Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
emmir1

#2576 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

high_volume wrote: 15/03/2021 15:54
laik1981 wrote: 15/03/2021 15:47 Lockdown u trenutnim okolnostima bi samo napravio vecu stetu. Zna to i Sebija i to koristi u politicke svrhe i pravi pritisak na vladu KS. Forto i ostali ako nasjednu onda ce sami biti krivi za vlastito politicko samoubistvo i za totalnu ekonomsku propast, za pocetak sviju koji su i do sada jedva deverali sa svojim privatnim poslovima, a posle i svih ostalih u KS osim nekolicine tajkuna..
A s koje pozicije ti donosiš ovakve procjene i tvrdnje da bi lockdown donio veću štetu? Jeli li epidemiolog, ljekar iz oblasti koja je relevantna za coronavirus i COVID bolest, jesi li ikakva stručna osoba, na bilo koji način involvirana u aktuelna zdravstvena dešavanja oko coronavirusa, ili si samo još jedan bezveznak koji lupeta budalaštine po forumu i nanosi veću štetu nego ikakvu korist :?

Kakvu će štetu nanijeti ako iznosi mišljenje u forumskoj konverzaciji?

Pobogu ovo je forum, mjesto gdje ljudi razmjene i mišljenja.

Imao si Efendica eto neki dan da poziva da se djeca vrate u školu.
Populisticki poziva i pravi pritisak na vladu u ovako teškim momentima.

To je već nešto drugo, a na forumu smo tu da iznesemo svoje stavove
BadBoy

#2577 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

splinter wrote: 15/03/2021 15:57 Ne treba bolnica samoinicjativno poduzimati mjere od kojih su većina uslovljenje podrškom ili odobrenjem od strane npr nadležnog ministarstva ili ZZJZ.
Bolnice namaju kapacitete prije svega u ljudskim resursima koji bi izrađivali strategije i planirali poduzimanje mjera, zapravo to nije njihov opis posla. To su trebali isključivo raditi krizni štabovi, odnosno štab ako govorimo o KS.
On je trebao da koordinira mjere između bolnica, nadležnog ministarstva i ostalih subjekata. Nije se čak morao ni predvidjeti treći val, ali se moglo pretpostaviti da će mart , odnosno kraj februara već pa tamo do kraja aprila donijeti određenu težinu sami po sebi. Trebalo je uraditi svojevrsnu inventuru ljudskih resursa uposlenih u bolnicama, raspoloživih kreveta, dostupnih medicinskih sredtava itd. Uraditi analizu te predvdjeti 3 potencijala scenirarija rangirana po ozbiljnosti situacije i predložiti mjere. Dakle krizni štab je trebao da traži povratne informacije od bolnica, punktova za testiranje ali i domova zdravlja kako bi na sedmičnoj bazi ažurirao podatke i predlagao rješenja. Npr bolnica ne može samoincijativno zapošljavati ljude, nabavljati dodatna medicinska sredstva itd. Općenito same bolnice su mogle učiniti jako malo. Poslije godinu dana za očekivati je da su bolnice update-ovale i usavršile protokole liječenja sa ciljem smanjenja smrtnosti, ali ako su ti ljudi na ivici snaga, popušta koncentracija i pucaju linije.
Osim toga mijena se struktura oboljelih a dolaze i novi sojevi, pa su očekivana odstupanja u efikasnosti terapije.
Da se ne lažemo al krizni štab je prespavao posljednja 3 mjeseca moguće je uzdajući se u masovnu imunizaciju koja bi prevenirala 3. val.
Također mislim da trenutna slika oboljelih i umrlih nije realna. Npr danas imamo 13 umrlih u KS a ukupno u BiH 63. Dakle ostilih 50 je iz drugih dijelova države što znači da je znantno veći broj oboljelih širom BiH i da loša situacija nije samo u KS.
Mi ne znamo, ne možemo i nesposobni smo. Ja mislim da nema niti jednog sposobnost čovjeka sa VIZIJOM u cijeloj državi. Da mi je makar jednom dočekati da na nešto reagujemo PROAKTIVNO a ne REAKTIVNO kmečeći i moleći za sadaku.

