Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
John Cleese

#2601 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by John Cleese »

Bodkin wrote: 30/01/2020 08:57
John Cleese wrote: 30/01/2020 02:42
piupiu wrote: 30/01/2020 02:38 @John Cleese Meni je vic o "Muji i Hasi" znak da vic nije nastao ovdje. :D
Da i to - Mujo i Haso, a pogotovo HasA i HusA, srbijanski los vic, ma iz aviona se vidi :D
Rekao bi covjek da mujo i haso skecevi koje su snimali enis i milan nisu bili solidno popularni. Ili da su vicevi o plavusama nastali jer je populacija imala vjekovnu mrznju prema plavusama

Ne daj Boze zivjeti sa mozgovima nekih likova sa foruma

I nisam mislio na vas dvoje :D vas post je onako dobar za odgovoriti
Ma dobro sad, ja razumijem zasto takve stvari ljudima padaj na pamet :)

Nije da onomad nije bilo namjernog shukanja - zasto bi, na primjer, najveca ulica u srcu Carsije dobila ime po Milosu Obilicu... i jos mnogo primjera k tome, znaju ih, vjerujem, svi.

I "viceva" je bilo, naravno, koji su bili nista drugo nego uvreda u pokusaju zamaskirana u prigodnu i naoko nevinu formu, ali su takvi "vicevi", kako vec rekoh bili losi, najcesce i upadljivo glupi, pa su ih samo glupani i prepricavali.

Ali siriti sad odijum na bas sve viceve u kojima se pominju odredjena imena je fakat posebna forma paranoje.
Dozer

#2602 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Za viceve... Vjerovali ili ne, ali gomila viceva u Jugi nije potekla bas iz naroda i s neke teritorije. Djelimicno da, ali ogromna kolicina ih je nastala u jednom sobicku SDB-a, a sve to je imalo odredjene ciljeve usmjerene ka kreiranju opsteg misljenja o necemu i/ili nekome.
piupiu

#2603 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Dozer wrote: 30/01/2020 16:03 Za viceve... Vjerovali ili ne, ali gomila viceva u Jugi nije potekla bas iz naroda i s neke teritorije. Djelimicno da, ali ogromna kolicina ih je nastala u jednom sobicku SDB-a, a sve to je imalo odredjene ciljeve usmjerene ka kreiranju opsteg misljenja o necemu i/ili nekome.
Daj još :?:
Dozer

#2604 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Sta hosh jos :D
Detalja?
Poznato je to odavno. Bio je i onaj neki, ne sjecam mu se imena, jbg...bivsi SDB-vac u penMziji, koji je prije par godina ovo i javno posvjedocio, da su se s krajem 70-ih i tokom 80-ih vicevi osmisljavali u SDB-u, sve zavisno od "potreba sistema" (citaj: srpskih elemenata). Cini mi se da je rekao da je u svakom republici postojala po jedna kancelarija u kojoj se samo to radilo za tu regiju.

Probaj skontati koliko si cula viceva prije rata u kojima se spominju Srbi. Ogromna vecina je bila o Muji, Sulji i Fati, pa skrti Jevreji, pa Aljbanci i siptari, a tek tu i tamo poneki o Perici, nesto malo o lalama (ali radi Madjara), i sto je bilo radi ublazavanja i prikrivanja ostalog, i to je to.
Tempo
ZeModerator

#2605 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Tempo »

Dozer wrote: 30/01/2020 16:40 Sta hosh jos :D
Detalja?
Poznato je to odavno. Bio je i onaj neki, ne sjecam mu se imena, jbg...bivsi SDB-vac u penMziji, koji je prije par godina ovo i javno posvjedocio, da su se s krajem 70-ih i tokom 80-ih vicevi osmisljavali u SDB-u, sve zavisno od "potreba sistema" (citaj: srpskih elemenata). Cini mi se da je rekao da je u svakom republici postojala po jedna kancelarija u kojoj se samo to radilo za tu regiju.

