Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Towelie

#2626 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Zasto je Isus prikazan beo, kada je sva prilika da je bio tamne puti? :lol:
AstorH

#2627 Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AstorH »

Towelie wrote:Zasto je Isus prikazan beo, kada je sva prilika da je bio tamne puti? :lol:
Ako mene pitas, Isus je krvav, zbog takvih poput tebe.

Sretno brate.

Sent from my iPad using Tapatalk
dustaban

#2628 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Dok se Towelie i Astor ne razjasne koja je religija bolja, ja odoh na kafu
:mrgreen:
dustaban

#2629 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Taman krenuo kad spazih ovaj Nasin komentar
nasa wrote:
dustaban wrote:Kako vam se da ozbiljno uzvracati osobi koja ne zna sta znaci rijec marioneta?!
Ja cak imam osjecaj da je rijec o djetetu.
Sta veli.... MARIONETE!
Majko moja sta sve coek ovdje moze procitat...
:lol: :lol: :lol:
pa dobro, koja je rijec prikladna kad se neko lozi na bezvezna piskaranja :D
Prikladna rijec za nas "koji se lozimo na bezvezna piskaranje" je - GINJOLE.

Naucite vec jednom sta su MARIONETE, a sta su GINJOLE, nemojte se vise brukati.

:lol:
AleksoMKD

#2630 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

Towelie wrote:Zasto je Isus prikazan beo, kada je sva prilika da je bio tamne puti? :lol:
Ne bas tamne ko Africki tamne, ali recimo ko danasnji prosecan Palestinac.
Towelie

#2631 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Dok se Towelie i Astor ne razjasne koja je religija bolja, ja odoh na kafu
Imaces jako puno vremena za tu kafu, ljudi raspravljaju vec preko 1000 godina koja je religija (naj)bolja i jos nema konacnog odgovora. Pojedinac lepo izabere ono sto smatra ispravnim, i to je to.
Rezultate budemo videli.
Ne bas tamne ko Africki tamne, ali recimo ko danasnji prosecan Palestinac.
Da, bas tako sam i mislio. Ali svakako nije mogao biti belac. :)
drug_profi

#2632 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Mes"cini ispadoh ja najgori od sve dece. Znate narodnu: koga zmija ugrize taj i u jogurt puse.
Da se ne desava i nadalje da mi djeca (sad vec odrasla) kao i ja i supruga, dozivljavamo snebivanja, opanjkavanja, neprilicne komentare apropo ateizma, ja bih se mozda i korigovao do sad. Ne mslim da su svi vjernici djubrad, i zato sam rekao da je potreban oprez dok ne vidis sta je.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
5 0 5

#2633 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

dustaban wrote:Dok se Towelie i Astor ne razjasne koja je religija bolja, ja odoh na kafu
:mrgreen:
a ja sam im cak rekao da cu prihvatiti tog boga, kojeg obojica izaberu. izgleda nista od toga. nije mi samo jasno, kako im to nije bila dovoljna motivacija. od nas trojice, bar dvojica ce se okrenuti na pravi put. cak sta vise, vjerujem da bi svi ateisti na ovoj temi, isto prihvatili tu religiju koju njih dvojica dogovorno izaberu. a samo je jedan bog. i oni dobro znaju koji je taj jedan. :D
S4mpion

#2634 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Puna tema marioneta koji propagiraju demagogiju i koji odbijaju priznati činjenicu da su izmanipulisani i nahuškani na vjernike sa 4 rečenice teksta, mentor vas je ovako vezao koncima, igrate kako on naredi :D

Image
drug_profi

#2635 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Skontali smo da si proucio znacenje tvoje omiljene rijeci. Sad vidimo da se pojavila nova. Mentor.
Ovo ne kontam bas. Vjernik ima vjeroucitelje - mentore. Ima i poglavara - onog koji vuce konce.
Kako je to primjenjivo na ateistu kojem je razmisljanje o bogu zadnja stvar kojom se bavi? I zasto bi mi trebao mentor za moje nezanimanje tom tematikom? Interesuje me samo kad postane prijetnja mojoj egzistenciji. Kao sto ova tema ilustruje.

