Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
-
Martinez_
#2576 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Manite se bukvalnih prevoda sa engleskog ili francuskog. Srbi, Hrvati i Bošnjaci čak i unutar same BiH su tri nacije.
- cyprus
#2577 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Kakva diskusija o naciji? Ja je nigdje ne spomenuh... A kad si je već ti spomenuo - onda ti mogu reći da griješiš... Previše pojednostavlješ definiciju nacije, što naravno dovodi do netačne tvrdnje...ILVIIR wrote:opet diskusija nacija - narod - etnija. ne moze se mjesati narod i nacija.
pojednostavljeno receno: nacija = drzava. narod = etnija. 1 drzava = 1 nacija (drzava) = X naroda (etnija)
svaka drzava se sastoji (uglavnom) od vise naroda. to veze nema sa ustavom ili modelom drzave, da li je gradjanska ili ne. narod se definise po drugim faktorima kao jezik, kultura, tradicija, a ne po tome gdje zivis ili koji pasos imas. tako da je totalna glupost tvrditi da bilo koja drzava nema vecinski narod, bila to kanada ili papua nova gvineja, 99%, 50% ili 2%.
I još jednom - relativna većina nije prava većina... Bolje rečeno - nije većina uopšte...
- ILVIIR
#2578 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
znaci hrvati iz bih i hrvati iz hrvatske su dvije odvojene (razlicite) nacije?Martinez_ wrote:Manite se bukvalnih prevoda sa engleskog ili francuskog. Srbi, Hrvati i Bošnjaci čak i unutar same BiH su tri nacije.
- seln
#2579 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ili znaci jos vise, srbi iz srbije i srbi iz BiH su dvije razlicite nacije?ILVIIR wrote:znaci hrvati iz bih i hrvati iz hrvatske su dvije odvojene (razlicite) nacije?Martinez_ wrote:Manite se bukvalnih prevoda sa engleskog ili francuskog. Srbi, Hrvati i Bošnjaci čak i unutar same BiH su tri nacije.
-
Martinez_
#2580 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ne, to je jedna ista nacija, hrvatska. Kao što Bošnjaci iz N.Pazara i Bihaća pripadaju istoj naciji.ILVIIR wrote:znaci hrvati iz bih i hrvati iz hrvatske su dvije odvojene (razlicite) nacije?Martinez_ wrote:Manite se bukvalnih prevoda sa engleskog ili francuskog. Srbi, Hrvati i Bošnjaci čak i unutar same BiH su tri nacije.
- seln
#2581 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Sociologija za male srbe.Martinez_ wrote:Ne, to je jedna ista nacija, hrvatska. Kao što Bošnjaci iz N.Pazara i Bihaća pripadaju istoj naciji.ILVIIR wrote:znaci hrvati iz bih i hrvati iz hrvatske su dvije odvojene (razlicite) nacije?Martinez_ wrote:Manite se bukvalnih prevoda sa engleskog ili francuskog. Srbi, Hrvati i Bošnjaci čak i unutar same BiH su tri nacije.
- ILVIIR
#2582 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
skontao sam da za tebe sve sto je ispod 50% nije vecina. to sto je to pogresna tvrdnja i ti to ne zelis da priznas je druga stvar. mislim da si se zeznuo kad si to izjavio i sad ne zelis da priznas, nego besmislimenim izjavama kao "relativna vecina nije prava vecina" nesto pokusavas da se izvuces. cuj prava vecinacyprus wrote:Kakva diskusija o naciji? Ja je nigdje ne spomenuh... A kad si je već ti spomenuo - onda ti mogu reći da griješiš... Previše pojednostavlješ definiciju nacije, što naravno dovodi do netačne tvrdnje...ILVIIR wrote:opet diskusija nacija - narod - etnija. ne moze se mjesati narod i nacija.
pojednostavljeno receno: nacija = drzava. narod = etnija. 1 drzava = 1 nacija (drzava) = X naroda (etnija)
svaka drzava se sastoji (uglavnom) od vise naroda. to veze nema sa ustavom ili modelom drzave, da li je gradjanska ili ne. narod se definise po drugim faktorima kao jezik, kultura, tradicija, a ne po tome gdje zivis ili koji pasos imas. tako da je totalna glupost tvrditi da bilo koja drzava nema vecinski narod, bila to kanada ili papua nova gvineja, 99%, 50% ili 2%.
