INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
duh_sa_sjekirom

#2576 Re: Poskupljenja

Post by duh_sa_sjekirom »

Ne znate vi šta sve ljudi u BiH mogu izdržati...a sve zarad ljubavi prema svojim nacionalnim vođama
Sprega vlastodržaca sa tajkunima i trgovačkim hoštaplerima sve to lijepo drži pod svojom čizmom
Da dodam - puna podrška i pumpadžijama u isisavanju zadnjih feninga iz džepa napaćenog bosanskog homosapiensa
:bih:
cabej

#2577 Re: Poskupljenja

Post by cabej »

mk ultra wrote: 14/03/2022 09:30
cabej wrote: 14/03/2022 09:27 odgovor na komentare o "jeftinom maslinovom ulju".
najjeftinije "maslinovo" ulje je ulje od komina masline.
to je ono što se dobije kad se iz maslina presom istisne ulje, pa se onda hemijskim otapalima izvuku uljni ostaci iz komine (tropa).

za 7,9 KM niste sigurno dobili maslinovo ulje. ako je margarin maslac, i ulje od komina maslina je maslinovo ulje.

dobro maslinovo ulje se u sarajevu kreće oko 25 KM.
ovo što se prodaje po marketima kao "ekstra djevičansko" je mješavina najjeftinijih ulja koje talijani kupe po aukcijama po mediteranu.
sve jasno, samo šta je opet bolja opcija
takvo maslinovo ili ovo suncokretovo?

za ishranu u salatama i prelivima- ekstra djevičansko maslinovo ulje.
kad je u pitanju prženje- preporuka su ulja koja ne gore na uobičajenim temperaturama prženja (repičino, kokosovo, pa i suncokretovo).
ulje komina masline ako i ima ikakvih prehrambenih svojstava (u što sumnjam), izgubi ih u procesu prženja jer ima nisku tačku gorivosti u odnosu na gore navedena ulja.
vjeshalica

#2578 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

Odavno ne preferiram ulje u domacinstvu. Sve sto mogu skuhati da samo od sebe pusti ulje ili ispeci tako radim. Flasa mi moze biti bogapitaj koliko. Navikla se tako, a i hrana druga koju ja ne pravim mi je premasna.
hadzinicasa

#2579 Re: Poskupljenja

Post by hadzinicasa »

evo i ja isto kontam. ja kupujem ulje na pola litre.
i to pola litre mi bude mjesec i po' dana sigurno.

vise trosim maslinovog za salate, ali i to... znaci potrosim godisnje sve skupa jedno 6-7l.
spinel_

#2580 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

cabej wrote: 14/03/2022 09:38
mk ultra wrote: 14/03/2022 09:30

sve jasno, samo šta je opet bolja opcija
takvo maslinovo ili ovo suncokretovo?

za ishranu u salatama i prelivima- ekstra djevičansko maslinovo ulje.
kad je u pitanju prženje- preporuka su ulja koja ne gore na uobičajenim temperaturama prženja (repičino, kokosovo, pa i suncokretovo).
ulje komina masline ako i ima ikakvih prehrambenih svojstava (u što sumnjam), izgubi ih u procesu prženja jer ima nisku tačku gorivosti u odnosu na gore navedena ulja.
Pa dobro eto iako nije pravo maslinovo vec su to ostaci komine opet je bolje kupiti to po istoj cijeni kao prije nego ovo "obicno" kojem je cijena skocila za 200%. Niko normalan za ovo ne bi dao 5 maraka.
Humljanin

#2581 Re: Poskupljenja

Post by Humljanin »

mk ultra wrote: 14/03/2022 09:26
Humljanin wrote: 14/03/2022 09:22 Kad sam ja pisao prije 2 dana da sam čuo da je nabavna cijena litre ulja porasla na 3,90 rekoše da izmišljam..

Samo mi nije jasno jesu li svjesni politicari u ovoj drzavi koji je ovo udar na građane.
Ovo je prešlo više svaku mjeru izdržljivosti, a kraj se ne vidi.
pa vidi, nama se isplatilo da proizvodimo svoj suncokret pa nismo, jerbo je lakše kupiti strano po 2KM/l

da smo 100% domaće plaćali 3.5KM/l ovoga ne bi bilo, barem ne u ovom obimu.
tako da, sve je kako treba
a nadam se da će doći do pameti koliko je bitno domaće :bih:

Sve je to tako samo je pitanje šta je domaće?
Za mene nije domaće kada ima etiketu "domaće" ko što rade naši veliki trgovački lanci. Uvezu robu, prepakiraju i stave naljepnicu "kupujmo domaće" i time direktno uništava domaće proizvođače.

