Sta fali navedenom
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Optimus09
- ZoomZoomKiwi
#26252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za korisnike isto sve (napon i freq) samo je oblik utikača u kućnim instalacijama drukčiji.
U mom poslu je najveća razlika je glavna prenosna linija, koja je HVDC 1MV. Za mene novo, a u Aziji i ovdje već odavno se koristi.
A i ostale interregionalne i lokalne prenosne linije su kao i kod vas, 440kV većinom. Distributivne su većinom na 50 i 20kV, a u BiH su npr 35kV.
Hahaha baš. Ma uzeo nisam ni znao, vidim jebo majku nije ista, a znam u čitavom svijetu bi trebala biti ista._BataZiv_0809 wrote: ↑13/07/2025 09:11Druze imas Coronu iz Kine, you are so 2020ZoomZoomKiwi wrote: ↑12/07/2025 22:07Corona je prava piva, i to mnogo dobra piva.elcaliente wrote: ↑12/07/2025 21:27
Bas je bezveze sto u Americi nemate prave pive, cudno je kako vas varaju vodom od kukuruza a tako dobra zemlja.
Do prije godinu dana se za komplet svijet punila samo u Modelu, a od kako sam ja došao na NZ, od tad se za Okeaniju i Aziju puni u jebenoj Kini, i nije ista, nije ni blizu.
Eto jedna mana života u Aotearoi, nemamo pravu Coronu.
Al’ hajd ima pive ovdje svakojake, i sa Hawaii![]()
![]()
Kad ono, bottled in fucking China. Pu jebem ti
Probao, i to baš iz Japana, i mogu ti reći da mi je OK. Ali ima stvarno finih lokalnih draft piva, baš mi sjedaju.l33t wrote: ↑13/07/2025 10:59Probaj SapporoZoomZoomKiwi wrote: ↑12/07/2025 22:12 U mene od balkanskih samo Pan, Ožujsko i Laško, i to u ponekim prodavnicama samo.
Al’ ima lokalnih piva samo takvih.![]()
![]()
Prošli vikend išli u Auckland malo i odemo u Ahi. na janjeće kotlete. Ma hajd vozdra. Tope se u ustima, još uz Wooing Tree Pinot Noir, perfekcija u pm.
- 512MB
#26253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imal na Novom Zelandu crnaca koji zele guzit strance navece po parkovima ko u Holandiji?
Vratite nam zviza
Vratite nam zviza
-
belfy
#26254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
od tebe nije ocekivati puno, ali ovo je zaista rijetko glup komentar... ima li na Novom Zelandu kao u Holandiji...? pomijesao si Zviza i Melbourna. takoreci - negdje ti je u mozdanim sinapsama nastao kratki spoj. jer, pri tome, jos takvo pitanje uputis trecoj osobi koja nema nista ni sa prvim ni sa drugim... mora da ti je neki osigurac u glavi izgorio. probaj naci nekog elektricara da ti to provjeri...
- Rugafet
#26255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kontam da se lik samo zeza…
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#26256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kae, radno odijelo i pidzamaObjavljena je svjetska rang lista "Global Life-Work Balance" koja govori o tome kojih 10 država u 2025. godini su postigle najbolju ravnotežu između posla i privatnog života.
Prilikom rangiranja u obzir su uzeti važni faktori za posao i balans u odnosu na privatni život, kao što su zakonski propisani godišnji odmor, pristup zdravstvenoj zaštiti, javna sigurnost i prosječan broj radnih sati sedmično. Također su u obzir uzete i porodiljske naknade, plaćeno odsustvo, minimalna plata, zdravstvena zaštita, sigurnost i sreća.
Ovo je deset zemalja koje su se našle na vrhu: Novi Zeland, Irska, Belgija, Njemačka, Norveška, Danska, Kanada, Australija, Španija i Finska
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za vozace brze poste, nosace prtljage na aerodromima i njegovatelje po starackim domovima?
Nemoj yebat izvrsni, to sto si ti direktor tamo ne znaci da je svako
Morao sam
Nemoj yebat izvrsni, to sto si ti direktor tamo ne znaci da je svako
Morao sam
-
komsinica_s_drugog
#26258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa evo ja sam njegovatelj, tj radim nostrifiikaciju diplome, privodim kraju. 36 dana godisnjeg ove godine 
Imam vremena za sve nakon radog vremena jer mi je ono samo 7,5 sati, 9 do 12 dana u mjesecu slobodno, nije svaki mjesec isto. Kad radim prvu smjenu, gotova sam u 14 sati, biciklom s posla do stana 2 minute, pjeske 10. Ima se vremena za sve.
