Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#26201 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by parappa »

BadBoy wrote: 02/03/2023 12:31
So What! wrote: 01/03/2023 00:25 Svidja mi se tvoje obrazlozenje, nije niko rekao da je teren u Hrvatskoj lagan, ali je laksi nego nas. Eto iznad sam u postu pobrojao samo tunele na koridoru Vc, mostove jos nismo ni sabirali. Dakle, mi moramo izgraditi tunel koji je duplo duzi od Svetog Roka, a Maslenicki most je egzibicija u poredjenju sa mostom u Pocitelju.

Evo poredjenja radi, mi imamo dosta laksi teren nego Crna Gora, zato su oni prvi autoput dobili tek u 2022. godini, a sljedecu dionicu Bog zna kada.

Sto se tice kilometara, BiH ce kilometre sakupljati po sjeveru BiH, gdje Dodik gradi. Federalni mediji nisu placeni za to, a ni u RS-u se puno ne otimaju da izvjestavaju, ali u RS-u su pocelo graditi one svoje vucicevske autoputeve.

Od Bijeljine do Race je vec vidljiv nasip gradilista autoputa, a uveliko rade da zapocnu i sljedecu dionicu prema Brckom. Kod Prijedora, doduse cudno grade, jer je cijeli taj aranzman s Kinezima ludilo, ali sad se vec uveliko primjeti gradiliste petlje.

Napravit ce ga Dodik kroz deset godina od Race preko Bijeljine do Brckog, pa od Brckog prema Modrici, spojiti se na Vc, pa onda od Doboja do Banja Luke i Prijedora. To je sve gola ravnica, a bice sigurno 250 kilometara autoputa.
A kakav im je plan za autoput kroz Brčko? RS nema kontinuitet teritorije ali Brčko uvijek gledaju kao da je njihovo... Ima li iko iz FBIH da se tu malo zapita šta se to dešava i da im malo zagorča život?
negdje je neko napisao da je gradnja autoputa kroz Distrikt Brcko u pravcu "istok / zapad" u nadleznosti RSa a "sjever / jug" u nadleznosti Federacije. ne znam gdje i kako je to zapisano tj. potpisano
BadBoy

#26202 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

parappa wrote: 02/03/2023 13:01
negdje je neko napisao da je gradnja autoputa kroz Distrikt Brcko u pravcu "istok / zapad" u nadleznosti RSa a "sjever / jug" u nadleznosti Federacije. ne znam gdje i kako je to zapisano tj. potpisano
To mi zvuči kao totalna glupost. BD ima svoje institucije i sve ingerencije da odlučuje o svakoj gradnji koja se odvija na teritoriji Distrikta.
So What!

#26203 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Thorgerson wrote: 02/03/2023 09:19 Ljudi nema sanse, ali nema jebene sanse da se zavrsi kompletan koridor do 2035.

Ponavljam - nema sanse.

Mislim, ok vjerujte vi u to, ali ja govorim o stanju na terenu, trenutnom zaletu. Lotovi su nam dosli do 4-5km. To nema nigdje u svijetu. Evo ovaj dole lot sto je bio buna pocitelj, do mosta. Smijesno 6 km, radili ga kolko haman 5 godina. Sve cisto da ne moze biti cistije. Ravnica. Nista komplikovano. Razlog, pa haj ne moramo brzati svakako se most nije poceo praviti. A ne do bog da se istovremeno krenulo i sa mostom i sa ovim dijelom.

I tako nam je i sve ostalo.

Ovim tempom, mozda do 2050.

Ako se pojaca tempo do 2040.

Znam da zvuci nerealno i pesimisticno, ali zao mi je. Pa mi ovaj dio oko Zenice radimo evo sad ce 10 godina. Pocelo 2014. Sad 2023.

A gdje su Ovcari, Prenj, ovaj dio oko Jablanice. Prenj pisi min 7 godina. Nije ni zapoceto. Nek pocne se busit Prenj za 2 do 3 godine, to ti je vec 2032., uz uslog da sve ostalo ide kao podmazano.

Budimo realni.
Ovako, ja samu pravilu optimista, ali se trudim maksimalno biti realan i objektivan u ovoj situaciji.

Imali smo ozbiljnu stagnaciju u izgradnji od 2014. godine do 2020. te u tom periodu EU je natjerala domace politicare na akcize.

Ranije se stvarno nismo imali cemu nadati, jer nismo imali finansije. Dovoljno je reci da je treca-pod dionica Zenicke obilaznice bila uslovljena akcizama, kao i treca pod-dionica ceste na Karauli. Kasnije je to otkoceno i primjetno je da je izgradnja krenula.

