Ja bih s foruma trebao prvi imati tu informaciju, a nisam jos naisao na takvo sto. Vidjet cemo, a ja cu vas obavijestiti svakako dragi forumasi.
Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
-
palermo
#2552 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
evo i našeg hercegovca Jure Arapovića, meni je ovdje prilično dobro govorio
'Mjere se ne poštuju iako postoje i trebale bi biti oštrije. Ali procesi javne nabave, odluke o ustavnosti mjera koje su bile donesene, ostavile su reperkusiju na svijest građana. Zakoni i mjere koji bi trebali biti na snazi nisu polučili rezultate. Sve će se to nažalost obiti o glavu Mostaru. Nije mjera samo nositi maske na otvorenom, to je mjera ako se ne može postići distanca unutar grupe ljudi. Najveći je problem što se maske ne nose u zatvorenom. Problem je što se naš narod ne osjeća dužnim da nešto mora poštovati ako se ne udari po džepu. Jedino rješenje kontrole su kažnjavanje. Epidemiologija je vojna disciplina i ako to izgubite, onda gubite kontrolu nad virusom i to se događa u našoj državi, ali i državama u regiji'', rekao je Arapović. Kazao je kako zdravstveni radnici u Covid bolnicama svakodnevno gledaju smrtne ishode i teško oboljele te smatraju da je ovo prelabilan sustav kontrole. ''Zapravo nema neke kontrole. Imate zatvoren kanton u Sarajevu, a iz kantona tijekom vikenda odu sjevernije ili južnije i provode se. Nema univerzalnog pristupa jer je nelogično. Ne možete epidemiju kontrolirati kantonom već državom. Najviše me u duši boli da nismo uspjeli prevenirati smrtne ishode već smo pustili virusu da upravlja nama. Jedan Tajaland u kojem živi 80 milijuna ljudi ima 86 smrtnih ishoda, tako da nije nemoguće. Pitanje je čega će se politika odreći'', kazao je Arapović. Dodao je kako zdravstveni radnici plaćaju cijenu, da su mladi tehničari i medicinske sestre umrli, a da ih je veliki broj obolio. -
boldirao ja po svm izboru
'Mjere se ne poštuju iako postoje i trebale bi biti oštrije. Ali procesi javne nabave, odluke o ustavnosti mjera koje su bile donesene, ostavile su reperkusiju na svijest građana. Zakoni i mjere koji bi trebali biti na snazi nisu polučili rezultate. Sve će se to nažalost obiti o glavu Mostaru. Nije mjera samo nositi maske na otvorenom, to je mjera ako se ne može postići distanca unutar grupe ljudi. Najveći je problem što se maske ne nose u zatvorenom. Problem je što se naš narod ne osjeća dužnim da nešto mora poštovati ako se ne udari po džepu. Jedino rješenje kontrole su kažnjavanje. Epidemiologija je vojna disciplina i ako to izgubite, onda gubite kontrolu nad virusom i to se događa u našoj državi, ali i državama u regiji'', rekao je Arapović. Kazao je kako zdravstveni radnici u Covid bolnicama svakodnevno gledaju smrtne ishode i teško oboljele te smatraju da je ovo prelabilan sustav kontrole. ''Zapravo nema neke kontrole. Imate zatvoren kanton u Sarajevu, a iz kantona tijekom vikenda odu sjevernije ili južnije i provode se. Nema univerzalnog pristupa jer je nelogično. Ne možete epidemiju kontrolirati kantonom već državom. Najviše me u duši boli da nismo uspjeli prevenirati smrtne ishode već smo pustili virusu da upravlja nama. Jedan Tajaland u kojem živi 80 milijuna ljudi ima 86 smrtnih ishoda, tako da nije nemoguće. Pitanje je čega će se politika odreći'', kazao je Arapović. Dodao je kako zdravstveni radnici plaćaju cijenu, da su mladi tehničari i medicinske sestre umrli, a da ih je veliki broj obolio. -
boldirao ja po svm izboru
- Mate_Miso_Kovac
#2553 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Pa "kolaps zdravstvenog sistema" i jeste da pacijenti umiru u krevetima nadzidzanim po hodnicima. Nije kolaps da zdravstveni sistem odjednom prestane postojati

Last edited by Mate_Miso_Kovac on 15/03/2021 15:38, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#2554 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ja mislim da se se zajebali i sa ovim vikend-lockdownom, prekratak da ima efekta, preskup i ovakav samo za vikend.avenija wrote: ↑15/03/2021 15:31
Nije opcija na nivou FBIH, eventualno Sarajevo ali nemaju sredstva ni za 10 dana lockdowna zato hoce da prebace troskove na FBIH ali nije ni onaj Novalic toliko glup a pogotovo HDZ koji nece dozvoliti radi Sarajeva kljucanje Hercegovine i ekonomsku propast.
