoj identitet.

A obe gluposti da te neko u USA primio kao najrodjenijeg su smehotresne. Taj sistem i ne samo taj melje. “Pokušaj” se razboljeti dugoročno ili da sutra umreš nedaj boze, zamjenili bi te još u ponedeljak. Mislim pišeš notorne gluposti.

Prekucao si igricu s bazenima i parfemima. To nije malogradjanstinja. Nego seljačizam.
Rugafet

#26555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Pred tenk bi stao u avion ne ulazim. Borio se kao Rambo al nazad a a
Pljujem identitet? Lažem da su me prihvatili? A ono skontaj kako hoćeš yebe mi se. Ja znam da uživam ko bubreg u loju, koristim tu jednu priliku u životi koju imam. A seljak, mislim da si veći od mene 700 puta sa tom pričom o domovini, identitetu i sl.
Domovina je tamo gdje mi je lijepo a to mi je ovde. Ja sam građanin svijeta, mogao sam se roditi bilo gdje i da mi ne valja, a gdje mi ne valja ja ne ostajem tu jer “tu sam se rodio” nego palim gdje mi je dobro. Kontas?
Ozimician

#26556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Kako si uspio doci do USA, ali bez zezanja, dobiti vizu, posao?

Cuo sam da nije bas jednostavno.
Didier

#26557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Kaže Gugl u Americi...

21 posto nepismenih.
42 miliona siromašnih
70 posto nikad nije bilo van Amerike
134 miliona imaju oružje za koje ne treba dozvola
73 posto debelih

Naravno da će se papak snaći kad ga je Tito opismenio...

Čim znaš čitati, nema konkurencije više da radiš neki posao.

Banja.
SaraFina

#26558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Rugafet wrote: 19/07/2025 17:51 Pred tenk bi stao u avion ne ulazim. Borio se kao Rambo al nazad a a
Pljujem identitet? Lažem da su me prihvatili? A ono skontaj kako hoćeš yebe mi se. Ja znam da uživam ko bubreg u loju, koristim tu jednu priliku u životi koju imam. A seljak, mislim da si veći od mene 700 puta sa tom pričom o domovini, identitetu i sl.
Domovina je tamo gdje mi je lijepo a to mi je ovde. Ja sam građanin svijeta, mogao sam se roditi bilo gdje i da mi ne valja, a gdje mi ne valja ja ne ostajem tu jer “tu sam se rodio” nego palim gdje mi je dobro. Kontas?

Najcrnje u cijeloj priči je sto ti nisi svjestan da se stvari poput “stao bi pred tenk, ali nazad ne idem” i “branio bi puškom ostanak” upotrebljavaju u negativnom kontekstu. I to kad želiš recimo dočarati sugovorniku koliko je neko primitivan i zaostao, dograbilo se nekog grada.

A ti to upotrebljavaš u kontekstu sebe. I to kao nešto pozitivno. Dragi Rugi, prekucao si igricu. 😂😂😂
konami666

#26559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Didier wrote: 19/07/2025 18:12 Kaže Gugl u Americi...

21 posto nepismenih.
42 miliona siromašnih
73 posto debelih

Banja.
Amerika je super ako si visoko obrazovan i stručnjak, pogotovo u domeni zdravstva, IT-a i financija. Onda idu zanati i tako ti poslovi. Naravno najbolje je ako imaš ideju i pokreneš biznis, onda ti je samo nebo granica. Tržište od 360 miliona ljudi, teško da igdje mozes uspjeti kao tamo ako pokreneš dobru ideju. Ako ćeš konobarisati i tako ti poslovi onda si donji, Radit ćeš 3 posla. Isto tako ako se razboliš ali imaš dobar posao onda ti osiguranje veliku većinu pokriva.
Didier

#26560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konami666 wrote: 19/07/2025 18:44

21 posto nepismenih.
42 miliona siromašnih
73 posto debelih

Banja.
Amerika je super ako si visoko obrazovan i stručnjak, pogotovo u domeni zdravstva, IT-a i financija. Onda idu zanati i tako ti poslovi. Naravno najbolje je ako imaš ideju i pokreneš biznis, onda ti je samo nebo granica. Tržište od 360 miliona ljudi, teško da igdje mozes uspjeti kao tamo ako pokreneš dobru ideju. Ako ćeš konobarisati i tako ti poslovi onda si donji, Radit ćeš 3 posla. Isto tako ako se razboliš ali imaš dobar posao onda ti osiguranje veliku većinu pokriva.
Niko ne spori da tamo ima mogućnosti za zaraditi pare.