Za mene je domaće samo i isključivo ono što je proizvedeno tu. Samo ako je ispoštovan onaj običan radnik u polju, to je za mene domaće. Sve ostalo je mutljavina koja je doprinijela ovom stanju u kojem jesmo.
jajara

#2582 Re: Poskupljenja

Post by jajara »

moze li mi neko objasnit kako je moguce da je kod nas u jednoj bosni i hercegovini cijena osnovnih zivotnih namirnica 5 puta visa nego u rusiji koja je pod sankcijama, gdje dolar vrijedi 12414234 rublji bla bla bla?

svakim danom vise i vise mislim da je sve ovo igranka i da ovo nije klasican rat nego da se nesto sasvim drugo valja iza brda
Cupavo

#2583 Re: Poskupljenja

Post by Cupavo »

jajara wrote: 14/03/2022 11:10 moze li mi neko objasnit kako je moguce da je kod nas u jednoj bosni i hercegovini cijena osnovnih zivotnih namirnica 5 puta visa nego u rusiji koja je pod sankcijama, gdje dolar vrijedi 12414234 rublji bla bla bla?

svakim danom vise i vise mislim da je sve ovo igranka i da ovo nije klasican rat nego da se nesto sasvim drugo valja iza brda
Vrijednost rublje u odnosu na dolar (i druge valute) igra ulogu samo ako je hrana uvezena. No, kako je Rusija jedan od najvećih svjetskih proizvođača hrane, a uvezenih artikala je sve manje, onda ista i ne igra naročito ulogu u lokalnim cijenama životnih namirnica.
jajara

#2584 Re: Poskupljenja

Post by jajara »

Cupavo wrote: 14/03/2022 11:42
jajara wrote: 14/03/2022 11:10 moze li mi neko objasnit kako je moguce da je kod nas u jednoj bosni i hercegovini cijena osnovnih zivotnih namirnica 5 puta visa nego u rusiji koja je pod sankcijama, gdje dolar vrijedi 12414234 rublji bla bla bla?

Vrijednost rublje u odnosu na dolar (i druge valute) igra ulogu samo ako je hrana uvezena. No, kako je Rusija jedan od najvećih svjetskih proizvođača hrane, a uvezenih artikala je sve manje, onda ista i ne igra naročito ulogu u lokalnim cijenama životnih namirnica.
prijatelju ne rastu banane u rusiji pa su i dalje jeftinije duplo nego kod nas
hadzinicasa

#2585 Re: Poskupljenja

Post by hadzinicasa »

jajara wrote: 14/03/2022 11:44

:lol:
Cupavo

#2586 Re: Poskupljenja

Post by Cupavo »

Brza Google provjera sugerira da Rusija uvozi većinu banana iz Ekvadora, s kojim ima izravnu pomorsku vezu. Pri tome, ekvadorska valuta duplo je slabija od rublje, čak i u ovom trenutku, što uvoz čini jeftinim.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#2587 Re: Poskupljenja

Post by anex »

Image

Slika friška 2 sata. Bingo Zenica.

Znači, dobro je još uvijek...
jajara

#2588 Re: Poskupljenja

Post by jajara »

Cupavo wrote: 14/03/2022 11:49

Brza Google provjera sugerira da Rusija uvozi većinu banana iz Ekvadora, s kojim ima izravnu pomorsku vezu. Pri tome, ekvadorska valuta duplo je slabija od rublje, čak i u ovom trenutku, što uvoz čini jeftinim.
a bukvaliste frajera. eto bas sam mislio izricito na banane i vidio da su kod nas 2.90 u amku, 2.95 u bingu pa pogledo u rusiji na veletrznici 1.80. pricam opcenito za sve kad udjes u prodavnicu u rusiji cijene im nisu skocile u nebesa kao kod nas. moze li mi neko objasniti na sta utjecu sankcije u rusiji? gdje to ruski drzavljani losije zive radi sankcija? dabogda ih nama svijet uveo sutra meni se cini da bi palo ulje na 2km
Cupavo

#2589 Re: Poskupljenja

Post by Cupavo »

jajara wrote: 14/03/2022 11:56
Cupavo wrote: 14/03/2022 11:49

a bukvaliste frajera. eto bas sam mislio izricito na banane i vidio da su kod nas 2.90 u amku, 2.95 u bingu pa pogledo u rusiji na veletrznici 1.80. pricam opcenito za sve kad udjes u prodavnicu u rusiji cijene im nisu skocile u nebesa kao kod nas. moze li mi neko objasniti na sta utjecu sankcije u rusiji? gdje to ruski drzavljani losije zive radi sankcija? dabogda ih nama svijet uveo sutra meni se cini da bi palo ulje na 2km
Pa odgovorio sam ti i za hranu općenito. Nemoj da se vrtimo u krug.
botsvana