Probaj skontati koliko si cula viceva prije rata u kojima se spominju Srbi. Ogromna vecina je bila o Muji, Sulji i Fati, pa skrti Jevreji, pa Aljbanci i siptari, a tek tu i tamo poneki o Perici, nesto malo o lalama (ali radi Madjara), i sto je bilo radi ublazavanja i prikrivanja ostalog, i to je to.
naravno i u stranim obavjestajnim centrima.
LBVIEW

#2606 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote: 30/01/2020 14:42
Dozer wrote: 30/01/2020 13:57
LBVIEW wrote: 30/01/2020 13:43 De ti to procitaj malo bolje, ovo "skontali kako su cetnici, a ne JNA" nije se odnosili na "Vikicevce", vec one ublehase s Jugo zastavama. :-)
Mada, ja mislim kako se ti namjerno pravis malo lud, al' rek' da te podsjetim kako me drugi ne bi citirali u pogresnom kontekstu, eno onaj "Bosanec" :D Bodkin jedva docekao.
De onda malo bolje i jasnije te recenice. Ocito nisam ja jedini koji je skontao da si popljuvao Vikiceve.
Sta ce jadnik, lomi se ovdje sa svojim srbi kompleksima dok istovremeno stavlja necije nacionalno izjasnjavanje pod navodnike
Kad ga niko ne slusa gore u svedskoj mora piskarati ovdje po forumu
Neko se lomi s tim, a neko se slomi :D da relativizira svaku srpsku bedastocu. :wink:
A sto se ovog drugog tice, nesto mi precesto spominjes dijasporu, da nije druze zal za propustenom prilikom, nakon sto su te Ameri nabili u zicugu? :D
hAZNADAR

#2607 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 30/01/2020 15:50
hAZNADAR wrote: 30/01/2020 15:37 Opet corak. Kako mogu negirati Bosance kada sam i sam Bosanac? I Bosnjak i Bosanac - i jedno i drugo na svoj nacin.
Stoput ti receno i tebi i slicnima da nemate tapiju nad bosanskim imenom.
Sprdamo se sa fgr ma kojim se imenom kitili i ta se sprdacina ne odnosi na to ime vec iskljucivo na fgr.

A za razliku od Bosnjaka koji po vama etnotorovski ruse BiH - za vas je samo receno da rusite ljevicu a ne i drzavu.

I opet priznajem da imam vise zajedickog sa fgr negoli sa susjednim nacionalistima. Ne negiramo genocid, zelimo normalnu BiH gdje svi imaju ista prava, slazemo se u vecini i sa kritikama na racun SDA,.. trebam li dalje nastaviti?

Licno tebe i bilo kojeg drugog fgr bih volio vise vidjeti na mjestu nacelnika Srebrenice umjesto onog Gruje samo zbog odnosa prema genocidu. Bolje najveci SDA ili fgr uhljup negoli negator genocida. Svim lijevim strankama je ponudjeno da nastupe u zajednickoj koaliciji,... pa eto neko nece u bosnjacku reprezentaciju. Imaj to uvijek na umu kada dobijes napad paranoje da ste biva vi najveci neprijatelji u ocima Bosnjaka. Toliko bitni i veliki bas niste. A bosansko ime ponavljam nije vasa tapija niti ce biti.
A gdje ti vidje da sam ja tebe prozvao, ziv bio...? :D
Cekaj malo...Bosanci ruse ljevicu...? Kako to? Pa...zar nismo mi Bosanci ljevica, fgr, itd...?
Hajde, nebitno...da se ne natezemo dalje.

-------

Ja mislim da mi ovdje, generalno, imamo jedan malo veci problem nerazumijevanja napisanoga, a do cega dolazi radi ostrascenosti pojedinaca koji na samo spominjanje "Bosnjak" i sl. odmah skacu u odbranu, a da uopste nisu shvatili da ih niko nije ni napao...