I još jednom - relativna većina nije prava većina... Bolje rečeno - nije većina uopšte...
ps: sjecam se jos tvog izvanrednog komentara sa 10 interesantnih stvari o kipru na nekoj od fudbalskih tema. drzi se takvih tema, jer tamo ocigledno imas zaista dosta znanja.
- madner
#2583 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Relativna vecina je i 2%, ako su svi ostali po 1%.
No ne znaci da imas vecinu u drzavi sa 2%
- ILVIIR
#2584 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
mislim da grijesis, jer hrvat iz hrvatske i hrvat iz bosnje pripadaju jednom te istom narodu.Martinez_ wrote:Ne, to je jedna ista nacija, hrvatska. Kao što Bošnjaci iz N.Pazara i Bihaća pripadaju istoj naciji.ILVIIR wrote:znaci hrvati iz bih i hrvati iz hrvatske su dvije odvojene (razlicite) nacije?Martinez_ wrote:Manite se bukvalnih prevoda sa engleskog ili francuskog. Srbi, Hrvati i Bošnjaci čak i unutar same BiH su tri nacije.
kao i bosnjak iz n. pazara, bihaca ili kanade.
ali ako ces sad reci, da je i jedna i druga tvrdnja tacna, onda mi molim te reci razliku izmedju nacije i naroda.
- ILVIIR
#2585 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
tacno.madner wrote:Relativna vecina je i 2%, ako su svi ostali po 1%.
rijec je bila o tome, da kanada nema vecinski narod! slazes se sa tom izjavom?
- cyprus
#2586 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Dobro, tebi tvoje (većinski = najbrojniji), meni moje... Može 
- madner
#2587 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ma kakvi, Cyprus voli tako da koristi prenesena znacenja nacije i etnije, vise mu se uklapa u sliku svijeta.
To je inace cesta pojava u Bosni, uglavnom kod Bosnjaka.
To je inace cesta pojava u Bosni, uglavnom kod Bosnjaka.
- arzuhal
#2588 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Anblivibl...Martinez_ wrote:Ne, to je jedna ista nacija, hrvatska. Kao što Bošnjaci iz N.Pazara i Bihaća pripadaju istoj naciji.ILVIIR wrote:znaci hrvati iz bih i hrvati iz hrvatske su dvije odvojene (razlicite) nacije?Martinez_ wrote:Manite se bukvalnih prevoda sa engleskog ili francuskog. Srbi, Hrvati i Bošnjaci čak i unutar same BiH su tri nacije.
- Mister Yes
#2589 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
ILVIIR wrote:odakle tebi informacija, da se samo brisu odgvori a) na pitanje 1 (naravno uz kombinaciju sa odgovorom 40-2)?
cista izmisljotina i nagadjanje.
Čuj izmišljotina i nagađanje?
Znači ponuđeni odgovor na pitanju 1 pod b)
ODSUTAN ZBOG RADA / ŠKOLOVANJA U INOSTRANSTVU
Nikola kaže popisivaču "radim u Njemačkoj" i popisivač zaokruži b). Zatim na pitanju 40 Nikola opet kaže da radi u Njemačkoj. NA OSNOVU ČEGA BI NEKO ONDA IZBRISAO NIKOLU???? Ništa nije slagao i sve je po zakonu o popisu.
Po prijedlogu iz RS-a brišu se samo oni koji su slagali na pitanje 1 a to se dokaže pitanjem 40. Pa upravo zato iz entitetskog zavoda RS-a i tvrde da i oni traže po zakonu o popisu i upravo zato ni stranci nisu rekli da ovi iz RS-a nisu u pravu.
Stranci su rekli "treba da bude po zakonu i da se stalni odrede na osnovu prvih 7 pitanja".
Iz RS-a rekli "upravo tako, a pitanje 40 da bude provjera ko je lagao na prvih 7 pitanja"
Stranci zatim opet na pitanje novinara ko je u pravu odgovorili samo "treba da bude po zakonu"
Gdje si vidio ijednu izjavu stranaca da iz RS-a nisu u pravu? Od njih smo dobili samo izjave "neka bude po zakonu" a i FZS i RS imaju argumente da traže po zakonu.
Dakle ovo je bukvalno lik rekao:ILVIIR wrote:pa nisam kolega kojeg branis se ne javlja, niti tvrdi to sto ti tvrdis. nije ni toliko bitno, sta ko kako interpretira ustvari. fakti su, da postoji popis grunta i kao sto kazes, da "nema nikakve pravne posljedice"
Je li ovo idiotsko razmišljanje ili nije?Trebam te wrote: Cekaj ba, ti bi mene izbrisao tek tako, nemoze mene RS izbrisati, moze moje ime ali ne moze moj posjed, moj grunt...moj pasos moju licnu kartu...halo ba ohanite sa etnickim ciscenjem!!!
