Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

So What!

#26151 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

detroit-mercy wrote: 28/02/2023 20:00Ko se je pozivao na izgradjene kilometere u HR za vrijeme YU, ono sto meni smeta je da je Hrvatska u 1996 imali 394k autoputa a u 2018 1313km autoputa. Mi smo u 1996 usli sa koliko autoputa a 2022 zavrsili sa koliko autoputa, jako jednostavna matematika,
Ova kilometraza ne pokazuje sposobnost Hrvatske za gradnje nego suprotno, nasu nesposobnost da se uradi projekat koji se ne gradi da bi se lakse/brze doslo do mora (kako ga mnogi percipiraju) nego projekat koji je razvojna sansa cjelokupne ekonomije.
Pozivali su se ranije, stoga je moj post bio usmjeren kao tome.

U sustini slazem se s tobom, s tim da smo mi 1996. godine imali 0 km. Lakse je graditi, kad imas startnu poziciju, nego kad je nemas nikako.

Hajmo reci da je nasa dobra startna pozicija bio polu-autoput od Sarajeva do Zenice, na cijoj trasi je bilo lahko graditi.

Cim smo dosli do Zenice nastali su problemi ili rusiti pola Zenice ili ga graditi na klizistima iznad Zenice.

Broj od 1313 km autoputeva u Hrvatskoj, bez obzira na tranzitni i turisticki potencijal kao i laksi reljef je svakako impresivan, ne samo za nas, nego i za vecinu evropskih zemalja.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#26153 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Vec bilo ali vrijedi ponoviti
ZoomZoomKiwi

#26154 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

So What! wrote: 28/02/2023 20:26
detroit-mercy wrote: 28/02/2023 20:00Ko se je pozivao na izgradjene kilometere u HR za vrijeme YU, ono sto meni smeta je da je Hrvatska u 1996 imali 394k autoputa a u 2018 1313km autoputa. Mi smo u 1996 usli sa koliko autoputa a 2022 zavrsili sa koliko autoputa, jako jednostavna matematika,
Ova kilometraza ne pokazuje sposobnost Hrvatske za gradnje nego suprotno, nasu nesposobnost da se uradi projekat koji se ne gradi da bi se lakse/brze doslo do mora (kako ga mnogi percipiraju) nego projekat koji je razvojna sansa cjelokupne ekonomije.

U sustini slazem se s tobom, s tim da smo mi 1996. godine imali 0 km. Lakse je graditi, kad imas startnu poziciju, nego kad je nemas nikako.

Hajmo reci da je nasa dobra startna pozicija bio polu-autoput od Sarajeva do Zenice, na cijoj trasi je bilo lahko graditi.

Cim smo dosli do Zenice nastali su problemi ili rusiti pola Zenice ili ga graditi na klizistima iznad Zenice.

Broj od 1313 km autoputeva u Hrvatskoj, bez obzira na tranzitni i turisticki potencijal kao i laksi reljef je svakako impresivan, ne samo za nas, nego i za vecinu evropskih zemalja.
Lakši reljef?

Možda procentualno imaju nešto prednosti tipa da možemo porediti naš dio od Medakova do Svilaja kao njihov cjelokupni A3 od Bregane do Lipovca. Ali bogme dio od Karlovca pa možemo slobodno reći sve do Šestanovca je sve, samo ne lagan. A to je skoro pa cijeli A1. Objekti poput tunela Mala Kapela i Sv. Rok, pa vijadukti tipa Limska Draga, pa Maslenički most… heh

Kod nas samo neka opravdanja, eto jeben nam teren… Ima terena mnogo gorih nego kod nas, a na kojima se mnogo brže i efikasnije gradi.

