Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Rugafet wrote: ↑12/07/2025 20:04
Na bazenu sam ako koga zanima…
Corona i plave kupaće…
Malo u vodu, malo prdenje u hladovini na ležaljci
Bas je bezveze sto u Americi nemate prave pive, cudno je kako vas varaju vodom od kukuruza a tako dobra zemlja.
Corona je prava piva, i to mnogo dobra piva.
Do prije godinu dana se za komplet svijet punila samo u Modelu, a od kako sam ja došao na NZ, od tad se za Okeaniju i Aziju puni u jebenoj Kini, i nije ista, nije ni blizu.
Eto jedna mana života u Aotearoi, nemamo pravu Coronu.
ZoomZoomKiwi wrote: ↑12/07/2025 22:12
U mene od balkanskih samo Pan, Ožujsko i Laško, i to u ponekim prodavnicama samo.
Al’ ima lokalnih piva samo takvih.
Stvarno ima nasih proizvoda i kod tebe?
Znaci ima nase raje, cim ima potrebe za nasim proizvodima?
Ko bi reko, tako daleko..
Ima kako nema, pa Hrvata ovdje ima najmanje 20.000, mada statistički, kao Novozelanđana hrvatskog podrijetla ima najmanje sto tisuća kako kažu.
Što se Bosanaca tiče, mamini rođaci su tu odavno, a i od prvog mi komšije sa Jalije sestra je ovdje sa porodicom isto tako još od prije rata. To je samo što ja znam lično.
Nedavno baš nađoh na netu da je bio koncert hrvatskog društva u Aucklandu, čak i Maori su članovi i izvode tradicionalne hrvatske pjesme u nošnjama.
moimoi wrote: ↑10/07/2025 23:09
Kiwi, ti nista ne pises a mislim da si jedini u NZ? Jeste svi dzuture,? koliko sam skontala, imas porodicu ili si izvidjac trenutno? Ako nisi… upis nejaci u skolu? Naci stan/kucu? Jebade sa administraciom ili firma odradjuje? Daj nesto… znam da nije sve med i mlijeko. Daj malo apsurda.. sve je to skola.
Kako ne pise, covjek ubio suti, pusti ga taman je se ispuco. Prelistaj malo forumske stare strane.
Rugafet wrote: ↑12/07/2025 19:22
Kako može kad Dodik iz paštete iskače. On i takvi kao on mi sudbinu kroje. Mislim šta mi znaci i da se ja kao snadjem nešto kad je oko mene jad i čemer.
Meni raja iz Švabije kažu da se tamo plasira neki narativ da samo što nije nuklearni rat,spremaju se gas maske,skloništa...i to ne samo sad nego od 2022,od kako je sranje Rusija -Ukrajina. Maltene Rusija samo što ih nije napala i u tom nekom kontekstu je sigurnije u Bosni jer nije u NATO-u niti koga zanima.
Eh sad u kontekstima potencijalnih velikih svjetskih sukoba,kaže bili bi pošteđeni Afrika i Australija sa N.Zelandom i Oceanijom.
U tom kontekstu NZ i Australija bi bilo dobar izbor za ispaliti se. Doduše ni USA ne ratuje sa svojoj teritoriji.
PS A da pojedina dijasporčad ubiše pričom,to je maltene simptomatično,naročito kod Balkanaca. Žele sebi opravdati taj potez,i žele potvrdu bilo koga,makar to bili anonimusi sa foruma.
I ostanak je crno bijeli i odlazak je crno bijeli, ali oni da bi svoj odlazak učinili opravdanim,pljuju sve redom,negativne vijesti iz BiH ih hrane,...u neka doba postanu takvi pljuvači da se stide svega svoga,od jezika tradicije imena i to im postaje kompleks. Kad bi ovdje bio novi rat, rekli bi,kao šlag na vrhu,:"aha jesam vam rekaoooooo"
Chloe wrote: ↑08/07/2025 12:54
Kod nas ima povrataka iz EU ali i Amerike.
Mojih rođaka se vraća devetero plus troje djece. Uz jednog našeg čovjeka smo dobili i petočlanu američku obitelj, otac, majka, sin, snaha i unuka.
A kako su se doselili, kako su riješili vize, boravišne dozvole?
Nisam upoznata sa detaljima. Slučajno sam naišla pored kuće koju su kupilii a stigao kamion sa njihovim osobnim stvarima iz Amerike koji je blokirao put, da nisam čula stariji bračni par kako govore enegleski, ne bi mi ni privukli pažnju, nakon čega sam se raspitala ko su.
Puno naših ljudi se vraća i puno stranaca dolazi da živi u BiH.
Neki peak života van domovine je 10god. Do tada si naučio, stekao i prošao uglavnom sve. Onda život treba da ima i druge temelje koji su uglavnom vezani za tvoj identitet i tvoje ljude. Tada se i uvidi gdje i kome pripadaš.
