hahhahahahadresdener78 wrote:Šinobus ako misliš onaj koji je vozio u bivšoj Jugoslaviji, je totalno zastarjela konstrukcija, iz pedesetih godina. Osim toga je previše širok (3 metara) što je za 50 cm više nego trenutna tramvajska vozila. I radi se o vozilu sa dizel pogonom.hubke2017 wrote: Dobro došao hehehe
Upravo je to što sam i ja napisao samo ukratko i neki me nisu ni skontali dobro. Trola za Visoko - glupost teška. Šinobus do Konjica, izvodljivo ali u nekim boljim vremenima. Prvo, ta su vozila jako skupa a drugo, potrebna je kompletna rekonstrukcija tramvajske pruge. Trebao bi se naći najbolji lokalitet za spajanje tramvajske i željezničke pruge. To bi trenutno moglo biti na nekoliko mjesta. Kod Remize spajanje na Klas-ov industrijski kolosjek i dalje prema tranzitnom, kod Energoinvesta spajanje na Energoinvestov idustrijski kolosjek ili kod Koreje, gdje je nekad bilo spajanje uskotračnih pruga. Zatim bi se morale eliminirati S krivine na Marijin Dvoru i smanjiti radijus krivine oko Vijećnice budući da šinobusi ne mogu voziti po tako oštrim krivinama. Također trebalo bi postaviti i drugi tip šina bez ili sa jako dubokim i širokim žlijebovima i izvršiti totalnu rekonstrukciju svih skretnica. Uglavnom, izvodljivo ali jako skupo i trenutno gledajući, u rangu naučne fantastike.
Jedan projekt je predvidio spajanje tramvajske pruge sa željezničkom upravo iza remize na Alipašinom mostu, za to sam i vidio crtež - šine bi išle kao u remizu ali nastavile bi dalje i skrenule paralelno sa željezničkom prugom sa kojom bi bile povezane preko skretnica.
Više nego na dizel šinobuse koji su danas manje-više historijski eksponati se mislilo na vozila ovog tipa:
Ili ova koja već davno pouzdano voze u okolini njemačkog grada Karlsruhe, to je bio pionirski grad u razvijanju sistema "vozo-tramvaja".
Svakako imam za moje Sarajlije jednu lošu vijest
Pogledajte ove slike
Moderan tramvaj u gradu Oran, Alžir
Grad Constantine, Alžir
Grad Casablanca, Maroko
Dakle, realno Sarajevo je sa svojom saobraćajnom infrastrukturom već puno gore od gradova u Africi
Čuj šinobus. Ne mogu da vjerujem ko sve radi u ovom Grasu. Tehnologija i vozila koja su izašla iz upotrebe 70-tih godina.
Naviklo se na donacije pa valjda očekujete i šinobuse neko da vam neko pokloni. Čuo sam da su im motori na cijeni.