Nas iskreno najviše jebu ovi lotovi poddionice od poddionica pa se u komadu rijetko kad radi više od par kilometara, što je žalosno.
saimidin

#26155 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by saimidin »

Mi uvijek :izet: sami sebe najvise

I dalje mislim da je autoput malo previse za nas, trebalo je ici sa brzom cestom ili peglanjem I prosirenjem magistrala na dvije trake, naravno sa obilaznicama gradica, a I sela

Kod nas su magistrale pretvorene u seoske puteve

Na taj nacin do sada smo mogli zavrsti sve glavne magistralne pravce u :bih: , naravno da smo pare usmjerili u to, jer svakako zbog demogragskog trenda ubrzo se nece imati ko vozati, tranzitna zemlja svakako nismo

TK I stanje magistrala, nema govora sami smo si krivi, ali da se toliko kuka I na izborima bude kako bude, lud smo narod totalno :-)
Haris.ba

#26156 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

saimidin wrote: 28/02/2023 23:56 I dalje mislim da je autoput malo previse za nas, trebalo je ici sa brzom cestom ili peglanjem I prosirenjem magistrala na dvije trake, naravno sa obilaznicama gradica, a I sela
Nek TK preuzme tu strategiju. A, ostale pusti da imaju autoput. :D
Haris033

#26157 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Nemamo mi šta reći za Hr. Ljudi su napravili mrežu ap, Peljeski most, magistralne ceste, napravili zaobilaznice gdje su bili čepovi i zagušenja (Ston, Omiš, Rijeka…).

A mi??! Bagra mafijaška iz AC FBiH, VFBIH, EA i Hering.. Zbog njihovih talova i lotova, kao rezultat imamo 100km izgrađenog autoputa u 30 godina, a ljudi nam ginu po magistralama kuda je taj autoput trebao davno proći..
Ko opravdava trenutno stanje, taj može biti uposlenik gore nabrojanih mafijaških firmi..

Najbitnije komunikacije Sa-Mo i Sa-Tz su ceste sa najviše saobraćajnih nesreća. Sjetimo se mag. puta Sa-Ze.. Do izgradnje aplutoputa, broj nesreća sa smrtnim ishodom je bio ogroman.. Nakon izgradnje autoputa, saobraćajnih nesreća skoro da i nema..
Eto šta znači nemati autoput 30 godina..
Last edited by Haris033 on 01/03/2023 00:17, edited 1 time in total.
saimidin

#26158 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by saimidin »

Haris.ba wrote: 01/03/2023 00:05
saimidin wrote: 28/02/2023 23:56 I dalje mislim da je autoput malo previse za nas, trebalo je ici sa brzom cestom ili peglanjem I prosirenjem magistrala na dvije trake, naravno sa obilaznicama gradica, a I sela
Nek TK preuzme tu strategiju. A, ostale pusti da imaju autoput. :D
Koliko vidim po portalima, to I jeste plan, problem je sto TK ne bira ljude koji to mogu uraditi, ili su mogli I prije 20 god, vec ove sto patetisu o drzavi :bih:

Naravno drugi je problem sto pare sa TK idu za sve druge puteve u :bih: pa I autoputeve, a da nemamo mogucnost da ih ostavimo sebi, tj nema ni zelje da se nadje ta mogucnost, jer vidjeli smo sa zakonom o raspodjeli prihoda, kad ima zelje moze se naci mogucnost, sa drugim slicnih zelja

Eh tada bi se moglo govoriti da TK pusti ostale da imaju autoput, trenutno ga mi gradimo, dobro ne sami, pripomogne I usk
last mohicans

#26159 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by last mohicans »

Sad ce to Neka da potjera.
So What!

#26160 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

EFD22 wrote: 28/02/2023 21:39
So What! wrote: 28/02/2023 20:26

Lakši reljef?

Možda procentualno imaju nešto prednosti tipa da možemo porediti naš dio od Medakova do Svilaja kao njihov cjelokupni A3 od Bregane do Lipovca. Ali bogme dio od Karlovca pa možemo slobodno reći sve do Šestanovca je sve, samo ne lagan. A to je skoro pa cijeli A1. Objekti poput tunela Mala Kapela i Sv. Rok, pa vijadukti tipa Limska Draga, pa Maslenički most… heh

Kod nas samo neka opravdanja, eto jeben nam teren… Ima terena mnogo gorih nego kod nas, a na kojima se mnogo brže i efikasnije gradi.

