Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Hakiz

#26051 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

izvrsni direktor wrote: 28/12/2021 23:35
Hakiz wrote: 28/12/2021 22:58 Moj tata umro kada sam imao 5 godina. Njegova firma me stipendirala sve do fakulteta. Bez obaveze da u njoj radim. Nije bio direktor, običan šljaker.

Tako su pomagali prokleti mračni komunisti. Onda je neko uključio svjetlo...
I ti opet neutralno agitujes za te ukljucivace svjetla
Hajde nađi jedan moj pozitivan post o SDA. Naći ćeš masu negativnih o trojci, ali nađi jedan pozitivan o SDA.

Jakog agitatora :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26052 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

Hakiz wrote: 28/12/2021 23:37
izvrsni direktor wrote: 28/12/2021 23:35

I ti opet neutralno agitujes za te ukljucivace svjetla
Hajde nađi jedan moj pozitivan post o SDA. Naći ćeš masu negativnih o trojci, ali nađi jedan pozitivan o SDA.

Pa cak ni patton ne pise nista pozitivno o sda :-)
Hakiz

#26053 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

izvrsni direktor wrote: 28/12/2021 23:38
Hakiz wrote: 28/12/2021 23:37

I kako je to onda agitprop?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26054 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

Hakiz wrote: 28/12/2021 23:39
izvrsni direktor wrote: 28/12/2021 23:38
Od kako je sramota pozitivno o sda govoriti pojavile su se dvije vrste sda botova:
A) ne glasam za sda ali..
B) razocarani glasac trojke

Svi znamo u koju si ti ekipu dodijeljen
thekupus

#26055 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

izvrsni direktor wrote: 28/12/2021 23:50

Od kako je sramota pozitivno o sda govoriti pojavile su se dvije vrste sda botova:

Davno sam ja to rekao, pa se on jedno vrijeme malo povukao i pokušao promijeniti taktiku. Ofirni su skroz. Drago mi je što ih još ljudi tako lahko čita.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26056 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Hakiz wrote: 28/12/2021 21:59
mistek wrote: 28/12/2021 21:44 Računajući da je sljedeća godina izborna i da će sve više biti toga, kad bi ovo potrajalo malo duže, možda nam i svane.
To je problem. Kako znamo da ovo nije nategnuto preko granice zbog izbora i da nema mogućnosti da duže potraje? I šta će biti ukinuto zbog toga, ako išta bude. Moraćemo vidjeti. Super izgleda, dabogda šćeri da te paša uzme.
Zato sto je ugradjeno u zakon, a nije predizborno dijeljenje.
Hakiz

#26057 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

thekupus wrote: 28/12/2021 23:54

Davno sam ja to rekao, pa se on jedno vrijeme malo povukao i pokušao promijeniti taktiku. Ofirni su skroz. Drago mi je što ih još ljudi tako lahko čita.
Vidi se da ljudi više ne znaju čitati :(
Hakiz

#26058 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

A možete vi mene dodjeljivati kojim god hoćete grupama, imate pravo na greške.
drug_profi

#26059 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

thekupus wrote: 28/12/2021 22:20 Može li da mi neko od ovih što kažu da se radi o populizmu objasni šta oni misle da riječ populizam znači? Hvala.
Ja sve čekam da neko začepi usta ovima, a li niko da se trzne.

Populizam su lažna obećanja, besmisleni potezi, ali uhu i oku ugodni, bez konkretnih koristi i rezultata.
Ovo je konkretna stvar. Korisna za sve.
Ako je nešto ugodno narodu, ne znači da je populizam. Može narodu (populusu) ugodan biti i odličan potez, zar ne?
drug_profi

#26060 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Registarska oznaka wrote: 28/12/2021 23:10 Zao mi sto nema jos Pattona, njega je ocigledno vise pogodila ova dva zadnja dana
Patton nam je alahrahmetile... šehidio na NiP temi... :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26061 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

nekoliko bitnih napomena u vezi iznosa koji će se davati porodiljama -

dakle,

1. porodiljska naknada je naknada koju majka djeteta dobija kao zamjenu za platu.

dakle, uvriježeno je u našem pravnom sistemu da je za zdrav život djeteta bitno da majka bude uz njega prvu godinu njegovog života. iz tog razloga majka mora biti odsutna sa posla i to se mora na neki način ispratiti kroz socijalne programe, jer je teško očekivati da je svaki poslodavac u stanju plaćati radnika kojeg nema.

zato postoji porodiljska naknada.