Iduci mjesec opet 15 dana godisnjeg, imala u junu toliko, plus imam jos slobodnih 5 za redom u augustu. Malo cemo da lunjamo po Bayernu.
Ostane mi jos 16 dana godisnjeg do kraja godine.
Imam vremena za sve nakon radog vremena jer mi je ono samo 7,5 sati, 9 do 12 dana u mjesecu slobodno, nije svaki mjesec isto. Kad radim prvu smjenu, gotova sam u 14 sati, biciklom s posla do stana 2 minute, pjeske 10. Ima se vremena za sve.
Iduci mjesec opet 15 dana godisnjeg, imala u junu toliko, plus imam jos slobodnih 5 za redom u augustu. Malo cemo da lunjamo po Bayernu.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#26259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma lažeš ti garant, tamo je samo uniforma i pidžama... 
- Ozimician
#26260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto je onda u tom poslu hronicni nedostatak osoblja?komsinica_s_drugog wrote: ↑15/07/2025 09:37 Pa evo ja sam njegovatelj, tj radim nostrifiikaciju diplome, privodim kraju. 36 dana godisnjeg ove godine
Ovo zvuci kao nadprosjecno dobri radni uslovi, posebno sa radnim vremenom i brojem dana godisnjeg odmora.
-
komsinica_s_drugog
#26261 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Posao nije lagan, ni psihicki ni fizicki, i nije za svakoga.Ozimician wrote: ↑15/07/2025 09:43Zasto je onda u tom poslu hronicni nedostatak osoblja?komsinica_s_drugog wrote: ↑15/07/2025 09:37 Pa evo ja sam njegovatelj, tj radim nostrifiikaciju diplome, privodim kraju. 36 dana godisnjeg ove godine
Ovo zvuci kao nadprosjecno dobri radni uslovi, posebno sa radnim vremenom i brojem dana godisnjeg odmora.
A kazu da Nijemci nisu bas ni platom zadovoljni kad uzmu u obzir da mogu raditi lakse poslove za iste pare. Valjda sve to ima ulogu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kakva je situacija na portalima s godisnjim
onda u državnoj službi u medijima generalno
onda u državnoj službi u medijima generalno
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje je kljucno sto zivi blizu i ne trućka se u javnom prevozu.Ozimician wrote: ↑15/07/2025 09:43Zasto je onda u tom poslu hronicni nedostatak osoblja?komsinica_s_drugog wrote: ↑15/07/2025 09:37 Pa evo ja sam njegovatelj, tj radim nostrifiikaciju diplome, privodim kraju. 36 dana godisnjeg ove godine
Eh sad se postavlja pitanje koliko ljudi zaista zivi 2 minute od posla.
Ostalo djeluju dosta bolji uslovi nego kod par ljudi koje poznajem licno da rade taj posao.
-
komsinica_s_drugog
#26264 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To zavisi u kolikom si gradu, a poznato je da nasi lete u Minhen, Frankfurt, Berlin, pa joj, sta me ovo snadje.
Ja volim ovaj mir, sarm i laganicu u gradicu od 40 000 ljudi.
Sve ide lagano, bez guzvi, cekanja, na posao i s posla sad pa sad, ljepota.
Ja volim ovaj mir, sarm i laganicu u gradicu od 40 000 ljudi.
Sve ide lagano, bez guzvi, cekanja, na posao i s posla sad pa sad, ljepota.
- ZoomZoomKiwi
#26265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
O tome ti pričamizvrsni direktor wrote: ↑15/07/2025 09:11Kae, radno odijelo i pidzamaObjavljena je svjetska rang lista "Global Life-Work Balance" koja govori o tome kojih 10 država u 2025. godini su postigle najbolju ravnotežu između posla i privatnog života.
Prilikom rangiranja u obzir su uzeti važni faktori za posao i balans u odnosu na privatni život, kao što su zakonski propisani godišnji odmor, pristup zdravstvenoj zaštiti, javna sigurnost i prosječan broj radnih sati sedmično. Također su u obzir uzete i porodiljske naknade, plaćeno odsustvo, minimalna plata, zdravstvena zaštita, sigurnost i sreća.
Ovo je deset zemalja koje su se našle na vrhu: Novi Zeland, Irska, Belgija, Njemačka, Norveška, Danska, Kanada, Australija, Španija i Finska![]()
Work-Life Balance je meni nešto najbitnije. Volim minutu sa svojim djetetom i ženom nego išta.