Brani se nesto od ljudi, konkretno mene, koji nigdje nisam napao nikoga. Ako napisem da je istorijska greska sto se na popisu izjasnilo kako se izjasnilo, a sve zahvlajujuci dogovorenoj i prihvacenoj ENV matrici koja je kreirala ono nakaradno pitanje br.24 kako jeste, ovdje se odmah nadju neki da mi to nabiju na nos kao napad na Bosnjake. A meni ni u peti nije bila ideja bilo kakvog napada na bilo koga, nego sam samo rekao svoje misljenje o necemu sto je bilo, a i danas je, kontraproduktivno po sve nas ovdje, a samim tim i Bosnjake.

Ako kazem da se na izjasnjavam etnicki, neki to odmah okrenu da sam po automatizmu nekakav jugonostalgicar, cetnik, fgr, komunjara, itd..

Ako iznesem istorijske cinjenice o nazivima kompletnog naroda u Bosni nekada, bez obzira na vjere, odmah sam nekakav islamofob, mrzitelj Bosnjaka, 'vaki, 'naki...

I kad kazem da je ista ovakva matrica i kod Srba i Hrvata, onda se ide na to da se oni izjasnjavaju kao takvi, a ja sam opet islamofob, fgr, bosnjakomrzac, ljevicar, komunjara, jugonostalgicar, prizivam Goli otok, jednoumlje, tiraniju, itd...

I kad kazem da sam samo Bosanac, da se poistovjecujem samo s drzavom, onda mi se na nos nabija sve isto kao i za prethodno...

Haj'te svi, iskreno - nije li ovo malo suludo?
Ah jadna neshvacena dusha, kako je svijet okrutan, on samo ne zeli da se izjasnjava etnicki,.... a zle sile ga napadaju samo zbog toga.. :lol:

Izgleda da stvarno sam vjerujes u to.
hAZNADAR

#2608 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

LBVIEW wrote: 30/01/2020 17:11
Bodkin wrote: 30/01/2020 14:42
Dozer wrote: 30/01/2020 13:57
De onda malo bolje i jasnije te recenice. Ocito nisam ja jedini koji je skontao da si popljuvao Vikiceve.
Sta ce jadnik, lomi se ovdje sa svojim srbi kompleksima dok istovremeno stavlja necije nacionalno izjasnjavanje pod navodnike
Kad ga niko ne slusa gore u svedskoj mora piskarati ovdje po forumu
Neko se lomi s tim, a neko se slomi :D da relativizira svaku srpsku bedastocu. :wink:
A sto se ovog drugog tice, nesto mi precesto spominjes dijasporu, da nije druze zal za propustenom prilikom, nakon sto su te Ameri nabili u zicugu? :D
More bit,.. ali ima ih dosta koji jos zive u proslom mileniju i prosloj drzavi pa mu mi tu dodjemo nesto kao ekstremna ustaska emigracija. :nindzastajl:
hAZNADAR

#2609 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

512MB wrote: 30/01/2020 15:53
hAZNADAR wrote: 30/01/2020 15:49
512MB wrote: 30/01/2020 15:47 Vidim skontali ste razliku između etničke pripadnosti (Bošnjak) i pripadnosti naciji (Bosanac)...
Not :lol:
Evo Banjalucanina koji je protiv Ferhadije, samo baba mu isla u dzamiju i niko drugi. KOnacno jedan dijasporac po mjeri foruma. :mrgreen:
Kao prvo lažeš jebiga ko pas za Ferhadiju. Kao drugo ti da si ikad prije rata prismrdio BL znao bi ko je išao u dzamiju a ko ne. Pa bolan 95 posto omladine je pila i furala se na Guns N' Roses :mrgreen:
Neznam ko je isao u dzamije ali znam da nisu babe i dede.
piupiu

#2610 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Detalja?