2. ova mjera je jedna od esencijalnih u borbi protiv bijele kuge.

dva su razloga "pražnjenja" naše države ljudima: a) odliv stanovništva u zemlje Zapada i b) smanjen priraštaj uslijed loše ekonomske situacije, neizvjesnoti i sl.

ovom mjerom direktno se stimulišu porodice koje vagaju da li mogu preživjeti sa 450 KM porodiljskog u odnosu na 700-800-900 ili malo više koliko najviše ljudi (odnosno žena) i ima kada rade. kako sam gore rekao, malo će poslodavaca namiriti razliku do pune plate i onda se malo ljudi usuđuje prepoloviti primanja u iznosu solidne rente ili režija za veći stan.

da li je sad stvarno potrebno potanko pričati zašto bi bijela kuga i dalje neograničeno pražnjenje zemlje od ljudi bilo katastrofalno za naše društvo?

3. stimulišu se drastično ovom mjerom i porodice koje nekako preživljavaju iako žena ne radi

prva godina djeteta je vrlo često nepodnošljivo skupa.

ja ću reći lični primjer kada je dijete moralo biti na dohrani, i naravno ko i svaki roditelj, kupiš mu najbolje. kutiju hape pomariše 3-4 dana, a kutija koštala oko 32-33 KM. a evo, neka bude i hapa od 10 KM, koje su najjeftinije otprilike, to je opet stotinjak maraka samo na dohranu. uračunajte pelene i na najjednostavnije stvari ode dvjestotinjak maraka.

da ne spominjem da se dijete zna razboliti, da se trebaju i neka kolica nabaviti. ako se ima auto i sjedalica se mora kupiti (ima i tu nekih varijanti sada koliko znam preko BIHAMKa). pa cucla, pa flašica, pa dijete raste svakim danom, pa treba se i promijeniti odjeća...

dakle, onaj najkritičniji dio života bebe i najkritičniji dio roditeljstva ovom mjerom se rješava.

4. ova mjera nije samo socijalna nego direktno stimuliše i privredu.

i to ne mislim samo kroz to što će primaoci imati jaču potrošnju, nego što će i poslodavci koji su namirivali razliku do pune plate biti oslobođeni obaveze davanja u najvećem broju slučajeva, a to dalje...

5. direktno pomaže i lakšem zapošljavanju mladih žena, kojima se neće stalno mjerkati stomak i zazirati kada će zanijeti i otići na porodiljsko.

6. ovo nije populistička mjera zbog razloga gore navedenih.
Populizam (iz latinskog: populus = narod) označava način politike koji prikazuje "istaknutu bliskost narodu" i instrumentalizira nezadovoljstvo, strahove i aktualne sukobe za vlastite potrebe. Apelira na instinkte i nudi jednostavna rješenja pri čemu se aspekti praktične izvedivosti uveliko zanemaruju. Blaćenje političkih protivnika, stanja u državi i kritike bez konstruktivnih elemenata su također neki od elemenata klasičnog populizma.
dakle, svi gore navedeni razlozi jasno pokazuju zašto je ova mjera konstruktivna i nigdje se ne vidi da se igra na najniže strasti da bi se dobila politička prevaga. svakoj vladi na svijetu bi trebao biti cilj da ugodi svom biračkom tijelu, ali kroz aktivnosti koje imaju svrhu, koje djelima govore da su bolji od političkih protivnika i koje nisu deklarativne, nego konstruktivne.

