Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ironmen

#26476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Danas mladi kolega prica na poslu kako je sinoc bio u nekom klubu u Orasju neki Devito gostovao dj sta je vec... kaze jedno na drugom niko maske ne nosi niti pravi distancu ili bilo sta, o cemu mi dalje da pricamo..
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#26477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Ironmen wrote: 06/08/2020 16:28 sinoc bio u nekom klubu
Zezas se? Pa takvo je stanje već dva mjeseca.
Ironmen

#26478 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

un1ted wrote: 06/08/2020 16:30
Pa da jeste, ne znam onda o cemu mi pricamo ovde i tupimo jagodice na prstima, narod jednostavno ne vjeruje u virus a vlasti nisu nista uradili po tom pitanju da se mjere srpovedu u djelo..
laik1981

#26479 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ironmen wrote: 06/08/2020 16:28 Danas mladi kolega prica na poslu kako je sinoc bio u nekom klubu u Orasju neki Devito gostovao dj sta je vec... kaze jedno na drugom niko maske ne nosi niti pravi distancu ili bilo sta, o cemu mi dalje da pricamo..
Mjere se, koliko toliko, postuju samo u vecim sredinama. U manjim sredinama maska je nepoznat pojam. Prije par dana poslom obisao Hercegovinu. Bio u Tomislavgradu, Livnu, Posusju, S. Brijegu, Mostaru, Nevesinju, Gacku. Poneko nosi masku samo u Mostaru. U ostalim mjestima ih niko ne nosi, ali bukvalno niko. Gledali u mene kao da sam iz cernobila dosao jer sam masku nosio 90% vremena.. I opet imaju samo sporadicne slucajeve zaraze, dok u je u Sa milju i po aktivnih slucajeva..

Nedavno je u Medjugorju odrzan neki vjerski skup kome su prisustvovale hiljade ljudi iz raznih krajeva evrope. Ti ljudi su posle vjerskog obreda zavrsili u kafanama i trznim centrima, pa zaraze nema ili je jako mali broj. O svadbama u zapadnoj Hercegovini ne treba ni pricati. Par stotina zvanica iz raznih krajeva evrope. I opet zaraze nema ili niko ne testira i ne objavljuje. Uglavnom brojevi im miruju..

U manjim mjestima se ljudi ne ponasaju nista drugacije nego najneodgovorniji koji zive u Sa pa su im je situacija vise nego povoljna. Jedina razlika izmedju Sa i manjih mjesta je broj ljudi koji rade u kancelarijama. U Sa je na desetine hiljada takvih..
Last edited by laik1981 on 06/08/2020 17:00, edited 2 times in total.
avijon

#26480 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avijon »

Ovdje neki vide samo ono sto im klix uslika :lol:
laik1981

#26481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

U Gacku svi slucajevi zaraze koje su imali povezani sa termoelektranom. U Ljubinju i Nevesinju gotovo svi slucajevi povezani sa onom fabrikom u Stocu. U ostalim hercegovackim mjestima gotovo i da nemaju slucajeva zaraze u zadnja dva-tri mjeseca. Desi se poneki, tu i tamo, ali uglavnom nista znacajno.
malocvijece

#26482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Ironmen wrote: 06/08/2020 16:33
un1ted wrote: 06/08/2020 16:30
Pa da jeste, ne znam onda o cemu mi pricamo ovde i tupimo jagodice na prstima, narod jednostavno ne vjeruje u virus a vlasti nisu nista uradili po tom pitanju da se mjere srpovedu u djelo..
Pa inspektori valjda rade do 16h. Ko će se peglati po noćnim klubovima...
high_volume

#26483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

AmirBaa wrote: 06/08/2020 14:37 https://avaz.ba/vijesti/bih/586400/cerk ... im-virusom

" Ali "lock downa" nema više, ni jedna svjetska ekonomija ne može to izdržati pa ne može ni ekonomija BiH. Zajednička borba i poštivanje onoga što smo donijeli je zajednička odgovornost, i politike, i institucija, i zdravstva - zaključio je Čerkez."

