Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zutipatak

#2576 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

dresdener78 wrote:
hubke2017 wrote: Dobro došao hehehe

Upravo je to što sam i ja napisao samo ukratko i neki me nisu ni skontali dobro. Trola za Visoko - glupost teška. Šinobus do Konjica, izvodljivo ali u nekim boljim vremenima. Prvo, ta su vozila jako skupa a drugo, potrebna je kompletna rekonstrukcija tramvajske pruge. Trebao bi se naći najbolji lokalitet za spajanje tramvajske i željezničke pruge. To bi trenutno moglo biti na nekoliko mjesta. Kod Remize spajanje na Klas-ov industrijski kolosjek i dalje prema tranzitnom, kod Energoinvesta spajanje na Energoinvestov idustrijski kolosjek ili kod Koreje, gdje je nekad bilo spajanje uskotračnih pruga. Zatim bi se morale eliminirati S krivine na Marijin Dvoru i smanjiti radijus krivine oko Vijećnice budući da šinobusi ne mogu voziti po tako oštrim krivinama. Također trebalo bi postaviti i drugi tip šina bez ili sa jako dubokim i širokim žlijebovima i izvršiti totalnu rekonstrukciju svih skretnica. Uglavnom, izvodljivo ali jako skupo i trenutno gledajući, u rangu naučne fantastike.
Šinobus ako misliš onaj koji je vozio u bivšoj Jugoslaviji, je totalno zastarjela konstrukcija, iz pedesetih godina. Osim toga je previše širok (3 metara) što je za 50 cm više nego trenutna tramvajska vozila. I radi se o vozilu sa dizel pogonom.
Image

Jedan projekt je predvidio spajanje tramvajske pruge sa željezničkom upravo iza remize na Alipašinom mostu, za to sam i vidio crtež - šine bi išle kao u remizu ali nastavile bi dalje i skrenule paralelno sa željezničkom prugom sa kojom bi bile povezane preko skretnica.

Više nego na dizel šinobuse koji su danas manje-više historijski eksponati se mislilo na vozila ovog tipa:

Image

Ili ova koja već davno pouzdano voze u okolini njemačkog grada Karlsruhe, to je bio pionirski grad u razvijanju sistema "vozo-tramvaja".

Image

Svakako imam za moje Sarajlije jednu lošu vijest :(

Pogledajte ove slike

Image
Moderan tramvaj u gradu Oran, Alžir

Image
Grad Constantine, Alžir

Image
Grad Casablanca, Maroko

Dakle, realno Sarajevo je sa svojom saobraćajnom infrastrukturom već puno gore od gradova u Africi :(
hahhahahaha

Čuj šinobus. Ne mogu da vjerujem ko sve radi u ovom Grasu. Tehnologija i vozila koja su izašla iz upotrebe 70-tih godina.

Naviklo se na donacije pa valjda očekujete i šinobuse neko da vam neko pokloni. Čuo sam da su im motori na cijeni.
zutipatak

#2577 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

hubke2017 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:@hubke Nije stvar papira ili prakse, već zdravog razuma. Papir svašta trpi, a i praksa kaže da se sve može kad hoće

Ko bi zdravog razuma pravio trolu prema Visokom, pored postojeće elektrificirane pruge? Trolejbusi su gradski prevoz, a ne međugradski. 20km udaljenosti, idealno za brzu nadzemnu metro liniju sa 5 stanica (A.Most, Vogošća, Semizovac, Ilijaš, možda Lješevo i Visoko).