Ja sam apsolutno svjestan da će u tih 200.000 biti onih koji trebaju biti stalno stanovništvo ali se nisu znali popisati. Ali maksimalno 10.000 od tih 200.000. Znači ovi "slovenci" i neki sezonski radnici koji su na pitanje 1 odgovorili "živim u BiH" a zatim na pitanju 40 odgovorili da rade u Sloveniji. Ali ako je realna cifra 3.250.000 a ovo brisanje nas dovodi na 3.350.000 onda je to najbolji mogući način.ILVIIR wrote:zasto neces da priznas, da bi sa ovim brisanjem izbrisao i ljude, koji zaista po svim parametrima spadaju u stalno stanovnistvo?
Osim toga, ne brišu se ljudi kao ljudi (njihov život ili bilo šta njihovo) već kao brojke da bi dobili realnije brojke.
Kao brojke. Njihova ličnost ničim ne trpi a dobijamo puno realnije brojke.ILVIIR wrote:koliko god je hiljada, ti bi te pravilno popisane sve izbacio iz stalno prisutnog.
U pitanju 1 jasno postoji opcija b) gdje kaže: ODSUTAN ZBOG RADA / ŠKOLOVANJA U INOSTRANSTVUILVIIR wrote:sto se tice odgovora, oni mogu odgovoriti i a) i b), po meni je oboje pravilno.
Ako ja radim/školujem se u inostranstvu to je OČIGLEDNO moja opcija i popisivač mora to zaokružiti ako sam mu ja rekao da radim/školujem se u inostranstvu.
Nit je bezobrazno nit je licemjerno. Ljudi koji su uopšte imali namjeru lagati na popisu stanovništva su po defultu manje inteligentni dio društva. Znači IQ ispod 100 ili u najboljem slučaju oko 100. Njima je svojstveno da misle da su pametniji nego što jesu i da odmahnu rukom "ma znam ja bolje". Kad su vidjeli da treba nešto sabirati mjesece da ne budu preko 12 pola se odmah odlučilo da će na prvom pitanju reći da živi u BiH i tako poštedjet sebe sabiranja. Možda normalnim ljudima djeluje nevjerovatno da se neko prepadne tako jednostavnog sabiranja ali i zadnjih nekoliko stranica teme pokazuje slikovito o kakvim se intelektualnim kapacitetima radi. Ko se družio sa našim ljudima u ruralnim područjima zna koliko je ovo istina.ILVIIR wrote:krajnje je bezobrazno i licimjerno postaviti popisnicu sa uputstvom za dijasporu kako da se popise, a u istom postu tvrditi, kako se dijaspora nije tako popisala. uzas.
Pogledaj popisnicu. Prvo "pitanje" je:ILVIIR wrote:pitanje je, da li treba popisivac na osnovu interpretacije raznih odgovora, da odluci sta ce zaokruziti ili da postavi pitanje sa popisnice i zaokruzi ono sto dobije kao odgovor.
Osoba koja se popisuje je?
Je li popisivač trebao tako pročitati i onda čekati odgovor?
Popisivač je imao zadatak pročitati i sva tri ponuđena odgovora i onda zaokružiti onaj koji mu popisani kaže. Ako mu popisani i nakon što čuje odgovor pod b) kaže da zaokruži a) iako zna da radi/školuje se vani onda je popisani slagao i hvatamo ga pitanjem 40.
Ako je popisani rekao da radi vani a popisivač ipak zaokružio a) onda je popisivač pogriješio.
U našem slučaju, imamo forumaša koji se javlja i ovo napiše:
Znači, njemu kao popisivaču je popisani rekao da radi u Sloveniji. On je kao popisivač bio dužan da zaokruži b) i samim tim ta osoba ne bi mogla biti obrisana pitanjem 40. Ali on se sada ovdje pita "hoće li biti obrisan ko radi u sloveniji"purgatorio wrote:Ja sam bio popisivač u Krajini, u ruralnom području, i nekih 50% radno sposobnih ljudi je radnim danima u Sloveniji ili Hrvatskoj a svaki vikend obavezno kod kuće (2h ili manje vožnje imaju), jel to znači da oni neće biti rezidentno stanovništvo sad?