7. zašto nema razloga za strah da će neko sutra ovo ukinuti ili još jedan razlog zašto nije populizam?

povećanje porodiljske naknade nije izvršena nekim aktom manjeg značaja - odlukom, zaključkom izvršne vlasti ili javnim pozivom nekog ministarstva, odnosno pravnim aktima koji se lako ukidaju ili za koje ne postoji obaveza ponovnog provođenja.

povećanje porodiljske naknade je uvedeno zakonom, koji je prošao put od prednacrta, nacrta, javnih rasprava, amandmanskih izmjena, prjedloga i na kraju izglasavanja od strane zakonodavnog organa. i to izglasavanja koje je da pomenem bilo jednoglasno.

dakle, dug je put do ukidanja ovih naknada, a ovoj Vladi ako ostane na vlasti poslije 2022. ostaje u amanet da ispunjavaju ovu obavezu i u godinama koje nisu izborne i kada je populizam nebitan ili ono bar nebitniji...
thekupus

#26062 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

živ bio @Chmoljo , hvala na kvalitetnom postu
Vitezanin

#26063 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Vitezanin »

Evo slušao sam današnju sjednicu Skupštine KS, Zahiragić poziva da se rupe zakopaju (kuda se gradi pruga) i da se šine mogu položiti za dan. 🙄 Na kojem planetu je ovo moguće? To je na otprilike 1:40 h, ima na YouTubeu. Ovo je stvarno... van svake pameti. Čak i od njega.
Kaligrafija

#26064 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kaligrafija »

foxlife wrote: 28/12/2021 20:23
Kaligrafija wrote: 28/12/2021 20:19

haj sad se vadi...procitaj vijest, jednostavnije je...
procitaj sta sam napisao jednostavnije je al dzaba kad neces skontati opet
Nije bolest, sve sto boli...kakav ludak... :shock: :-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#26065 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

Vitezanin wrote: 29/12/2021 00:55 Evo slušao sam današnju sjednicu Skupštine KS, Zahiragić poziva da se rupe zakopaju (kuda se gradi pruga) i da se šine mogu položiti za dan. 🙄 Na kojem planetu je ovo moguće? To je na otprilike 1:40 h, ima na YouTubeu. Ovo je stvarno... van svake pameti. Čak i od njega.
vepar je poslat od bracnog para da sere, minira, troluje, botuje itd SKS... macinjali su četvere da bi govedo sralo po skupstini, on je tu po zadatku...
ultima_palabra

#26066 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by ultima_palabra »

Chmoljo wrote: 29/12/2021 00:36 nekoliko bitnih napomena u vezi iznosa koji će se davati porodiljama -

dakle,

1. porodiljska naknada je naknada koju majka djeteta dobija kao zamjenu za platu.

dakle, uvriježeno je u našem pravnom sistemu da je za zdrav život djeteta bitno da majka bude uz njega prvu godinu njegovog života. iz tog razloga majka mora biti odsutna sa posla i to se mora na neki način ispratiti kroz socijalne programe, jer je teško očekivati da je svaki poslodavac u stanju plaćati radnika kojeg nema.

dva su razloga "pražnjenja" naše države ljudima: a) odliv stanovništva u zemlje Zapada i b) smanjen priraštaj uslijed loše ekonomske situacije, neizvjesnoti i sl.

ovom mjerom direktno se stimulišu porodice koje vagaju da li mogu preživjeti sa 450 KM porodiljskog u odnosu na 700-800-900 ili malo više koliko najviše ljudi (odnosno žena) i ima kada rade. kako sam gore rekao, malo će poslodavaca namiriti razliku do pune plate i onda se malo ljudi usuđuje prepoloviti primanja u iznosu solidne rente ili režija za veći stan.

da li je sad stvarno potrebno potanko pričati zašto bi bijela kuga i dalje neograničeno pražnjenje zemlje od ljudi bilo katastrofalno za naše društvo?