A ništa šukanje braći Slovencima i Hrvatima??? Što njih nema u vicevima? :?
CPT

#2611 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

512MB wrote: 30/01/2020 15:53
hAZNADAR wrote: 30/01/2020 15:49
512MB wrote: 30/01/2020 15:47 Vidim skontali ste razliku između etničke pripadnosti (Bošnjak) i pripadnosti naciji (Bosanac)...
Not :lol:
Evo Banjalucanina koji je protiv Ferhadije, samo baba mu isla u dzamiju i niko drugi. KOnacno jedan dijasporac po mjeri foruma. :mrgreen:
Kao prvo lažeš jebiga ko pas za Ferhadiju. Kao drugo ti da si ikad prije rata prismrdio BL znao bi ko je išao u dzamiju a ko ne. Pa bolan 95 posto omladine je pila i furala se na Guns N' Roses :mrgreen:
Jos jedan intelektualni biser, bas me zanima kako ces se iz njega izvuci... Ili bar pokusati. :roll:

1:44
Bodkin

#2612 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

piupiu wrote: 30/01/2020 19:53
Detalja?

A ništa šukanje braći Slovencima i Hrvatima??? Što njih nema u vicevima? :?
Zato sto ih nisu smatrali genetski nizim. What else
Dozer

#2613 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 30/01/2020 18:54 Ah jadna neshvacena dusha, kako je svijet okrutan, on samo ne zeli da se izjasnjava etnicki,.... a zle sile ga napadaju samo zbog toga.. :lol:

Izgleda da stvarno sam vjerujes u to.
:shock:
Tekst ispod linije se nije odnosio na tebe, ali....mah... Nebitno.

Ukratko, "vjerujem" (cuj "vjeruje"...valjda znam sta sam, jadan ne bio...) da sam Bosanac ni manje ni vise nego ti, ili bilo ko drugi, da je Bosnjak, Srbin, Hrvat, itd..
Dozer

#2614 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

piupiu wrote: 30/01/2020 19:53 A ništa šukanje braći Slovencima i Hrvatima??? Što njih nema u vicevima? :?
Ne znam. Mogu samo pretpostavljati... Mozda po onoj "krst je krst", a mozda i radi realnih procjena da nikad ne bi mogli uzeti ni SLO ni HR, pa im nije ni bilo interesantno da se bakcu. Sve ostalo je, valjda, bilo "u dometu"...
piupiu

#2615 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Dozer wrote: 30/01/2020 21:53
piupiu wrote: 30/01/2020 19:53 A ništa šukanje braći Slovencima i Hrvatima??? Što njih nema u vicevima? :?
Ne znam. Mogu samo pretpostavljati... Mozda po onoj "krst je krst", a mozda i radi realnih procjena da nikad ne bi mogli uzeti ni SLO ni HR, pa im nije ni bilo interesantno da se bakcu. Sve ostalo je, valjda, bilo "u dometu"...
Haj' mi reci da sam te dobro shvatila - vicevi o Muji i Sulji su dio kampanje da se dehumanizira dio stanovništva? Kao, oni se priheftali nečemu što je dio našeg svakodnevnog humorističkog repertoara ili oni kreirali repertoar?
Dozer

#2616 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Samo su gurali stvari u malo negativniji kontekst, a po kojem su Bosanci - Mujo, Suljo i Fata (po imenima i defaultu muslimani) - glupaci.
Siptari su bili na istoj deredzi, uz razne priglupe konotacije, ali sustinski se iz svega izvlacilo da su "manje vrijedni" kao ljudi.
Jevreji nisu bili toliko zastupljeni, ali se sve svodilo na to da su cicije, implicirajuci time da su totalno razliciti i da se s njima ne treba ni druziti.
Crnogorci i lale su uvijek bili samo lijeni, sto i nije neka negativnost, ali to je svakako bilo samo za ublazavanje gornjih puno "tezih" stvari za ostale, ali uglavnom muslimane.