Nas iskreno najviše jebu ovi lotovi poddionice od poddionica pa se u komadu rijetko kad radi više od par kilometara, što je žalosno.
Svidja mi se tvoje obrazlozenje, nije niko rekao da je teren u Hrvatskoj lagan, ali je laksi nego nas. Eto iznad sam u postu pobrojao samo tunele na koridoru Vc, mostove jos nismo ni sabirali. Dakle, mi moramo izgraditi tunel koji je duplo duzi od Svetog Roka, a Maslenicki most je egzibicija u poredjenju sa mostom u Pocitelju.

Evo poredjenja radi, mi imamo dosta laksi teren nego Crna Gora, zato su oni prvi autoput dobili tek u 2022. godini, a sljedecu dionicu Bog zna kada.

Sto se tice kilometara, BiH ce kilometre sakupljati po sjeveru BiH, gdje Dodik gradi. Federalni mediji nisu placeni za to, a ni u RS-u se puno ne otimaju da izvjestavaju, ali u RS-u su pocelo graditi one svoje vucicevske autoputeve.

Od Bijeljine do Race je vec vidljiv nasip gradilista autoputa, a uveliko rade da zapocnu i sljedecu dionicu prema Brckom. Kod Prijedora, doduse cudno grade, jer je cijeli taj aranzman s Kinezima ludilo, ali sad se vec uveliko primjeti gradiliste petlje.

Napravit ce ga Dodik kroz deset godina od Race preko Bijeljine do Brckog, pa od Brckog prema Modrici, spojiti se na Vc, pa onda od Doboja do Banja Luke i Prijedora. To je sve gola ravnica, a bice sigurno 250 kilometara autoputa.

Bijeljina
Image

Prijedor
Image
Thorgerson

#26161 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Iako sam bio teeeeski zagovornik autoputa, polako pocinjem misliti da smo se debelo zajebali sa ovim poduhvatom.

Gubimo novac nevjerovatnom brzinom.
Stotine ljudi je poginulo direktno zbog losih puteva.
Mi ovo nikad necemo privesti kraju.

Magistrala Stolac - Neum, ono je trebalo biti rjesenje. A autoput ostaviti po strani (sad nam je ko biva u fokusu hahah).

Da smo napravili onakve magistrale, tj. Modernizirali prema Krajini, prema Tuzli. Malo raskrsnice sredili, osvijetlili neke kriticne dijelove, negdje jos dodati trecu traku, malo ispeglali, ispravili krivine gdje se to moze... mislim da je to moglo biti bolje rjesenje nego ovo.

Jer ovo ne vodi nicemu.

Al sad je kasno. Sad je kasno i za sredjivanje magistrala, jer smo sa ovim zagovnali.

Steta. Jer magistrale sa 80-90km/h su sasvim ok. Narocito ako se uzme u obzir velicina nase drzave, te nepogodnost za izgradnju autoputeva u punom profilu.
Haris.ba

#26162 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 01/03/2023 00:34 Al sad je kasno. Sad je kasno i za sredjivanje magistrala, jer smo sa ovim zagovnali.

Steta. Jer magistrale sa 80-90km/h su sasvim ok. Narocito ako se uzme u obzir velicina nase drzave, te nepogodnost za izgradnju autoputeva u punom profilu.
Sto je kasno? Moze se odustati od autoputa. Samo je stvar kojih dionica. Jer, napravice se autoput do Mostara. I onda ostaje rupa Bradina - Mostar.

Dio od Zenice prema sjeveru ce se napraviti. Ako nista barem od Doboja do Zepca.