Auotput oko Zenice je sa izgradnjom poceo 2014. godine, ali je zavrsen 2020. godine, dok je dalje od Zenice do Zepca krenulo 2019. godine i prema rokovima bi trebalo biti sljedece godine zavrseno, ali kako to obicno biva, kasnit ce se sigurno i tamo 2025. godine, mozda ugledamo taj autoput.

Sto se tice Hercegovine, ona je jednostavno taoc SDA - HDZ sukoba, dionica Pocitelj - Zvirovici je godinama imala finansije, nije bila uslovljena akcizama, ali je dva puta obaran tender i dan danas se pitam, sta je u konacnici otkocilo taj proces. Dionica o kojoj govoris, da se zavrsila u roku, jednostavno imala bi upotrebnu vrijednost kao i danas sto ima, moze sluziti kao pista u nekom nuznom slucaju i to je sve. Nije bila ocigledno toliko vrijedna da se prepiru oko nje, pa je njena izgradnja zapoceta, a s druge strane nisu ocekivali da ce se oko tunela Kvanj ovoliko natezati.

Prvi tender za tunel Kvanj je oboren, dok je nadzor izabran, sada se valjda privodi kraju taj drugi tender, ako i njega ne obore, dok je tender raspisan i za dionicu Kvanj - Mostar Jug. Tu je npr. mijenjana trasa, pa je nastao cijeli problem s povratnicima i lokalnim stanovnistvom, a sve je to dio sireg sukoba SDA - HDZ, ali eto i taj tender je u toku. Ako se Pocitelj otkocio, i ova dva ce biti otkocena.

Mostarska obilaznica i tunel Prenj se konstantno vrte na EBRD-ovom portalu za tendere i ja sam iznenadjen da su okocnali tender za projektnu dokumentaciju i rade na tenderima za nadzor i pratecu infrastrukturu na gradilistu. Bice i to saga, u to nema sumnje, ali isto tako vjerujem da ce nova federalna vlada definitivno imati vise sluha za to.

Sto se tice dionice Ivan - Ovcari, ja stvarno ne mogu tu nista prognozirati, tamo nemamo nista osim idejnog projekta i jedina je dionica koju je nezahvalno prognozirati.

Uglavnom do 2035. godine ima 12 godina, FBiH je prikupila vecinu novca za koridor Vc, izgradila je nekih 120 kilometara, kroz FBiH preostaje jos 160 km, gradi trenutno nekih 40 km, u tenderima ima jos oko 30 km, za ostatak uglavnom ima spremljen veci dio finansiranja. Mislim da se to moze izvesti za 12 godina.
So What!

#26204 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

BadBoy wrote: 02/03/2023 13:09
To mi zvuči kao totalna glupost. BD ima svoje institucije i sve ingerencije da odlučuje o svakoj gradnji koja se odvija na teritoriji Distrikta.
BD ima obilaznicu koja je i izgradjena da moze preuzeti teret buduceg tranzita, a plan je da entiteti finansiraju pravce kroz distrikt, ali na distriktu je da rukovodi tim projektima.
archi_a

#26205 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by archi_a »

RJ57

#26206 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Cengiz İnşaat se momački opario na nama (tako valjda spašavaju gubitke na istanbulskom aerodromu :mrgreen: ), ali ajde, ovo do sada je koliko toliko proferceralo, valjda će i ta duga džada!
detroit-mercy

#26207 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by detroit-mercy »

I oni o tome odlucuju, oko Brckog vec imas obilaznicu pored koje treba pruziti jos jednu traku i eto ti autoputa.
So What!

#26208 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

U pravi cas, izabran izvodjac, tamam dok smo raspravljali, hoce li biti kakve izgradnje.

Ma daj nam Cengiz, do sad su se najbolje pokazali:

Turski Cengiz će graditi dionicu autoputa Medakovo – Ozimice dužine 21,3 kilometra
Image

Evropska investicijska banka (EIB) dala je saglasnost na prijedlog izbora izvođača radova za gradnju dionice Medakovo – Ozimice, dužine 21,3 kilometra na koridoru 5C.

“Ovo je prvi put da JP Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju preko 20 kilometara. Do sada je bila uobičajena praksa da se ugovara izgradnja dionica od 2 do 10 kilometaram. Banka nam je dala bezuslovnu saglasnost, tako da sada možemo potpisati ugovor sa tehnički prihvatljivim i ekonomski najpovoljnijim izvođačem, a riječ je o turskoj kompaniji Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S, kazao je direktor Autocesta Elmedin Voloder.

On dodaje da će vrlo brzo krenuti u izgradnju i posljednje dionice na sjevernom dijelu, Ozimice – Poprikuše.

"Tako da planiramo da sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja završimo do kraja 2025.”, rekao je Voloder.