Jadni mi ko je sve popisivao.
- seln
#2590 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Jadan forum kad trpi cetnickog trola koji mijenja identitet cesce nego Spiric partiju.Mister Yes wrote:
-
Martinez_
#2591 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Prevedi na nešovinistički pa da se i mi smejemo.seln wrote:Sociologija za male srbe.
- purgatorio
#2592 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Čovječe koji si ti čudan lik, postavio sam pitanje iz razloga što sam htio znati da li pitanje 40., neovisno od ostatka popisnice, može učiniti popisanog nerezidentnim,a prema prijedlogu RS-a, ništa drugo. A ti me quotaš tisuću pita i otvoreno vrijeđaš bez da razmisliš zašto sam to upitao.Mister Yes wrote:Znači, njemu kao popisivaču je popisani rekao da radi u Sloveniji. On je kao popisivač bio dužan da zaokruži b) i samim tim ta osoba ne bi mogla biti obrisana pitanjem 40. Ali on se sada ovdje pita "hoće li biti obrisan ko radi u sloveniji"purgatorio wrote:Ja sam bio popisivač u Krajini, u ruralnom području, i nekih 50% radno sposobnih ljudi je radnim danima u Sloveniji ili Hrvatskoj a svaki vikend obavezno kod kuće (2h ili manje vožnje imaju), jel to znači da oni neće biti rezidentno stanovništvo sad?![]()
-
FARMAS
- Danguba
#2594 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
...a prenio Press.FARMAS wrote:CIA ZNA![]()
Haj Milojice u cosak do kraja casa i tamo sanjaj.
- ILVIIR
#2595 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
upravo tu sam te htio imati.Mister Yes wrote:ILVIIR wrote:odakle tebi informacija, da se samo brisu odgvori a) na pitanje 1 (naravno uz kombinaciju sa odgovorom 40-2)?
cista izmisljotina i nagadjanje.Pa kako će se brisati ko je na prvo pitanje odgovorio sa b) time što je na pitanju 40 odgovorio da radi/školuje se vani?????
![]()
Čuj izmišljotina i nagađanje?![]()
Znači ponuđeni odgovor na pitanju 1 pod b)
ODSUTAN ZBOG RADA / ŠKOLOVANJA U INOSTRANSTVU
Nikola kaže popisivaču "radim u Njemačkoj" i popisivač zaokruži b). Zatim na pitanju 40 Nikola opet kaže da radi u Njemačkoj. NA OSNOVU ČEGA BI NEKO ONDA IZBRISAO NIKOLU???? Ništa nije slagao i sve je po zakonu o popisu.
Po prijedlogu iz RS-a brišu se samo oni koji su slagali na pitanje 1 a to se dokaže pitanjem 40. Pa upravo zato iz entitetskog zavoda RS-a i tvrde da i oni traže po zakonu o popisu i upravo zato ni stranci nisu rekli da ovi iz RS-a nisu u pravu.
Stranci su rekli "treba da bude po zakonu i da se stalni odrede na osnovu prvih 7 pitanja".
Iz RS-a rekli "upravo tako, a pitanje 40 da bude provjera ko je lagao na prvih 7 pitanja"
Stranci zatim opet na pitanje novinara ko je u pravu odgovorili samo "treba da bude po zakonu"
Gdje si vidio ijednu izjavu stranaca da iz RS-a nisu u pravu? Od njih smo dobili samo izjave "neka bude po zakonu" a i FZS i RS imaju argumente da traže po zakonu.
poceo si sa krajnje bezobraznom tvrdnjom, da od 300.000 dijaspore njih punih 200.000 je zanemarilo instrukcije kako da se popisu i doslovno slagalo pitanje 1, ali ipak nisu toliki lazovi, jer kod pitanja 40 su onda ipak istinu rekli. dvije trecine dijaspore je slagalo da zivi u nekoj opstini u bih, a nije u stanju slagati da u toj istoj opstini radi. ma daj. znaci, tvrdis da su 200.000 popisanih ljudi slagalo.
vrijedjas te ljude, da im je nizak iq. ovce imaju nizak iq takodje. ovce uglavnom prate svoje stado i slusaju cobanova uputstva i ne prave se pametne. (ovo sam samo nako ubacio kao dokaz pogresne argumentacije. nije bitno za krajnju konstataciju.)
zatim, na moje pitanje, kako popisivac treba da postupa, odgovaras da popisivac treba ono da pise sto je dobio kao odgovor (nakon sto je procitao pitanje i moguce odgovore), a ne da on svoju neku interpretaciju unosi. ocigledno si zaboravio sta si par sati prije toga napisao, gdje si napao naseg navodnog popisivaca iz bihaca:
odluci se mister yes. je li bio obucen da popise takve pod b) ili da popise ono sto mu kaze popisana osoba?Pa valjda si bio obučen da takve na pitanju 1 popišeš pod b)?????...