#2590 Re: Poskupljenja

Post by botsvana »

pored sto gledaj vijesti, mucni malo glavom. Kako ćeš uvesti sankcije zemlji koja sve ima, od hrane, elektronike, energenata itd ... sve sto Rusija ne moze pod sankcijama izvesti u EU i USA, kupuje Kina. Prosle godine je Rusija sklopila ugovor sa Kinom da im isporuče 100 milijardi tona uglja. Kontra pitanje: zasto EU uvodi sankcije Rusiji na sve osim na ruski plin? :mrgreen:
botsvana

#2591 Re: Poskupljenja

Post by botsvana »

u principu ova situacija je za Rusiju i USA win win ... za EU se ne bi moglo reci. NAto je otprilike amerika, sila na silu nece udariti sigurno. Nobelovac J. Stiglic je jednom rekao: stabilan dolar znaci uništen EUR :thumbup:
jajara

#2592 Re: Poskupljenja

Post by jajara »

upravo to i zelim reci
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#2593 Re: Poskupljenja

Post by anex »

Riješite privatno nesuglasice.
shandrprcSA

#2594 Re: Poskupljenja

Post by shandrprcSA »

anex wrote: 14/03/2022 11:55 Image

Slika friška 2 sata. Bingo Zenica.

Znači, dobro je još uvijek...
floriol 3.59 u rs
Javier Pena

#2595 Re: Poskupljenja

Post by Javier Pena »

Najgore od svega je što kada sve ovo završi, a jednom hoće, hljeb više nikad neće biti marka. Ubijeđen sam. Hljeb je samo primjer.
spinel_

#2596 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Javier Pena wrote: 14/03/2022 12:34 Najgore od svega je što kada sve ovo završi, a jednom hoće, hljeb više nikad neće biti marka. Ubijeđen sam. Hljeb je samo primjer.
Pa naravno da nece, zasto bi?
Imali smo prosle godine cijenu goriva od 1,60 pa niko se nije udostojio da spusti cijene bilo cega.
Marihuana007

#2597 Re: Poskupljenja

Post by Marihuana007 »

Jebo majku papak ispred mene uze zadnjih 6 litara ulja na polici u Hose na socijalnom a ja ostao bez ulja.
kakabanja213

#2598 Re: Poskupljenja

Post by kakabanja213 »

botsvana wrote: 14/03/2022 12:06 pored sto gledaj vijesti, mucni malo glavom. Kako ćeš uvesti sankcije zemlji koja sve ima, od hrane, elektronike, energenata itd ... sve sto Rusija ne moze pod sankcijama izvesti u EU i USA, kupuje Kina. Prosle godine je Rusija sklopila ugovor sa Kinom da im isporuče 100 milijardi tona uglja. Kontra pitanje: zasto EU uvodi sankcije Rusiji na sve osim na ruski plin? :mrgreen:
Elektronike????
Rizvan

#2599 Re: Poskupljenja

Post by Rizvan »

Citam iz Mire kazu porasli troskovi proizvodnje 40%, morati ce povecati cijene proizvoda. Naravno nece samo ostati na Miri, povecat ce cijene svi koji se bave proizvodnjom hrane. A kroz koji mjesec kad se istrose zalihe mozemo ocekivati rast cijena i u restoranima.

U međuvremenu poljoprivrednici u Srbiji se jadaju da ne znaju sta ce sa zitaricama. Majic iz Odzaka tvrdi da su silosi krcati, ali ne mogu sve stici popakovati kolika je potraznja. :-) Uskoro im stizu nove posiljke psenice iz Srbije.

Sta uradismo sami sebi :( Zbog nase gluposti i trauma od proslog rata, ukopasmo se dugorocno. Svi znamo sad kad odu ove cijene gore, vise se hljeb nece vracati na marku, niti ulje ispod 3KM. Kao ni vecina proizvoda koji ce poskupiti. Imati cemo novo normalno, ali prostora za neko znacajnije povecanje plata vise nema. Jos hajka oko PDVa koju politicari iskoristise u ovom trenutku da naprave nered u finansijama, pa cemo placati i druge proivode znatno skuplje jer gotovo sve sto nije hrana ce se smatrati luksuzom. :roll:
Sigurno da ce u sljedecih nekoliko godina zivotni standard biti znatno losiji nego prethodnih petnaestak godina. I to sve dobrim dijelom zbog vlastite gluposti.
mahalik

#2600 Re: Poskupljenja

Post by mahalik »

I Ko kaže da će na ovom stati?
Samo može iz dana u dan biti gore. Nije samo u pitanju prehrambeni sektor, šta je sa ostalim djelatnostima?
Post Reply