Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

muha_sa

#26176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

Narod i Pravda

Na inicijativu Mie Karamehić-Abazović, zastupnice Naroda i pravde u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma, donesen je zaključak kojim se obavezuje zaštita imovine Bosne i Hercegovine i njenih institucija u sporu sa slovenačkim Viaduktom. Spor je nastao zbog kršenja odredbi ugovora vlasti bh. entiteta Republika Srpska i Viadukta oko koncesije na području tog bh. entiteta te je međunarodni arbitražni ICSID tribunal presudio u korist slovenačke kompanije. Presuda je proizvela dug od preko 110 miliona KM i ovrhu sredstava BHANSA-e. Sporazum kojim se Vlada bh. entiteta Republika Srpska obavezala snositi sve troškove arbitraže potpisan je 2017. godine, od strane tadašnje premijerke Željke Cvijanović. Uprkos tome, vlasti bh. entiteta Republika Srpska za sada ne preduzimaju nikakve mjere za izmirenje duga te se naplata potražuje od institucija Bosne i Hercegovine. Inicijativom zastupnice Karamehić-Abazović obavezuje se Pravobranilaštvo BiH da preduzme sve mjere - uključujući i regresionu tužbu protiv bh. entiteta RS kako bi se dug naplatio od entiteta koji ga je uzrokovao, u skladu sa Sporazumom. Također se zahtjeva da Pravobranilaštvo BiH preispita pravnu dopustivost pokretanja paralelnih izvršnih sporova Viadukta i na novčana sredstva i na nekretnine u vlasništvu institucija Bosne i Hercegovine a koji se vode pred više domaćih sudova.
video

#26177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

:zzzz: Kako ono napisa @malosutra
Parafraziram, Neki jos misle da su bosnje one muje/sulje iz vica koji znaju samo vrtiti cevape na Bascarsiji.

Mislim da u bliskoj buducnosti ide lov na propale kompanije u vlasnistvu entiteta naziva rs.
Tyke

#26178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Tyke »

Bobi wrote: 11/04/2025 22:36 Mi ni ne znamo kakav je to ugovor bio izmedju Viadukta i RS, garant sitnim slovima negdje pise bla bla garant ovo-ono drzava BiH, zato ovi i nece da vracaju :D.Ono sto bi nek predje na ziranta :D a mi cemo se s njima nadjkebavat do besvjesti sto i rade.
Moze li se zakonski naplata koristenja autoputa prebaciti na budzet BiH ili Federacije? Da makar ne prihode genocidasi, dok im mi placamo izgradnju?
Ovo je vjerovano jos jedan pokusaj SNSD-a da namjerno prebaci dug na drzavu i onda im se smije u licu, a oni pare zavrnuli. Pa ako prodje, dobro i jeste, a vrlo moguce da ce i proci.

Ne d'o Bog prebaciti drzavnu imovinu na entitete, mi bismo bili goli ko lipici. A to cetnici i zele, rasparcati drzavnu imovinu, preusmjeriti je Srbiji i Madjarskoj i tako nas totalno ogoliti i disancirati.
last mohicans

#26179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by last mohicans »

Ako je moguće, od akciza im ne prebaciti pare, ali mi poštenječine hoćemo sve po zakonu. S bagrom kaubojski kao i oni s tobom.
Hakiz

#26180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 11/04/2025 22:36 Mi ni ne znamo kakav je to ugovor bio izmedju Viadukta i RS, garant sitnim slovima negdje pise bla bla garant ovo-ono drzava BiH, zato ovi i nece da vracaju :D.Ono sto bi nek predje na ziranta :D a mi cemo se s njima nadjkebavat do besvjesti sto i rade.
Mene interesuje zašto baš BHANSA. OK, država je odobrenjem da RS uđe u taj posao sebe uvalila, ali šta je odredilo da baš BHANSA bude meta, žrtva?
Ja_Ja

#26181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

Naravno da pise da je drzava garant. Ne moze entitet koji nije subjekt medjunarodnih ugovora biti garant u medjunarodn ugovoru (ovo u sustini rusi ludo u kojem entitet RS pokusava biti drzava), ono sto bi laik poput mene ocekivao jeste da ukoliko nizi nivo vlasti ulazi u ugovore koje garantira visi nivo vlasti (drzava) da postoji jasno definisan mehanizam naplate od entiteta, duga koji taj entitet napravi po bilo kojem osnovu ukljucujuci i ovaj.

Veoma je problematicno ukoliko taj mehanizam nije definisan u ovih zadnjih 30 godina pa se sada za glavu hvatamo.