Ali tamo živjeti je nešto sasvim drugo.
jeza u ledja

#26561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

21 posto nepismenih.
42 miliona siromašnih
73 posto debelih

Banja.
Meni gugl kaze da ti ponovo lazes. :D
moimoi

#26562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bilo bi i logicno da imaju toliko ljudi koji ne znaju eng. sto ne znaci da su nepismeni. Valjalo bi naci statistiku pismenosti onih koji su rodjeni u usa. Posto je to nesto sa cim se BiH bas i ne moze pohvaliti.

U BiH je funkcionalno nepismen svaki drugi ucenik. Sto bi se odnosilo mozda na ovih njihovih 21% pismenosti na razini 6 razreda osnovne. Tako ti to nekako dodje.
ultima_palabra

#26563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Hajd sve al 73% debelih :lol: Tacno vidis da je izmislio.
konami666

#26564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Didier wrote: 19/07/2025 18:49
konami666 wrote: 19/07/2025 18:44

21 posto nepismenih.
42 miliona siromašnih
73 posto debelih

Banja.
Niko ne spori da tamo ima mogućnosti za zaraditi pare.

Ali tamo živjeti je nešto sasvim drugo.
Ma živjeti ko sirotinja je svugdje zajebano, to su samo nijanse. Ali ako imaš love onda nema boljeg mjesta za život od Amerike.
jeza u ledja

#26565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 19/07/2025 19:39 Hajd sve al 73% debelih :lol: Tacno vidis da je izmislio.
Ja mislim da je to jedini tacan podatak. :run:
Ozimician

#26566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa nije bas da nema osnove za tvrdnje, sta veli nas drug ChatGPT:

Claim/Reality:
21% illiterate
Only ~4% are totally illiterate; ~21% have low literacy

42 million poor
~37 million officially poor; ~50 million are economically insecure

70% never traveled abroad
Actually ~23–27% have never traveled abroad

134 million guns no permit
There are ~393 million guns; permitless carry in ~42 states

73% obese
~74% overweight or obese; ~40% obese

*Low literacy
Can read short texts (like a sentence or simple form), but struggles with anything more complex — like figuring out a bus schedule, following multi-step directions, or summarizing information.

Examples of someone with low literacy might include:
  • Struggling to fill out a job application.
    Misunderstanding prescription instructions.
    Needing help reading a bank statement.
    Not understanding voting instructions or government documents.
moimoi

#26567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician, pa to odgovara nasih haman 50%… to ti je-funkcionalna nepismenost.
Za ostalo, mi i nemamo statistike.

Evo jos jedne

“Prema istraživanjima UN-a, oko 17% stanovništva BiH živi u ekstremnom siromaštvu, preživljavajući sa samo 3 do 5 KM dnevno. Gotovo 700.000 osoba na rubu je siromaštva, dok je zabrinjavajuće da mnogi siromašni nisu ni registrirani kao korisnici javnih kuhinja.”
Ozimician

#26568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ne tvrdim da je BiH i po kojem parametru bolja (osim mozda po oruzju bez dozvole i pretilosti), samo kazem da podaci nisu bez osnova.
moimoi

#26569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 19/07/2025 20:53 Ne tvrdim da je BiH i po kojem parametru bolja (osim mozda po oruzju bez dozvole i pretilosti), samo kazem da podaci nisu bez osnova.
Ma ni tu nismo nista bolji. Nakon rata sigurno 50% ima oruzja. E jedino sto nemamo ekstremne pretilost kao u usa.. al da smo zdrava nacija.. daleko od toga. Ne bi bilo apoteka k’o gljiva.
jeza u ledja

#26570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 19/07/2025 20:34 Pa nije bas da nema osnove za tvrdnje, sta veli nas drug ChatGPT:

Claim/Reality:
21% illiterate
Only ~4% are totally illiterate; ~21% have low literacy

42 million poor
~37 million officially poor; ~50 million are economically insecure

70% never traveled abroad
Actually ~23–27% have never traveled abroad

134 million guns no permit
There are ~393 million guns; permitless carry in ~42 states

73% obese
~74% overweight or obese; ~40% obese

*Low literacy
Can read short texts (like a sentence or simple form), but struggles with anything more complex — like figuring out a bus schedule, following multi-step directions, or summarizing information.

