Pokusavam naci taj snimak gdje je covjek pricao o tome, vezano za SDB... Ali ne mogu da se sjetim imena... Potrudicu se da nadjem.
A ovaj tekst donekle mozda moze dati jos malo uvida -
http://185.29.102.41/news/2300785/vreme ... i-i-ostali
piupiu wrote: ↑30/01/2020 22:21
E, vidiš, sad mi je zanimljivo to u kontekstu Nadrealista, mislim, bosanski humor je bio poznat i prije rata, Nadrealisti su bili fenomen, nije da su bili nepoznati. Ali to je pred kraj. Šta je bila svrha takvog angažovanja SDB-a od 1975. (jesam li dobro skontala)?
Ne znam. Mogu samo pretpostavljati, ali to je ono sto vec rekoh gore...
Ali, znajuci kako sve to funkcionise i kakve sve vrste psiholoske manipulacije u razne svrhe se mogu korisiti, a i koriste se svakodnevno (npr. "najbezazleniji" primjer je marketing, tj. razne reklame na razne nacine), meni ne bi bilo uopste tesko zamisliti da je to radjeno kao dio velikosrpskog plana. Znam, sad ce mnogi reci "ne lupaj", "ko to moze tako i toliko unaprijed planirati", i sl.
Ali, da li je to zaista toliko daleko od realnosti...?
Tito je krajem 70-ih bio vec slab sa zdravljem. Vec tada, u tim momentima, zlonamjerni su znali da nece jos dugo, i vec tada su mogli poceti lagano s pripremama za ostvarenje davnasnjih ciljeva i ideja.
A kako to najbolje pripremiti nego potajnim i indirektnim "instaliranjem misljenja" svojima, a o nekome drugom kroz nenametljive stvari poput, izmedju ostalog, i viceva...
Na taj nacin se neko ko u tom momentu ima 15-ak godina, i kada je najpogodniji "za obradu" jer je povodljiv, ne bas razuman, i ne bas pun zanja i shvatanja o bilo cemu - lako i kroz smijeh "ubjedjuje" u nesto o necemu ili nekome.
I kada taj neko sve to tako slusa i smije se tome 10-ak godina, u njegovoj glavi je predmet ismijavanja, kao i ono o cemu se ismijava, postalo nesto poput istine.
Nakon takve pripreme lako mu je onda reci i bilo sta puno teze od "bezazlenih" sala, a sto se uklapa u vec stvoreni stereotip. A, tada je tome nekome vec oko 25 godina, u punoj snazi. I spreman za rat.
Nadralisti su bili super, to se svi slazemo. Svi smo se valjali od sege, ali ako danas premotamo film, ispada da su rekli sve sta ce i kako ce biti par godina kasnije. Da li su bili zaista toliko inteligentni i vidoviti pa da su vidjeli ono sto tada jos uvijek niko nije, ili su neki od njih imali i neke informacije koje drugi nisu (Nele, npr.)?