Fuj.
DaffyDuck

#2578 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by DaffyDuck »

Horke wrote: 15/03/2021 16:01
daddy-kool wrote: 15/03/2021 15:57
GAU8 wrote: 15/03/2021 15:51

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nije smiješno nažalost.
Alarmatna situacija: Na KCUS-u više nema mjesta, očekuje se sve više pacijenata zaraženih opakim virusom
Alarmantno upozorenje Avde Dedića, direktora Messera: Ne možemo garantovati da će biti dovoljno kisika za bolnice
A sta je ovo ako nije pad sistema?
a jbm ti glavni grad i drzavu ako nema kisika za 60 ljudi na terapiji. Gasi nas sve odmah, aneksiraj nekom :skoljka:
Benjo34

#2579 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Benjo34 »

Ne branim niti jednu vlast, niti napadam nekog, ali hajde da malo krenemo i od sebe. Šta smo mi uradili da se spremimo za treći val? Svjesni smo da nam je zdravstvo u kurcu kao i cijela država, i kako mi kao narod na to reagujemo tokom pandemije koja uzima maha? Odemo u diskoteku, nakamarimo se ko stoka u nargilanama, i ostalim nebitnim objektima, i sad očekujemo da bolnice mogu primiti sve?

Vidjeli smo snimak iz Mostara, sutra će jebat majku Forti ili Srbiji, Gavrankapetanovicu jer su roditelji u teškom stanju ili čak ta ista osoba koja je snimala (nije iskljucivo nista u ovom mutiranom soju), a to što je tuka otišla u ovakvom sranju u disko, to ni da se počeše niko.

Bolnice se trebaju spremiti, ali isto tako, i narod se mora opametiti, preko noći.
daddy-kool

#2580 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Horke wrote: 15/03/2021 16:08
daddy-kool wrote: 15/03/2021 16:06
Nije još, ovo su upozorenja.
Ne kontam :?
Ti rece da sistem ne moze pasti?
Sistem će preživjeti, pojedinci koji se na nesreću zadese u momentima kada prokliže - neće.

Ali ima i ovo:
Gavrankapetanović: Koliko god bila teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i može izdržati
high_volume

#2581 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

laik1981 wrote: 15/03/2021 16:02
high_volume wrote: 15/03/2021 15:54
laik1981 wrote: 15/03/2021 15:47 Lockdown u trenutnim okolnostima bi samo napravio vecu stetu. Zna to i Sebija i to koristi u politicke svrhe i pravi pritisak na vladu KS. Forto i ostali ako nasjednu onda ce sami biti krivi za vlastito politicko samoubistvo i za totalnu ekonomsku propast, za pocetak sviju koji su i do sada jedva deverali sa svojim privatnim poslovima, a posle i svih ostalih u KS osim nekolicine tajkuna..
A s koje pozicije ti donosiš ovakve procjene i tvrdnje da bi lockdown donio veću štetu? Jeli li epidemiolog, ljekar iz oblasti koja je relevantna za coronavirus i COVID bolest, jesi li ikakva stručna osoba, na bilo koji način involvirana u aktuelna zdravstvena dešavanja oko coronavirusa, ili si samo još jedan bezveznak koji lupeta budalaštine po forumu i nanosi veću štetu nego ikakvu korist :?
Samo klimaj glavom :izet: , a vrijeme ce pokazati.
Tebi, i takvim poput tebe, u vrijeme pandemije i svih okolnosti u kojima se nalazimo, treba oduzeti pravo na pisanje, jer je krajnje destruktivno, zlonamjerno i štetno, jer si jedno obično podlo i neuko ljudsko .... (završi sam, da ja ne dobijem ban :-)
BadBoy

#2582 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

DaffyDuck wrote: 15/03/2021 16:13
daddy-kool wrote: 15/03/2021 15:57

Nije smiješno nažalost.

a jbm ti glavni grad i drzavu ako nema kisika za 60 ljudi na terapiji. Gasi nas sve odmah, aneksiraj nekom :skoljka:
Kakva država? Za mene je ona služebno i prestala postojati onog trenutka kad su pripadnici specijalne jedinice FUP-a čuvali narkobosa kao privatno osiguranje. Službeni kraj države.
Horke

#2583 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horke »

daddy-kool wrote: 15/03/2021 16:13
Horke wrote: 15/03/2021 16:08
daddy-kool wrote: 15/03/2021 16:06

Nije još, ovo su upozorenja.
Ne kontam :?
Ti rece da sistem ne moze pasti?
Sistem će preživjeti, pojedinci koji se na nesreću zadese u momentima kada prokliže - neće.