Neki ovdje ce u depresiju pasti...
Ugostiteljski objekti moraju prestati s radom, pa i bašte, jer tamo niko ne poštuje ni distancu, ni maske ni dezinfekcije..ništa. A činjenica je da mladi ljudi sve više oboljevaju od COVID-19 i da mladi ljudi postaju zarazni, očito druženjem u takvim ugostiteljskim objektima, i da svoje zaraze prenose na druge, najviše na ukućane.

Naknadu - izgubljenu dobit od rada ugostiteljstva, neka isplati Vlada KS od 380 mil EUR MMF novca kojeg je dobila za saniranje coronavirus-šteta

U trgovinama i drugim objektima, može se popraviti disciplina i vršiti kvalitetniji nadzor nad provođenjem mjera.
Mogy87

#26484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Situacija je pod kontrolom i zadovoljavajuca (tako kazu nadlezni) tako da nikakve dodatne mjere nisu potrebne.
zubi

#26485 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

sumirprimus wrote: 06/08/2020 16:14 Bas me interesuje ko je radio analizu i na osnovu cega?
Da li oni navece izadju onako bar reda radi?
Nama je virus def.usao poslije popustanja mjera a siri se najvise nocnim zivotom u klubovima i kaficima i preko mladje popualcije sirom nam jedne i jedine ..
I gledajuc nekako tu je i najveca podjela na ove malo starije i zabrinutije i mladje koji boli ona stvarka u svakom pogledu.
Cuj kancelarije :-)
Da, kancelarije....

Zatvoren prostor u kome se provodi 8 sati, jos sa ukljucenom klimom... Lift, zajednicki WC, bife, restoran.... puno ljudi koji provedu dugo vremena u zatvorenom prostoru...

Ako neko dodje zarazen, svi su nadrljali.
ANamelessGhoul

#26486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ANamelessGhoul »

šta je s ovim brojačem opet na klixu :roll: Do maloprije stajalo 300+ oporavljenih sad 200
BlackRiver

#26487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

ANamelessGhoul wrote: 06/08/2020 17:11 šta je s ovim brojačem opet na klixu :roll: Do maloprije stajalo 300+ oporavljenih sad 200
Ko jos vjeruje brojacima na Kliksu, majke ti? Vidis da niko vise pojma nema ni o broju zarazenih, oporavljenih. Nista.
laik1981

#26488 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

zubi wrote: 06/08/2020 17:10
sumirprimus wrote: 06/08/2020 16:14 Bas me interesuje ko je radio analizu i na osnovu cega?
Da li oni navece izadju onako bar reda radi?
Nama je virus def.usao poslije popustanja mjera a siri se najvise nocnim zivotom u klubovima i kaficima i preko mladje popualcije sirom nam jedne i jedine ..
I gledajuc nekako tu je i najveca podjela na ove malo starije i zabrinutije i mladje koji boli ona stvarka u svakom pogledu.
Cuj kancelarije :-)
Da, kancelarije....

Zatvoren prostor u kome se provodi 8 sati, jos sa ukljucenom klimom... Lift, zajednicki WC, bife, restoran.... puno ljudi koji provedu dugo vremena u zatvorenom prostoru...

Ako neko dodje zarazen, svi su nadrljali.
I jos ne nose maske.. Idealan ambijent za virus..
last mohicans

#26489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

high_volume wrote: 06/08/2020 17:05
AmirBaa wrote: 06/08/2020 14:37 https://avaz.ba/vijesti/bih/586400/cerk ... im-virusom

" Ali "lock downa" nema više, ni jedna svjetska ekonomija ne može to izdržati pa ne može ni ekonomija BiH. Zajednička borba i poštivanje onoga što smo donijeli je zajednička odgovornost, i politike, i institucija, i zdravstva - zaključio je Čerkez."