3. stimulišu se drastično ovom mjerom i porodice koje nekako preživljavaju iako žena ne radi

ja ću reći lični primjer kada je dijete moralo biti na dohrani, i naravno ko i svaki roditelj, kupiš mu najbolje. kutiju hape pomariše 3-4 dana, a kutija koštala oko 32-33 KM. a evo, neka bude i hapa od 10 KM, koje su najjeftinije otprilike, to je opet stotinjak maraka samo na dohranu. uračunajte pelene i na najjednostavnije stvari ode dvjestotinjak maraka.

da ne spominjem da se dijete zna razboliti, da se trebaju i neka kolica nabaviti. ako se ima auto i sjedalica se mora kupiti (ima i tu nekih varijanti sada koliko znam preko BIHAMKa). pa cucla, pa flašica, pa dijete raste svakim danom, pa treba se i promijeniti odjeća...

dakle, onaj najkritičniji dio života bebe i najkritičniji dio roditeljstva ovom mjerom se rješava.

i to ne mislim samo kroz to što će primaoci imati jaču potrošnju, nego što će i poslodavci koji su namirivali razliku do pune plate biti oslobođeni obaveze davanja u najvećem broju slučajeva, a to dalje...

5. direktno pomaže i lakšem zapošljavanju mladih žena, kojima se neće stalno mjerkati stomak i zazirati kada će zanijeti i otići na porodiljsko.

Populizam (iz latinskog: populus = narod) označava način politike koji prikazuje "istaknutu bliskost narodu" i instrumentalizira nezadovoljstvo, strahove i aktualne sukobe za vlastite potrebe. Apelira na instinkte i nudi jednostavna rješenja pri čemu se aspekti praktične izvedivosti uveliko zanemaruju. Blaćenje političkih protivnika, stanja u državi i kritike bez konstruktivnih elemenata su također neki od elemenata klasičnog populizma.
dakle, svi gore navedeni razlozi jasno pokazuju zašto je ova mjera konstruktivna i nigdje se ne vidi da se igra na najniže strasti da bi se dobila politička prevaga. svakoj vladi na svijetu bi trebao biti cilj da ugodi svom biračkom tijelu, ali kroz aktivnosti koje imaju svrhu, koje djelima govore da su bolji od političkih protivnika i koje nisu deklarativne, nego konstruktivne.

7. zašto nema razloga za strah da će neko sutra ovo ukinuti ili još jedan razlog zašto nije populizam?

povećanje porodiljske naknade nije izvršena nekim aktom manjeg značaja - odlukom, zaključkom izvršne vlasti ili javnim pozivom nekog ministarstva, odnosno pravnim aktima koji se lako ukidaju ili za koje ne postoji obaveza ponovnog provođenja.

povećanje porodiljske naknade je uvedeno zakonom, koji je prošao put od prednacrta, nacrta, javnih rasprava, amandmanskih izmjena, prjedloga i na kraju izglasavanja od strane zakonodavnog organa. i to izglasavanja koje je da pomenem bilo jednoglasno.

dakle, dug je put do ukidanja ovih naknada, a ovoj Vladi ako ostane na vlasti poslije 2022. ostaje u amanet da ispunjavaju ovu obavezu i u godinama koje nisu izborne i kada je populizam nebitan ili ono bar nebitniji...
Aferim :thumbup:
foxlife

#26067 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Kaligrafija wrote: 29/12/2021 02:23
foxlife wrote: 28/12/2021 20:23

procitaj sta sam napisao jednostavnije je al dzaba kad neces skontati opet
Nije bolest, sve sto boli...kakav ludak... :shock: :-)
Idi se onda lijeci
made_in_sarajevo

#26068 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

Vitezanin wrote: 29/12/2021 00:55 Evo slušao sam današnju sjednicu Skupštine KS, Zahiragić poziva da se rupe zakopaju (kuda se gradi pruga) i da se šine mogu položiti za dan. 🙄 Na kojem planetu je ovo moguće? To je na otprilike 1:40 h, ima na YouTubeu. Ovo je stvarno... van svake pameti. Čak i od njega.
Treba vepra.pitati jel ikad ekser zakuco da sliku okaci, pa da ga pocnemo ozbiljno shvatati
Tesla Edison