A to što ti pričaš u vezi struje i kontaktne mreže, nemoj dalje molim te. Postoje pravila kada se ukršta saobraćaj različitih naponskih nivoa i tipova. To se jednostavno riješi nadvožnjakom/podvožnjakom, tako da isto nikad ne bi predstavljalo problme pri izgradnji tobožnje trolejbuske linije za Visoko. :) U Sarajevu je bio jedan slučaj takvog ukršanja, ali se ne sjećaš jer si mlad. :P

Kako samo ljudima padaju na pamet takve ideje, čuj trola do Visokog. Šta je sljedeće, tramvaj do Konjica? :D
Nisi ti mene nista skontao ili nisi do kraja citao sto sam pisao. Reagovao sam samo na istovare kaminskog (zutogpatka) koji tvrdi da je postojao plan Grasa da dovede trolu do Visokog. To sto ti spominjes podvoznjake, to i dijete da je nabolje i jedino rjesenje ali da je plan postojao, Gras sigurno ne bi gradio podvoznjake, mijenjao regulacione planove i sl. kako bi doveo jednu liniju do Visokog. Ostaje jedino ukrstavanje na istom nivou sto je nemoguce. Samo sam reagovao na gluposti doticnog i nikad nisam rekao da je to dobro rjesenje. Gdje god ima zeljeznice tu ne treba da bude ni tramvaj ni autobus ni trolejbus. Medjutim, nama je zeljeznica u banani pa sve to treba jos uvijek.

Uostalom, ako bi doveli do Visokog, sta fali malo produziti do Zenice pa malo i do Doboja a mogli bi i do Zagreba.

Svasta procitati na ovom forumu.
Plan je postojao i moguće je ukstiti šinsko vozilo i trolejbus. Pogledaj Skenderiju.

Vi grasovci ste fakat na teškim drogama. Čuj nemoguće :D. Jesi li to od Bime dobio diplomu inžiNJera pa sad lupaš gluposti :D

Da nije krađe dijelova, nafte, elektroopreme od strane uhljeba kao što si ti i tebi slični, mi bi imali prijevo bolji nego u Minhenu. Ali polahko, Centro se širi, vama je kraj blizu, biro će da vas smiri ;)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2578 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

zutipatak wrote:
Plan je postojao i moguće je ukstiti šinsko vozilo i trolejbus. Pogledaj Skenderiju.
na skenderiji je isti naponski nivo ,tramvaji i trolejbusi rade na 0.6 KV istosmjerne,voz je 25 KV naizmjenicne..nije moguce ukrstanje....
Last edited by bitanga_sa_otesa on 14/01/2017 08:34, edited 1 time in total.
man_464

#2579 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Opet nisi skontao poentu.
Nije problem što se presjecaju fizički.
Problem je u različitim naponima.

Sto se tice privatnika vidimo kako je. Ukinu ga na Vogošći i Ilijašu. Narod odmah zakukao vraćate nam GRAS.

Toliko.
hubke2017

#2580 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

zutipatak wrote:
hubke2017 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:@hubke Nije stvar papira ili prakse, već zdravog razuma. Papir svašta trpi, a i praksa kaže da se sve može kad hoće

Ko bi zdravog razuma pravio trolu prema Visokom, pored postojeće elektrificirane pruge? Trolejbusi su gradski prevoz, a ne međugradski. 20km udaljenosti, idealno za brzu nadzemnu metro liniju sa 5 stanica (A.Most, Vogošća, Semizovac, Ilijaš, možda Lješevo i Visoko).

A to što ti pričaš u vezi struje i kontaktne mreže, nemoj dalje molim te. Postoje pravila kada se ukršta saobraćaj različitih naponskih nivoa i tipova. To se jednostavno riješi nadvožnjakom/podvožnjakom, tako da isto nikad ne bi predstavljalo problme pri izgradnji tobožnje trolejbuske linije za Visoko. :) U Sarajevu je bio jedan slučaj takvog ukršanja, ali se ne sjećaš jer si mlad. :P

