Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 18/07/2025 19:55
_BataZiv_0809 wrote: 18/07/2025 17:34 Gledam ove reklama vrati se u drzavu dijasporu i kontam, pa evo i da se vrate- pa valja tim ljudima opet sve ispocetka.

Ne vracaju se oni na stecene pozicije koje su imali kad su otisli ili koje imaju u inostranstvu, nego je i njima pocetak mozda ne od nule, ali sigurno nije sa iste pozicije koju imaju vani.
Mislis da ne bi dobru poziciju mogao dobit u bosni na osnovu iskustva iz inostranstva i pride usavrsen strani jezik?

Dobro, ja nisam davno otisao pa se i ne brojim u to..
Kako ko i kako koja bransa
I zavisi sta si radio vani
tokio25

#26502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Pa dobro neko je mozda otisao kao konobar a sad bi se vratio kao neki poduzetnik
Ne znam za takve slucaje al vjerujem da ima bar jedan koji je tako uspio vani
I sto da ne da se vrati ako naravno ima uslove da nastavi taj biznis sto je naravno sa danasnjim stanjem samo utopija da se ne lazemo
caros

#26503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by caros »

Ima Ismir Mirvić.
sinuhe

#26504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

BiH treba već posmatrati kao mirnodobsku zemlju, s neke neutralne pozicije.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 18/07/2025 20:06
_BataZiv_0809 wrote: 18/07/2025 17:34 Gledam ove reklama vrati se u drzavu dijasporu i kontam, pa evo i da se vrate- pa valja tim ljudima opet sve ispocetka.

Ne vracaju se oni na stecene pozicije koje su imali kad su otisli ili koje imaju u inostranstvu, nego je i njima pocetak mozda ne od nule, ali sigurno nije sa iste pozicije koju imaju vani.
Mislis da ne bi dobru poziciju mogao dobit u bosni na osnovu iskustva iz inostranstva i pride usavrsen strani jezik?

Ista bransa isti posao i dole i ovdje. Hipoteticki eto.
Sta mislis da li bi dole na trzistu rada imao plus sa radnim isakustvom u austriji, svicarskoj, njemackoj.. u odnoau na onog koji je to isto vrijeme sticao iskustvo u bosni?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#26506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 18/07/2025 20:14

Sta mislis da li bi dole na trzistu rada imao plus sa radnim isakustvom u austriji, svicarskoj, njemackoj.. u odnoau na onog koji je to isto vrijeme sticao iskustvo u bosni?
Ne znam koja si bransa ali ako je VSS onda da.
Vozanje brze poste i nosanje kofera na flugahfen-ne.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 18/07/2025 20:16
izvrsni direktor wrote: 18/07/2025 20:14

Ne znam koja si bransa ali ako je VSS onda da.
Vozanje brze poste i nosanje kofera na flugahfen-ne.
:lol:
Dobar
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#26508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Jesi vidio ono za Inspektora Rexa :mrgreen:
Optimus09

#26509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Vratio bih se ako bih mogao povesti Njemice i Rumunke :oops: :srce:
Bodkin

#26510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

tuitamo wrote: 18/07/2025 16:04 Iseljenje iz domovine je trajno, generacijsko prokletstvo. Životi vječno ni tam’ ni vam’.
:(
:bih:
na stranu sva zajebancija, ovo je tacno. jednom kad odselis, vise nemas kucu nego si negdje na pola.
ako si dva puta selio i zivio u tri zemlje onda si doslovno izgubljen i svaki put racunas gdje ces dalje seliti
belfy

#26511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

SaraFina wrote: 18/07/2025 19:23
konami666 wrote: 18/07/2025 18:34
ZoomZoomKiwi wrote: 18/07/2025 18:29

O daaa :pisnuo:
Znaci radi se o nekoj prevari i ličnoj koristi, vjerovatno uzeo pare od neke anti imigrantske stranke iz zemlje u kojoj živi za plakate a sebi pola u džep.
Ne zivi vise vani covjek. Mada je studij zavrsio u Becu. Nije nikoga iskasirao niti prevario 100%. Morate li sve i svakog na noz i kad su najbolje namjere u pitanju? Ali ono, covjek druge ljude posmatra kroz prizmu kakav je on sam. Pa vam nije zamjeriti. I to ujedno najbolje govori o vama samima. 🫠 I plus toga…

Najbolji ste vi koji iz nekih nedodjija u BiH, isparite u iste takve svjetske nedodjije kojih nema ni na karti, pa onda po forumu trazite priznanje da ste napravili dobar izbor.

