Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#2626 Re: Gras all about

Post by vješalica »

samo penzioneri ulaze jednu stanicu :mrgreen:
hubke2017

#2627 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

vješalica wrote:samo penzioneri ulaze jednu stanicu :mrgreen:
Nisam mogao vjerovati da likovi ulaze na Ilidži a izlaze u Kasindolskoj. Jučerašnji slučaj. Još čeka 5 minuta polazak tramvaja pa onda se gura na prvim vratima da izađe (pošto samo na ta vrata i može na pomenutoj stanici). Za nepovjerovati situacija.
man_464

#2628 Re: Gras all about

Post by man_464 »

amar1994 wrote:
vješalica wrote:
amar1994 wrote:Za sta da se plati , smrzavanje kako cekajuci , tako i unutra jer u pojedinim vozilima ne radi grijanje :-)
Dalje , jedna stanica im kosta isto kao i 50 :lol: :lol: , najveca glupost je kupovina karte kod vozace , gdje su vam kondukteri u odjelima :?

Pitanje,

Zasto vozaci cekajuci polazak , ne otvore vrata ljudima na stanici na -10, -15 ....... , to se uvijek desava na stajalistu Park , jadan je ovaj prevoz :roll:

Oni pametni , a ljudi budale :izet: :run:
pa i ucentri je jedna stanic aista ko i 50
ne znam , marka je od Sustjeske do Bara , a do Vogosce 1,60KM :thumbup:

ne mislim na komercijalu , koja je meni svakako bolja(bila gras ili centro) nego tramvaj kada idem na Ilidzu :)
Po hiljaditi put pišem kako je jedna stanica kao 20 stanica jer je takav tarifni sistem. Mora ga se pridržavati. Takve improvizacije kao što su kod Centrotransa nisu dozvoljene. Cijena karte u A zoni je 1.60 ma koliko i kako se vozio. Ne može na jednoj linija karta biti marka kao za Otoka Buca potok. A na Breki 2 da bude 1.50 a ova druga kraća linija. Ovamo je marka jer imaju ilegalni kombiji koji voze za marku. Slažem se da je najbolje rješenje vremenska karta. Takve karte se mogu kupiti ali je korištenje moguće samo u tramvaju jer su one magnetne. Imaju one od 60 minuta i one od 90 minuta. Istini za volju ne mogu se naći na baš svakoj trafici. Takva karta kad se validita tj poništi 60 ili 90 minuta možeš beskonačno presjedati iz tramvaja u tramvaj sto je posebno zgodno ako je nekome mrsko da čeka četvorku npr jer ide rijetko. Sjedne u tricu na Ilidži i kod mašinske čeka 1 ili 4 i presjedne.

Karta u autobuskom sektoru nije ista za 1 i 50 stanica. 50 je prevelika cifra jer ne postoji linija koja ima 50 stanica a da ne izađe iz A zone. Jednom kad izadje iz a zone onda se karte računaju po predjenom kilometru... 1,60, 2.10, 2,70... Pa ona najskuplja od 4.30 koja obuhvata sve 4 zone.

Takodjer na raspolaganju su i dnevne karte od 5.30 KM koje se kupuju na trafikama grasa i na većini ih ima. Pa brate presjedaj koliko hoćeš i u bus i tramvaj i trolu i kombi i kosi lift sve u A zoni...

Kondukter nikad nije bio u vozilima gradskog prevoza jer za istim nema potrebe. Čak i vozači na komercijali su dosta brži GRAS ovi iako sami cijepaju karte a kod Centrotransa ima kondukter. A sto se tice oblačenja slažem se da bi moglo biti unoformisano na bilo koji način da to pristojnije izgleda ali novca za kupovinu radne odjeće trenutno nema.

Sto se tice ovog čekanja na minusu. To stoji. I mene nervira. Ako vidiš da ima ljudi na polaznoj. Pridji sa vozilom pokupi pa onda upisi u nalog i radi sta treba a da narod ne stoji na zimi. U vozilima pretežno radi grijanje ali na onim velikim minusima je bilo skoro pa beskorisno.

Vozači su slabije palili grijanje u busevima, jer upališ grijanje, voda u sistemu za hlađenje motora se još ohladi i vozilo zaledi. Jos gore. Tramvaje sam vec pojasnio. Češki ako polazi u 6 iz Remize on do 8 neće počet lijepo grijati dok se motor koji proizvodi topao zrak ne zagrije. Ostali griju koliko je to moguće. Ima naravno i vozila u kojim je grijanje pokvareno ili loše npr u kockastim peticama ili trolejbusima iz st. Gallena onim crno bijelim sa crvenom linijom.