I sve ovo je trajalo dobrih 15-ak godina, sto nije bas kratak period, odnosno sasvim je dovoljan da se u narodu stvore odredjeni stereotipi.
Pa smo par godina pred rat cesto mogli cuti "viceve o glupim Bosancima".

Nakon rata se to malo okrenulo, jer bosanski humor je ipak poznat na ovom prostoru, pa su Bosanci "naprasno" opametnili, i poceli su se pojavljivati i vicevi o Srbima, Hrvatima, Slovencima. Logicno, vazda ih Bosanac zajebe u svemu, sto je zapravo cesto i realnost :D

P.S. Sad ce se svi ovi ovdje iz "drugog tabora" naci u cudu :D
Last edited by Dozer on 30/01/2020 22:12, edited 1 time in total.
CPT

#2617 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Dozer wrote: 30/01/2020 22:06 Samo su gurali stvari u malo negativniji kontekst, a po kojem su Bosanci - Mujo, Suljo i Fata (po imenima i defaultu muslimani) - glupaci.
Siptari su bili na istoj deredzi, uz razne priglupe konotacije, ali sustinski se iz svega izvlacilo da su "manje vrijedni" kao ljudi.
Jevreji nisu bili toliko zastupljeni, ali se sve svodilo na to da su cicije, implicirajuci time da su totalno razliciti i da se s njima ne treba ni druziti.
Crnogorci i lale su uvijek bili samo lijeni, sto i nije neka negativnost, ali to je svakako bilo samo za ublazavanje gornjih puno "tezih" stvari za ostale, ali uglavnom muslimane.

nece, sumnjam da je ko ocekivao da ces prepoznati cinizam u pitanju :lol:
Dozer

#2618 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Shvatio sam ja nju vrlo dobro, ne sekiraj se ti za to.

Ali vrlo dobro znam sta pricam, kao i sta sam u ratu slusao od ljudi koje poznajem, a koji su bili prijeratni SDB-ovci ;).
I to - muslimani. Da ti bude lakse.

Nazalost, mnogi ne kontaju kako stvari funkcionisu u pravcu ispiranja mozga i nametanja raznih stvari masama. Cak i trivijalnosti nekada igarju veliku ulogu u mentalnoj pripremi mase za kasnije lakse guranje vecih i tezih stvari.
Ali, znam ja da ti to sve savrseno kontas, pa da ti ne objasnjavam taktike upravljanja masama.
Last edited by Dozer on 30/01/2020 22:17, edited 2 times in total.
piupiu

#2619 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

CPT wrote: 30/01/2020 22:09
Dozer wrote: 30/01/2020 22:06 Samo su gurali stvari u malo negativniji kontekst, a po kojem su Bosanci - Mujo, Suljo i Fata (po imenima i defaultu muslimani) - glupaci.

nece, sumnjam da je ko ocekivao da ces prepoznati cinizam u pitanju :lol:
Nije u pitanju cinizam, nego ozbiljno pitanje, jer se on ovdje oglašava kao svjedok.
piupiu

#2620 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

I sve ovo je trajalo dobrih 15-ak godina, sto nije bas kratak period, odnosno sasvim je dovoljan da se u narodu stvore odredjeni stereotipi.
Pa smo par godina pred rat cesto mogli cuti "viceve o glupim Bosancima".

Nakon rata se to malo okrenulo, jer bosanski humor je ipak poznat na ovom prostoru, pa su Bosanci "naprasno" opametnili, i poceli su se pojavljivati i vicevi o Srbima, Hrvatima, Slovencima. Logicno, vazda ih Bosanac zajebe u svemu, sto je zapravo cesto i realnost :D

E, vidiš, sad mi je zanimljivo to u kontekstu Nadrealista, mislim, bosanski humor je bio poznat i prije rata, Nadrealisti su bili fenomen, nije da su bili nepoznati. Ali to je pred kraj. Šta je bila svrha takvog angažovanja SDB-a od 1975. (jesam li dobro skontala)?
CPT

#2621 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Dozer wrote: 30/01/2020 22:13 Shvatio sam ja nju vrlo dobro, ne sekiraj se ti za to.

