Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
last mohicans

#26501 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

BadBoy wrote: 06/08/2020 17:53 Afera dugi klik u sred Sarajeva? I svi uredno rade. Moj drug radi kao konobar na crno u sred Sarajeva

I možeš li mi obasjati zašto su samob kafići stub, osnova i najvažnija karika ekonomije?
Nigdje to nisam rekao,ali dobar udio pdv a se ubire na ovaj način. Kolega je kazao da treba pozatvarati sve kafice, jer su izvor zaraze. Epidemiolog danas kaza da su 80% klasteri iz porodica gdje su se članovi zarazili u firmi, kompaniji ili nekoj od javnih ustanova. Klikovi su posao za inspekciju, ne za mene i tebe. Ne tvrdim da nema nikako neprijavljenih, u strogom centru teško da ima, izuzev da masno podmazuje inspektore.
dobar osjecaj

#26502 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobar osjecaj »

Mogy87 wrote: 06/08/2020 17:51 Ti ozbiljno tvrdis da u KS nema neprijavljenih radnika u ugostiteljstvu?
Jednom prilikom me poznanica s ponosom povela u obilazak porodicnog restorana s dugogodisnjom tradicijom, mnogo uposlenika, visokim cijenama i veoma omiljenim kod ljudi koji se vole prezderavati teletinom i janjetinom po skupoj cijeni (uglavnom kad drugi placaju). Usred turistickog obilaska iskoci pred nas jedan od radnika i pita nesto kad se moze nadati da ce ga ili prijaviti ili uplatiti doprinose da moze ovjeriti zdravstvenu knjizicu.
laik1981

#26503 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 06/08/2020 17:53 Afera dugi klik u sred Sarajeva? I svi uredno rade. Moj drug radi kao konobar na crno u sred Sarajeva

I možeš li mi obasjati zašto su samob kafići stub, osnova i najvažnija karika ekonomije?
Ima na crnjaka koliko hoces. Ugostiteljstvo je jedan od vodecih generatora potrosnje u Sarajevu. Vjerovatno to nije dobro, ali tako je kako je.. Bez potrosnje sve pada. Koliko god oni zakinu poreza opet, kada ih sve saberes, pumpaju u dobrom mjeri budzete i prehranjuju mnogo porodica. Bez malih i mikro biznisa nasa ekonomija ne moze opstati u trenutnoj situaciji. Vecina realnog sektora je na koljenima, sa smanjenim obimom prometa. Siromasni smo i onako, ne smijemo se jos vise zakopavati..
last mohicans

#26504 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

BadBoy wrote: 06/08/2020 17:54
zubi wrote: 06/08/2020 17:53
last mohicans wrote: 06/08/2020 17:48 u KS itekako moraju jer ni jedan dan ne bi radio a da ga inspekcija ne zatvori ukoliko mu nađe neprijavljene radnike.
:shock:

:lol: :lol: :lol:
Po ovome znaš koliko on fol ima dodira sa realnošću...
Eto nek vas dvojica imate, prosvijetlite nas.
Mogy87

#26505 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

dobar osjecaj wrote: 06/08/2020 18:01
Mogy87 wrote: 06/08/2020 17:51 Ti ozbiljno tvrdis da u KS nema neprijavljenih radnika u ugostiteljstvu?
Jednom prilikom me poznanica s ponosom povela u obilazak porodicnog restorana s dugogodisnjom tradicijom, mnogo uposlenika, visokim cijenama i veoma omiljenim kod ljudi koji se vole prezderavati teletinom i janjetinom po skupoj cijeni (uglavnom kad drugi placaju). Usred turistickog obilaska iskoci pred nas jedan od radnika i pita nesto kad se moze nadati da ce ga ili prijaviti ili uplatiti doprinose da moze ovjeriti zdravstvenu knjizicu.
Slika i prilika naseg drustva. A gazda za noc vjerovatno obrne par hiljada maraka.
He1972

#26506 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

laik1981 wrote: 06/08/2020 17:19
zubi wrote: 06/08/2020 17:10
sumirprimus wrote: 06/08/2020 16:14 Bas me interesuje ko je radio analizu i na osnovu cega?
Da li oni navece izadju onako bar reda radi?
Nama je virus def.usao poslije popustanja mjera a siri se najvise nocnim zivotom u klubovima i kaficima i preko mladje popualcije sirom nam jedne i jedine ..
I gledajuc nekako tu je i najveca podjela na ove malo starije i zabrinutije i mladje koji boli ona stvarka u svakom pogledu.
Cuj kancelarije :-)
Da, kancelarije....