Svi oni koji čekaju pa onda kažu neću da platim jer mi se usluga na svidja nek to probaju u prodavnici. Jao ovaj limun ne valja ja neću platiti pa nek vide da li će se lijepo provesti. Kome usluga ne valja ima konkurencija ili pješke.
A vidimo da kad je gras bio ukinut na linijama 21 22 i 28 odmah narod zakukao. Biće valjda nema vise grasa pa se ne može bez karte ulaziti.
AmirBaa

#2629 Re: Gras all about

Post by AmirBaa »

super ti je primjer stvarno...prva stvar jedno je gradski prijevoz a jedna stvar je voda, osnovna ljudska potreba :-) a druga stvar vidimo i ViK kako super funkcionise, trecinu dana vode nemam. Ali vidis, isti su to uhljebi, dajte samo para a mi vam nikakvu uslugu necemo pruziti :thumbup:
man_464

#2630 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Uhljebi ili ne...
Da li je neko ko nema plate 3 4 mjeseca i nije mu uplaćeno zdravstveno uhljeb sam procijeni.

Komunalne usluge su nam fakat na onom nekom minimumu. I Voda i Otpad i Prevoz...

Minimum. Ali tako je kako je. Trenutno nema uslova za bolje.
vješalica

#2631 Re: Gras all about

Post by vješalica »

AmirBaa wrote:super ti je primjer stvarno...prva stvar jedno je gradski prijevoz a jedna stvar je voda, osnovna ljudska potreba :-) a druga stvar vidimo i ViK kako super funkcionise, trecinu dana vode nemam. Ali vidis, isti su to uhljebi, dajte samo para a mi vam nikakvu uslugu necemo pruziti :thumbup:
i jedno i drugo placas po pruzenoj koliconi usluge
voda se obracuna i naplati pp utrosenon metru kubnom
a prevoz po prevezenim stanicama
hubke2017

#2632 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

@man_464

U potpunosti se slažem sa svim napisanim. A zona je jasno definisana i tu je cijena 1.60 KM. Centrotrans od početka sve radi mimo Zakona i pravila. Prvo su nelegalno uletili na linije zatim su uspostavili svoj tarifni sistem koji je u suprotnosti sa važećim Zakonima i Pravilnicima. Gras jedini radi po pravilima i po Zakonu i opet narodu ne valja. To mi nikad neće biti jasno. Pa bolje i pola sata čekati na -20 i sačekati Gras-ov autobus nego ući u CTS koji vrši prijevoz ilegalno. Narod samo gleda sebe i svoju guzicu da je njoj toplo a to što Gras životari, radnici nekoliko mjeseci ne primaju platu, nema doprinosa ni zdravstvenog, toga nikog nije briga a svi bi da se džabe voze. Još ako se nekad nabavi neko novo vozilo, odmah je sutradan uništeno, išarano i urnisano.
Mentalni sklop našeg naroda mi nikad neće biti jasan. FUJ!
dresdener78

#2633 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Neko je ovdje opet spominjao problem tarife i činjenicu kako ustvari jedna karta važi za 1 isto kao 10 stanica.

U suštini JE MOGUĆE uvesti tarifu ovisno o broju stanica, ALI SAMO KOD ELEKTRONSKIH KARATA jer kod papirnih karata bi bili troškovi izradnje i kontrole astronomski.

Ja sam taj sistem vidio u poljskom gradu Poznań i očigledno je veliki broj ljudi ovo koristio.

Kako to izgleda:

Postoji elektronska čip kartica, ako se ne varam u Poznańu je izdaje prevoznik u kooperaciji sa nekom bankom.

Karticu zatražite i izvadite kod prevoznika, i možete je koristiti na dva načina:
1. punite "kupon" za određeni broj dana (14-366) u kombinaciji sa čitavom mrežom javnog prevoza ili određenim brojem stanica,
2. karticu koristite kao elektronski novčanik, dakle punite gotov novac preko automata, prilikom ulaska u vozilo pritisnete karticu na poništivač koji je registrira, i prilikom izlaska opet pritisnete karticu na poništivač koji je odregistrira. Skinu se pare za pređeni broj stanica.

Revizori imaju elektronske uređaje kojima u toku sekunde vide je li karta prijavljena u vozilu ili više nije dakle putnik se šverca, odnosno ima li napunjen vremenski "kupon".

Na OVOJ stranici možete vidjeti tabelu sa tarifnim podacima kod varijante 2 - elektronski novčanik.

http://www.peka.poznan.pl/web/portal/tportmonetka

Tako naprimjer putovanje kroz 3 stanice košta 1,6 PLN što je otprilike 0,8 KM.
Putovanje kroz 11 stanica košta 2,92 PLN što je otprilike 1,46 KM.

I da još dodajem, uz to naravno postoje klasične papirne karte koje se poništavaju u vozilu, one važe 40 minuta, ili 1-2-3-7 dana (to više za turiste).
amar1994

#2634 Re: Gras all about

Post by amar1994 »

Ma sta znaju Poljaci, nemaju pojma :D
Logovan

#2635 Re: Gras all about

Post by Logovan »

@dresdener78 :thumbup: :thumbup:

Ali lakše je reći ne može i ćao, nego potruditi se i naći rješenje.
hubke2017

#2636 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

To bi kod nas moglo ako bi se okretaljke iskoristile maksimalno. Recimo, izgraditi okretaljku u Nedžarićima i linija Ilidža-Nedžarići da bude 0,25KM a ilidža - Č. Vila 0.50. Sa ilidže bi se moglo direktno do Č. Vile. Zatim uvesti liniju Nedžarići - Č. Vila sa cijenom od 0,25 KM i Nedžarići-Ž. Stanica sa cijenom od 0.50KM. Ako bi neko sa Ilidže želio direktno na Ž.Stanicu presjedao bi u Nedžarićima ili na Č.Vili. Zatim linija Č.Vila-Ž.Stanica sa cijenom od 0,25 i Č. Vila-Skenderija sa cijenom od 0.50KM i Ž.Stanica- Skenderija sa cijenom od 0.25KM i Ž. Stanica - Baščaršija sa cijenom od 0.5KM

Nove linije bi bile:

1. Ilidža Nedžarići 0.25 3 tramvaja
2. Ilidža - Č. Vila 0.50 5 tramvaja
3. Nedžarići - Č. Vila 0.25 10 tramvaja
4. Nedžarići - Ž. Stanica 0.50 8 tramvaja
5. Č. Vila - Ž.Stanica 0.25 4 tramvaja
6. Č. Vila- Skenderija 0.50 8 tramvaja
7. Ž.Stanica - Skenderija 0.25 9 tramvaja
8. Ž. Stanica - Baščaršija. 0.50 10 tramvaja

Ukupno 57 tramvaja na linijama u vrijeme špice. Kroz opštine N. Grad i N. Sarajevo ukupno: 39 (najveći protok putnika u tim opštinama)

Naravno, trebalo bi uvesti jedno 5 tramvaja za liniju ilidža-Baščaršija direktno i prva stanica na kojoj bi stajao je Marijin Dvor. Tu bi trebalo komercijalno plaćati kartu od 2 KM.

Najveći protok putnika u vrijeme špice a i mimo toga je kroz opštine Novi Grad i Novo Sarajevo i na novim linijama 3, 4, i 5 bi trebalo postaviti najviše vozila.

EDIT: Ako bi bio udes na Malti recimo, linije ilidža - Nedžarići i Ilidža - Č. Vila bi radile uredno, kao i linije Ž.Stanica- Skenderija i Ž.Stanica-Baščaršija. Lakše bi se mogao organizovati vanredni prijevoz autobusima na toj maloj dionici i ne bi se plaćala karta za dionici koja je uprekidu u tom momentu već samo za onu koja trenutno radi.
Mislim da je ovaj prijedlog dosta zanimljiv i volio bih vidjeti neku simulaciju kako bi to sve radilo. Mislim da je dosta izvodivo i okretaljke (koje u večini slučajeva ne služe ni za šta) bile bi maksimalno iskorištene.
dresdener78

#2637 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

hubke2017 wrote:To bi kod nas moglo ako bi se okretaljke iskoristile maksimalno. Recimo, izgraditi okretaljku u Nedžarićima i linija Ilidža-Nedžarići da bude 0,25KM a ilidža - Č. Vila 0.50. Sa ilidže bi se moglo direktno do Č. Vile. Zatim uvesti liniju Nedžarići - Č. Vila sa cijenom od 0,25 KM i Nedžarići-Ž. Stanica sa cijenom od 0.50KM. Ako bi neko sa Ilidže želio direktno na Ž.Stanicu presjedao bi u Nedžarićima ili na Č.Vili. Zatim linija Č.Vila-Ž.Stanica sa cijenom od 0,25 i Č. Vila-Skenderija sa cijenom od 0.50KM i Ž.Stanica- Skenderija sa cijenom od 0.25KM i Ž. Stanica - Baščaršija sa cijenom od 0.5KM
I to je već u Sarajevu bilo. U šezdesetim su imale linije različite tarife ovisno o njihovoj dužini - najskuplja je bila jednokratna karta u trici, najjeftinija u jedinici. Meni je taj podatak bio jako zanimljiv pa sam ga stavio u moju knjigu.

Tu se svakako pojavljaju sljedeće komplikacije:

- U odnosu na šezdesete se "sporost" (ne mogu reci brzina) putovanja skoro udvostručila. Dok je prema redovima vožnje tada trajala vožnja Baščaršija-Ilidža lafo 25-27 minuta, danas kotrljaš kroz sve semafore, na istrošenim popucanim šinama i kroz gužve oko 50 minuta (znam o čemu pričam, jer taj prevoz redovno koristim).

- Dakle za istu frekvenciju vozila bi morao ustvari udvostručiti broj tramvaja na linijama.

- S time je povezano to što ja kao putnik NISAM spreman da kao idiot čekam dvicu dok stiže trica ili petica, jer je sve neizvjesno i ne želim strašiti na stajalištu dok ne znam kad će dvica doć - mada idem samo negdje do Čengić Vile.

- Stvaranje sistema od osam linija je dosta nepregledno, to ustvari postoji u nekim gradovima u Rumuniji itd. gdje svaki terminal jeste povezan sa svakim i samo lokalna raja ima nekog pojma kako i gdje stići javnim prevozom.