Ali vrlo dobro znam sta pricam, kao i sta sam u ratu slusao od ljudi koje poznajem, a koji su bili prijeratni SDB-ovci ;).
I to - muslimani. Da ti bude lakse.

Nazalost, mnogi ne kontaju kako stvari funkcionisu u pravcu ispiranja mozga i nametanja raznih stvari masama. Cak i trivijalnosti nekada igarju veliku ulogu u mentalnoj pripremi mase za kasnije lakse guranje vecih i tezih stvari.
Ali, znam ja da ti to sve savrseno kontas, pa da ti ne objasnjavam taktike upravljanja masama.
Izmisljas, opet... steretipi, pa cak i vicevi o Muji&Hasi su puno stariji od ovog (a i proslog rata).
I sigurno nisu iz SDB vremena. Pogotovo nekih 15 godina SDB vremena.
Dozer

#2622 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Pokusavam naci taj snimak gdje je covjek pricao o tome, vezano za SDB... Ali ne mogu da se sjetim imena... Potrudicu se da nadjem.

A ovaj tekst donekle mozda moze dati jos malo uvida - http://185.29.102.41/news/2300785/vreme ... i-i-ostali
piupiu wrote: 30/01/2020 22:21 E, vidiš, sad mi je zanimljivo to u kontekstu Nadrealista, mislim, bosanski humor je bio poznat i prije rata, Nadrealisti su bili fenomen, nije da su bili nepoznati. Ali to je pred kraj. Šta je bila svrha takvog angažovanja SDB-a od 1975. (jesam li dobro skontala)?
Ne znam. Mogu samo pretpostavljati, ali to je ono sto vec rekoh gore...
Ali, znajuci kako sve to funkcionise i kakve sve vrste psiholoske manipulacije u razne svrhe se mogu korisiti, a i koriste se svakodnevno (npr. "najbezazleniji" primjer je marketing, tj. razne reklame na razne nacine), meni ne bi bilo uopste tesko zamisliti da je to radjeno kao dio velikosrpskog plana. Znam, sad ce mnogi reci "ne lupaj", "ko to moze tako i toliko unaprijed planirati", i sl.

Ali, da li je to zaista toliko daleko od realnosti...?
Tito je krajem 70-ih bio vec slab sa zdravljem. Vec tada, u tim momentima, zlonamjerni su znali da nece jos dugo, i vec tada su mogli poceti lagano s pripremama za ostvarenje davnasnjih ciljeva i ideja.
A kako to najbolje pripremiti nego potajnim i indirektnim "instaliranjem misljenja" svojima, a o nekome drugom kroz nenametljive stvari poput, izmedju ostalog, i viceva...
Na taj nacin se neko ko u tom momentu ima 15-ak godina, i kada je najpogodniji "za obradu" jer je povodljiv, ne bas razuman, i ne bas pun zanja i shvatanja o bilo cemu - lako i kroz smijeh "ubjedjuje" u nesto o necemu ili nekome.
I kada taj neko sve to tako slusa i smije se tome 10-ak godina, u njegovoj glavi je predmet ismijavanja, kao i ono o cemu se ismijava, postalo nesto poput istine.

Nakon takve pripreme lako mu je onda reci i bilo sta puno teze od "bezazlenih" sala, a sto se uklapa u vec stvoreni stereotip. A, tada je tome nekome vec oko 25 godina, u punoj snazi. I spreman za rat.