Ali citam i poznati virusolozi govore da sada lockdown nema smisla ni u Sarajevu, prije 20 dana da, sada vise nema efekta osim ekonomskom unistenja KS.
-
daddy-kool
#2555 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
palermo wrote: ↑15/03/2021 15:37 evo i našeg hercegovca Jure Arapovića, meni je ovdje prilično dobro govorio
boldirao ja po svm izboru![]()
Dobar je Jurica, još nešto od dotičnog:
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ire-638716
-
daddy-kool
#2556 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Mate_Miso_Kovac wrote: ↑15/03/2021 15:38 Pa "kolaps zdravstvenog sistema" i jeste da pacijenti umiru u krevetima nadzidzanim po hodnicima. Nije kolaps da zdravstveni sistem odjednom prestane postojati![]()
![]()
Da, ali se ovdje provlači teza kod oddređene grupe forumaša da se zdravstveni sistem štiti radi samog sebe.
-
laik1981
#2557 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Lockdown u trenutnim okolnostima bi samo napravio vecu stetu. Zna to i Sebija i to koristi u politicke svrhe i pravi pritisak na vladu KS. Forto i ostali ako nasjednu onda ce sami biti krivi za vlastito politicko samoubistvo i za totalnu ekonomsku propast, za pocetak sviju koji su i do sada jedva deverali sa svojim privatnim poslovima, a posle i svih ostalih u KS osim nekolicine tajkuna..
- Tesla Edison
#2558 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Jel ovo čovjeka kopčaju na malinarov dupli?

Pa onda je i malo umrlih koliko bi moglo da bude.

Pa onda je i malo umrlih koliko bi moglo da bude.
-
Trappist
#2559 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Pa kome moze biti normalno da jedan Tailand gdje je naseljenost stanovnistva 136 people per Km2 (u BiH recimo 64 per Km2) ili jedan Vietnam gdje je naseljenost stanovnistva 291 people per square kilometer, kao pobijede koronu i kao uzor trebaju biti drugima. Ukucajte nova godina Tailand 2021 pa cete vidjeti desetine hiljada ljudi na skupovima...palermo wrote: ↑15/03/2021 15:37 evo i našeg hercegovca Jure Arapovića, meni je ovdje prilično dobro govorio
boldirao ja po svm izboru![]()
-
laik1981
#2560 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Pa neka se politicki samoubiju ako ne vide igranku koja im se izrezirala..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sebija- ... /210315088Ko je kriv što imamo porast brojeva u Kantonu Sarajevo?Kantonalna vlast optužuje federalni nivo da ne poduzima nikakve adekvatne korake, a zauzvrat dobijaju odgovor da se s mjerama zakasnilo sedmicama.
Eksplozija trećeg vala korone desila se zbog toga što Krizni štab KS nije predvidio situaciju, nije donosio i kontrolirao pravilne mjere. Prethodna kantonalna vlast, prije ove Četvorke kao i Krizni štab koji je tada funkcionirao, vrlo uspješno vodili su borbu sa dva vala pandemije Covid-19. Bili su mnogo bolji i uspješniji. Brojke to dokazuju.
- GAU8
#2561 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
daddy-kool wrote: ↑15/03/2021 15:35 Zdravstveni sistem neće i ne može kolabirati. Može se desiti privremeno povećana smrtnost usljed iskorištenosti svih resursa, ali zdravstvenom sistemu neće ništa faliti, nastaviće svoje postojati i ubuduće.
- Haris.ba
#2562 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
De barem lice zamuti bolesnika.
P.S.
I meni lici na kineski respirator.
P.S.
I meni lici na kineski respirator.
- MorningStar
#2563 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ja ne znam al taj naradjasti pored ovog bijelog lici na stojadina parkiranog pored mercedesa , mozda je do mene ?TESLA_EDISON wrote: ↑15/03/2021 15:47 Jel ovo čovjeka kopčaju na malinarov dupli?![]()
![]()
![]()
![]()
Pa onda je i malo umrlih koliko bi moglo da bude.![]()
-
high_volume
#2564 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
A s koje pozicije ti donosiš ovakve procjene i tvrdnje da bi lockdown donio veću štetu? Jeli li epidemiolog, ljekar iz oblasti koja je relevantna za coronavirus i COVID bolest, jesi li ikakva stručna osoba, na bilo koji način involvirana u aktuelna zdravstvena dešavanja oko coronavirusa, ili si samo još jedan bezveznak koji lupeta budalaštine po forumu i nanosi veću štetu nego ikakvu koristlaik1981 wrote: ↑15/03/2021 15:47 Lockdown u trenutnim okolnostima bi samo napravio vecu stetu. Zna to i Sebija i to koristi u politicke svrhe i pravi pritisak na vladu KS. Forto i ostali ako nasjednu onda ce sami biti krivi za vlastito politicko samoubistvo i za totalnu ekonomsku propast, za pocetak sviju koji su i do sada jedva deverali sa svojim privatnim poslovima, a posle i svih ostalih u KS osim nekolicine tajkuna..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2565 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Sistem se raspo
Samo niko nema muda reci
Samo niko nema muda reci
-
splinter
#2566 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ne treba bolnica samoinicjativno poduzimati mjere od kojih su većina uslovljenje podrškom ili odobrenjem od strane npr nadležnog ministarstva ili ZZJZ.daddy-kool wrote: ↑15/03/2021 15:27Šta su konkretno mogli uraditi (zaista me interesuje)?TheRealist wrote: ↑15/03/2021 14:23
Meni je gora stvar što nijedna bolnica nije ništa uradila da se spremi za treći val, a znali smo svi da dolazi. Mislim OK, to opet po našim leđima pukne, ali čovjeka ubiše te stvari. Zar sve mora biti je*eno prepucavanje.
