Mishelinke wrote: ↑01/03/2023 17:15Ma sramota je da 30 godina od rata imamo samo 3 kantona sa autoputem i to ZDK, SBK i HNK. Samo kroz SBK je u potpunosti završen, u KS-u nije, fali gradski autoput da se završi kao i završetak obilaznice, HNK će se završiti kad auta počnu letiti, a to je nikad. Prenj se nikad neće prokopati već će ostati samo na papiru kao i Hranjen, a da ne govorim o dionici od Ivana do Konjica, za koju se još ni trasa ne zna.
Ono što je izgledno da se završi, al opet i to je u nekoj dalekoj budućnosti, je spoj Tešnja sa Zenicom i to je to. Vc se nažalost nikad neće u potpunosti završiti.
Sva sredstva od uzaludnog Prenja i nastavka još uzaludnoje granje bi trebalo preusmjeriti u rehabilitaciju magistrala i modernizaciju željeznica. Nije BiH za autoputa, bespotrebno bacanje para. Moderne magistrale i moderna željeznica je sve što nam trenutno treba, uz već izgrađene dionice autoputa.
Autoput kroz SBK prolazi samo obodom, a u KS je koridor Vc zavrsen, LOT3b je istini za volju handrio ko je kako stigao, ali to je spojna cesta, nije autoput. Gradski autoput u Sarajevu je u sustini brza cesta po svim svojim karakteristikama i velika je vjerovatnoca da ga je Efendic nazalost sahranio sa svojim improvizacijama.
Prenj ce se prokopati, EBRD trenutno
provodi tender za pripremu gradilista (prlazni putev, struja, voda).
Hranjen ce se takodjer prokopati, trenutno ga je skoro pola iskopano, nekih 2600 m s obe strane. Nijedna vlada koja ih zamijeni nema luskuz da to samo ostavi sada kada je zapoceto.
Eh sada, da li je novac koji cemo potrositi na Prenj, bolje bilo utrositi na razvoj drugih magistralnih cesta, to je vec za jednu ozbiljnu debatu. Ja bih licno izabrao ipak izgradnju, ali postoje dobri argumenti i protiv te ideje. S tim sto ja ne vidim kako bi se dodatno mogla optimizovati magistrala u kanjonu Neretve na neki prihvatljiv nivo.
Sto se tice izgradnje koridora Vc, ja vjerujem da ce biti zavrsen 2035. godine, kada ce vjerovatno tunel Prenj biti zavrsen, ali dionica Ivan - Ovcari mozda ostane visiti u zraku.