Većina klinika ima i aparthotele u kojima smještaju radnike za pravo male novce, ali to je dobro samo za samce._BataZiv_0809 wrote: ↑15/07/2025 10:07Ovdje je kljucno sto zivi blizu i ne trućka se u javnom prevozu.Ozimician wrote: ↑15/07/2025 09:43Zasto je onda u tom poslu hronicni nedostatak osoblja?komsinica_s_drugog wrote: ↑15/07/2025 09:37 Pa evo ja sam njegovatelj, tj radim nostrifiikaciju diplome, privodim kraju. 36 dana godisnjeg ove godine
Ostalo djeluju dosta bolji uslovi nego kod par ljudi koje poznajem licno da rade taj posao.
A da je nedostatak radne snage, itekako jest. Zašto, to ne znam.
Moj drug je već 5 godina gore, ima nostrifikovanu diplomu srednje medicinske škole (u Zenici je završio redovno, čak i stažiranje od prvog do zadnjeg dana) i radi kao medicinski tehničar, i to na onkologiji.
Situacija je takva, da on svake godine uzme tri mjeseca sabbatical i da ga šef moli da se vrati svake godine hahah.
Doduše on je solo, ima stan u Zenici i svake godine je od jula do oktobra u Ze i chilla.
Frajer jednostavno radi ko konj jedno vrijeme i onda dođe u Ze i chilla.
Usput poveze neko auto odozgo pa ga proda ovdje. Vazda nešto vrti
I znam da je govorio da ima stvarno podosta godišnjeg, i to iskoristi i uzme još mjesec dva neplaćenog
Kaže da može kako hoće bukvalno, sad evo hoće da preda za državljanstvo pa će dalje vidjet šta će i kako će. Papire sve ima, i uopće ga nije strah za posao, kaže gore za njega uvijek ima posla.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma uvijek ima tih neobicnih slucajeva, ali mislim da stvari treba posmatrati iz ugla ocekivanja prosjecnog covjeka koji zeli da radi za platu i da zivi od svog rada.
Njegovateljima i opcenitno medicinskim radnicima kapa dole. Mislim da svi trebamo imati ogromno postovanje prema tim ljudima.
Ko misli da mu je posao tezak, neka proba odraditi par smjena na hitnoj, u ambulanti porodicne medicine i starackom domu. Da ne pricamo o bolnicama i klinickim centrima.
Ja bih radio bio lučki radnik u Beringovom moreuzu ili lovio one krabe sa 2m raspona klijesta nego bio njegovatelj.
Ovo ljudi sto ja znam da to rade u Njemackoj, vecina gleda da sto prije napusti.
Njegovateljima i opcenitno medicinskim radnicima kapa dole. Mislim da svi trebamo imati ogromno postovanje prema tim ljudima.
Ko misli da mu je posao tezak, neka proba odraditi par smjena na hitnoj, u ambulanti porodicne medicine i starackom domu. Da ne pricamo o bolnicama i klinickim centrima.
Ja bih radio bio lučki radnik u Beringovom moreuzu ili lovio one krabe sa 2m raspona klijesta nego bio njegovatelj.
Ovo ljudi sto ja znam da to rade u Njemackoj, vecina gleda da sto prije napusti.
-
komsinica_s_drugog
#26267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi od klinike, moja ima bas puno stanova. Ja sam dobila stan za porodicu, dvosoban. Iako je ugovor bio na godinu, produzili su mi ga, bez da su mi ista rekli, samo me obavijestili da je produzen.
Njemacka je ogromna, svaki poslodavac je prica za sebe, cula sam puno iskustava na koja se ibretim, a i onih daleko boljih od ovoga sto ja zivim.
Zavisi kako potrefis ili se za tudjim iskustvom povedes. Ja sam dosla na slijepo, sama nasla na internetu kliniku i poslala prijavu, bez da sam ikog znala, ne samo u klinici vec u gradu i siroj okolini. I dobro sam ubola.
Njemacka je ogromna, svaki poslodavac je prica za sebe, cula sam puno iskustava na koja se ibretim, a i onih daleko boljih od ovoga sto ja zivim.
Zavisi kako potrefis ili se za tudjim iskustvom povedes. Ja sam dosla na slijepo, sama nasla na internetu kliniku i poslala prijavu, bez da sam ikog znala, ne samo u klinici vec u gradu i siroj okolini. I dobro sam ubola.
-
HelaS
#26268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"Hrabre sreća prati"komsinica_s_drugog wrote: ↑15/07/2025 10:38 Zavisi od klinike, moja ima bas puno stanova. Ja sam dobila stan za porodicu, dvosoban. Iako je ugovor bio na godinu, produzili su mi ga, bez da su mi ista rekli, samo me obavijestili da je produzen.