Nabavka za izbor izvođača radova na dionici Medakovo – Ozimce je započeta u junu 2022. godine, a ugovor će biti potpisan već sredinom ovog mjeseca.

Image

Od tri zaprimljenih ponuda u postupku pregleda i ocjene odabrana je tehnički prihvatljiva i ekonomski najpovoljnija ponuda kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S s cijenom ponude bez PDV u iznosu 361.753.355 eura.

Nakon uvođenja izvođača u posao, rok izvođenja radova je 30 mjeseca.

Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest (15) podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

Dionica Medakovo – Ozimice finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije.
Klix
neki

#26209 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

detroit-mercy wrote: 02/03/2023 14:47

I oni o tome odlucuju, oko Brckog vec imas obilaznicu pored koje treba pruziti jos jednu traku i eto ti autoputa.
Brčanska obilaznica se ne može pretvoriti u autoput, niti je to planirano kad se gradila
So What!

#26210 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

RJ57 wrote: 02/03/2023 14:24 Cengiz İnşaat se momački opario na nama (tako valjda spašavaju gubitke na istanbulskom aerodromu :mrgreen: ), ali ajde, ovo do sada je koliko toliko proferceralo, valjda će i ta duga džada!
Prisutan je Cengiz u EU, stvarno kompanija sa velikim renomeom:

Slovenija: Napreduju radovi na izgradnji druge cijevi tunela Karavanke
Cengiz Insaat će izgraditi drugu cijev tunela Karavanke u Sloveniji, čija je dužina 3,5 kilometara kroz planinu

Image

Izgradnja druge cijevi cestovnog tunela Karavanke na prekograničnoj dionici Austrije i Slovenije, koju izvodi turska kompanija Cengiz Insaat, se nastavlja, a završetak radova je planiran za 2025. godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Druga cijev tunela duga je nešto manje od osam kilometara, a slovenačka dionica iznosi 3,5 kilometara. Završetak radova planiran je za juni 2025. godine. Nakon toga, stara cijev će se intenzivno renovirati dvije godine. Obje cijevi će se konačno otvoriti 2027.

Istaknuta turska građevinska firma Cengiz Insaat pobijedila je prošle godine na tenderu za izgradnju tunela autoputa, vrijednog 98 miliona eura, koji u Alpama povezuje Sloveniju i Austriju.

Cengiz Insaat gradi drugu cijev tunela Karavanke u Sloveniji, čija je dužina 3,5 kilometara kroz planinu. Dodatna cijev se gradi da bi se olakšali eventualni zastoji u saobraćaju na autoputu koji koristi osam zemalja.
Agencija Anadolija
Porodice Foht

#26211 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Porodice Foht »

RJ57 wrote: 02/03/2023 14:24 Cengiz İnşaat se momački opario na nama (tako valjda spašavaju gubitke na istanbulskom aerodromu :mrgreen: ), ali ajde, ovo do sada je koliko toliko proferceralo, valjda će i ta duga džada!
Ipak, cini mi se da je jedino njihova malo duza dionica uradjena na vrijeme (Sarajevo -Tarcin), zar ne? Svi drugi petljaju i odugovlace. Turci su fakat ginuli, iako je bilo i pritisaka od Kadrica u to vrijeme, znamo i to. Svejedno, vrijedan narod koji se pokazao na Vc dovoljno da je dobio jos jednu tako veliku dionicu. Meni je godra, iskreno.
So What!

#26212 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

neki wrote: 02/03/2023 15:09
detroit-mercy wrote: 02/03/2023 14:47
Brčanska obilaznica se ne može pretvoriti u autoput, niti je to planirano kad se gradila
Prostorni plan Brckog, Y su zamislili, nekad za 15-20 godina kada se ovo bude radilo, finansirat ce ga entiteti valjda.

Image
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#26213 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by parappa »

Porodice Foht wrote: 02/03/2023 15:13
Ipak, cini mi se da je jedino njihova malo duza dionica uradjena na vrijeme (Sarajevo -Tarcin), zar ne? Svi drugi petljaju i odugovlace. Turci su fakat ginuli, iako je bilo i pritisaka od Kadrica u to vrijeme, znamo i to. Svejedno, vrijedan narod koji se pokazao na Vc dovoljno da je dobio jos jednu tako veliku dionicu. Meni je godra, iskreno.
Mislis Ensada Karica?
Cestitam na izboru i nadam se da ce odraditi sve u roku!
Konfiguracija terena mi se "na oko" cini slicnom onom Sarajevo - Tarcin.
donnie_darko

#26214 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by donnie_darko »