Examples of someone with low literacy might include:
  • Struggling to fill out a job application.
    Misunderstanding prescription instructions.
    Needing help reading a bank statement.
    Not understanding voting instructions or government documents.
Kako mislis nije da nema osnova? Ono sto je on naveo i stvarnost su potpuno razliciti brojevi.
Last edited by jeza u ledja on 19/07/2025 22:44, edited 2 times in total.
Rugafet

#26571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ozimician wrote: 19/07/2025 20:53 Ne tvrdim da je BiH i po kojem parametru bolja (osim mozda po oruzju bez dozvole i pretilosti), samo kazem da podaci nisu bez osnova.
Ne tvrdiš ti ništa. Samo onako lupetaš bezveze
Rugafet

#26572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

SaraFina wrote: 19/07/2025 18:20
Rugafet wrote: 19/07/2025 17:51 Pred tenk bi stao u avion ne ulazim. Borio se kao Rambo al nazad a a

Najcrnje u cijeloj priči je sto ti nisi svjestan da se stvari poput “stao bi pred tenk, ali nazad ne idem” i “branio bi puškom ostanak” upotrebljavaju u negativnom kontekstu. I to kad želiš recimo dočarati sugovorniku koliko je neko primitivan i zaostao, dograbilo se nekog grada.

A ti to upotrebljavaš u kontekstu sebe. I to kao nešto pozitivno. Dragi Rugi, prekucao si igricu. 😂😂😂
Tako je :thumbup:
moimoi

#26573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Gdje smo def bolji od usa jest.. broj ovisnika, droge koje mozes nabaviti… hvala bogu nemamo jos uvijek zombija kao po usa, oboljelo od aids-a…0,1% da ce ostati na na ulici ako ostanes bez posla, 0% da (cak i bez osiguranja) ces ostati bez medicinske skrbi, besplatan studij, ne placasdozivotni porez na sopstvenu nekretninu tj. Ne mora niko raditi po dva posla da bi mogao prezivjeti.
geralt

#26574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

ultima_palabra wrote: 19/07/2025 19:39 Hajd sve al 73% debelih :lol: Tacno vidis da je izmislio.
Zato sto se "debeli" racunaju po glupom BMI kriteriju, i u njih spadam i ja sa svojih 26,2 BMI, 83kg, bez primjetnih naslaga sala.

Ako bih smrsao na svojih subjektivno idealnih 80kg, imao bih 25,1 BMI i jos uvijek bih bio "debeo".

Primjer koliko je BMI besmislen: 58% americkih marinaca u aktivnoj sluzbi, dakle ljudi sa vjerovatno najboljom fizickom spremom na svijetu, su "overweight". :-)
Rugafet

#26575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

moimoi wrote: 19/07/2025 21:37 Gdje smo def bolji od usa jest.. broj ovisnika, droge koje mozes nabaviti… hvala bogu nemamo jos uvijek zombija kao po usa, oboljelo od aids-a…0,1% da ce ostati na na ulici ako ostanes bez posla, 0% da (cak i bez osiguranja) ces ostati bez medicinske skrbi, besplatan studij, ne placasdozivotni porez na sopstvenu nekretninu tj. Ne mora niko raditi po dva posla da bi mogao prezivjeti.
I kako objašnjavaš da i pored svega toga svi hrle ovamo? Bukvalno iz svih krajeva svijeta? Broj stanovnika malo je reci da je u porastu. Dok istovremeno idu iz BiH nesmanjenom žestinom i broj stanovnika se smanjuje iz godine u godinu.
Mislim, malo nema smisla zar ne
Post Reply