Ako su ti ljudi rekli da radnim danima rade u Sloveniji ili Hrvatskoj a ti ih na pitanje 1 popisao pod a) onda bi protiv tebe trebalo poduzeti određeni postupak jer si pogrešno popisivao ljude. Ti ljudi idu pod b) jebem ti instruktora koji te tako obučio da popisuješ.![]()
dalje. ako kojim slucajem ipak sada smatras da popisivac treba da popise pod b), sto je btw. dosta realnija opcija nego da je 200.000 ne slusa instrukcije, to bi znacilo, da je doslovno 200.000 puta od 300.000 puta popisivac unjeo a) umjesto b) kod dijaspore. znaci, trvdis da je 200.000 popisivaca slagao, unoseci laznu informaciju.
da se vratim na moje pitanje odakle ti informacija, da se samo brisu odgovori a) samo postavljas protivpitanje i ne dajes odgovor. to mi samo potvrdjuje, da nagadjas i izmisljas. pogotov u kombinaciji sa ovim gore navedenim, to mi djeluje jako zlonamjerno i ne mogu to drugacije nazvati nego cetnicka propaganda.
- GeeTnT
#2596 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Mister je trenutno nedostupan... Okliznuo se te laktom i glavom istovremeno kliknuo AltF4...
- ILVIIR
#2597 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Mister Yes wrote:Dakle ovo je bukvalno lik rekao:ILVIIR wrote:pa nisam kolega kojeg branis se ne javlja, niti tvrdi to sto ti tvrdis. nije ni toliko bitno, sta ko kako interpretira ustvari. fakti su, da postoji popis grunta i kao sto kazes, da "nema nikakve pravne posljedice"
Je li ovo idiotsko razmišljanje ili nije?Trebam te wrote: Cekaj ba, ti bi mene izbrisao tek tako, nemoze mene RS izbrisati, moze moje ime ali ne moze moj posjed, moj grunt...moj pasos moju licnu kartu...halo ba ohanite sa etnickim ciscenjem!!!
kaze se, da nema glupih pitanja. ovo je zaista na krajnjoj granici da ipak udje u tu kategoriju. covjek je na to "idiotsko razmisljanje" odgovorio, da popis nema veze sa gruntom. ja sam ga samo korigovao i to je to.
Ja sam apsolutno svjestan da će u tih 200.000 biti onih koji trebaju biti stalno stanovništvo ali se nisu znali popisati. Ali maksimalno 10.000 od tih 200.000. Znači ovi "slovenci" i neki sezonski radnici koji su na pitanje 1 odgovorili "živim u BiH" a zatim na pitanju 40 odgovorili da rade u Sloveniji. Ali ako je realna cifra 3.250.000 a ovo brisanje nas dovodi na 3.350.000 onda je to najbolji mogući način.ILVIIR wrote:zasto neces da priznas, da bi sa ovim brisanjem izbrisao i ljude, koji zaista po svim parametrima spadaju u stalno stanovnistvo?
Osim toga, ne brišu se ljudi kao ljudi (njihov život ili bilo šta njihovo) već kao brojke da bi dobili realnije brojke.
tvoja trvdnja podrazumjeva da se samo brise a), mene jos nisi ubjedio da je tako. 10.000 je premalo svakako, ako uzmemo ukupni broj sva tri naroda. pa pogledaj samo koliko se popisalo u usk. samo skontaj koliko naseg naroda radi u sloveniji, hrvata u hrvatskom primorju, srba u podrinju sa srbijanske strane. to je velika nepravda sto bi ti uradio. ne znam koliko je to uopste dopustivo, ljudski u svakom slucaju nemoralno.hvala na informaciji, da se ne brisu ljudi ili njihov zivot. nisam znao. sta bi bez tebe. sa druge strane, ako hoces realne brojke, zar ih ne mozes i naknadno dobiti?