Zatvoren prostor u kome se provodi 8 sati, jos sa ukljucenom klimom... Lift, zajednicki WC, bife, restoran.... puno ljudi koji provedu dugo vremena u zatvorenom prostoru...

Ako neko dodje zarazen, svi su nadrljali.
I jos ne nose maske.. Idealan ambijent za virus..
kod nas u firmi (državne jasle), družimo se kahvenišemo, niko maske ne nosi sem kad moramo unutra i vani dok ne prođemo izlaz od marta naovamo nikome ništa milina
BadBoy

#26507 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 06/08/2020 18:03

Ima na crnjaka koliko hoces. Ugostiteljstvo je jedan od vodecih generatora potrosnje u Sarajevu. Vjerovatno to nije dobro, ali tako je kako je.. Bez potrosnje sve pada. Koliko god oni zakinu poreza opet, kada ih sve saberes, pumpaju u dobrom mjeri budzete i prehranjuju mnogo porodica. Bez malih i mikro biznisa nasa ekonomija ne moze opstati u trenutnoj situaciji. Vecina realnog sektora je na koljenima, sa smanjenim obimom prometa. Siromasni smo i onako, ne smijemo se jos vise zakopavati..
Svugdje u svijetu i u svim ekonomskim sistemima, kafići i ugostiteljstvo su luksuz. Upravo iz tog razloga su nameti i navjeći na ove robe i usluge - jer ih ne moraš konzumirati/uzimati. Ostale prehrambene namirnice moraš.

A kičma ekonomije su mala i srednja preduzeća (u koje, istina za volju mogu spadati i kafići i restorani) i koja, u modernom ekonomskom okruženju najviše djeluju u tercijernom sektoru ekonomije - usluge.

Šta misliš ko više generiše prihoda i podržava našu ekonomiju npr, PwC Sarajevo ili Metroplis? Authority Partners ili Mrvica? Vi vidite samo kafiće a ja vidim stotine drugih malih i srednjih preduzeća koji nisu kafići a koji se isto tako bore da opstanu i pronalaze nove moduse rada.

Ja nisam protiv rada kafića, ali realno je i jasno vidljivo da se u njima najmanje poštuju mjere. Dodatno, u ovim prvim firmama proces rada se može organizovati i od kuće (što su one i uradile) a u kafićima ne može.

Također sam svjestan da to nije ok i nije fer prema vlasnicima tih kafića i prema ljudima uposlenim u istim (na stranu sada njihovo bahaćenje i iživljavanje nad konobarima, varanje države i varanje uposlenika), ali isto tako niko od ljudi koji se brinu o radu kafića nije spreman izdvajati pare da se njihov rad u ovom periodu smanjenog prometa subvencionira. Zašto smo takvi?
Evelinda

#26508 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Da li smo mi normalni da je sada Sarajebo postalo najveci klaster u Evropi?Buktilo u Italiji sada haman da zive normalno.Buktilo u Parizu-zive normalno.Buktilo u Sandzaku i Beogradu,sada su brojke sve manje i manje,Hrvatsku kao da je Covid zaobisao......Samo kod nas svaki dan iznova uzasno velike cifre
emmir1

#26509 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Ugostiteljstvo prijavljuje 10 do 20 posto prihoda.

Ne znam nakon afere Metropolis i varanja države da li se śta promijenilo.

Ne znam sada recimo kako je kod Brajlovica, nisam bio ima pola godine

No tamo daju nota račune kao u poslijeratno vrijeme.
emmir1

#26510 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Držim da je ovaj broj zaraženih u Sarajevu razlog Novi Pazar.

Masa ih iz Sandjaka se došlo da liječi u Sarajevu.
Vela666

#26511 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vela666 »

last mohicans wrote: 06/08/2020 18:04
BadBoy wrote: 06/08/2020 17:54

Po ovome znaš koliko on fol ima dodira sa realnošću...
Eto nek vas dvojica imate, prosvijetlite nas.
Haj bogati da nas ne prosvjetljuju vise, njih 3 fala :run:
Neki bas imaju para i vremena na bacanje
laik1981