S4mpion

#2636 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

A izgleda da nahuškane marionete nisu znale značenje riječi "marioneta", pa dobro, sad su saznali na teži način :D
dustaban

#2637 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:Puna tema marioneta koji propagiraju demagogiju i koji odbijaju priznati činjenicu da su izmanipulisani i nahuškani na vjernike sa 4 rečenice teksta, mentor vas je ovako vezao koncima, igrate kako on naredi :D
Image
:lol: :lol: :lol:
Rekoh ja, m4hnit coek !
NIN

#2638 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Hajde ba, popustite cojka jer je kod njega ocigledno projiciranje vlastitih iskustava i spoznaje na druge sto je jedan od primarnih odbrambenih mehanizama u psiholoskoj literaturi. :wink:
drug_profi

#2639 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Jbg ja ga nisam skontao sta je sad htio reci.
Dazntmeter. Uzivam u rezultu praiskoskog potopa nakon proloma gibraltarske prevlake okruzen mahom kockastim krscanima. Nema bitne razlike osim sto se pitam kako bi to izgledalo da je Bec pao ili da Jajce nije palo, ili da se receni prolom nije ni desio. Plaho sam dokon. Znam.

Edouard

#2640 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

AstorH wrote:@nasa , evo sam se toliko potresao da razmisljam da predjem na Islam kojeg odvec propagiras. Samo uzalud sto se mene tice. Ja ti vjerujem u Isusa Krista, koji je iznad svih Bogova, i iznad tvog Alaha jer je moj Isus istobitan sa Ocem, jer Otac i Sin su jedno. Nema nadmetanja, Otac je dao svoga Sina da spasi nas grjesnike, tvoj Bog je dosao 600god. iza mog, sa nekim bajkama, moj Bog je je dao zivot za mene, u tome je razlika izmedju tvoje vjere i moje, moj Bog je dao zivot za mene, tvoj Bog je dao pravila, moj ljubav. Tvoj i moj Bog nisu od istog Oca jer tvoj Bog je Bog kazni, moj Bog je Bog oprosta kroz pokajanje, odnosno ispovjed koju nam je dao kroz zivot da bi mogli da mu kazemo da nam je zao, a ne kao taj tvoj Alah koji odbaciva i vraca oko za oko. Moj Bog je divan Bog, nudi mi priliku i LJUBAV da kazem da mi je ZAO ako sam nesto ucinio krivo, i OPRASTA mi, a taj tvoj bog ne da priliku da se covjek pokaje. Zato je moj Bog poslao Isusa, da preko njega otkupi sve nas da se ne bi brinuli za sutra, nego da u njega vjerujemo da budemo spaseni.
Nedao mi Bog da moj zivot ikada ovisi o Islamu, nego o Isusu Kristu koji je svoj zivot dao za mene.
To je pravi Bog, a ne onaj koji vreba kako da kazni i otjera u patnju svoje sljedbenike.
Moj Bog je Milosrdan Bog! Aleluja !

Astore, obzirom da je tema vezana uz ateizam, ovi bi upisi se prije odnosili na neki drugi PDF, ipak ću ti kazati da, koliko znam, katolički nauk uči da kršćani, muslimani i židovi vjeruju u jedoga istoga Boga, Boga Abrahamova kojeg muslimani imenuju Alah.
I kad su ljudi kao Božja djeca stjecajem različitih životnih i historijskih okolnosti već 'osuđeni' živjeti zajedno, mislim da je mudrije gledati ono što ih povezuje, nego bez naročite potrebe inzistirati na onome što ih razlikuje.
Ne treba zaboraviti i zanemariti razlike, ali ni na njima nepotrebno inzistirati.
AleksoMKD

#2641 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

Edouard wrote:
AstorH wrote:@nasa , evo sam se toliko potresao da razmisljam da predjem na Islam kojeg odvec propagiras. Samo uzalud sto se mene tice. Ja ti vjerujem u Isusa Krista, koji je iznad svih Bogova, i iznad tvog Alaha jer je moj Isus istobitan sa Ocem, jer Otac i Sin su jedno. Nema nadmetanja, Otac je dao svoga Sina da spasi nas grjesnike,

Astore, obzirom da je tema vezana uz ateizam, ovi bi upisi se prije odnosili na neki drugi PDF, ipak ću ti kazati da, koliko znam, katolički nauk uči da kršćani, muslimani i židovi vjeruju u jedoga istoga Boga, Boga Abrahamova kojeg muslimani imenuju Alah.
Moze li se reci da je Isus na neki nacin avatar Jahvea (Zidovsko/Hriscansko/Muslimanskog boga) na zemlji?
drug_profi