- Ozimician
#26269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U tom poslu poslodavci da zadrze radnike, nude vlastiti smjestaj po jako niskim cijenama, znam ljude koji u Münchenu placaju te stanove od 20-30m2, 300-400€. A obzirom da je kirija najveci procenat zivotnih troskova, ostane onda dosta para. Na slobodnom trzistu ni u snu ne mozes naci nesto za tu cijenu i to poslodavci znaju, tako da se onda ne isplati mijenjati poslodavce tek tako, jer gubis taj stan i ako dobijes vecu platu, pojede je kirija.
Eh ako ubodes dobrog poslodavca, to je odlicno, ali zna se desiti da preko noci par kolega da otkaz i sav posao padne na tebe i onda posao iz snova postane nocna mora, a tesko mijenjati jer ti promjena posla zahtjeva i promjenu stana, posebno jos ako si u nekoj zabiti, gdje nemas puno izbora.
Eh ako ubodes dobrog poslodavca, to je odlicno, ali zna se desiti da preko noci par kolega da otkaz i sav posao padne na tebe i onda posao iz snova postane nocna mora, a tesko mijenjati jer ti promjena posla zahtjeva i promjenu stana, posebno jos ako si u nekoj zabiti, gdje nemas puno izbora.
- Optimus09
#26270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nijemci nece ovi bransu,a oni koji rade su vise bolesni nego zdravi.Ozimician wrote: ↑15/07/2025 09:43Zasto je onda u tom poslu hronicni nedostatak osoblja?komsinica_s_drugog wrote: ↑15/07/2025 09:37 Pa evo ja sam njegovatelj, tj radim nostrifiikaciju diplome, privodim kraju. 36 dana godisnjeg ove godine
Onda prekovremeni sati,nerijetko su mnogi bolesni sedmicu prije ili sedmicu poslije godisnjeg.
Pojedini oboje
Ja imam i starog godisnjeg,ne znam gdje da upisem.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#26271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
u javnom prevozu se slabo ko trucka pola sata i vise do posla, uobicajeno je da preseljenjem mnogi mijenjaju i radno mjesto i traze sebi blize, jer u bransama gdje toliko posla ima (kao medicina) mozes to sebi priustiti._BataZiv_0809 wrote: ↑15/07/2025 10:07Ovdje je kljucno sto zivi blizu i ne trućka se u javnom prevozu.Ozimician wrote: ↑15/07/2025 09:43Zasto je onda u tom poslu hronicni nedostatak osoblja?komsinica_s_drugog wrote: ↑15/07/2025 09:37 Pa evo ja sam njegovatelj, tj radim nostrifiikaciju diplome, privodim kraju. 36 dana godisnjeg ove godine
medicina je u njemackoj super placena, rijetko koji posao sa srednjom skolom mozes raditi a da imas tolika primanja, uobicajeno je da svi prelaze debelo preko 3000 netto (sa najlosijom poreznom klasom), ko ima vremena za nebejob i malo vise nocnih, eto ga na preko 4000€ netto zacas. radnici u zeitfimama imaju najcesce 34 sata radnu sedmicu, sa 35 dana godisnjeg.
moja supruga radila u privatnoj klinici, imala radnu sedmicu od 36 sati jbt, ako je praznik cetvrtak ili utorak, nikad nije isla na posao petkom ili ponedjeljkom, poklon od firme uvijek..
osnovni i najveci nedostatak u zdravstvu je ocito rad vikendima, praznikom i u smjenama, mnogim mladima a i porodicnim ljudima to ne pada na pamet logicno, pa odatle i potreba za radnom snagom iz inostranstva, jer jebiga kao da mozes da biras u startu, izmejdu ostalog naravno..
hronicnog nedostatka osoblja i nema u ovim atraktivnim pokrajinama, sjever i istocna njemacka se pati sa tim, jasno..
hronicni nedostatak radne snage ima veze i sa demografijom, staracki domovi imaju problem sa stalnim manjkom kapaciteta, stalno se prosiruje i stalno su liste cekanja dugacke, baby boomeri stare i bolesnjikavi sve vise sto povlaci povecanje svih kapaciteta, vise privatnih klinika, vise kucnih doktora, vise optika, vise sanitetskih pomagala, vise svega a sto trazi radnu snagu..
- ZoomZoomKiwi
#26272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovaj moj drug je u Heidelbergu i veli da je zadovoljan.
I on plaća stan tako 300injak €.
I on plaća stan tako 300injak €.