Ahmed iz Sarajeva otisao u Bec i vratio se u Sarajevo.
jel te to nagovorio ovom kampanjom da se i ti vratis?
konami666

#26512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

ZoomZoomKiwi wrote: 18/07/2025 18:29

O daaa :pisnuo:
Znaci radi se o nekoj prevari i ličnoj koristi, vjerovatno uzeo pare od neke anti imigrantske stranke iz zemlje u kojoj živi za plakate a sebi pola u džep.
Ne zivi vise vani covjek. Mada je studij zavrsio u Becu. Nije nikoga iskasirao niti prevario 100%. Morate li sve i svakog na noz i kad su najbolje namjere u pitanju? Ali ono, covjek druge ljude posmatra kroz prizmu kakav je on sam. Pa vam nije zamjeriti. I to ujedno najbolje govori o vama samima. 🫠 I plus toga…

Najbolji ste vi koji iz nekih nedodjija u BiH, isparite u iste takve svjetske nedodjije kojih nema ni na karti, pa onda po forumu trazite priznanje da ste napravili dobar izbor.

Ja sam to napisao samo zato jer je neko ranije naveo da živi vani. Zašto bi neko ko živi vani radio na projektu vraćanja zemljaka mu u zemlju iz koje je i sam otišao osim ako nije neka prevara ili kućna korist u pitanju.

Dalje, ovaj dio: “Najbolji ste vi koji iz nekih nedodjija u BiH, isparite u iste takve svjetske nedodjije kojih nema ni na karti, pa onda po forumu trazite priznanje da ste napravili dobar izbor.” Znaci Sarajevo je nedođija u Bosni i Štokolm je nedođija u Švedskoj koje nema na karti ili?
konami666

#26513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Bodkin wrote: 18/07/2025 21:00
tuitamo wrote: 18/07/2025 16:04 Iseljenje iz domovine je trajno, generacijsko prokletstvo. Životi vječno ni tam’ ni vam’.
na stranu sva zajebancija, ovo je tacno. jednom kad odselis, vise nemas kucu nego si negdje na pola.
ako si dva puta selio i zivio u tri zemlje onda si doslovno izgubljen i svaki put racunas gdje ces dalje seliti
Kakva je to priča :D
tuitamo

#26514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

I sve kontaš mogao bi u drugi grad. Drugu državu. Tražiš dalje a ustvari tražiš ono što imaš samo u domovini.
Moje mišljenje.
SaraFina

#26515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 18/07/2025 22:22

Ja sam to napisao samo zato jer je neko ranije naveo da živi vani. Zašto bi neko ko živi vani radio na projektu vraćanja zemljaka mu u zemlju iz koje je i sam otišao osim ako nije neka prevara ili kućna korist u pitanju.

Dalje, ovaj dio: “Najbolji ste vi koji iz nekih nedodjija u BiH, isparite u iste takve svjetske nedodjije kojih nema ni na karti, pa onda po forumu trazite priznanje da ste napravili dobar izbor.” Znaci Sarajevo je nedođija u Bosni i Štokolm je nedođija u Švedskoj koje nema na karti ili?
Ti si napisao krajnje zlonamjeran post. I tu cinjenice ne moze ništa, što bi dodatno servirao oprati. Postoje ljudi koji vole i cijene svoje. Gdje god bili. Ahmed je takav. I kad je bio u Austriji bio je isti. Na kraju ovaj Ahmedov gest je krajnje dobronamjeran i pozitivan. A tvoj komentar oprosti, ali apsolutno je džiberski papanluk.

A ove usporedbe nekakvih šup… va svijeta i uzdizanje ih u odnosu na BiH su krkanluk. Kao da je BiH afrička neka zadnja vukohebina pa je sve bolje i ljepše u odnosu na nas. Meni je moje najljepše i najbolje. Ne postoji nešto sto se može usporediti sa Bistrikom. Ni sa Sarajevom.
Last edited by SaraFina on 18/07/2025 22:58, edited 2 times in total.
SaraFina

#26516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

belfy wrote: 18/07/2025 21:57

jel te to nagovorio ovom kampanjom da se i ti vratis?
Evo ekskluziva, za tebe belfić, ja namjeravam uskoro kombinirati Sarajevo i Beč. 😉 Život i rad. 😌
jeza u ledja

#26517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 18/07/2025 22:37
I sve kontaš mogao bi u drugi grad. Drugu državu. Tražiš dalje a ustvari tražiš ono što imaš samo u domovini.
Moje mišljenje.
Na osnovu kojeg iskustva?
Ozimician

#26518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ovo je sigurno tacno, negdje sam cak cuo i onu: ko se jednom selio, selit ce se opet.
Jednom kad napustis neko mjesto, svaki naredni put to lakse podnosis.