Kroz Lasvansku dolinu ice brza cesta (i jedna dionica seoske magistrale 2x2).

Ostaje TK i USK sa pricom - moderne magistrale. :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26163 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

Thorgerson wrote: 01/03/2023 00:34 Iako sam bio teeeeski zagovornik autoputa, polako pocinjem misliti da smo se debelo zajebali sa ovim poduhvatom.

Magistrala Stolac - Neum, ono je trebalo biti rjesenje. A autoput ostaviti po strani (sad nam je ko biva u fokusu hahah).

Da smo napravili onakve magistrale, tj. Modernizirali prema Krajini, prema Tuzli. Malo raskrsnice sredili, osvijetlili neke kriticne dijelove, negdje jos dodati trecu traku, malo ispeglali, ispravili krivine gdje se to moze... mislim da je to moglo biti bolje rjesenje nego ovo.

Jer ovo ne vodi nicemu.

Al sad je kasno. Sad je kasno i za sredjivanje magistrala, jer smo sa ovim zagovnali.

To ne bi funkcionisalo iz više razloga.
Kao prvo i najvažnije, jednostavno postoji manjak političke volje. Svako se voli slikati par dana pred početak izbora ispred izgrađenog autoputa. Modernizacija neke magistrale ne daje toliko puno poena kod birača.
Drugo, finansiranje. Puno bi teže bilo za modernizaciju magistrale dobiti pare nego za autoput (od EBRD-a npr.), zato što nema putarine (pokrića), teže je napraviti projekat, a i teže je objasniti pozitivne učinke.
Onda bi tu još bilo i neviđenih malverzacija. Ionako kradu na svakom ćošku, a ovdje bi onda od jednom treća traka bila kraća za 500 metara, jedna krivina manje ispravljena, tanji asfalt stavljen i tkd... to bi još dodatno ugrozilo finansiranje kod evropskih banaka, koje nam već sada samo davaju pare na kapaljke.
Leverage

#26164 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Leverage »

Thorgerson wrote: 01/03/2023 00:34 Iako sam bio teeeeski zagovornik autoputa, polako pocinjem misliti da smo se debelo zajebali sa ovim poduhvatom.

Jer ovo ne vodi nicemu.

Skoro sam sjedio na benzinskoj pored jedne magistrale i onako iz dosade posmatrao šta prolazi. Primijetih veliki broj teretnih vozila, pa sam odlučio da na uzorku narednih 50 vozila vidim koliko će kojeg tipa vozila proći. Rezultat:

33 teretna vozila
6 buseva (od čega 2 minibusa)
11 putničkih automobila

Onda mi je bilo žao što nisam posebno računao šlepere i cisterne jer sam stekao dojam da su u velikoj većini.

Moderne magistrale, how yes no.
drug_profi

#26165 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

neki wrote: 28/02/2023 16:46 Puno ljudi kao neku referensu gradnje uzimaju hrvatski A1..
A nisu svjesni da je dionica Karlovac Ploče građena 20 godina..
(Da ne uzimamo u obzir da je gradnja tog autoputa zapravo započeta 40 godina prije završetka...)
Vc se pravi vec 23 godine, ako se ne varam. Kada je Etko polozio prvi kamen temeljac.

http://www.infobiro.ba/article/722564
Kamen temeljac za gradnju autoputa izmedu Sarajeva i Zenice u sklopu koridora 5C tadašnji federalni premijer Edhem Bicakcic polož io je 4. januara 2000. godine.
saimidin

#26166 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by saimidin »

Napraviti cemo vc u narednih 10 godina vjerovatno, a I brze ceste se mogu uporedo raditi usk I tk, ali da je pameti bilo kao sto nije prvo je trebalo popeglati prosiriti magistrale sarajevo brod, tuzla orasje, bihac kladusa, tuzla doboj, zenica travnik, mostar metkovic, prije nego se "krenulo" sa autoputevima, bar bi imali nesto svo ovo vrijeme dok cekamo stvarni autoput koji nama treba, jer u medju vremenu imamo dionice koje su izgradjene ne koriste se...ma znamo svi sve

