Sprega vlastodržaca sa tajkunima i trgovačkim hoštaplerima sve to lijepo drži pod svojom čizmom
Da dodam - puna podrška i pumpadžijama u isisavanju zadnjih feninga iz džepa napaćenog bosanskog homosapiensa
Moderator: anex
mk ultra wrote: ↑14/03/2022 09:30sve jasno, samo šta je opet bolja opcijacabej wrote: ↑14/03/2022 09:27 odgovor na komentare o "jeftinom maslinovom ulju".
najjeftinije "maslinovo" ulje je ulje od komina masline.
to je ono što se dobije kad se iz maslina presom istisne ulje, pa se onda hemijskim otapalima izvuku uljni ostaci iz komine (tropa).
za 7,9 KM niste sigurno dobili maslinovo ulje. ako je margarin maslac, i ulje od komina maslina je maslinovo ulje.
dobro maslinovo ulje se u sarajevu kreće oko 25 KM.
ovo što se prodaje po marketima kao "ekstra djevičansko" je mješavina najjeftinijih ulja koje talijani kupe po aukcijama po mediteranu.
takvo maslinovo ili ovo suncokretovo?
Pa dobro eto iako nije pravo maslinovo vec su to ostaci komine opet je bolje kupiti to po istoj cijeni kao prije nego ovo "obicno" kojem je cijena skocila za 200%. Niko normalan za ovo ne bi dao 5 maraka.cabej wrote: ↑14/03/2022 09:38
za ishranu u salatama i prelivima- ekstra djevičansko maslinovo ulje.
kad je u pitanju prženje- preporuka su ulja koja ne gore na uobičajenim temperaturama prženja (repičino, kokosovo, pa i suncokretovo).
ulje komina masline ako i ima ikakvih prehrambenih svojstava (u što sumnjam), izgubi ih u procesu prženja jer ima nisku tačku gorivosti u odnosu na gore navedena ulja.
Vrijednost rublje u odnosu na dolar (i druge valute) igra ulogu samo ako je hrana uvezena. No, kako je Rusija jedan od najvećih svjetskih proizvođača hrane, a uvezenih artikala je sve manje, onda ista i ne igra naročito ulogu u lokalnim cijenama životnih namirnica.jajara wrote: ↑14/03/2022 11:10 moze li mi neko objasnit kako je moguce da je kod nas u jednoj bosni i hercegovini cijena osnovnih zivotnih namirnica 5 puta visa nego u rusiji koja je pod sankcijama, gdje dolar vrijedi 12414234 rublji bla bla bla?
svakim danom vise i vise mislim da je sve ovo igranka i da ovo nije klasican rat nego da se nesto sasvim drugo valja iza brda
prijatelju ne rastu banane u rusiji pa su i dalje jeftinije duplo nego kod nasCupavo wrote: ↑14/03/2022 11:42Vrijednost rublje u odnosu na dolar (i druge valute) igra ulogu samo ako je hrana uvezena. No, kako je Rusija jedan od najvećih svjetskih proizvođača hrane, a uvezenih artikala je sve manje, onda ista i ne igra naročito ulogu u lokalnim cijenama životnih namirnica.jajara wrote: ↑14/03/2022 11:10 moze li mi neko objasnit kako je moguce da je kod nas u jednoj bosni i hercegovini cijena osnovnih zivotnih namirnica 5 puta visa nego u rusiji koja je pod sankcijama, gdje dolar vrijedi 12414234 rublji bla bla bla?
svakim danom vise i vise mislim da je sve ovo igranka i da ovo nije klasican rat nego da se nesto sasvim drugo valja iza brda
Brza Google provjera sugerira da Rusija uvozi većinu banana iz Ekvadora, s kojim ima izravnu pomorsku vezu. Pri tome, ekvadorska valuta duplo je slabija od rublje, čak i u ovom trenutku, što uvoz čini jeftinim.

a bukvaliste frajera. eto bas sam mislio izricito na banane i vidio da su kod nas 2.90 u amku, 2.95 u bingu pa pogledo u rusiji na veletrznici 1.80. pricam opcenito za sve kad udjes u prodavnicu u rusiji cijene im nisu skocile u nebesa kao kod nas. moze li mi neko objasniti na sta utjecu sankcije u rusiji? gdje to ruski drzavljani losije zive radi sankcija? dabogda ih nama svijet uveo sutra meni se cini da bi palo ulje na 2km
Pa odgovorio sam ti i za hranu općenito. Nemoj da se vrtimo u krug.jajara wrote: ↑14/03/2022 11:56a bukvaliste frajera. eto bas sam mislio izricito na banane i vidio da su kod nas 2.90 u amku, 2.95 u bingu pa pogledo u rusiji na veletrznici 1.80. pricam opcenito za sve kad udjes u prodavnicu u rusiji cijene im nisu skocile u nebesa kao kod nas. moze li mi neko objasniti na sta utjecu sankcije u rusiji? gdje to ruski drzavljani losije zive radi sankcija? dabogda ih nama svijet uveo sutra meni se cini da bi palo ulje na 2km
Pa naravno da nece, zasto bi?Javier Pena wrote: ↑14/03/2022 12:34 Najgore od svega je što kada sve ovo završi, a jednom hoće, hljeb više nikad neće biti marka. Ubijeđen sam. Hljeb je samo primjer.
Elektronike????botsvana wrote: ↑14/03/2022 12:06 pored sto gledaj vijesti, mucni malo glavom. Kako ćeš uvesti sankcije zemlji koja sve ima, od hrane, elektronike, energenata itd ... sve sto Rusija ne moze pod sankcijama izvesti u EU i USA, kupuje Kina. Prosle godine je Rusija sklopila ugovor sa Kinom da im isporuče 100 milijardi tona uglja. Kontra pitanje: zasto EU uvodi sankcije Rusiji na sve osim na ruski plin?![]()