Opet samo krpimo rupe i razmišljamo kako pokupiti postojeći broj putnika koji je ustvari stalno u padu. Dok je potrebno razmišljati kako POVEĆATI kapacitet.
- Umjesto trenutnih vozila uvesti nova sa dužinom od oko 40 metara,
- Nakon remonta pruge SORRY BOYS AND klix iza volana putničkih kola, tramvaji će imati generalnu prednost na svim semaforima, vaš problem što morate po svakoj cijeni svugdje automobilom. Sačekaćete vi na semaforima, ne tramvaj sa 400 putnika.
- S-krivine na Marindvoru ukopati u kratke tunele ispod kolovoza da tramvaj nesmetano prolazi pod zemljom iz srednjeg dijela ulice u vanjsku traku prema trotoaru.
- STROGA ZABRANA kretanja kamiona, taxi vozila i bilo kojih drugih osim vatrogasaca i hitne na tramvajskoj pruzi Marindvor-Baščaršija-Marindvor. Da se i pruga malo više čuva od prekomjernog opterećenja.

Dakle maksimalno povećanje brzine i protoka tramvajskih vozila da se nekako opet približimo 30minutnom putovanju Baščaršija-Ilidža.

Problem različitog broja putnika u svako dnevno doba... hmmm, iskreno mislim da bi 40metarski tramvaji bili solidno popunjeni non stop. Ako ponudimo ljudima brz, udoban i nesmrdljiv tramvaj. Dalo bi se diskutovati o nabavci recimo 20metarskih vozila koja se mogu međusobno povezati, dakle u vrijeme špice kompozicija od 2 vagona, u večernim satima ili ujutro neka se jedan otkači i vozi samo solo vozila. Ako bude učinkovitog video nadzora i žestokog kažnjenja kretena, onda se ne moramo bojati nekog ekstremnog vandalizma u drugom vozilu koje nema vozača.

Recimo za liniju broj 1 par kratkih tramvaja, ajde neki RETRO stil, jedan tramvaj tipa UV iz Budimpešte, jedan bečki Kinder, jednu Tatru T3 i još nešto i biće "Heritage Line" kao u San Franciscu ili drugim gradovima. Svakako na linijama 3, 5, 6 su neophodna što veća vozila, što brži protok putnika (dakle bez stepenica, stajališta bez visinske razlike prema podu tramvaja) i što veća brzina.
hubke2017

#2638 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

dresdener78 wrote:
hubke2017 wrote:To bi kod nas moglo ako bi se okretaljke iskoristile maksimalno. Recimo, izgraditi okretaljku u Nedžarićima i linija Ilidža-Nedžarići da bude 0,25KM a ilidža - Č. Vila 0.50. Sa ilidže bi se moglo direktno do Č. Vile. Zatim uvesti liniju Nedžarići - Č. Vila sa cijenom od 0,25 KM i Nedžarići-Ž. Stanica sa cijenom od 0.50KM. Ako bi neko sa Ilidže želio direktno na Ž.Stanicu presjedao bi u Nedžarićima ili na Č.Vili. Zatim linija Č.Vila-Ž.Stanica sa cijenom od 0,25 i Č. Vila-Skenderija sa cijenom od 0.50KM i Ž.Stanica- Skenderija sa cijenom od 0.25KM i Ž. Stanica - Baščaršija sa cijenom od 0.5KM
I to je već u Sarajevu bilo. U šezdesetim su imale linije različite tarife ovisno o njihovoj dužini - najskuplja je bila jednokratna karta u trici, najjeftinija u jedinici. Meni je taj podatak bio jako zanimljiv pa sam ga stavio u moju knjigu.

Tu se svakako pojavljaju sljedeće komplikacije:

- U odnosu na šezdesete se "sporost" (ne mogu reci brzina) putovanja skoro udvostručila. Dok je prema redovima vožnje tada trajala vožnja Baščaršija-Ilidža lafo 25-27 minuta, danas kotrljaš kroz sve semafore, na istrošenim popucanim šinama i kroz gužve oko 50 minuta (znam o čemu pričam, jer taj prevoz redovno koristim).

- Dakle za istu frekvenciju vozila bi morao ustvari udvostručiti broj tramvaja na linijama.

- S time je povezano to što ja kao putnik NISAM spreman da kao idiot čekam dvicu dok stiže trica ili petica, jer je sve neizvjesno i ne želim strašiti na stajalištu dok ne znam kad će dvica doć - mada idem samo negdje do Čengić Vile.

- Stvaranje sistema od osam linija je dosta nepregledno, to ustvari postoji u nekim gradovima u Rumuniji itd. gdje svaki terminal jeste povezan sa svakim i samo lokalna raja ima nekog pojma kako i gdje stići javnim prevozom.

Opet samo krpimo rupe i razmišljamo kako pokupiti postojeći broj putnika koji je ustvari stalno u padu. Dok je potrebno razmišljati kako POVEĆATI kapacitet.
- Umjesto trenutnih vozila uvesti nova sa dužinom od oko 40 metara,
- Nakon remonta pruge SORRY BOYS AND klix iza volana putničkih kola, tramvaji će imati generalnu prednost na svim semaforima, vaš problem što morate po svakoj cijeni svugdje automobilom. Sačekaćete vi na semaforima, ne tramvaj sa 400 putnika.
- S-krivine na Marindvoru ukopati u kratke tunele ispod kolovoza da tramvaj nesmetano prolazi pod zemljom iz srednjeg dijela ulice u vanjsku traku prema trotoaru.
- STROGA ZABRANA kretanja kamiona, taxi vozila i bilo kojih drugih osim vatrogasaca i hitne na tramvajskoj pruzi Marindvor-Baščaršija-Marindvor. Da se i pruga malo više čuva od prekomjernog opterećenja.