Naravno svi smo krivi, neko manje neko vise, ali najgore kako nismo imali pameti prije, sad imamo jos manje, brain drain je neumoljiv
drug_profi

#26167 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ima para od akciza, a privredi i potrošnji bi godilo da se te pare zavrte preko gradnje cesta, a ne preko budzetskih davanja.
Jer preko prvog stimulises mnogo radnih mjesta, zaposljavanja, visetrukog obracuna PDV, nego kada te pare das za platu nekog budzetara koji ce ih kroz guyicu pocerat.
Bumerang

#26168 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

VELIKI PROJEKAT U NAJAVI: Priprema se gradnja brze ceste kroz Krajinu

Postaje li brza cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša realnost? JP Autoceste FBiH počinju izgradnju prve dionice od 17 kilometara.

Ekonomija

Image

JP Autoceste FBiH uskoro započinju izradu Glavnog projekta za prvu dionicu brze ceste Bihać – Velika Kladuša, od Kamenice (čvorište Bihać) do Ćoralića (petlja za Cazin), dužine 17 kilometara, piše Dijasporainfo.

Na dionici su već završeni inžinjersko-geološki istražni radovi. Trenutno je u toku izrada studije uticaja na okoliš.

Predviđeni period za izradu studije utjecaja na okoliš je nekoliko mjeseci, nakon čega će biti podnesen zahtjev za izdavanje okoliške dozvole.

Image

Prošle godine su najavljeni i prvi konkretni radovi u 2023. godini, što će u mnogome zavisiti od administrativnih procedura, navodi portal.

Iz Autocesta FBiH naglašavaju kako su predviđena sredstva za eksproprijaciju i izradu Glavnog projekta umanjena, što su negirali krajiški zastupnici u Federalnom parlamentu.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/29 ... ajinu.html
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:09, edited 2 times in total.
Haris033

#26169 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Magistrale nikako nisu alternativa autoputu. Pogotovo, jer nam željeznice nisu u funkciji. Mnogo je teretnih vozila koji svakodnevno usporavaju saobraćaj.. Osim toga, za razvoj jedne zemlje i zbog raznih investicija, najbitnija je dobra mreža autoputeva i željeznica..
Npr. jedna IKEA nikada neće doći u neku državu u koju ne mogu normalno i lako plasirati svoju robu..
fortaleza

#26170 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by fortaleza »

So What! wrote: 28/02/2023 19:27
Hrvatska je izgradnju autoputeva zapocela jos sedamdesetih godina, a Bosna i Hercegovina je dvijehiljaditih, konstantno se uporedjuje neuporedivo.
Ajd još samo pogledaj koliko je autoputa Hrvatska izgradila za vrijeme Jugoslavije, a koliko nakon.

I još bolja stvar, koliko je Hrvatska napravila autoputa u dijehiljaditim godinama.

Evo da ne tražiš.

https://mmpi.gov.hr/infrastruktura/prom ... dnje/15975

2005. 58km autoputa
2006. 29km autoputa
2007. 49km autoputa
2008. 42km autoputa
2009. 54km autoputa

Eto u ovih 5 godina su pustili u promet oko 220 km autoputa. Koliko ono koridor treba biti dugačak, nešto iznad 300 km?
Haris.ba

#26171 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Da smo pristali Amerikancima dati koridor barem kroz FBiH na koncesiju, vec bi imali gotov autoput davno sa dobrano prodjenim koncesionim periodom i kada se sve sabere za manje para nego koliko ce nas kostati jada ga ovakomzavrsimo za nekih minimalno 20ak godina.

I onda izracunas koliko si izgubio sto nemas autoputa....

Da ne pricamo sta znaci imati neku americku firmu u drzavi sa interesom diplomatski.
So What!