Bolnice namaju kapacitete prije svega u ljudskim resursima koji bi izrađivali strategije i planirali poduzimanje mjera, zapravo to nije njihov opis posla. To su trebali isključivo raditi krizni štabovi, odnosno štab ako govorimo o KS.
On je trebao da koordinira mjere između bolnica, nadležnog ministarstva i ostalih subjekata. Nije se čak morao ni predvidjeti treći val, ali se moglo pretpostaviti da će mart , odnosno kraj februara već pa tamo do kraja aprila donijeti određenu težinu sami po sebi. Trebalo je uraditi svojevrsnu inventuru ljudskih resursa uposlenih u bolnicama, raspoloživih kreveta, dostupnih medicinskih sredtava itd. Uraditi analizu te predvdjeti 3 potencijala scenirarija rangirana po ozbiljnosti situacije i predložiti mjere. Dakle krizni štab je trebao da traži povratne informacije od bolnica, punktova za testiranje ali i domova zdravlja kako bi na sedmičnoj bazi ažurirao podatke i predlagao rješenja. Npr bolnica ne može samoincijativno zapošljavati ljude, nabavljati dodatna medicinska sredstva itd. Općenito same bolnice su mogle učiniti jako malo. Poslije godinu dana za očekivati je da su bolnice update-ovale i usavršile protokole liječenja sa ciljem smanjenja smrtnosti, ali ako su ti ljudi na ivici snaga, popušta koncentracija i pucaju linije.
Osim toga mijena se struktura oboljelih a dolaze i novi sojevi, pa su očekivana odstupanja u efikasnosti terapije.
Da se ne lažemo al krizni štab je prespavao posljednja 3 mjeseca moguće je uzdajući se u masovnu imunizaciju koja bi prevenirala 3. val.
Također mislim da trenutna slika oboljelih i umrlih nije realna. Npr danas imamo 13 umrlih u KS a ukupno u BiH 63. Dakle ostilih 50 je iz drugih dijelova države što znači da je znantno veći broj oboljelih širom BiH i da loša situacija nije samo u KS.
-
daddy-kool
#2567 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Nije smiješno nažalost.GAU8 wrote: ↑15/03/2021 15:51daddy-kool wrote: ↑15/03/2021 15:35 Zdravstveni sistem neće i ne može kolabirati. Može se desiti privremeno povećana smrtnost usljed iskorištenosti svih resursa, ali zdravstvenom sistemu neće ništa faliti, nastaviće svoje postojati i ubuduće.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Alarmatna situacija: Na KCUS-u više nema mjesta, očekuje se sve više pacijenata zaraženih opakim virusom
Alarmantno upozorenje Avde Dedića, direktora Messera: Ne možemo garantovati da će biti dovoljno kisika za bolnice
-
Horke
#2568 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
A sta je ovo ako nije pad sistema?daddy-kool wrote: ↑15/03/2021 15:57Nije smiješno nažalost.GAU8 wrote: ↑15/03/2021 15:51daddy-kool wrote: ↑15/03/2021 15:35 Zdravstveni sistem neće i ne može kolabirati. Može se desiti privremeno povećana smrtnost usljed iskorištenosti svih resursa, ali zdravstvenom sistemu neće ništa faliti, nastaviće svoje postojati i ubuduće.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Alarmatna situacija: Na KCUS-u više nema mjesta, očekuje se sve više pacijenata zaraženih opakim virusomAlarmantno upozorenje Avde Dedića, direktora Messera: Ne možemo garantovati da će biti dovoljno kisika za bolnice
-
laik1981
#2569 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Samo klimaj glavomhigh_volume wrote: ↑15/03/2021 15:54A s koje pozicije ti donosiš ovakve procjene i tvrdnje da bi lockdown donio veću štetu? Jeli li epidemiolog, ljekar iz oblasti koja je relevantna za coronavirus i COVID bolest, jesi li ikakva stručna osoba, na bilo koji način involvirana u aktuelna zdravstvena dešavanja oko coronavirusa, ili si samo još jedan bezveznak koji lupeta budalaštine po forumu i nanosi veću štetu nego ikakvu koristlaik1981 wrote: ↑15/03/2021 15:47 Lockdown u trenutnim okolnostima bi samo napravio vecu stetu. Zna to i Sebija i to koristi u politicke svrhe i pravi pritisak na vladu KS. Forto i ostali ako nasjednu onda ce sami biti krivi za vlastito politicko samoubistvo i za totalnu ekonomsku propast, za pocetak sviju koji su i do sada jedva deverali sa svojim privatnim poslovima, a posle i svih ostalih u KS osim nekolicine tajkuna..![]()

- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
#2570 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Kazu da ce sjednica trajati do pola 9 veceras
- shape of despair
#2571 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
znaci svaki novozarazeni koji treba u bolnicu ostaje kuci i umire. to je kolaps valjda
-
daddy-kool
#2572 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Slažem se, zato i pitam jer mi nije jasno šta su bolnice mogle još uraditi.splinter wrote: ↑15/03/2021 15:57Ne treba bolnica samoinicjativno poduzimati mjere od kojih su većina uslovljenje podrškom ili odobrenjem od strane npr nadležnog ministarstva ili ZZJZ.daddy-kool wrote: ↑15/03/2021 15:27Šta su konkretno mogli uraditi (zaista me interesuje)?TheRealist wrote: ↑15/03/2021 14:23
Meni je gora stvar što nijedna bolnica nije ništa uradila da se spremi za treći val, a znali smo svi da dolazi. Mislim OK, to opet po našim leđima pukne, ali čovjeka ubiše te stvari. Zar sve mora biti je*eno prepucavanje.
Bolnice namaju kapacitete prije svega u ljudskim resursima koji bi izrađivali strategije i planirali poduzimanje mjera, zapravo to nije njihov opis posla. To su trebali isključivo raditi krizni štabovi, odnosno štab ako govorimo o KS.
Oni ove podatke (inventura) imaju, a podaci o trenutnim opterećenima su vrlo dinamički i brzo se mijenjaju, tako da nemaju nekog velikog benefita za strateško upravljanje.splinter wrote: ↑15/03/2021 15:57 On je trebao da koordinira mjere između bolnica, nadležnog ministarstva i ostalih subjekata. Nije se čak morao ni predvidjeti treći val, ali se moglo pretpostaviti da će mart , odnosno kraj februara već pa tamo do kraja aprila donijeti određenu težinu sami po sebi. Trebalo je uraditi svojevrsnu inventuru ljudskih resursa uposlenih u bolnicama, raspoloživih kreveta, dostupnih medicinskih sredtava itd. Uraditi analizu te predvdjeti 3 potencijala scenirarija rangirana po ozbiljnosti situacije i predložiti mjere. Dakle krizni štab je trebao da traži povratne informacije od bolnica, punktova za testiranje ali i domova zdravlja kako bi na sedmičnoj bazi ažurirao podatke i predlagao rješenja.
Ovo se ne slažem, bolnice trebaju biti inicijatori ovih procesa jer najbolje znaju šta im treba. Međutim opet ništa nisu mogli učiniti da ublaže trenutnu situaciju jer su to procesi koji po prirodi stvari traju određeno vrijeme (ne mogu se naći obučeni ljudi na polici ili ograničeni su kapaciteti za skladištenje kisika).
splinter wrote: ↑15/03/2021 15:57Općenito same bolnice su mogle učiniti jako malo. Poslije godinu dana za očekivati je da su bolnice update-ovale i usavršile protokole liječenja sa ciljem smanjenja smrtnosti, ali ako su ti ljudi na ivici snaga, popušta koncentracija i pucaju linije.
Osim toga mijena se struktura oboljelih a dolaze i novi sojevi, pa su očekivana odstupanja u efikasnosti terapije.
Da se ne lažemo al krizni štab je prespavao posljednja 3 mjeseca moguće je uzdajući se u masovnu imunizaciju koja bi prevenirala 3. val.
Također mislim da trenutna slika oboljelih i umrlih nije realna. Npr danas imamo 13 umrlih u KS a ukupno u BiH 63. Dakle ostilih 50 je iz drugih dijelova države što znači da je znantno veći broj oboljelih širom BiH i da loša situacija nije samo u KS.
Last edited by daddy-kool on 15/03/2021 16:07, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
#2574 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Forto povedi nas 
-
Horke
#2575 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ne kontam
Ti rece da sistem ne moze pasti?