Dakle maksimalno povećanje brzine i protoka tramvajskih vozila da se nekako opet približimo 30minutnom putovanju Baščaršija-Ilidža.

Problem različitog broja putnika u svako dnevno doba... hmmm, iskreno mislim da bi 40metarski tramvaji bili solidno popunjeni non stop. Ako ponudimo ljudima brz, udoban i nesmrdljiv tramvaj. Dalo bi se diskutovati o nabavci recimo 20metarskih vozila koja se mogu međusobno povezati, dakle u vrijeme špice kompozicija od 2 vagona, u večernim satima ili ujutro neka se jedan otkači i vozi samo solo vozila. Ako bude učinkovitog video nadzora i žestokog kažnjenja kretena, onda se ne moramo bojati nekog ekstremnog vandalizma u drugom vozilu koje nema vozača.

Recimo za liniju broj 1 par kratkih tramvaja, ajde neki RETRO stil, jedan tramvaj tipa UV iz Budimpešte, jedan bečki Kinder, jednu Tatru T3 i još nešto i biće "Heritage Line" kao u San Franciscu ili drugim gradovima. Svakako na linijama 3, 5, 6 su neophodna što veća vozila, što brži protok putnika (dakle bez stepenica, stajališta bez visinske razlike prema podu tramvaja) i što veća brzina.
Svjestan sam da bi moja koncepcija linija zahtjevala više vozila ali,

istina da bi bili veći troškovi zbog više vozila međutim prihodi bi bili drastično veći nego sada. Mnogo manje švercera bi bilo jer niko ne bi želio da se zjeb.... sa revama zbog 20-30 feninga. Brzina protoka se lahko može riješiti. Dati prednost tramvaju u svako doba i u svakoj situaciji kad su raskrsnice u pitanju. Osta još jedino kapacitet KM i pruge. Koji god plan primjenili (i tvoj i moj) pruga se mora u potpunosti obnoviti kao i KM tako da je to eliminatoran faktor za bilo kakvu priču.

Sarajevo je kao crijevo dugačko i liniju koja ide od početka do kraja grada (sadašnja trojka) bi trebalo prebaciti na komercijalu. Ko želi u jednom komadu stići sa Ilidže na Baščaršiju neka i plati a ostale podijeliti po potrebama. Najviše putnika cirkuliše kroz N. Grad i N. Sarajevo i po tome sam napravio svoj koncept. Za moju liniju broj 1. svakako bi trebalo nabaviti mala i brza vozila (ala T3) dok deseterce metraše na najfrekventnijim (moje linije 3, 4, 5 i 6).

Ako bi uveli tarifni sistem plačanja po broju stanica, moj koncept jedino može. U suprotnom bi morali igrati na kartu savjesti putnika i tu bi bilo svašta :D.
dresdener78

#2639 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

hubke2017 wrote: Svjestan sam da bi moja koncepcija linija zahtjevala više vozila ali,

istina da bi bili veći troškovi zbog više vozila međutim prihodi bi bili drastično veći nego sada. Mnogo manje švercera bi bilo jer niko ne bi želio da se zjeb.... sa revama zbog 20-30 feninga. Brzina protoka se lahko može riješiti. Dati prednost tramvaju u svako doba i u svakoj situaciji kad su raskrsnice u pitanju. Osta još jedino kapacitet KM i pruge. Koji god plan primjenili (i tvoj i moj) pruga se mora u potpunosti obnoviti kao i KM tako da je to eliminatoran faktor za bilo kakvu priču.

Sarajevo je kao crijevo dugačko i linija koja ide od početka do kraja grada (sadašnja trojka) bi trebalo prebaciti na komercijalu. Ko želi u jednom komadu stići sa Ilidže na Baščaršiju neka i plati a ostale podijeliti po potrebama. Najviše putnika cirkuliše kroz N. Grad i N. Sarajevo i po tome sam napravio svoj koncept. Za moju liniju broj 1. svakko bi trebalo nabaviti mala i brza vozila (ala T3) dok deseterce metraše na najfrekventnijim (moje linije 3, 4, 5 i 6).

Ako bi uveli tarifni sistem plačanja po broju stanica, moj koncept jedino može. U suprotnom bi morali igrati na kartu savjesti putnika i tu bi bilo svašta :D.
Slažemo se da je jedan od ekstremnih problema broj švercera.
Ako onda pretvore stajališta u tvrđave, onda to može funkcionisati već tokom ulaska na stajalište. Pritisneš karticu, prijaviš se za vožnju. Da izađeš sa krajnjeg stajališta, opet moraš pritisnuti karticu. Skinu ti pare nemilosrdno, ako nemaš kredita na kartici - sirena, crvena svijetla, reflektori, Mevlid sa AK47 stiže.