Neki ovdje ce u depresiju pasti...
Ugostiteljski objekti moraju prestati s radom, pa i bašte, jer tamo niko ne poštuje ni distancu, ni maske ni dezinfekcije..ništa. A činjenica je da mladi ljudi sve više oboljevaju od COVID-19 i da mladi ljudi postaju zarazni, očito druženjem u takvim ugostiteljskim objektima, i da svoje zaraze prenose na druge, najviše na ukućane.

Naknadu - izgubljenu dobit od rada ugostiteljstva, neka isplati Vlada KS od 380 mil EUR MMF novca kojeg je dobila za saniranje coronavirus-šteta

U trgovinama i drugim objektima, može se popraviti disciplina i vršiti kvalitetniji nadzor nad provođenjem mjera.
Imaš ti nekog realnog dodira sa ekonomijom,pa tako zboriš? Evo uzmimo samo KS, šta misliš koliko kafica i restorana, cevabdzinica i buregdzinica i ostalih usluznih objekata ima? Eto isključimo narigilhane. U mome kvartu, u nekih 100, 200 metara ih ima 4, nekih stotinjak metara jos toliko, itd. Kako se površina širi, tako im raste broj. Znaš li koliko je tu uposlenih za početak, koliko je to poslodavaca koji radnicima redovno uplacuju zdravstveno i penziono osiguranje od koga tvoji i moji roditelji primaju penziju, a iz tih sredstava zdravrstvenog fonda oboljeli od covida imaju kakvu takvu priliku da dobiju njegu, a gdje je drugi cijeli spektar bolesti i hroničnih bolesnika? Stvarno nekad gubite pojam sa realnoscu, pa nije samo usrani covid bolest, ljudi umiru od svakavih oboljenja, mozda čak i više od nekih drugih oboljenja, jer im je zbog epidemije uskracena njega. Novac koji spominješ nije dovoljan ni da pokrije manjak od marta i aprila, ti prizivaš na totalno zatvaranje kafica. Ne kuzis koliki lanac dobavljača je vezan za kafice. Koliko dnevno ljudi trosenjem novca u ugostiteljskim objektima direktno upumpavaju od PDV u i onako krahiran budzet. Mjere kontrole za one koje ne poštoju i kazne, ako treba, pojačati. Zatvaranje ni pod razno. Nadam se da si bio sarkastičan i da malo trolaš, jer ne mogu vjerovati da neko moze ovako nešto izvaliti.
splinter

#26490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Pa bar 5 ljudi što znam da su pozitivni i hodaju gradom. Ovaj jedan je imao temp 39 četiri dana a i ovi ostali su vala polumrtvi nekakvi.
A bar troje od njih idu na posao regularno . Koja komedija. Ne prilazim nikome niti dam da meni priđe od tih delagata. A opet ovaj jedan lik bio pozitivan i odradio 14 dana uz neke blage simptome, nije se retestirao pa vratio se na posao, odrradio par dana, kad kaze prekjučer opet bolestan uradio test i danas rezultat došao :pozitiva.
zubi

#26491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

last mohicans wrote: 06/08/2020 17:24 Imaš ti nekog realnog dodira sa ekonomijom,pa tako zboriš? Evo uzmimo samo KS, šta misliš koliko kafica i restorana, cevabdzinica i buregdzinica i ostalih usluznih objekata ima? Eto isključimo narigilhane. U mome kvartu, u nekih 100, 200 metara ih ima 4, nekih stotinjak metara jos toliko, itd. Kako se površina širi, tako im raste broj. Znaš li koliko je tu uposlenih za početak, koliko je to poslodavaca koji radnicima redovno uplacuju zdravstveno i penziono osiguranje od koga tvoji i moji roditelji primaju penziju, a iz tih sredstava zdravrstvenog fonda oboljeli od covida imaju kakvu takvu priliku da dobiju njegu, a gdje je drugi cijeli spektar bolesti i hroničnih bolesnika? Stvarno nekad gubite pojam sa realnoscu, pa nije samo usrani covid bolest, ljudi umiru od svakavih oboljenja, mozda čak i više od nekih drugih oboljenja, jer im je zbog epidemije uskracena njega. Novac koji spominješ nije dovoljan ni da pokrije manjak od marta i aprila, ti prizivaš na totalno zatvaranje kafica. Ne kuzis koliki lanac dobavljača je vezan za kafice. Koliko dnevno ljudi trosenjem novca u ugostiteljskim objektima direktno upumpavaju od PDV u i onako krahiran budzet. Mjere kontrole za one koje ne poštoju i kazne, ako treba, pojačati. Zatvaranje ni pod razno. Nadam se da si bio sarkastičan i da malo trolaš, jer ne mogu vjerovati da neko moze ovako nešto izvaliti.
Ti si fakat il konobar il vlasnik kafane... kad god se kafane spomenu upalis se ko kutnjak...