#26512 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 06/08/2020 18:27

Također sam svjestan da to nije ok i nije fer prema vlasnicima tih kafića i prema ljudima uposlenim u istim (na stranu sada njihovo bahaćenje i iživljavanje nad konobarima, varanje države i varanje uposlenika), ali isto tako niko od ljudi koji se brinu o radu kafića nije spreman izdvajati pare da se njihov rad u ovom periodu smanjenog prometa subvencionira. Zašto smo takvi?
Kako molim te mislis da neko izdvaja pare za subvencioniranje kafica? Eto samo mi reci modus. Na koji nacin si ti to zamislio? Pominjes to nekoliko puta, ali nikako da obrazlozis na koji nacin.. Nema zatvaranja i svi nadlezni su potvrdili da zatvaranja nece biti ako situacija bude ovakva kakva jeste. A ja cu opet ponoviti da kafici nisu toliki problem da bi se svakodnevno upiralo u njih. Zna se gdje su najveci problemi i treba ih po redu rjesavati, a ne preskakati.. Ono sto se desava u kaficima je tebi na oku, ali takve i gore stvari se desavaju i iza zidova kroz koje ne vidimo..
BadBoy

#26513 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 06/08/2020 18:39
BadBoy wrote: 06/08/2020 18:27

Kako molim te mislis da neko izdvaja pare za subvencioniranje kafica? Eto samo mi reci modus. Na koji nacin si ti to zamislio? Pominjes to nekoliko puta, ali nikako da obrazlozis na koji nacin.. Nema zatvaranja i svi nadlezni su potvrdili da zatvaranja nece biti ako situacija bude ovakva kakva jeste. A ja cu opet ponoviti da kafici nisu toliki problem da bi se svakodnevno upiralo u njih. Zna se gdje su najveci problemi i treba ih po redu rjesavati, a ne preskakati.. Ono sto se desava u kaficima je tebi na oku, ali takve i gore stvari se desavaju i iza zidova kroz koje ne vidimo..
Ja sam to rekao samo kao ideju, ali to niko ne podržava (i svi znamo da niko nikada neće ni podržati jer smo svi mi sebični).

Ali evo igrat ću đavoljeg advokata. Najveći problem su javna preduzeća.

Je li u tom slučaju bolje zatvoriti Elektrodistribuciju ili Metropolis?

Šta je manje zlo?

Sa druge strane ne treba se ništa zatvarati, samo malo bolje urediti, a najviše urediti stanje u glavama građana. Ne mora se svaku noć izlaziti u grad. To je luksuz nije apsolutna životna potreba.
biglebovski

#26514 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

high_volume wrote: 06/08/2020 17:05 Naknadu - izgubljenu dobit od rada ugostiteljstva, neka isplati Vlada KS od 380 mil EUR MMF novca kojeg je dobila za saniranje coronavirus-šteta
Hahahahhaahahah. Hahhahaahhaahahaa. Baš me nasmija legendo, svaka ti dala :thumbup:
Ironmen

#26515 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

last mohicans wrote: 06/08/2020 17:48 u KS itekako moraju jer ni jedan dan ne bi radio a da ga inspekcija ne zatvori ukoliko mu nađe neprijavljene radnike.

Jel mi zivimo u istoj drzavi ili sam ja sta prespavo ???
kindlas

#26516 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kindlas »

Ja sam protiv zatvaranja kafica samo iz razloga sto znam koliko mladih ljudi tu radi i prezivljava od toga. Sto se mene tice, ove sarajevske gazde mogu pocrkati svi, sve go klosar i kriminalac, ne mozes naci dva postena covjeka a i oni ubrzo zatvore jer im ovi ostali kriminalci natakare reketare.
laik1981

#26517 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 06/08/2020 18:45
Ja sam to rekao samo kao ideju, ali to niko ne podržava (i svi znamo da niko nikada neće ni podržati jer smo svi mi sebični).

Ali evo igrat ću đavoljeg advokata. Najveći problem su javna preduzeća.

Je li u tom slučaju bolje zatvoriti Elektrodistribuciju ili Metropolis?

Šta je manje zlo?

Sa druge strane ne treba se ništa zatvarati, samo malo bolje urediti, a najviše urediti stanje u glavama građana. Ne mora se svaku noć izlaziti u grad. To je luksuz nije apsolutna životna potreba.
Pa mozda bi i podrzali kada bi obrazlozio kako. I ne samo to nego i mnoge situacije gdje je potrebna pomoc. Nije narod toliko sebican. Sebicni su ovi burzuji. Narod skuplja u humanitarnim akcijama, obazriv je koliko toliko s obzirom koliko je izvaran.