To sam ustvari vidio u Španiji, tamo imaju potpuno zatvorena stajališta metroa i željeznice - na peron možeš proć samo sa važećom kartom (imaju takve papirne sa magnetnom trakom, liče na one u sarajevskim tramvajima). Dok napuštaš stanicu, opet kapija i opet ubacuješ kartu. Inače te ne pusti vani, i još stiže stražar. Desilo mi se da nije nešto bilo u redu sa onom kapijom, imao ja ispravnu kartu, ali ne otvara se kapija, i još jak zvuk UII UII - ja stajao kao idiot i pocrvenio jer su me Španci gledali EVO GA ZLOČINCA. Na svu sreću osoblje je bilo ljubazno i nakon kontrole moje karte su me pustili dalje. Ta psihologija nije loša.

Tamo ovako kontrolišu i broj pređenih zona, ako si putovao dalje nego što tvoja karta važi onda te ne puste vani jer karta više ne važi, i mrš bolan uz pratnju stražara platiti razliku cijene. Svugdje kamere i tako dalje.

Ipak tvrdim da bi bilo potrebno imati ŠTO MANJE linija da bude sistem što pregledniji. Dakle trica opet najfrekventnija. Ako povećaš brzinu kojom tramvaji idu, onda ti treba puno manje vozila za isti interval. Što sporija vožnja, to više vozila moraš ubaciti u saobraćaj da imaš isti interval. Ustvari za tricu bi trebalo biti vjerovatno OK nekih 20-25 vozila (kompozicija) u špicama ako bude brzina putovanja što veća.

Kada je nestala Istočna Njemačka, tokom velikih investicija u gradovima je kao PRVA stvar modernizovan saobraćaj tako da bude što brži - upravo da ima potrebe za što manje preskupih vozila i da ona cirkulišu što brže. Dakle nekad je na liniji broj XY bilo potrebno recimo 18 tramvaja, i nakon modernizacije samo 12 tramvaja za isti interval.

Da bude prosječnom putniku (dakle ne meni budali koja broji šarafe i prozore na vozilima i unosi to u bilješke) ATRAKTIVNO, mora biti JEDNOSTAVNO. Što se odnosi i na broj linija.

Trenutne okretaljke su super zbog mogućnosti operativnog okretanja vozila ako ima negdja sudara ili kvara da ne crkne cijeli sistem, ali ideja uvođenja što više linija je ustvari šikaniranje putnika.

Ukupna flota bi mogla biti nekih 50 vozila koja voze BRZO, ne samo na papiru nego i u stvarnosti kroz grad. Dakle na trenutnoj mreži. Ako bude produženja do Hrasnice itd. onda bi bila naravno potrebna dodatna vozila.
hubke2017

#2640 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

dresdener78 wrote:
hubke2017 wrote: Svjestan sam da bi moja koncepcija linija zahtjevala više vozila ali,

Sarajevo je kao crijevo dugačko i linija koja ide od početka do kraja grada (sadašnja trojka) bi trebalo prebaciti na komercijalu. Ko želi u jednom komadu stići sa Ilidže na Baščaršiju neka i plati a ostale podijeliti po potrebama. Najviše putnika cirkuliše kroz N. Grad i N. Sarajevo i po tome sam napravio svoj koncept. Za moju liniju broj 1. svakko bi trebalo nabaviti mala i brza vozila (ala T3) dok deseterce metraše na najfrekventnijim (moje linije 3, 4, 5 i 6).

Slažemo se da je jedan od ekstremnih problema broj švercera.
Ako onda pretvore stajališta u tvrđave, onda to može funkcionisati već tokom ulaska na stajalište. Pritisneš karticu, prijaviš se za vožnju. Da izađeš sa krajnjeg stajališta, opet moraš pritisnuti karticu. Skinu ti pare nemilosrdno, ako nemaš kredita na kartici - sirena, crvena svijetla, reflektori, Mevlid sa AK47 stiže.

To sam ustvari vidio u Španiji, tamo imaju potpuno zatvorena stajališta metroa i željeznice - na peron možeš proć samo sa važećom kartom (imaju takve papirne sa magnetnom trakom, liče na one u sarajevskim tramvajima). Dok napuštaš stanicu, opet kapija i opet ubacuješ kartu. Inače te ne pusti vani, i još stiže stražar. Desilo mi se da nije nešto bilo u redu sa onom kapijom, imao ja ispravnu kartu, ali ne otvara se kapija, i još jak zvuk UII UII - ja stajao kao idiot i pocrvenio jer su me Španci gledali EVO GA ZLOČINCA. Na svu sreću osoblje je bilo ljubazno i nakon kontrole moje karte su me pustili dalje. Ta psihologija nije loša.

Tamo ovako kontrolišu i broj pređenih zona, ako si putovao dalje nego što tvoja karta važi onda te ne puste vani jer karta više ne važi, i mrš bolan uz pratnju stražara platiti razliku cijene. Svugdje kamere i tako dalje.