Nadralisti su bili super, to se svi slazemo. Svi smo se valjali od sege, ali ako danas premotamo film, ispada da su rekli sve sta ce i kako ce biti par godina kasnije. Da li su bili zaista toliko inteligentni i vidoviti pa da su vidjeli ono sto tada jos uvijek niko nije, ili su neki od njih imali i neke informacije koje drugi nisu (Nele, npr.)?
piupiu

#2623 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

@Dozer

Nisam ja veliki ljubitelj učitavanja značenja u dogadjaje iz prošlosti kako bi se isti složili sa današnjom vizijom i verzijom svijeta. I u životu, kao i u istoriji, ima puno koincidencija i slučajnosti kojima ljudi pridaju više značaja nego što istima pripada. Dalmatinci su, recimo, primjer kulture koja se rado smije na svoj račun, kao i mi. Ljudi se non-stop šprdaju sa svim i svačim... pa proizvedu Smoju, "Velo misto", Feral, i tako te neke stvari.

Za mene je sposobnost jedne kulture da se smije na svoj račun dokaz o njenoj neovisnosti o mitovima i dogmi, o zrelosti, ako hoćeš. Potreba neke druge (recimo hegemonističke :D) kulture da se smije na račun drugih može biti jednostavno dio te i takve kulture. I u epovima se uvijek ismijava neprijatelj ili se od njega pravi strašilo. Palo bi mi na um da neki SDB-ovac 1975. smišlja viceve o sistemu, koji mogu nekog 'ponavljača' lako inkriminirati i 'raskrinkrati', a ovo, hm.
CPT

#2624 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

piupiu wrote: 30/01/2020 23:09 @Dozer

Nisam ja veliki ljubitelj učitavanja značenja u dogadjaje iz prošlosti kako bi se isti složili sa današnjom vizijom i verzijom svijeta. I u životu, kao i u istoriji, ima puno koincidencija i slučajnosti kojima ljudi pridaju više značaja nego što istima pripada. Dalmatinci su, recimo, primjer kulture koja se rado smije na svoj račun, kao i mi. Ljudi se non-stop šprdaju sa svim i svačim... pa proizvedu Smoju, "Velo misto", Feral, i tako te neke stvari.

Za mene je sposobnost jedne kulture da se smije na svoj račun dokaz o njenoj neovisnosti o mitovima i dogmi, o zrelosti, ako hoćeš. Potreba neke druge (recimo hegemonističke :D) kulture da se smije na račun drugih može biti jednostavno dio te i takve kulture. I u epovima se uvijek ismijava neprijatelj ili se od njega pravi strašilo. Palo bi mi na um da neki SDB-ovac 1975. smišlja viceve o sistemu, koji mogu nekog 'ponavljača' lako inkriminirati i 'raskrinkrati', a ovo, hm.
Sedamdesete su inace "zlato doba jugoslavenstva" SDB kada su redovno slagali cetnike/ustase i ostale neprijatelje u inostranstvu... u medjuvremenu pisali vicevi o Muji&Hasi. U ultimativni dokaz su Nadrealisti, neceg vec...

Sta ces covjek ovdje jos procitati... :lol: :-)
Dozer

#2625 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

piupiu wrote: 30/01/2020 23:09 @Dozer

Slazem se ja s tobom, i sve je to tacno. Ali, to ne znaci da se nije desavalo i ovo sto sam pisao. Svi smo mi skloni nevjerovanju u bilo sta sto se kosi s nekim normalnim stvarima, i onda smo spremni to podvesti i pod "teoriju zavjere". Ali, eto Nadrealisti koje si spomenula - meni je ipak malo indikativno da su pogodili bas skoro sve, ako ne i sve...
A znamo da nisu bili vidoviti...bar niko nije priznao :D

A period desavanja je vise sam kraj '70-ih i '80-e, koliko se sjecam sta je onaj pricao. Ne bas '75.
Mislim da je nekad cak i na nekoj temi na forumu bio taj klip. Stariji je covjek bio, Srbijanac.
Locked