Kako samo ljudima padaju na pamet takve ideje, čuj trola do Visokog. Šta je sljedeće, tramvaj do Konjica? :D
Nisi ti mene nista skontao ili nisi do kraja citao sto sam pisao. Reagovao sam samo na istovare kaminskog (zutogpatka) koji tvrdi da je postojao plan Grasa da dovede trolu do Visokog. To sto ti spominjes podvoznjake, to i dijete da je nabolje i jedino rjesenje ali da je plan postojao, Gras sigurno ne bi gradio podvoznjake, mijenjao regulacione planove i sl. kako bi doveo jednu liniju do Visokog. Ostaje jedino ukrstavanje na istom nivou sto je nemoguce. Samo sam reagovao na gluposti doticnog i nikad nisam rekao da je to dobro rjesenje. Gdje god ima zeljeznice tu ne treba da bude ni tramvaj ni autobus ni trolejbus. Medjutim, nama je zeljeznica u banani pa sve to treba jos uvijek.

Uostalom, ako bi doveli do Visokog, sta fali malo produziti do Zenice pa malo i do Doboja a mogli bi i do Zagreba.

Svasta procitati na ovom forumu.

Vi grasovci ste fakat na teškim drogama. Čuj nemoguće :D. Jesi li to od Bime dobio diplomu inžiNJera pa sad lupaš gluposti :D

Da nije krađe dijelova, nafte, elektroopreme od strane uhljeba kao što si ti i tebi slični, mi bi imali prijevo bolji nego u Minhenu. Ali polahko, Centro se širi, vama je kraj blizu, biro će da vas smiri ;)
:-)

E sada si sebe diskreditovao za sva vremena. Prvo, previše čitaš duge forume i malo si se "začitao". Pratiš i čitaš nešto sto ne razumiješ i onda izvališ ovakvo nešto.

Skenderija:

Na Skenderiji se ukrštava tramvaj i trolejbus na istom nivou i to je itekako moguće. Zašto? Zato što oba tipa vozila koriste isti tip struje (istosmjerna) i ista je voltaža - 600V. Ako i dođe do nekog spoja, nije neka havarija. Ukrstiti 25kV naizmjeničnu sa 600V istosmjernom je u rangu fantazije i bajke sa lošim završetkom. Sigurno si se nekad pitao zašto tramvaj ne može da vozi prugom od željezničke stanice pa do Konjica recimo a tramvaj baš kao i lokomotiva ima točkove, vrata, šoferšajbu i pantograf? Stvar je upravo u onome sto se ne vidi golim okom a to je drugačiji tip i voltaža struje. E sad žašto željeznica koristi jedan tip a tramvaj drugi, ostaviću ti na razmišljanje. Možda negdje na nekom forumu i nađeš objašnjenje.

Ovo o dijelovima, no comment.

Btw., Ne radim u Grasu već u firmi koja ima svega tri dodirne tačke sa saobraćajem uopšte. Malo mozgaj šta bi to moglo da bude.

P.S. Slobodno piši sa svojim pravim nickom. Nisi ti kriv što si iz Foče, jbg ne možeš birati gdje ćeš se rodti. I drugi put kad odlučiš nekome "ukrasti" ime i sa tim imenom se registrovati na drugi forum (a moguće i na ovaj), dobro pazi ko je administrator jer Kimanski (krakatoa i zuti pačićču) nikad ne znaš ko može biti iza imena kojeg si ukrao. Pretpostavljam da si još mlad i zelen, valjda dođeš pameti nekad.
emmir1

#2581 Re: Gras all about

Post by emmir1 »

Gras je odron totalni.

Radnici neprofesionalni, bahati, revizori se svađaju i prijete putnicima po tramvaju, revizori obučeni nikako....

Tramvaji odron i prljavi, tramvaje često čekaš i po 20 minuta.

Evo recimo stanica na Stupu je pokazatelj kakav je Gras, iako relativno nova čovjeku se gadi proći ispod koliko je prljavo i odvratno.

Gras je sramota grada Sarajeva...ruglo
hubke2017

#2582 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

man_464 wrote:Opet nisi skontao poentu.