Ipak tvrdim da bi bilo potrebno imati ŠTO MANJE linija da bude sistem što pregledniji. Dakle trica opet najfrekventnija. Ako povećaš brzinu kojom tramvaji idu, onda ti treba puno manje vozila za isti interval. Što sporija vožnja, to više vozila moraš ubaciti u saobraćaj da imaš isti interval. Ustvari za tricu bi trebalo biti vjerovatno OK nekih 20-25 vozila (kompozicija) u špicama ako bude brzina putovanja što veća.

Kada je nestala Istočna Njemačka, tokom velikih investicija u gradovima je kao PRVA stvar modernizovan saobraćaj tako da bude što brži - upravo da ima potrebe za što manje preskupih vozila i da ona cirkulišu što brže. Dakle nekad je na liniji broj XY bilo potrebno recimo 18 tramvaja, i nakon modernizacije samo 12 tramvaja za isti interval.

Da bude prosječnom putniku (dakle ne meni budali koja broji šarafe i prozore na vozilima i unosi to u bilješke) ATRAKTIVNO, mora biti JEDNOSTAVNO. Što se odnosi i na broj linija.

Trenutne okretaljke su super zbog mogućnosti operativnog okretanja vozila ako ima negdja sudara ili kvara da ne crkne cijeli sistem, ali ideja uvođenja što više linija je ustvari šikaniranje putnika.

Ukupna flota bi mogla biti nekih 50 vozila koja voze BRZO, ne samo na papiru nego i u stvarnosti kroz grad. Dakle na trenutnoj mreži. Ako bude produženja do Hrasnice itd. onda bi bila naravno potrebna dodatna vozila.
Sistem zatvorenih stajališta nikad ne može proći kod nas. Mi smo takav narod, svako će prelaziti preko pruge i pravo na stanicu. Imamo takav slučaj na Stupu. Ako bi zatvorili stanice, morali bi zatvoriti i cijelu prugu sa ogradom kao na aerodromu. Ni to nije garancija. Jedino napuniti prugu sa motornim uljem dubine oko metar i po i neće biti prelazaka :D

Moj koncept može i sa puno manje vozila ako bi išli brže ali opet smo obojica pred zidom. Kontaktna mreža i pruga. Nemaju taj kapacitet i mora se mijenjati. To neće se desiti u skorijoj budućnosti sigurno i samim tim ni smanjenja broja vozila. Za trenutnu brzinu protoka, i ovaj moj broj vozila je malo a za šta brže, nema se infrastrukture.
dresdener78

#2641 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

hubke2017 wrote:
Sistem zatvorenih stajališta nikad ne može proći kod nas. Mi smo takav narod, svako će prelaziti preko pruge i pravo na stanicu. Imamo takav slučaj na Stupu. Ako bi zatvorili stanice, morali bi zatvoriti i cijelu prugu sa ogradom kao na aerodromu. Ni to nije garancija. Jedino napuniti prugu sa motornim uljem dubine oko metar i po i neće biti prelazaka :D

Moj koncept može i sa puno manje vozila ako bi išli brže ali opet smo obojica pred zidom. Kontaktna mreža i pruga. Nemaju taj kapacitet i mora se mijenjati. To neće se desiti u skorijoj budućnosti sigurno i samim tim ni smanjenja broja vozila. Za trenutnu brzinu protoka, i ovaj moj broj vozila je malo a za šta brže, nema se infrastrukture.
Vjeruj da ima dovoljno tehničkih mogućnosti da se što više oteža švercerima pristup na stanice. Ono na Stupu je direktno rećeno smiješno, to je takvo Potjemkinovo stajalište. Stajalište nestajalište, kontrola nekontrola, ograđeno neograđeno.

Peroni visoki najmanje 30 cm, barijere i na krajevima, videonadzor, ograda između kolosijeka, ispred i iza stajališta na šinama elementi koji onemoguće hodanje.

Još uz to psihologija, jer u Sarajevu ipak ima onog malograđanskog "šta će komšiluk da kaže na ovo" - onda u tramvajima na ekranima puštati emisiju od video snimka sa onima koji pokušavaju da uđu na stanice bez karte. Isto kao kod nevaspitane djece prezentacija "umjetnosti" istih pred cijelom školom i roditeljima.

Ovakvi zatvoreni sistemi funkcionišu i u južnoj Americi, i vjeruj da su tamo ljudi još siromašniji i još "divlji" nego u Sarajevu.

Svakako jedno pitanje je ŠTA sa stajalištima koja su u centru, dakle Marindvor-Obala-Baščaršija-Marindvor, tu nema šanse za neka zatvorena stajališta.
hubke2017

#2642 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

Ulje je zakon hehe. Između šina pa prelazi ako može :D

Poslano sa mog Tesla 6.1 koristeći Tapatalk
dresdener78

#2643 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

hubke2017 wrote:Ulje je zakon hehe. Između šina pa prelazi ako može :D

Hahaha

Sada šalu na stranu, to je nažalost veoma loša ideja - jedan litar mineralnog ulja ili drugog naftnog derivata zagadi dobar milion litara podzemnih voda.
hubke2017

#2644 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

dresdener78 wrote:
hubke2017 wrote:Ulje je zakon hehe. Između šina pa prelazi ako može :D

Hahaha

Sada šalu na stranu, to je nažalost veoma loša ideja - jedan litar mineralnog ulja ili drugog naftnog derivata zagadi dobar milion litara podzemnih voda.
Ma znam, šalim se ja malo :)
man_464

#2645 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Trenutno stanje na linijama je....