Niko jos nije ovdje odgovorio da li postoji neki mehanizam a ove izjave “vladti” ne ulijevaju samopouzdanje da nesto ustvari postoji.

Postavlja se onda pitanje ko ce naloziti tuzbu (i ko tu odluku moze blokirati i time prisiliti drzavu da plati).
video

#26182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

Definisano je sve.
Zna se ko placa i ko ce platiti.

A desava se ono sto se pise i prica unazad par godina da ce se pc finansijski urusiti.
Na naplatu stizu svi oni finansijski 'grijehovi' ekonomskog tigra s ove strane Drine.
O ovome se ovdje pisalo stranice i stranice.
A medjed je mislio konfliktom rijesavati stvari a povjerioci nisu tako blesavi kako je mali od bakinaca zamislio.
Ponavljam, lov na propale i iole stabilne kompanije u vlasnistvu pc je poceo.
Samo sto ce u ovom slucaju prvi pik imati fbih.
astala_vistala

#26183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by astala_vistala »

Hakiz wrote: 11/04/2025 23:47
Mene interesuje zašto baš BHANSA. OK, država je odobrenjem da RS uđe u taj posao sebe uvalila, ali šta je odredilo da baš BHANSA bude meta, žrtva?
Izvrsitelji ne pitaju ko je kriv nego gdje ima novca, BHANSA je vitalna institucija za funkcionisanje drzave jer znaju da će tako sigurno dug biti isplacen.

Rijesenje je neka drzava plati odmah sve i da se prilikom raspodjele PDV ili akciza tih 110 miliona za budzet RS ostavi na drzavnoj kasi, ili Federacija da sve plati pa naredna raspodjela da se vrati.

Generalno osjetljiva stvar ali dokaz da RS strateski radi na urusavanju BiH institucija, znali su oni davno da će teret ici na drzavu jer je viaduct tuzio BIH i tako nastrada drzavna agencija.

Da dodam i OHR može reagovati ako je fiskalna stabilnost ugrozena i da stvarni krivac na kraju ipak plati, jer u dubokoj smo krizi i vijece ministara kao jedina institucija koja moze sve rijesit je u blokadi.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#26184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

Ne treba im drzava nista garantovati, niti potpisati novi inostrani posao sljedeci put dok ovo ne plate
Better Man

#26185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Better Man »

Federacija treba odbiti bilo kakav pokušaj prebacivanja i najmanjeg dijela duga na nju. Neka Mile sve plati od silnog pokradenog novca ili nek manji BH entite proglasi bankrot.
Last edited by Better Man on 12/04/2025 01:44, edited 1 time in total.
Ozimician

#26186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Meni nisu jasni ovi sto govore o propasti RS-a kad ljudi ocito imaju strategiju koju sprovode.

Ono, mozda i propadnu, ali za sobom ce povuci i cijelu drzavu.
last mohicans

#26187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by last mohicans »

Baš tako, prilično naivno. Jedan fiskalni sistem, konstantno dobijaju što ih ne slijeduje, ko biva da se i založe preko mjere. Nemoguće da to federaciju ne zakači. Ovaj viaduct najbolji primjer.
tramvajtrojka

#26188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 12/04/2025 00:51 Baš tako, prilično naivno. Jedan fiskalni sistem, konstantno dobijaju što ih ne slijeduje, ko biva da se i založe preko mjere. Nemoguće da to federaciju ne zakači. Ovaj viaduct najbolji primjer.
fino da se kao ljudi dogovorimo eprs i žrs u paketu da predju u vlasništvo federacije il neka se drzavni nivo jebe sa njima ha ja
Thorgerson

#26189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Da vidimo gdje je taj ugovor. Sta je tu napisano? Jesu li ludaci u tadasnjem vijecu ministara isti procitali. Pa morao je proci neke procedure. Nisu mogli oni tek tako potpisati to bez drzave.

Svi ugovori, krediti, i federacije i rs prolaze kroz to. E sad jel tu bilo vi potpisite nama ovo, mi cemo vama ovo ne moramo ni citati...ne znam. Ali neko je i "nas" morao dati potpis za ovo.
hatemondays

#26190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by hatemondays »

Lagano ide pokusaj fiskalnog genocida, mi tros7mo a vi cete da placate. Zadnji trzaji dok pravi kapitalisti a ne ovo smece od politicara pocnu kupiti kajmak. Dani su vam odbrojani strucnjaci...
Thorgerson

#26191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

I koji su ovi nasi uhljupi neradnicka stoka. To se cekalo zadnji jebeni dan. Klasika za sve.