-
Bodkin
#26273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mislim da je to "odijelo pidzama" uvijek bilo za ameriku
a i na toj listi nema jugoslavije. odijelo pidzama je nastalo nekad davno medju jugoslovenima koji su imali jako dobar work life balance
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma da, ogromna drzava u poredjenju sa nama, 80 milona ljudi, svakakvih iskustava ima.
Kod nas je iz firme nedavno otisla jedna djevojka i cini mi se da se bas zeznula. Naravno njen pojedinacni primjer nije pravilo, to ni ne tvrdim (na ovim temama se vazda to mora naglasavati
).
Doduse ona je i poletila, imam osjecaj da se i nije dobro raspitala gdje ide, sto me cudi jer je kod nas u firmi bila zmaj za posao (radila je u administraciji i bila sinonim za tacnost, preciznost i za nekoga ko generalno ne donosi ishitrene odluke dok sve dobro ne razmotri).
Ali u tom nekom periodu pred samo dobijanje vize zvucala je kao @ZoomZoomKiwi na steroidima .
Ne znam sta je ocekivala da ce je tamo docekati, ali ako npr. ovdje osvane oblacan dan imam osjecaj da je govorila da je u Njemackoj sada sigurno vedro i sunacno
Proljetos, ono oko Uskrsa se okupimo na kafi, bogme druga osoba skroz. Sva je potonula i samo ceka kad ce joj isteci ugovor da mijenja posao ili da se curikne nazad. Izgleda starija 10 godina najmanje.
Doduse, treba uzet u obzir da je ovdje radila u administraciji, imala top uslove i beneficije i onda sve to stavila pod noge da ode raditi kao njegovatelj. Mislim da je to bar 50% ako ne i vise razloga za tako nesto.
Kod nas je iz firme nedavno otisla jedna djevojka i cini mi se da se bas zeznula. Naravno njen pojedinacni primjer nije pravilo, to ni ne tvrdim (na ovim temama se vazda to mora naglasavati
Doduse ona je i poletila, imam osjecaj da se i nije dobro raspitala gdje ide, sto me cudi jer je kod nas u firmi bila zmaj za posao (radila je u administraciji i bila sinonim za tacnost, preciznost i za nekoga ko generalno ne donosi ishitrene odluke dok sve dobro ne razmotri).
Ali u tom nekom periodu pred samo dobijanje vize zvucala je kao @ZoomZoomKiwi na steroidima .
Ne znam sta je ocekivala da ce je tamo docekati, ali ako npr. ovdje osvane oblacan dan imam osjecaj da je govorila da je u Njemackoj sada sigurno vedro i sunacno
Proljetos, ono oko Uskrsa se okupimo na kafi, bogme druga osoba skroz. Sva je potonula i samo ceka kad ce joj isteci ugovor da mijenja posao ili da se curikne nazad. Izgleda starija 10 godina najmanje.
Doduse, treba uzet u obzir da je ovdje radila u administraciji, imala top uslove i beneficije i onda sve to stavila pod noge da ode raditi kao njegovatelj. Mislim da je to bar 50% ako ne i vise razloga za tako nesto.
-
komsinica_s_drugog
#26275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, u pravu si, al opet ima i do srece.Ozimician wrote: ↑15/07/2025 10:46 U tom poslu poslodavci da zadrze radnike, nude vlastiti smjestaj po jako niskim cijenama, znam ljude koji u Münchenu placaju te stanove od 20-30m2, 300-400€. A obzirom da je kirija najveci procenat zivotnih troskova, ostane onda dosta para. Na slobodnom trzistu ni u snu ne mozes naci nesto za tu cijenu i to poslodavci znaju, tako da se onda ne isplati mijenjati poslodavce tek tako, jer gubis taj stan i ako dobijes vecu platu, pojede je kirija.
Ja placam 500€ 50 m², kolega skoro s porodicom preselio u novi stan, novogradnja, 90 m², cetverosoban, 900 € warm, gradski stan, grad placa 300, oni samo 600. Jeste u selu, ali prvo selo do grada, vezano uz njega, malte ne predgradje.
A Minhen je neka druga prica, jeste prelijep, ali meni samo za jednodnevni izlet. Preskup, prepun, preguzvast, presporo sve ide. Ljudi cekaju mjesecima na termin za produzenje vize. Ja sad da udjem na portal mog Ureda za strance, vec do petka cu imati slobodan termin. Al ne mozes ti ljudima objasnit da im je pametnije da ne komplikuju sebi zivot tamo gdje ne moraju. Komplikovan je kako god okrenes kad se preselis u drugu drzavu.