Ali ima i ovo:
Gavrankapetanović: Koliko god bila teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i može izdržati
Pa jebem mu valjda je sistem tu da ti ljudi prezive? Nije sistem imaginarni pojam, mrtvo slovo na papiru.
Imas luster koji ne radi, grlo mu otislo, nema svjetla. Ali imas luster. Koji ce mi?
BadBoy

#2584 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Benjo34 wrote: 15/03/2021 16:13 Ne branim niti jednu vlast, niti napadam nekog, ali hajde da malo krenemo i od sebe. Šta smo mi uradili da se spremimo za treći val? Svjesni smo da nam je zdravstvo u kurcu kao i cijela država, i kako mi kao narod na to reagujemo tokom pandemije koja uzima maha? Odemo u diskoteku, nakamarimo se ko stoka u nargilanama, i ostalim nebitnim objektima, i sad očekujemo da bolnice mogu primiti sve?

Vidjeli smo snimak iz Mostara, sutra će jebat majku Forti ili Srbiji, Gavrankapetanovicu jer su roditelji u teškom stanju ili čak ta ista osoba koja je snimala (nije iskljucivo nista u ovom mutiranom soju), a to što je tuka otišla u ovakvom sranju u disko, to ni da se počeše niko.

Bolnice se trebaju spremiti, ali isto tako, i narod se mora opametiti, preko noći.
Ovo je ono što nekolicina ljudi piše po forumu od početka, ali nemoj se naljutiti, od strane ljudi kakav si bio i ti su konstantno prozivani paničarima, botovima, koronašima, brnjičarima, ovcama itd.

Jebiga.
Iker C

#2585 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Iker C »

Kako bi ovo Zahiragic doveo sve u suru.
Trappist

#2586 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Za ove trolcine i uhljebe sto su pripremili sampanjac i vlazne maramice:

"Odgovarajući na zastupnička pitanja na hitnoj sjednici Skupštine KS, premijer Edin Forto je kazao da Vlada KS nema namjeru ići u potpuni "lockdown" jer budžet KS ne može podnijeti potpuno zatvaranje."
palermo

#2587 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

emmir1 wrote: 15/03/2021 16:09
Kakvu će štetu nanijeti ako iznosi mišljenje u forumskoj konverzaciji?

Pobogu ovo je forum, mjesto gdje ljudi razmjene i mišljenja.

Imao si Efendica eto neki dan da poziva da se djeca vrate u školu.
Populisticki poziva i pravi pritisak na vladu u ovako teškim momentima.

To je već nešto drugo, a na forumu smo tu da iznesemo svoje stavove
nevezano za diskusiju laika i high volume, ali nije baš da se ne može šteta nanijeti i korz forumsku konverzaciju. Mislim šteta za društvo. Uotalom upravo podforum vezan za Coronu je dobar pokazatelj kako se usmjerava masa i kako se obični puk dovodi u stanje konfuzije. Jeste da pišemo pod nickovima, ali je ovo ipak javna riječ i ljudi čitaju .....i nisam baš siguran da smo svi svjesni težine javne riječi.

Naravno, forum jeste mjeto gdje ljudi razmjenjuju mišljenja i iznose svoje stavove ali on ima smisla sarno ako ljudi imaju odgovornost prema onom što napišu.
last mohicans

#2588 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Na stranu sve, profesoricine atake,politizaciju, spinovanje, prebacivanje odgovornosti, ali ovaj Vranic je tanak ko svila. Nevjerovatno neeleokvnetan lik, po sto puta...i...i... Mučno ga slušati
caros

#2589 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by caros »

Irelevantna je vlast, za kompletnu trenutnu situaciju smo krivi sami sebi. Dovoljno je baciti pogled ovdje na temu o teorijama pa onda malo i na razne Facebook mudrologe i dobijemo situaciju da stotine maloumnika mora izaći da se provede i usput prenese virus i znanim i neznanim.