Sto se tice privatnika vidimo kako je. Ukinu ga na Vogošći i Ilijašu. Narod odmah zakukao vraćate nam GRAS.

Toliko.
Ranije sam spomenuo liniju Sarajevo Bihać. Oko 70 KM povratna karta a Tuzla-Minhen avionom košta €19,99 (povratna naravno).

Autobus u kojem se Gavrilo Princip vozio, smrdi na naftu, dio izduvnih gasova ulazi u putnički salon a o stanju guma je smiješno i govoriti. Užas.

Sve je to zbog toga što nema konkurencije. Da nije Grasa, u Sarajevu bi cijena karte bila 5KM u A zoni.
hubke2017

#2583 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

emmir1 wrote:Gras je odron totalni.

Radnici neprofesionalni, bahati, revizori se svađaju i prijete putnicima po tramvaju, revizori obučeni nikako....

Evo recimo stanica na Stupu je pokazatelj kakav je Gras, iako relativno nova čovjeku se gadi proći ispod koliko je prljavo i odvratno.

Kakva vlada, takav Gras.

Kupuj kartu i neće biti svađe.

Kakvi putnici, takav i tramvaj. Manje lomite i šarajte, biće bolje. Tramvaj se čeka zbog švercera koji prave gužvu i zbog toga duže stoji na stanicama i stvara se velika razlika u polascima.

Kakva opština takav i podvožnjak. Gras sa istim nema nikakave dodirne tačke već prostor koji Gras koristi se renta (mislim od opštine Ilidža).

Kakvi putnici, takav i Gras.
emmir1

#2584 Re: Gras all about

Post by emmir1 »

hubke2017 wrote:

Kakva vlada, takav Gras.

Kakvi putnici, takav i tramvaj. Manje lomite i šarajte, biće bolje. Tramvaj se čeka zbog švercera koji prave gužvu i zbog toga duže stoji na stanicama i stvara se velika razlika u polascima.

Kakva opština takav i podvožnjak. Gras sa istim nema nikakave dodirne tačke već prostor koji Gras koristi se renta (mislim od opštine Ilidža).

Pa ako rentaju prostor onda treba pažnjom dobrog domaćina da ga održavaju.

Tramvaji su prljavi i neodržavani.

Neki dan sam prisustvovao kada je djevojka ušla sa kupljenom kartom i nije mogla da je poništi na aparatu, pokušavala je nekoliko puta no aparat nije primao kartu.

Ulaze kauboji odnosno revizori, zašto nisi poništila kartu.
Djevojka pominje aparat na radi, ali kauboj ne sluša nego je vrijeđa pred svima kako ona misli da nekog može da prevari.

Drugi putnik se uključuje i govori da ne radi aparat na šta kauboj odgovara, šta ti BA meni imaš predavanja da držiš.

A takav stav kakav si ti sada iznio upravo govori i kakav je Gras.
Žalosno
vješalica

#2585 Re: Gras all about

Post by vješalica »

ljudi koji prave ruglo od stajalista i cvrljaju po onom pothodniku su zreli da se deportuju iz drzave
samo si ti jedan od one atrukture koja samo i jeeino sere po forumu
a onim narkicima i ailedzijama seljackim pisnut ne bi smio
progledo bi na potiljak kad bi ih upozorio na ppnasanje
internet rambo forumska vojna brigana najopasnijih momaka
vješalica

#2586 Re: Gras all about

Post by vješalica »

emmir1 wrote:
hubke2017 wrote:

Kakva vlada, takav Gras.

Neki dan sam prisustvovao kada je djevojka ušla sa kupljenom kartom i nije mogla da je poništi na aparatu, pokušavala je nekoliko puta no aparat nije primao kartu.

Djevojka pominje aparat na radi, ali kauboj ne sluša nego je vrijeđa pred svima kako ona misli da nekog može da prevari.

Drugi putnik se uključuje i govori da ne radi aparat na šta kauboj odgovara, šta ti BA meni imaš predavanja da držiš.