Sve, sve... al ovaj boldirani dio :lol:

Mislim, fakat je taj sektor poznat po tome da uposlene prijavljuje i to jos na puni iznos plate, pa im redovno onda sve izmiruje....
Ironmen

#26492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

laik1981 wrote: 06/08/2020 16:54 U Gacku svi slucajevi zaraze koje su imali povezani sa termoelektranom. U Ljubinju i Nevesinju gotovo svi slucajevi povezani sa onom fabrikom u Stocu. U ostalim hercegovackim mjestima gotovo i da nemaju slucajeva zaraze u zadnja dva-tri mjeseca. Desi se poneki, tu i tamo, ali uglavnom nista znacajno.
Sta je sa te fabrike u Stocu, jesul se zene oporavile, kad je to bilo ima vise od 40 dana ???

Ona firma obuce iz Modrice sto je prva stradala u martu juce se zatvorila 120 zena otkaz dobilo i gotovo...
Ironmen

#26493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

BlackRiver wrote: 06/08/2020 17:15
ANamelessGhoul wrote: 06/08/2020 17:11 šta je s ovim brojačem opet na klixu :roll: Do maloprije stajalo 300+ oporavljenih sad 200
Ko jos vjeruje brojacima na Kliksu, majke ti? Vidis da niko vise pojma nema ni o broju zarazenih, oporavljenih. Nista.
Ma j... lud zbunjenog sa brojacima, pogotovo sa brojacima oporavljenih nesto stvarno nije uredu ne vrse vise retestiranje a imamo trenutno 6000+ aktivnih slucajeva, Hrvatska lagano opada svaki dan trenutno imaju 561 aktivan slucaj svaki dan opadaju 30-40 jer imaju duplo vise oporavljenih nego zarazenih samo kod nas u BiH sve kontra.
laik1981

#26494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ironmen wrote: 06/08/2020 17:38
laik1981 wrote: 06/08/2020 16:54 U Gacku svi slucajevi zaraze koje su imali povezani sa termoelektranom. U Ljubinju i Nevesinju gotovo svi slucajevi povezani sa onom fabrikom u Stocu. U ostalim hercegovackim mjestima gotovo i da nemaju slucajeva zaraze u zadnja dva-tri mjeseca. Desi se poneki, tu i tamo, ali uglavnom nista znacajno.
Sta je sa te fabrike u Stocu, jesul se zene oporavile, kad je to bilo ima vise od 40 dana ???

Ona firma obuce iz Modrice sto je prva stradala u martu juce se zatvorila 120 zena otkaz dobilo i gotovo...
Bilo je svega, pa i nekoliko umrlih starijih ljudi u Ljubinju koji su bili kontakti radnika. Sta je sa fabrikom ne znam..
last mohicans