Počela je umirati i omladina, a smrt ne bira zelene ili crvene.
Haris.ba

#2590 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 15/03/2021 16:19 Za ove trolcine i uhljebe sto su pripremili sampanjac i vlazne maramice:

"Odgovarajući na zastupnička pitanja na hitnoj sjednici Skupštine KS, premijer Edin Forto je kazao da Vlada KS nema namjeru ići u potpuni "lockdown" jer budžet KS ne može podnijeti potpuno zatvaranje."
Raji kad zatvoris kafane jeste "potpuni" lokdaun.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#2592 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Istinu govorim »

Njemačka prekinula vakcinaciju sa astrazenecom. :D
last mohicans

#2593 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Eto AZ sad nama,kad je niko nece. Ove nus pojave sa ugrušcima su izgleda česte, ne znam da bi tolike zemlje nasjedale bez da se dobro ispita. Nisam pametan.
noviforumas

#2594 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviforumas »

Neka je nama, sto se mene tice. Meni je toliko pun Q korone i konstantnog grca da bih primio bilo koju.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#2595 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Istinu govorim »

last mohicans wrote: 15/03/2021 16:29 Eto AZ sad nama,kad je niko nece. Ove nus pojave sa ugrušcima su izgleda česte, ne znam da bi tolike zemlje nasjedale bez da se dobro ispita. Nisam pametan.
Kako misliš ne bi nasjele ? Njemačka država je "zahtijevala" od svojih naučnika da proizvedu naučno opravdanje za sveobuhvatni lokdaun.

Kad imaš histeriju novinara koji prave histeriju u narodu uzeli bi bilo koje neprovjereno smeće, jer su političari.
palermo

#2596 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

last mohicans wrote: 15/03/2021 16:29 Eto AZ sad nama,kad je niko nece. Ove nus pojave sa ugrušcima su izgleda česte, ne znam da bi tolike zemlje nasjedale bez da se dobro ispita. Nisam pametan.
17 miliona se vakcinisalo sa AZ.....koliko je slučajeva sumnjivih....

EU protekcionizam, što se mene tiče......ja je ne bih odbijao, ali me ne bi čudilo da naša (ne)vlast kaže nećemo mi tu....
last mohicans

#2597 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Istinu govorim wrote: 15/03/2021 16:32
Kako misliš ne bi nasjele ? Njemačka država je "zahtijevala" od svojih naučnika da proizvedu naučno opravdanje za sveobuhvatni lokdaun.

Kad imaš histeriju novinara koji prave histeriju u narodu uzeli bi bilo koje neprovjereno smeće, jer su političari.
Šta hoces da kažeš,da namjerno dezavuišu i lažu za AZ? Mislio sam do prije par dana da je sve političko-kapitalistička priča, ali sad, ne bih baš rekao.
Lincoln-Burrows

#2598 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

Trappist wrote: 15/03/2021 16:19 Za ove trolcine i uhljebe sto su pripremili sampanjac i vlazne maramice:

Jasno je to većini, samo manji broj misli da možeš zatvorit nekome radnju bez adekvatne naknade za firmu i zaposlene.
Istinu govorim

#2599 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Istinu govorim »

last mohicans wrote: 15/03/2021 16:37

Šta hoces da kažeš,da namjerno dezavuišu i lažu za AZ? Mislio sam do prije par dana da je sve političko-kapitalistička priča, ali sad, ne bih baš rekao.
Hoću reći da su novinari sa svojom histerijom (a zbog zarade) doveli do toga da političari djeluji van ustaljenih normi, što je dovelo do kupovine neprovjerenih vakcina. Ovo je još i dobro kako je moglo proći
last mohicans

#2600 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Istinu govorim wrote: 15/03/2021 16:39
last mohicans wrote: 15/03/2021 16:37

Hoću reći da su novinari sa svojom histerijom (a zbog zarade) doveli do toga da političari djeluji van ustaljenih normi, što je dovelo do kupovine neprovjerenih vakcina. Ovo je još i dobro kako je moglo proći
Aha, to je tačno. Kolektivna histerija koja se prenosi kao i virus,najmanje. Mediji trče koji ce prije objaviti vijest, uglavnom negativnu, da time ovu pandemiju jos težom čine nego sto jeste. Psihičke posljedice ce ostatati duže od virusa.
Locked