Žalosno
zalosno je sto se ti nisi ukljucio
a ovdje po defaultu drzis disciplinske i moralne bukvice
sutio ko zaliven
sad cea naravno revi nije moje da se ukljucujem
alo jeate tvoje da komentarises...
sic sic
emmir1

#2587 Re: Gras all about

Post by emmir1 »

vješalica wrote:

ljudi koji prave ruglo od stajalista i cvrljaju po onom pothodniku su zreli da se deportuju iz drzave

Ajde bježi budalo
dresdener78

#2588 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Tu si nažalost u pravu, u GRAS-u ima ogroman broj ispijača kafa, glasača za stranke XYZ, članova klanova i porodica.

Tramvaji su loše održavani zbog nedostatka novca. Isprljani, oštećeni i smrdljivi unutar su zbog divljanja putnika - veliki dio sarajevske omladine se ponaša gore nego stoka u štali, jer izvini stoka obično ne sere ispod sebe ako nije primorana nekim okolnostima na to. Sa ovakvim putnicima nema šanse niti jedna čistačica STALNO u svakom vozilu.
Tramvaj često čekamo i po 20 minuta jer je grad preplavljen automobilima i svako malo neka budala prouzrokuje sudar na šinama.

Tu miješaš babe i žabe, pruga isto kao stajališta NISU u vlasništvu niti nadležnosti GRAS-a nego Kantona. Za čišćenje bi se - pretpostavljam - trebala brinuti javna firma KJKP RAD. To što stajališta izgledaju isto kao prije 40 godina je opet direktna odgovornost i sramota Kantona.

Tu si nažalost u pravu, ali riba smrdi od glave i nije kriva firma kao takva nego oni koji su instalirali kriminalne direktore, koji su sa njima sarađivali i koji su od tih direktora naručivali zapošljavanje po ko zna kakvoj jaranskoj, etničkoj i stranačkoj osnovi.
emmir1

#2589 Re: Gras all about

Post by emmir1 »

dresdener78 wrote:

Tu si nažalost u pravu, u GRAS-u ima ogroman broj ispijača kafa, glasača za stranke XYZ, članova klanova i porodica.

Tramvaji su loše održavani zbog nedostatka novca. Isprljani, oštećeni i smrdljivi unutar su zbog divljanja putnika - veliki dio sarajevske omladine se ponaša gore nego stoka u štali, jer izvini stoka obično ne sere ispod sebe ako nije primorana nekim okolnostima na to. Sa ovakvim putnicima nema šanse niti jedna čistačica STALNO u svakom vozilu.
Tramvaj često čekamo i po 20 minuta jer je grad preplavljen automobilima i svako malo neka budala prouzrokuje sudar na šinama.

Tu miješaš babe i žabe, pruga isto kao stajališta NISU u vlasništvu niti nadležnosti GRAS-a nego Kantona. Za čišćenje bi se - pretpostavljam - trebala brinuti javna firma KJKP RAD. To što stajališta izgledaju isto kao prije 40 godina je opet direktna odgovornost i sramota Kantona.

Tu si nažalost u pravu, ali riba smrdi od glave i nije kriva firma kao takva nego oni koji su instalirali kriminalne direktore, koji su sa njima sarađivali i koji su od tih direktora naručivali zapošljavanje po ko zna kakvoj jaranskoj, etničkoj i stranačkoj osnovi.

Sve to stoji, no trebaju se bar potrudit pa revizori da budu profesionalni a ne da se bahate po tramvajima
hubke2017

#2590 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

emmir1 wrote:

Žalosno
Koji si ti smor nevjerovatno. Klonirao se na 100 nickova i uvijek jedno te isto.
zutipatak wrote: Da ali jel uredu da se poništači blokiraju prije otvaranja vrata? Dakle reva namigne vozaču, on blokira, uđe turista, ne može poništiti i eto kauboja. To sam gledao vlastitim očima i to su, pored ove dvojice glavonja iznad, najviše radili Šiš***, mudrac (vi grasovci znate o kome je riječ) i Em*** (prije nego je prekomandovan na bolje radno mjesto sa još većom platom - kao nagrada).