So What! wrote: 02/03/2023 10:42
Ja sam stvarno mislio da si ti neki ozbiljan lik, ali nakon ovog posta, mogu da konstantujem hahahahha :D
Hajde ovako, ako se ispuni tvoja prognoza, sjedamo ti i ja u auto i provozamo se do mostara, ja ti platim rucak i onda uplatim 300km na acc da se vozis godinu po tom autoputu.

zivimo u BiH.
RJ57

#26215 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Porodice Foht wrote: 02/03/2023 15:13
ma jeste ali otkako su poletili na vušugla u istanbulu uglavnom se vade po balkanu :mrgreen:

interesantno je i da izgleda samo oni dobijaju dionice sa odmorištima. lepenica i ovo što treba da bude na ovoj novoj dionici. u ostatku autoputa odmorišta ni na mapi, od lepenice na sjever nijedne pumpe nema a i u obrnutom smjeru ima jedna jedina koja radi petnaest minuta dnevno ....strašno kako neko toliko može biti glup i halaliti milione!
acuupo

#26216 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by acuupo »

donnie_darko wrote: 02/03/2023 15:21
Ja sam stvarno mislio da si ti neki ozbiljan lik, ali nakon ovog posta, mogu da konstantujem hahahahha :D
Hajde ovako, ako se ispuni tvoja prognoza, sjedamo ti i ja u auto i provozamo se do mostara, ja ti platim rucak i onda uplatim 300km na acc da se vozis godinu po tom autoputu.

zivimo u BiH.
Ko slago magarac bio j :izet:
So What!

#26217 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

donnie_darko wrote: 02/03/2023 15:21

zivimo u BiH.
Evo prijatelju, izabran je izvodjac za tu dionicu za koju si rekao da nece za 10-15 godina jer ti je neki alfa inzinjer i poznanik u katastru u Maglaju rekao da nece biti za 10-15 godina.

Sto se tice moje prognoze, to je u sustini samo prognoza koju donosim na osnovu trenutnog tempa, gdje sam ostavio mogucnost da ostane nedovrseno npr. izmedju Ivana i Konjica, ali ostalo da bude gotovo.
So What!

#26218 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

parappa wrote: 02/03/2023 15:17Mislis Ensada Karica?
Cestitam na izboru i nadam se da ce odraditi sve u roku!
Konfiguracija terena mi se "na oko" cini slicnom onom Sarajevo - Tarcin.
Lakse je ovo poprilicno, o cemu govori i cijena, od 361.753.355 eura bez PDV-a za 21,3 kilometra.

Primjera radi, Poprikuse - Nemila, u duzini od 5,5 km kosta 177.828.416,60 bez PDV-a, dok je Vlakovo - Tarcin u duzini od 20 km, kostao preko 500 miliona eura sa PDV-om i to prije 10 godina, kada je sve bilo jeftinije.
last mohicans

#26219 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by last mohicans »

Ovaj rok od 30 mjeseci za 21km mi zvuči kao fantazija,bez obzira na konfiguraciju terena. I da zakasne pola godine, to je odlično, što nam govori koliko se sporo radilo na ovim kratkim dionicama. U nepovrat izgubljeno vrijeme a i novci.
Last edited by last mohicans on 02/03/2023 17:17, edited 1 time in total.
Haris033

#26220 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Koji je problem u dionici Ivan-Konjic?
RJ57

#26221 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

prekomplikovano, automatski preskupo a niko baš i nema smislen odgovor kako uopšte može biti tako ravna džada za visinsku razliku od preko 400m što bi značilo pad od malo preko 4% što u civilizovanom svijetu na autoputu nemože
Haris033

#26222 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

A gdje bi trebalo biti uključenje na ap od Konjica?
Neka naprave još jednu traku za spuštanje niz Bradinu, i 2X2 od Podorašca do Konjica :lol:
Ili neka ostave ovako, a neka prije Konjica naprave obilaznicu do tog uključenja na autoput prema Prenju.
AhmetShabo

#26223 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by AhmetShabo »

Podiinica ivan konic je bespotrebna
Taj dio se sad autom predje za deset minuta
Samo se fokusirati na tunel prenj koji bi skratio put do mostara za sat vremena
jednonogi_Jack

#26224 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by jednonogi_Jack »

AhmetShabo wrote: 02/03/2023 19:04 Podiinica ivan konic je bespotrebna
Taj dio se sad autom predje za deset minuta.
I onda kroz konjic po sata
AhmetShabo

#26225 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by AhmetShabo »

jednonogi_Jack wrote: 02/03/2023 19:25
AhmetShabo wrote: 02/03/2023 19:04 Podiinica ivan konic je bespotrebna
Taj dio se sad autom predje za deset minuta.
I onda kroz konjic po sata
Racunam da ce se izgraditi dio od konjica do prenja, to je bar manje komplikovano nego spustiti autocrstu sa bradine do ovcara
Post Reply