Imas recimo fenomen Sanskog Mosta, kao grada gdje je masovni egzodus ka Zapadu, a realno postoje daleko nerazvijenija mjesta koja nisu dozivjela takav egzodus. Ono sto je karakteristicno za Sanu jeste da su svi oni vec selili od svojih kuca (dakle 100% povratnicka populacija), usput se stvorio komsijski/poznanicki/rodbinski Network sirom svijeta i samim tim im je selidba i odluka za selidbu bila puno laksa.
jeza u ledja

#26519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ma naravno kad se jednom odselis sve je poslije lakse. No ovisi od situacije i faze zivota.
Rugafet

#26520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Čitam, i ono kontam jbg danas svako može Napravit profil i lupetat ko Maksim po diviziji. Domovina ovo, domovina ono, na iseljenje se gleda kao na pokušaj samoubistva. A ustvari odlaskom se dobija sve sto bi u toj domovini trebalo ako se ima volje da nas se zadrži. A očigledno nema. Niko se po guzici nije počešao sto toliki narod ide, iz tako male zemljice ako nastavi ovim tempom, a hoće jer zašto ne bi, na šta će BiH ličiti. Na prvu epizodu walking dead.
Ma ne bi me u domovinu vratila ni vojska, uzeo bi kalas i branio se do zadnjeg metka samo da ne udjem u avion. Jbt dodjem u USA ko totalni nebitnjakovic za njih gdje me prihvate ko najrodjenijeg od prvog dana. I onda mi razni forumski Fadili Opančići koji nisu mrdnuli iz Brabonjišta pričaju o nekakvoj domovini.
caros

#26521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by caros »

Kaže lik sa silovateljem i djecojebačem na profilnoj slici. Tu si na svom gdje jesi, ne trebaš nam svakako, ovdje bi sigurno bio u armiji Rame Isaka.
komsinica_s_drugog

#26522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

stubrijez wrote: 18/07/2025 11:24 Mene je bas zateklo u Njemackoj kad su me pitali izmedju ostalih formalnosti Religion? Bas me je iznenadilo... I to dva puta je bilo, jednom u bolnici pred operaciju i drugi put isto ne mogu da se sjetim gdje. Ne znam sta ce im ta info, nikad nigdje ni u BiH ni u stranim firmama ranije niko me nije pitao to pitanje. Logicnije je da su pitali jesi li vjernik pa onda pripadnost religiji isl. Bezvezno...
Da vide moras li crkvi placat porez :mrgreen:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#26523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bobi »

Nce vam se ni jedan vss tehničkih nauka vratiti u BiH nego vss palamudanih nauka za palamudjenje :D .
konami666

#26524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 18/07/2025 22:49
konami666 wrote: 18/07/2025 22:22

Ti si napisao krajnje zlonamjeran post. I tu cinjenice ne moze ništa, što bi dodatno servirao oprati. Postoje ljudi koji vole i cijene svoje. Gdje god bili. Ahmed je takav. I kad je bio u Austriji bio je isti. Na kraju ovaj Ahmedov gest je krajnje dobronamjeran i pozitivan. A tvoj komentar oprosti, ali apsolutno je džiberski papanluk.

A ove usporedbe nekakvih šup… va svijeta i uzdizanje ih u odnosu na BiH su krkanluk. Kao da je BiH afrička neka zadnja vukohebina pa je sve bolje i ljepše u odnosu na nas. Meni je moje najljepše i najbolje. Ne postoji nešto sto se može usporediti sa Bistrikom. Ni sa Sarajevom.
Za prvi dio ću se složiti, bio je zlonamjeran jer sam imao pogrešnu info i znam kakvi su naši ljudi uglavnom (ne svi naravno, zato i kažem uglavnom).

Za drugi dio se ne mogu složiti jer si poprilično subjektivna. Mislim meni je drago sto ti misliš da je Sarajevo naj naj i bistrik i želim ti svu sreću svijeta!
konami666

#26525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Bobi wrote: 19/07/2025 10:39 Nce vam se ni jedan vss tehničkih nauka vratiti u BiH nego vss palamudanih nauka za palamudjenje :D .
Zašto se ne bi vratili kad ima eto plakat veliki na kojem piše “vratite se”. :D
Post Reply