Linija 1 ide sa 2 tramvaja uvečer 1 tramvaj duša ti izdahne dok dočekaš. Za liniju 1 je idealno rješenje neki tramvaj veličine tatre t3 ili maksimalno lohner e. Tri vozila.
I linija 4 bi mogla ići sa tim malim tramvajima ali barem sa 4 vozila na 16 minuta. Uvečer na 22 minute.

Linija 2 je ok za tramvaje veličine k2yu... Takvih 6 vozila svakih 7 minuta.

Linija 3 je dosegla svoj vrhunac. Nema šanse za više vozila. Voze 22 tramvaja. I tu je cca 10 do 12 turskih velikih tramvaja 4 satre 3 i 3 ili 4 komada kt8d5... Ali opet ima 4 5 malih tramvaja. Oni su davno prestali biti efikasni na trojki.

Linije 5 i 6 su dorasle velikim tramvajima a mi ih toliko nemamo a linija 5 je i redukovana sa 8 na 6 vozila... Užas.

Optimalan broj tramvaja koji bi zadovoljili mrežu našu je oko 60 tramvaja. Linija 3 samo veliki Tramvaji. Ostale linije sta dopadne. Da ne govorim ako se mreža proširi ka Hrasnici a hoće sigurno u budućnosti ništa ispod 70 voznih jedinica u špici.

U večernjim satima su gužve isto velike jer ne rade linije 2 i 5. Linija 6 radi do 20 sati i malo pomogne.
trambusek88

#2646 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

zutipatak wrote::lol: :lol: :lol: :lol:

Koji ste vi idioti. Uhljebi imaju viška vremena pa ovdje gluposti postavljaju. Ovo je tema za prijedloge kako Gras što bezbolnije ugasiti i kako popraviti javni prijevoz u Sarajevu a nije za tvoje gluposti i slike isječenih i pokradenih vozila i sl. Jesu li vam ovo trofeji? Jesu li ovo sve vozila koja ste isjkeli zarad otimačine i prodaje dijelova ili je pak nešto treće? Kže lik najmodernije vozilo koje Gras imao a u drugoj rečenici kaže da su isječeni :-) :-) :-)

Vas treba u Jagomir kolektivno poslati.
Đe si moderatoru nisam te prepozno.
trambusek88

#2647 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

hubke2017 wrote:Evo još malo slika izi historije Grasa :) :

Škoda-Sanos trolejbus. Pored ZUI-10 jedini zglobni trolejbus u Sarajevu prije rata:

Image

Izvori:

http://www.zeljeznice.net
http://www.vozovi.net
http://www.bhbus.net
ostali portali i forumi
Jedini tip, da ne bude zabune. 23 su bila prije rata, 20 od starta i 3 su došla kasnije 80-tih. Iza rata ih je 10 osposobljeno, i na kraju nabavljeno još 6 iz Češke.
1984-2002 jedini zglobni tip trolejbusa, ako ne računamo probni ZiU.

Za ZiU 10 nisam siguran dali je uopšte ikad stigao izaći na liniju.
hubke2017

#2648 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

Gledam danas prilog na propalom BHT1 o Grasu. Novinarski lešinari napumpali dug od 200 000 000 KM a stvarni dug nije ni blizu toga. To je samo dokaz da su i mediji dio mašinerije koja ima cilj uništenje Grasa. Sad će se nekad dignuti kredit i riješiće se lihvari iz PU. Također ide i reorganizacija tako da polahko se nadzire svjetlost na kraju tunela.

trambusek88

#2649 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

hubke2017 wrote:Gledam danas prilog na propalom BHT1 o Grasu. Novinarski lešinari napumpali dug od 200 000 000 KM a stvarni dug nije ni blizu toga. To je samo dokaz da su i mediji dio mašinerije koja ima cilj uništenje Grasa. Sad će se nekad dignuti kredit i riješiće se lihvari iz PU. Također ide i reorganizacija tako da polahko se nadzire svjetlost na kraju tunela.

Nažalost istina je. Gubitak je i preko 250...
bersK

#2650 Re: Gras all about

Post by bersK »

Ovdje sam čuo par vrhunskih ideja za regulaciju saobraćaja i tjeranje kontre našem mentalitetu povodom ponašanja u javnom prijevozu koji sigurno mogu donijeti rezultate - ali opet, udari vas realnost u glavu, a to je da imamo Bakira kao vođu Bošnjaka, nepismenu stoku koja nas nadglasava svake dvije godine i propalog košarkaša bez muda i časti na čelu kantona. A o sandokanima iz grasa, gdje je i Ajnadžić bio harambaša, neću puno. Svako ima svoju priču sa njima. Dakle, mrtvo slovo na papiru svaka moguća ideja.
Post Reply