Sad citam da je arbitraza zavrsena 2022 godine, presudom da se dug mora isplatiti. RS se zali na presudu ali je odbijena i 1 maja 2024. postaje konacna i izvrsna.

Dakle, 1 maja prosle godine se znalo da mi ovo MORAMO platiti. Inace ce neko najebati.

I najebala je BHANSA.

Znaci uhljupi se godinu dana povlace s guza naa guz i nista ne cine. Dug nam je pri tome narastao sa 103 na 108 miliona.

Pa ne bi uhljupi nikad o ovome ni pricali da im ovi nisu dosli sa izvrsenjem.
emirolini

#26192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by emirolini »

tramvajtrojka wrote: 12/04/2025 01:10
last mohicans wrote: 12/04/2025 00:51 Baš tako, prilično naivno. Jedan fiskalni sistem, konstantno dobijaju što ih ne slijeduje, ko biva da se i založe preko mjere. Nemoguće da to federaciju ne zakači. Ovaj viaduct najbolji primjer.
fino da se kao ljudi dogovorimo eprs i žrs u paketu da predju u vlasništvo federacije il neka se drzavni nivo jebe sa njima ha ja
Standardno odlican prijedlog. :thumbup:

Ali naravno da ce drzava placati separatisticke dugove, kao sto placa i juznim separatistima razvoj lokalnih cesta.
Ja_Ja

#26193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

video wrote: 12/04/2025 00:12 Definisano je sve.
Zna se ko placa i ko ce platiti.

A desava se ono sto se pise i prica unazad par godina da ce se pc finansijski urusiti.
Na naplatu stizu svi oni finansijski 'grijehovi' ekonomskog tigra s ove strane Drine.
O ovome se ovdje pisalo stranice i stranice.
A medjed je mislio konfliktom rijesavati stvari a povjerioci nisu tako blesavi kako je mali od bakinaca zamislio.
Ponavljam, lov na propale i iole stabilne kompanije u vlasnistvu pc je poceo.
Samo sto ce u ovom slucaju prvi pik imati fbih.
E to me interesuje. Stai kako je definisano? Meni se cini da je sada panika zavladala bas zbog toga sto nije definisano. Forto, Niksic, Hasanovic, svi se javljaju sa pausalnim izjavama koje ne ulijevaju povjerenje da uopste znaju sta i kako. Da je definisano kako pises da jeste, mislim da nebi trebalo biti problem to i reci. Po ovom sto vidimo RS je rekla da ce vratiti, pa sada nece a posto je drzava garant ugovora od drzave ce se 100% naplatiti dok niko ne govori koji je to mehanizam preko kojeg ce drzava naplatiti potrazivanja od entiteta.

Po meni ukoliko RS ne zeli da plati, drzava je moze tuziti. Ko donosi tu odluku i da li se ta odluka moze blokirati od strane kadrova iz RS i time sprijeciti tuzba i potrazivanje, cime bi drzava pokrila dug entiteta. Za mene je to pitanje svih pitanja kao i to zasto nije (ukoliko nije) bolje definisana naplata dugova kroz klauzule u svim ugovorima koje entiteti potpisuju.
Seawolf

#26194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Seawolf »

Thorgerson wrote: 12/04/2025 01:33 Da vidimo gdje je taj ugovor. Sta je tu napisano? Jesu li ludaci u tadasnjem vijecu ministara isti procitali. Pa morao je proci neke procedure. Nisu mogli oni tek tako potpisati to bez drzave.

Svi ugovori, krediti, i federacije i rs prolaze kroz to. E sad jel tu bilo vi potpisite nama ovo, mi cemo vama ovo ne moramo ni citati...ne znam. Ali neko je i "nas" morao dati potpis za ovo.
O kojem tadašnjem Vijeću ministara je riječ?
hatemondays

#26195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by hatemondays »

Novak20 wrote: 11/04/2025 00:37
hatemondays wrote: 11/04/2025 00:16
_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2025 07:05