#26172 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

fortaleza wrote: 01/03/2023 14:43
So What! wrote: 28/02/2023 19:27
Hrvatska je izgradnju autoputeva zapocela jos sedamdesetih godina, a Bosna i Hercegovina je dvijehiljaditih, konstantno se uporedjuje neuporedivo.
Ajd još samo pogledaj koliko je autoputa Hrvatska izgradila za vrijeme Jugoslavije, a koliko nakon.

I još bolja stvar, koliko je Hrvatska napravila autoputa u dijehiljaditim godinama.

Evo da ne tražiš.

https://mmpi.gov.hr/infrastruktura/prom ... dnje/15975

2005. 58km autoputa
2006. 29km autoputa
2007. 49km autoputa
2008. 42km autoputa
2009. 54km autoputa

Eto u ovih 5 godina su pustili u promet oko 220 km autoputa. Koliko ono koridor treba biti dugačak, nešto iznad 300 km?
Druze, hajde ovako, Republika Srpska je za 4 godine izgradila autoput Doboj - Banja Luka u duzini od 72 kilometra. Na tom autoputu od ozbiljnijih objekata su dva duza moza, dva duza vijadukta, jedna galerija, jedan cut-and-cover tunel.

Eh, vecina autoputeva izgradjenih u Hrvatskoj su tehnicki zahtijevni kao ovi Dodikovi, pa on sada gradi i oko Bijeljine, Prijedora, a ranije je to takodjer uradio oko Banja Luke i Gradiske. Gdje je to Hrvatska imala slozenu obilaznicu kao sto je Zenicka ili kao sto ce biti ona oko Konjica, Mostara ili Doboja?

U BiH imamo dva entiteta i jedan distrikt koji samostalno grade autoputeve i magistralne puteve, nemaju zajednicki plan niti strategiju, Hrvatska je unitarna, centralizovana zemlja i ponajvise od svega, bila je u mogucnosti da podigne kredite za te stvari. Zahvaljujuci takvoj izgradnji i jednostavnom uredjenju drzave, Hrvatska je uspjela da dostgine vanjski dug od 45 milijardi eura dok BiH za sve ove godine ima vanjski dug od 6,5 milijardi eura.

Dakle u sustini, BiH kao drzava ne gradi autoputeve, grade ga njegovi entiteti koji se u ime iste drzave samo zaduzuju na ime tih autoputeva.

Ovako nizak vanjski dug BiH i nije nuzna dobra stvar, jer vanjsko zaduzivanje u BiH mora ici kroz predsjednistvo, dom naroda i drzavni parlament, pa onda kroz entitet ili kanton koji se u to ime zaduzuje. To dovoljno pokazuje slozenost politckih struktura kroz koje finansiranje jednog ovakvog projekta mora proci, a da ne govorim, da npr. kantonalno zaduzenje za tunel Kobilja Glava, mora dobiti odobrenje politicara iz RS-a, kao sto i neki projekat tamo mora dobiti odoborenje od politicara iz FBiH.

Ja ti uporno govorim, ti uporedjujes neuporedivo, u BiH puteve prave nizi nivoi vlasti dok u Hrvatskoj to radi drzava. U Hrvatskoj su autoputevi mnogo laksi za izgradnju, u BiH se uglavnom radi o povezanoj seriji objekata, sa vrlo malo dionica gdje ide otvorena trasa koja nije ni na stubovima, ni pod zemljom, ni u usjeku, nego iskljucivo na nasipu.
So What!

#26173 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Jer ovo ne vodi nicemu.

Konkretno je trebalo raditi na peglanju magistrala, odmah poslije rata, sa projektima poput onog na Karauli, ali u mnogo vecem obimu.

Koridor Vc je vecim dijelom vec finansiran, ostace mozda ova rupa od Ivana do Ovcara i pitanje je kada ce Dodik zapoceti od Doboja do Odzaka, ali sustinski nema nazad, sa Zenickom obilaznicom i ovom dionicom od Zenice do Zepca je vec otislo predaleko.