#26069 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tesla Edison »

made_in_sarajevo wrote: 29/12/2021 06:20
Treba vepra.pitati jel ikad ekser zakuco da sliku okaci, pa da ga pocnemo ozbiljno shvatati
Ako sazna ko si, čakijom će te.
made_in_sarajevo

#26070 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

Ali ce biti sega sala pa nece biti ozbiljno.

Pitati vepra isto jel imad uzeo lopatu u ruke pa makar da je premjesti sa jednog na drugo mjesto, pa da mozemo dalje pricati kako ima kratar kako nas uvazeni pravnik kaze.

Zovite me vepar, vepar cakijas
Tesla Edison

#26071 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tesla Edison »

mirza_15 wrote: 28/12/2021 23:20 Evo kaže Dino da bi na nivou FBiH, za ovakve subvencije porodiljama, trebalo oko 200 miliona godišnje. Kada se oduzme ono što kantoni već daju značajno manje. Ta sredstva su se mogla obezbijediti. Ako trojka uzme vlast na nivou FBiH možda i bude. Do tada imamo povećanje cijene el.energije (ovo je posebna priča kako se majstorski igra) i Fadilov zakon o porezima :D
Ja se nadam da se trojka sa ovim zabetonirala i u FBiH na slijedećim izborima. Nema šanse da ih ko skine duži niz godina. Ako izbora i bude.

Ako ne bude, onda neka ih u KS, pravićemo od njega Berlin, a Federacija, žao mi je, ali u tom slučaju valja nam kuburiti sa Fadilom i Džindićem duži niz godina :(.

Samo se bojim da trojka neće moći poboljšati život u KS, koliko ga Fadil i kompanija mogu otežati sa federalnog nivoa

Ako danas ne bude usvojena izmjena Zakona o električnoj energiji, i ako se ne ograniči rast struje do max. 20%, onda nam slijedi dugi period siromaštva. Svima nama, osim uhljebima na budžetu. Najosnovnije životne namirnice idu najmanje 100% gore, a sve usluge, između ostalog i telekom usluge, nebitno kojeg operatera, sigurno idu 300% gore. Danas bez struje nema ništa i struja je ključna u svemu, i ako to ostane na ovim cijenama koje su sad aktualne u novim ugovorima, biće opšta katastrofa.

Da ne pričam o hiljadama firmi koje bi bile prinuđene staviti ključ u bravu.

Sve ovo zavisi od današnjeg glasanja u Domu naroda FBiH
Last edited by Tesla Edison on 29/12/2021 06:40, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#26072 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tesla Edison »

made_in_sarajevo wrote: 29/12/2021 06:34 Ali ce biti sega sala pa nece biti ozbiljno.

Pitati vepra isto jel imad uzeo lopatu u ruke pa makar da je premjesti sa jednog na drugo mjesto, pa da mozemo dalje pricati kako ima kratar kako nas uvazeni pravnik kaze.

Zovite me vepar, vepar cakijas
Nije uzeo lopatu, al jest čakiju. Ipak, on je gradsko dijete, ne zamara se seljačkim lopatama.
The BEN10

#26073 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by The BEN10 »

Chmoljo wrote: 29/12/2021 00:36 nekoliko bitnih napomena u vezi iznosa koji će se davati porodiljama -

dakle,

AFERIM!!! :thumbup:
Styling

#26074 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

pici wrote: 29/12/2021 02:24
vepar je poslat od bracnog para da sere, minira, troluje, botuje itd SKS... macinjali su četvere da bi govedo sralo po skupstini, on je tu po zadatku...
Ali postane vrlo nervozan i jedva se kontrolise kada ga neko podjoni nekim argumentom. Sav se napne.
Logovan

#26075 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Logovan »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Locked