Sta ce biti u petak?
Zadnje od tetka bato oci moje cakane, petak je. Daklem, nije cudo sto su se lokalni politikicari uzvrtili oko ove plinske konekcije, da se capi sto se capiti moze. Idemo redom sve dobre vijesti za gradjane nase drage i mile.
Krece masovna privatizacija ali ne na kakvu smo navikli, nego zapadni kapital (hvala bogu) uzima aerodrome u Mostaru i Sarajevu, plinska konekcije ide isto Amerima (lijepi moj Covke pozurio da capi jos malo). Opcija C5 da se zavrsi uz njihov kapital pa pod koncesiju na 50 godina, mozda bude nesto od Zeljeznica. BH telekom ode u zapadnjacke ruke.
Idemo dalje Mile u zamjenu za vlasnistvo dvije hidrocentrale na Drini odlazi u vecna pardon penzionerska lovista. Sva 3 lidera Mile, Covke i Bake nece docekati politicke karijere na slijedecim izborima. Bake ide na molbu Turske a za uzvrati dobice Turci dio kolaca najverovatnije luku za celicne ptice u Sa. Ogroman interes za lokaciju U Rajlovcu, bivsa kasarna, kasarna Jajce opet na stolu.
Smit ide do kraja godine , hoce li biti zamjene vidjecemo, najvjerovatnije ne. Zato se mis usutio , pojela maca jezik.
Objekat hambasade u carsiji najvjerovatnije ce biti dodijeljen nekom narandzastom haveru za very nice hotel, very nice location.
Uglavno stize pravi kapital na nase podneblje ostalo ce se sve posloziti nakon izbora 26.Oni koji budu dosli na vlast vise nece imati sta hapati.
Da i nas sunce konacne ogrije. Uzdravlje i pozdrav od tetka.
Za losije vijesti javim nekog slijedeceg petka ako ih bude.
Da. Uopće nije nerealno.

Kuće će nam biti od čokolade, a prozori od marmelade kada sve ode u strane ruke.

Uz nekoliko preduvjeta poput nametanja Zakona o državnoj imovini i odluka Vlade F BiH i RS da rasproda tu imovinu, moguće je to.
Uopste ne pricam o cokoladi i marmeladi, pricam da ovaj kolac u Bosni ce biti podijeljen izmedju zapadnih kapitalista plus Turska , umjesto ovih lokalnih dilbera. Vrijeme se promjenilo nema vise EU price kod nas, ko bude digao glavu kao Dodik ide u smetljiste istorije. Pratite kako se topi drzavna imovina na Kosovu e pa gospodo htjeli ne htjeli drzavna imovina , pogotovo ona profitabilna ide na prodaju. Ko bude digao glavu od ovih nasih politicara ide u muriju a nije da nemaju oraha.
Hint, odjednom se Radoncic pojavljuje I puna usta Trampa kako treba ovo kako ne valja ono. Novi clan Predsjednistva na slijedecim izborima. Interesantan je taj iftar u organizaciji IZ bio. Ko je bio bio je ko nije I nece biti.
Ekipa iz RS je vec odabrana , jos samo da pritisnu poskoke I game over. Uostalom ovi upisi ostaju ovdje pa cemo da se posipamo pepelom ili...
KraljicaIzJajca

#26196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

:-)

Zvizidć je potpisao odobrenje u ime BiH, ne u ime FBiH, a Cvijanovićka u ime RS. Ne može entitet "trgovati" stranim papirima brz odobrenja na razini BiH. :)
KraljicaIzJajca

#26197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ozimician wrote: 11/04/2025 22:29 Zasto politika vladajuce FBIH koalicije nije usaglasena na drzavnom i entitetskom nivou?

Ko ovdje koga?
Eee, to i mene intrigira. :thumbup:
PM72

#26198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

Realno...svi ćemo vraćati dugove i zajebanciju genocidne tvorevine...nećemo ni znati niti će nas obavjestiti.I sad im Federacija puni budžet na državnom nivou.Nikšić i Dinče mogu samo davati bombastične izjave ugodne za uši probosanskih ovaca ali ispod stola se posao uredno odrađuje.
Lično sam u Topliku prije par mjeseci u separeu vidio ministre iz SNSD--a u srdačnoj atmosferi sa facama iz Sarajeva koji se vrte po opštinama i kantonu.
Dakle šuplja
KraljicaIzJajca

#26199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Hakiz wrote: 11/04/2025 23:47
Strana imovina, plaće dolaze iz EU, na inozemnoj razini, jer se ne može se blokirati imovina unutar države. Slovenci su imali pametnog arbitražnog savjetnika/advokata.
KraljicaIzJajca

#26200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Thorgerson wrote: 12/04/2025 01:33 Da vidimo gdje je taj ugovor. Sta je tu napisano? Jesu li ludaci u tadasnjem vijecu ministara isti procitali. Pa morao je proci neke procedure. Nisu mogli oni tek tako potpisati to bez drzave.

Zviždi je potpisao u ime BiH, jer spor je van države!
Post Reply