*** - zbog zaštite nisam pisao kompletna imena

Slobodno piši sa jednog, i ptice znaju da je iza svih ovih nickova jedna te ista osoba.

Btw. Ne znam odakle ti ova imena, sigurno si negdje pokupio slušajući razgovor vozača. Često oni na glas pričaju sa kolegama pa se dosta toga i čuje.
Šišić i mudarc (nadimak dobio jer puno pametuje kolegama) zajedno sa Eminom su bili ekipa kojoj nisi mogao prošvercovati nema teorije. Ko god je to uradio, ostao je dosta lakšeg novčanika. Jako kulturni zaista ali sa stokom (švercerima) mora se nekad i "na silu". Čim ih spominješ sigurno su ti utjerali strah u kosti. Kad smo kod Emina, on nije "prekomandovan" zbog kazne već čovjek je invalid i ne može dugo da stoji te je prebačen na radno mjesto shodno njegovom zdravstvenom stanju.
Sve što si napisao je netačno i toliko glupo da se Zemlja zatrese. Troll klasični.
emmir1

#2591 Re: Gras all about

Post by emmir1 »

hubke2017 wrote:
emmir1 wrote:

Žalosno
Koji si ti smor nevjerovatno. Klonirao se na 100 nickova i uvijek jedno te isto.
zutipatak wrote: Da ali jel uredu da se poništači blokiraju prije otvaranja vrata? Dakle reva namigne vozaču, on blokira, uđe turista, ne može poništiti i eto kauboja. To sam gledao vlastitim očima i to su, pored ove dvojice glavonja iznad, najviše radili Šiš***, mudrac (vi grasovci znate o kome je riječ) i Em*** (prije nego je prekomandovan na bolje radno mjesto sa još većom platom - kao nagrada).

Slobodno piši sa jednog, i ptice znaju da je iza svih ovih nickova jedna te ista osoba.

Btw. Ne znam odakle ti ova imena, sigurno si negdje pokupio slušajući razgovor vozača. Često oni na glas pričaju sa kolegama pa se dosta toga i čuje.
Šišić i mudarc (nadimak dobio jer puno pametuje kolegama) zajedno sa Eminom su bili ekipa kojoj nisi mogao prošvercovati nema teorije. Ko god je to uradio, ostao je dosta lakšeg novčanika. Jako kulturni zaista ali sa stokom (švercerima) mora se nekad i "na silu". Čim ih spominješ sigurno su ti utjerali strah u kosti. Kad smo kod Emina, on nije "prekomandovan" zbog kazne već čovjek je invalid i ne može dugo da stoji te je prebačen na radno mjesto shodno njegovom zdravstvenom stanju.
Sve što si napisao je netačno i toliko glupo da se Zemlja zatrese. Troll klasični.

Ovo je jedini nalog koji sam ikada imao ovdje.

Naveo sam činjenice, a u te tvoje trolove i gluposti na kanim ulazit.
Kinaski

#2592 Re: Gras all about

Post by Kinaski »

Toliko.
kuka samo rodbina uposlenika i uposlenici.

toliko
Kinaski

#2593 Re: Gras all about

Post by Kinaski »

hubke2017 wrote:

Toliko.
Ranije sam spomenuo liniju Sarajevo Bihać. Oko 70 KM povratna karta a Tuzla-Minhen avionom košta €19,99 (povratna naravno).

Autobus u kojem se Gavrilo Princip vozio, smrdi na naftu, dio izduvnih gasova ulazi u putnički salon a o stanju guma je smiješno i govoriti. Užas.