#26495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

zubi wrote: 06/08/2020 17:36
last mohicans wrote: 06/08/2020 17:24 Imaš ti nekog realnog dodira sa ekonomijom,pa tako zboriš? Evo uzmimo samo KS, šta misliš koliko kafica i restorana, cevabdzinica i buregdzinica i ostalih usluznih objekata ima? Eto isključimo narigilhane. U mome kvartu, u nekih 100, 200 metara ih ima 4, nekih stotinjak metara jos toliko, itd. Kako se površina širi, tako im raste broj. Znaš li koliko je tu uposlenih za početak, koliko je to poslodavaca koji radnicima redovno uplacuju zdravstveno i penziono osiguranje od koga tvoji i moji roditelji primaju penziju, a iz tih sredstava zdravrstvenog fonda oboljeli od covida imaju kakvu takvu priliku da dobiju njegu, a gdje je drugi cijeli spektar bolesti i hroničnih bolesnika? Stvarno nekad gubite pojam sa realnoscu, pa nije samo usrani covid bolest, ljudi umiru od svakavih oboljenja, mozda čak i više od nekih drugih oboljenja, jer im je zbog epidemije uskracena njega. Novac koji spominješ nije dovoljan ni da pokrije manjak od marta i aprila, ti prizivaš na totalno zatvaranje kafica. Ne kuzis koliki lanac dobavljača je vezan za kafice. Koliko dnevno ljudi trosenjem novca u ugostiteljskim objektima direktno upumpavaju od PDV u i onako krahiran budzet. Mjere kontrole za one koje ne poštoju i kazne, ako treba, pojačati. Zatvaranje ni pod razno. Nadam se da si bio sarkastičan i da malo trolaš, jer ne mogu vjerovati da neko moze ovako nešto izvaliti.
Ti si fakat il konobar il vlasnik kafane... kad god se kafane spomenu upalis se ko kutnjak...

Sve, sve... al ovaj boldirani dio :lol:

Mislim, fakat je taj sektor poznat po tome da uposlene prijavljuje i to jos na puni iznos plate, pa im redovno onda sve izmiruje....
Ti si mi na foe, ali sam mahsuz kliknuo da vidim šta imaš "novo" za reci i pretpostavio sam da komentarišeš zadnji post,buduci da si na ovim temama konstantno dezurni učenik i vjerovatno imaš upaljene notifikacije, pa ti ni jedan post ne moze promaci. Ništa novo nam nisi rekao. Mlatiš praznu slamu kao i uvijek. Ni blizu sam ugostiteljstvu, samo znam ponešto od ekonomije i kako funkcionišu stvari po pitanju iste, punjenje budzeta i ostalih fondova, za razliku od tebe i sličnih ti. Mozda u tvom selu ne prijavljuje gazde, a u KS itekako moraju jer ni jedan dan ne bi radio a da ga inspekcija ne zatvori ukoliko mu nađe neprijavljene radnike.
Mogy87

#26496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ti ozbiljno tvrdis da u KS nema neprijavljenih radnika u ugostiteljstvu?
zubi

#26497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

last mohicans wrote: 06/08/2020 17:48 u KS itekako moraju jer ni jedan dan ne bi radio a da ga inspekcija ne zatvori ukoliko mu nađe neprijavljene radnike.
:shock:

:lol: :lol: :lol:
BadBoy

#26498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Afera dugi klik u sred Sarajeva? I svi uredno rade. Moj drug radi kao konobar na crno u sred Sarajeva

I možeš li mi obasjati zašto su samob kafići stub, osnova i najvažnija karika ekonomije?
BadBoy

#26499 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

zubi wrote: 06/08/2020 17:53
last mohicans wrote: 06/08/2020 17:48 u KS itekako moraju jer ni jedan dan ne bi radio a da ga inspekcija ne zatvori ukoliko mu nađe neprijavljene radnike.

Po ovome znaš koliko on fol ima dodira sa realnošću...
zubi

#26500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

BadBoy wrote: 06/08/2020 17:54
zubi wrote: 06/08/2020 17:53

Po ovome znaš koliko on fol ima dodira sa realnošću...
Ako cemo biti fer, rekao je covjek da "ponesto zna od ekonomije", nije rekao da zna sve :P
Locked