Zatim, nije pravedno da recimo Tuzlanski kanton ne dobije autoput, barem prema Brckom i Orasju, gdje bi automatski dobili i autput prema Bijeljini.

Do USK treba dovesti brzu cestu do Jajca i onda peglati po USK, sve sto se ispeglati moze, sa gradskim obilaznicama. U buducnosti, s obzirom da autoput dolazi do Prijedora, mogao bi se pokusati napraviti spoj prema Sanskom Mostu, Krupi i Bihacu, cime bi cijelim sjeverom drzave, od jedne do druge granice imali autoput, kao hroizontalnu vezu, a koridor Vc kao vertikalnu, te ostale gradove samo spojiti na tu mrezu.
neki

#26174 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Haris.ba wrote: 01/03/2023 16:49 Da smo pristali Amerikancima dati koridor barem kroz FBiH na koncesiju, vec bi imali gotov autoput davno sa dobrano prodjenim koncesionim periodom i kada se sve sabere za manje para nego koliko ce nas kostati jada ga ovakomzavrsimo za nekih minimalno 20ak godina.

I onda izracunas koliko si izgubio sto nemas autoputa....

Da ne pricamo sta znaci imati neku americku firmu u drzavi sa interesom diplomatski.
Koje su to američke firme bile zainteresovane za izgradnju autoputa po modelu koncesije?
Nemoj samo pominjati Behtel jer je to bila Bičakčićeva ubleha
Mishelinke

#26175 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Mishelinke »

So What! wrote: 01/03/2023 17:02

Jer ovo ne vodi nicemu.

Konkretno je trebalo raditi na peglanju magistrala, odmah poslije rata, sa projektima poput onog na Karauli, ali u mnogo vecem obimu.

Koridor Vc je vecim dijelom vec finansiran, ostace mozda ova rupa od Ivana do Ovcara i pitanje je kada ce Dodik zapoceti od Doboja do Odzaka, ali sustinski nema nazad, sa Zenickom obilaznicom i ovom dionicom od Zenice do Zepca je vec otislo predaleko.

Zatim, nije pravedno da recimo Tuzlanski kanton ne dobije autoput, barem prema Brckom i Orasju, gdje bi automatski dobili i autput prema Bijeljini.

Do USK treba dovesti brzu cestu do Jajca i onda peglati po USK, sve sto se ispeglati moze, sa gradskim obilaznicama. U buducnosti, s obzirom da autoput dolazi do Prijedora, mogao bi se pokusati napraviti spoj prema Sanskom Mostu, Krupi i Bihacu, cime bi cijelim sjeverom drzave, od jedne do druge granice imali autoput, kao hroizontalnu vezu, a koridor Vc kao vertikalnu, te ostale gradove samo spojiti na tu mrezu.
Ma sramota je da 30 godina od rata imamo samo 3 kantona sa autoputem i to ZDK, SBK i HNK. Samo kroz SBK je u potpunosti završen, u KS-u nije, fali gradski autoput da se završi kao i završetak obilaznice, HNK će se završiti kad auta počnu letiti, a to je nikad. Prenj se nikad neće prokopati već će ostati samo na papiru kao i Hranjen, a da ne govorim o dionici od Ivana do Konjica, za koju se još ni trasa ne zna.

Ono što je izgledno da se završi, al opet i to je u nekoj dalekoj budućnosti, je spoj Tešnja sa Zenicom i to je to. Vc se nažalost nikad neće u potpunosti završiti.

Sva sredstva od uzaludnog Prenja i nastavka još uzaludnoje granje bi trebalo preusmjeriti u rehabilitaciju magistrala i modernizaciju željeznica. Nije BiH za autoputa, bespotrebno bacanje para. Moderne magistrale i moderna željeznica je sve što nam trenutno treba, uz već izgrađene dionice autoputa.
Post Reply