Sve je to zbog toga što nema konkurencije. Da nije Grasa, u Sarajevu bi cijena karte bila 5KM u A zoni.
garant mecka nije mogla da upali :D
hubke2017

#2594 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

Kinaski wrote:
hubke2017 wrote:

Toliko.

garant mecka nije mogla da upali :D
Ma jok to. Ukrao naftu iz Grasa i otišle dizne, valjda loše gorivo. Inaće ja sam svjetski čovjek, navikao na evropske standarde i kvalitet al kad je nešto mufte, nisam mogao da odolim. Što je najgore, pokušao sa diznama od ukradih 18 MAN motora ali MAN i Mercedes imaju drugačije dizne i nisam ni to uspio. Dok sam eksperimentisao, ode mjesec dana a ženi prahnulo da vidi svoje i jbg. Dešava se. Al sad pali ko zmaj pogotovo što sam uzeo iz Grasa antifriz. Joj da vidiš kakav je, ko duša :-)
Last edited by hubke2017 on 14/01/2017 11:58, edited 1 time in total.
Kinaski

#2595 Re: Gras all about

Post by Kinaski »

vješalica wrote:

a u njemackoj ne prljaju i ne saraju ? ho ho ho

sreca pa kod nas ovaj hobi nije toliko popularan kao na zapadu, zamislite kako bi nam onda izgledali tramvaji
Kinaski

#2596 Re: Gras all about

Post by Kinaski »

hubke2017 wrote:
emmir1 wrote:

Žalosno

a ti kao ne radis u grasu ,a znas kako je koji vozac grasa dobio nadimak. :D
e jedino to
Prpa.ba

#2597 Re: Gras all about

Post by Prpa.ba »

Teorija slomljenih stakala ("broken windows theory", koga interesuje neka potrazi na google) se manifestuje i na stanju GRAS-ovih vozila. Iskren da budem, jedina njihova usluga koju ponekad koristim je tramvaj, pa samo za to i komentarisem.

Uvijek ce biti destruktivne i antisocijalne marve koja zeli unistiti ili zaprljati novu ili cistu drustvenu imovinu. Kljucna je stvar imati novca da sljedeci dan tramvaj bude isti i prije njihovog divljanja. S obzirom da je cistoca i odrzavanje zadnja stvar na koju GRAS ima ili trosi novac, rezultati divljanja ostanu. Na kraju cak i "normalni" gradjani ne vide nista sporno da kada vec ima 100 grafita i posaranih sjedista, da dodaju i svoju oznaku.

Ista je stvar i sa placanjem karata. Ljudi na kraju pomisle, kad se mogu svi sverati, sto ne bi i ja. Sjecam se prije desetak godina, ljudi me cudno gledali kad ponistih svoju kartu za 10 voznji. :-) Zadnjih mjeseci sam se nekoliko puta vozio i vidio sam da dosta vise ljudi ponistava karte, plus nisam dobio cudne poglede kad sam ponistio svoju tako da se nesto ocito mijenja. Jednostavno, norma mora postati ponistavanje ili registriranje karata. Cudne poglede ne trebam dobijati ja sto registriram kartu, vec oni koji udju i ne registriraju svoju. Isto tako, posto zelim ponistiti svoju kartu, moram propustati pune tramvaje jer nema teorije da pravim lanac od 4-5 ljudi moleci jedni druge da poniste moju kartu. Ta zatvorena stajalista bi trebala popraviti to ili se varam?
man_464

#2598 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Kinaski wrote:

Toliko.
kuka samo rodbina uposlenika i uposlenici.

toliko
https://www.youtube.com/watch?v=ZhiB4tm ... u.be&t=751
Pogledaj je li samo rodbina i uposlenici.
:thumbup:
Kinaski

#2599 Re: Gras all about

Post by Kinaski »

Jeste
man_464

#2600 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Imaš nevjerovatnu moć zapažanja.
:-)
Post Reply