#2642 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Zar i ti sine alekso?
Hocemo li i ovaj pdf pretvoriti u religiju za pocetnike.

nasa

#2643 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

pa ja kontam odnosno poprilicno sam sigurna da vi @shampiona bas I ne kontate, o cemu on, ali necu dalje dosta je bilo svakako :D , a @eduardo :thumbup:
nepotrebni

#2644 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nepotrebni »

Mihael24 wrote:Pojam Ateizam svima je poznat i svi znamo sematiku toga pojma. Medjutim, mene bi zanimalo iskljucivo slijedece: na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor? Drugacije receno: da li mi stvarno znamo sto je ateizam?
Ateizam je praiskonsko bivstvovanje covjeka kao misleceg bica pa time starije od bilo kojeg drugog svjetonazora. Sam pojam je krivo nasadjen jer se postavlja kao protuteza teizmu, a koji tek dolaskom "modernih" jednoboznih religiija i dobija svoje semanticko znacenje. Jednobostvo je izmislilo ateizam kao antipod po matrici crno-bijelo, dobro-zlo. Ateizam ne postoji kao kolektivni antipod religiji, osim sto ne zatvara oci pred prirodnim zakonima evolucije.
(vjerovatno zato i ne govore u prvom licu mnozine kad predstavljaju svoje misljenje :wink: )
Na cemu ATEISTI baziraju svoje moralno-eticko ponasanje? Sto je smisao zivota u ateizmu, a sto put na kojem se to postize?
Dalje govorim u svoje ime, zasto vec iznad objasnjeno: moralno-eticko (sic!) ponasanje baziram na zdravom ljudskom razumu. da moram postovat oca i mater, da ne cinim nista zlo nekome drugom, da sam dobar bracni partner drug ili komsija pa pobogu si, zivot ti pruza toliko lekcija da moras bas bit duduk da ne skontas neke stvari. Sta je smisao zivota u ateizmu, a sta put na kojem se postize su samo pitanja nekoga ko nema pojma o zivotu i nikakvog zivotnog iskustva.

Da li je hedonisticki nacin zivota jedini put u ateizmu, ili postoje i drugi putevi i smisao, naravno ovdje se izuzima budisticka opcija ateizma. Ili zasto bi ateizam uopce trazio smisao u zivotu, ako na koncu sve zavrsava sa bioloskom smrcu?
nameces odgovore i pun si predrasuda.
Jednom rijecju: da li je nihilizam, adekvatna filozofija ateizma i na koji ga nacin mogu obrazloziti? Je li ateizam besciljni i besmisleni nacin zivota? Tako ga je bar definirao matematicar i logicar.J. Lennox!

Zelio bih da se ozbiljno osvrnemo na ovu temu i u dostojnom dijalogu osvijetlimo ateisticki svjetonazor, ako je to uopce moguce.
Vidila zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.
Leo_alfa

#2645 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

@nepotrebni

Zanimljivo je sta si napisao, ove prve 3-4 recenice posebno. Ne znam bas koliko bih se sam slozio s tim, ali vjerujem da ces dobiti dosta odgovora od strane vjernika na to :D. Kako god interesantno je...

Kad kazes da govoris u svoje ime, naravno, jedino logicno je da ateisti i odgovaraju na ovakva pitanja samo u svoje ime. Tako da bez obzira na kompletan sadrzaj tvog odgovora ovo je bitno naglasiti kako bi osobe koje postavljaju ovakva pitanja shvatile da u stvari ateisti nemaju razvijenu nikakvu filozofiju koja ih sve skupa opisuje.

Sto se mene tice, tema se mogla zakljucati odmah nakon prvog posta po otvaranju iste.
NeenaSa

#2646 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

@nepotrebni, shto se veli - u sridu.
AleksoMKD

#2647 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

drugi profil wrote:Zar i ti sine alekso?
Hocemo li i ovaj pdf pretvoriti u religiju za pocetnike.

Ma ne mora, al ja nemogu sebi to drugacije objasniti. Barem kako mislim da hriscani gledaju na to.
MJAU - da

#2649 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

Šta da kažem, pozivam sve vjernike i nevjernike na suživot.
¤ jelena ¤

#2650 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

:lol: :-)

Britanski “Daily Mail” piše kako Bala prima lijekove u bolnici “Aminu Kano”

Šta li su mu dali od lijekova jbt? :?
Locked