Naravno nije katastrofa ostati tamo gdje si. To je jedan komforan život.
Puno ljudi je vezano jer su djeca već u školi i grade identitet u zemlji koja je tebi tuđa. Izazov je onda održati balans da su svi happy. Uglavnom najviše ispašta prva generacija.
Sada sa razvojem internacionalnog školstva u BiH otvara se opcija da djeca idu u srednju školu ili studiraju u BiH. To je možda neki balans koji se može postići. Prva generacija je na svome. Druga generacija obnavlja korijene i ima širom otvorena vrata obje zemlje zauvijek.
Rugafet wrote: ↑12/07/2025 20:04
Na bazenu sam ako koga zanima…
Corona i plave kupaće…
Malo u vodu, malo prdenje u hladovini na ležaljci
Bas je bezveze sto u Americi nemate prave pive, cudno je kako vas varaju vodom od kukuruza a tako dobra zemlja.
Corona je prava piva, i to mnogo dobra piva.
Do prije godinu dana se za komplet svijet punila samo u Modelu, a od kako sam ja došao na NZ, od tad se za Okeaniju i Aziju puni u jebenoj Kini, i nije ista, nije ni blizu.
Eto jedna mana života u Aotearoi, nemamo pravu Coronu.
tuitamo wrote: ↑13/07/2025 08:26
Neki peak života van domovine je 10god. Do tada si naučio, stekao i prošao uglavnom sve. Onda život treba da ima i druge temelje koji su uglavnom vezani za tvoj identitet i tvoje ljude. Tada se i uvidi gdje i kome pripadaš.
Puno ljudi je vezano jer su djeca već u školi i grade identitet u zemlji koja je tebi tuđa. Izazov je onda održati balans da su svi happy. Uglavnom najviše ispašta prva generacija.
Sada sa razvojem internacionalnog školstva u BiH otvara se opcija da djeca idu u srednju školu ili studiraju u BiH. To je možda neki balans koji se može postići. Prva generacija je na svome. Druga generacija obnavlja korijene i ima širom otvorena vrata obje zemlje zauvijek.
Poslije 10 godina zivota negdje neko idalje nije stvorio krug svojih ljudi? Nije to univerzalno pravilo, vec vlastita greska ili nesposobnost..
tuitamo wrote: ↑13/07/2025 08:26
Poslije 10 godina zivota negdje neko idalje nije stvorio krug svojih ljudi? Nije to univerzalno pravilo, vec vlastita greska ili nesposobnost..
Vlastita greška ili nesposobnost, nije to univerzalno pravilo.
Krug svojih ljudi se ne stvara tek tako. To se stiče školovanjem, studiranjem, radom, zajedničkim interesima itd. Ako je mogućnost u strancima čiji jezik nabadaš prvih nekoliko godina onda je itekako bitno gdje si.
Na kraju uvijek ostane,
đaba je. To su stranci. Ljudi koji imaju drugi svjetonazor od tebe. Maternji jezik im je drugi. Religija im je druga. Pjesma, priča im je druga. Interesi su im drugi. Ti si tu kao kranom spušten.
Mnogo njih koji su ovdje na forumu npr. iz DE će reči da nikada nisu mogli sa švabama izgraditi prijateljstva, druženja itd. To vrijedi i za ostale zemlje.
tuitamo wrote: ↑13/07/2025 10:32
Mnogo njih koji su ovdje na forumu npr. iz DE će reči da nikada nisu mogli sa švabama izgraditi prijateljstva, druženja itd. To vrijedi i za ostale zemlje.
Iskustva iz Njemacke nisu univerzalna za sve zemlje svijeta. Ovo sto navodis je jedan od razloga zasto nisam izabrao Njemacku za zivot.
Sto se ostalih stvari tice, moras se i ti malo potruditi da se uklopis, nece nista samo pasti s neba. Ako stranci nece da pustaju Halida na svom derneku, nauci i ti koju "stranjsku" pjesmu.
tuitamo wrote: ↑13/07/2025 10:32
Iskustva iz Njemacke nisu univerzalna za sve zemlje svijeta. Ovo sto navodis je jedan od razloga zasto nisam izabrao Njemacku za zivot.
Sto se ostalih stvari tice, moras se i ti malo potruditi da se uklopis, nece nista samo pasti s neba. Ako stranci nece da pustaju Halida na svom derneku, nauci i ti koju "stranjsku" pjesmu.
Ja se usuđujem reči da je Njemačka najčešći izbor naših ljudi. Drugi osjećaj bi bio eventualno u Sloveniji. Sve ostale zemlje EU ili pak preko bare su po meni obuhvaćene don kihotskom borbom integracije tj. gubljenja identiteta.