90% administracije elektrodistribucije mozes poslati da rade od kuce. Tako isto u 90% javnih institucija. Niko ne bi ni osjetio njihov nerad jer im je i ovako produktivnost minimalna..
NelsonM

#26518 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izolato ... /200806118

Gdje su oni sto su govorili da ce opca primiti 50 pacijenata, odmah sam vam rekla da imaju 1 infektologa.
Znaci koliko sam skontala oni bi da i ovo vodi klinika za infektologiju s kcusa koja ima 15 doktora, od kojih je 10 zdravih dok ostali doktori odbijaju pomoc. o sestrama bolje i ne pricati. mozda da posalju ove debile iz domova zdravlja pa zavrsili su medicinu nek i oni nesto rade. ili interniste. I jel znaju da ima i drugih infektoloskih oboljenja, nisu ljudi prestali se razboljevati samo zbog korone. Kako mogu biti ovako svi pogani po tudjim ledjima.
Mogy87

#26520 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

manijak1 wrote: 06/08/2020 19:47 [url=http://--- NO LINKS ---/clanak/BiH/539459/Opozicija-u-KS--Prestanite-zataskavati-katastrofalno-rukovodjenje-krizom]Prestanite-zataskavati i sakrivati vašu nesposobnost [/url]
Edituj link molim te
daddy-kool

#26521 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

NelsonM wrote: 06/08/2020 19:45 https://www.klix.ba/vijesti/bih/izolato ... /200806118

Gdje su oni sto su govorili da ce opca primiti 50 pacijenata, odmah sam vam rekla da imaju 1 infektologa.
Znaci koliko sam skontala oni bi da i ovo vodi klinika za infektologiju s kcusa koja ima 15 doktora, od kojih je 10 zdravih dok ostali doktori odbijaju pomoc. o sestrama bolje i ne pricati. mozda da posalju ove debile iz domova zdravlja pa zavrsili su medicinu nek i oni nesto rade. ili interniste. I jel znaju da ima i drugih infektoloskih oboljenja, nisu ljudi prestali se razboljevati samo zbog korone. Kako mogu biti ovako svi pogani po tudjim ledjima.
Ljudi ne shvataju da smo pravo tanki sa infektolozima, a da ostali rad u Covid bolnici doživljavaju kao najgoru kaznu.
manijak1

#26522 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manijak1 »

Mogy87 wrote: 06/08/2020 19:52 Edituj link molim te
Završeno.
Mogy87

#26523 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

A oni sjednicu zakazali za 20 avgust :lol: ko nas vodi dobro nam je. Sta rekose danas: situacija je zadovoljavajuca i pod kontrolom :thumbup:
AmirBaa

#26524 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

high_volume wrote: 06/08/2020 17:05
AmirBaa wrote: 06/08/2020 14:37 https://avaz.ba/vijesti/bih/586400/cerk ... im-virusom

" Ali "lock downa" nema više, ni jedna svjetska ekonomija ne može to izdržati pa ne može ni ekonomija BiH. Zajednička borba i poštivanje onoga što smo donijeli je zajednička odgovornost, i politike, i institucija, i zdravstva - zaključio je Čerkez."

Neki ovdje ce u depresiju pasti...
Ugostiteljski objekti moraju prestati s radom, pa i bašte, jer tamo niko ne poštuje ni distancu, ni maske ni dezinfekcije..ništa. A činjenica je da mladi ljudi sve više oboljevaju od COVID-19 i da mladi ljudi postaju zarazni, očito druženjem u takvim ugostiteljskim objektima, i da svoje zaraze prenose na druge, najviše na ukućane.

Naknadu - izgubljenu dobit od rada ugostiteljstva, neka isplati Vlada KS od 380 mil EUR MMF novca kojeg je dobila za saniranje coronavirus-šteta

U trgovinama i drugim objektima, može se popraviti disciplina i vršiti kvalitetniji nadzor nad provođenjem mjera.
A kladionice? Trzni centri? Teretane, bazeni? Ne moze nikako selektivno tako. Prema javno dostupnim informacijama, vise ljudi se zarazilo u javnim preduzecima nego u kaficima, pa je li treba "zatvarati" opstine itd. ?
duh_sa_sjekirom

#26525 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

Trenutna epidemiološka situacija u Šeheru je alarmantna ali nije zabrinjavajuća...
:D
Locked