Kao brojke. Njihova ličnost ničim ne trpi a dobijamo puno realnije brojke.ILVIIR wrote:koliko god je hiljada, ti bi te pravilno popisane sve izbacio iz stalno prisutnog.
hvala na potvrdi, bio sam vec zaboravio da im se ne brise zivot.![]()
U pitanju 1 jasno postoji opcija b) gdje kaže: ODSUTAN ZBOG RADA / ŠKOLOVANJA U INOSTRANSTVUILVIIR wrote:sto se tice odgovora, oni mogu odgovoriti i a) i b), po meni je oboje pravilno.
Ako ja radim/školujem se u inostranstvu to je OČIGLEDNO moja opcija i popisivač mora to zaokružiti ako sam mu ja rekao da radim/školujem se u inostranstvu.
ovo sam u proslom postu vec tematizirao. odluci se mister yes. sad se sjetih, da sam te na pocetku kad sam se registrovao zvao nadimkom "mister ambivalence".![]()
Nit je bezobrazno nit je licemjerno. Ljudi koji su uopšte imali namjeru lagati na popisu stanovništva su po defultu manje inteligentni dio društva. Znači IQ ispod 100 ili u najboljem slučaju oko 100. Njima je svojstveno da misle da su pametniji nego što jesu i da odmahnu rukom "ma znam ja bolje". Kad su vidjeli da treba nešto sabirati mjesece da ne budu preko 12 pola se odmah odlučilo da će na prvom pitanju reći da živi u BiH i tako poštedjet sebe sabiranja. Možda normalnim ljudima djeluje nevjerovatno da se neko prepadne tako jednostavnog sabiranja ali i zadnjih nekoliko stranica teme pokazuje slikovito o kakvim se intelektualnim kapacitetima radi. Ko se družio sa našim ljudima u ruralnim područjima zna koliko je ovo istina.ILVIIR wrote:krajnje je bezobrazno i licimjerno postaviti popisnicu sa uputstvom za dijasporu kako da se popise, a u istom postu tvrditi, kako se dijaspora nije tako popisala. uzas.
ovdje ima materijala za prijave, ali necu. treba mi neko s kim cu se o demografiji prepirati. inace, tematski sam vec odgovorio u proslom postu.
Pogledaj popisnicu. Prvo "pitanje" je:ILVIIR wrote:pitanje je, da li treba popisivac na osnovu interpretacije raznih odgovora, da odluci sta ce zaokruziti ili da postavi pitanje sa popisnice i zaokruzi ono sto dobije kao odgovor.
Osoba koja se popisuje je?
Je li popisivač trebao tako pročitati i onda čekati odgovor?![]()
Popisivač je imao zadatak pročitati i sva tri ponuđena odgovora i onda zaokružiti onaj koji mu popisani kaže. Ako mu popisani i nakon što čuje odgovor pod b) kaže da zaokruži a) iako zna da radi/školuje se vani onda je popisani slagao i hvatamo ga pitanjem 40.
Ako je popisani rekao da radi vani a popisivač ipak zaokružio a) onda je popisivač pogriješio.
U našem slučaju, imamo forumaša koji se javlja i ovo napiše:
Znači, njemu kao popisivaču je popisani rekao da radi u Sloveniji. On je kao popisivač bio dužan da zaokruži b) i samim tim ta osoba ne bi mogla biti obrisana pitanjem 40. Ali on se sada ovdje pita "hoće li biti obrisan ko radi u sloveniji"purgatorio wrote:Ja sam bio popisivač u Krajini, u ruralnom području, i nekih 50% radno sposobnih ljudi je radnim danima u Sloveniji ili Hrvatskoj a svaki vikend obavezno kod kuće (2h ili manje vožnje imaju), jel to znači da oni neće biti rezidentno stanovništvo sad?![]()
isto vec odgovoreno u proslom postu. odluci se za jednu varijanu i onda za nju argumentiraj. ne mozes sad ovako, sad onako. mislim mozes, ali onda nema smisla odgovarati.
- Cracked
#2598 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Libo me koliko je koga na kojem djelu teritorije. Nek se samo brisu ljudi koji ne zive u bih tj dijaspora. Na zalost jedan dio ce se provuci i necemo imati realnu sliku broja ljudi. Popis nam na kraju nece puno sluziti za ono za sta je namjenjen.
- seln
#2599 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Nemoguce. Sovinizam ide uz srbe kao pivo uz Nijemce.Martinez_ wrote:Prevedi na nešovinistički pa da se i mi smejemo.seln wrote:Sociologija za male srbe.
- Mister Yes
#2600 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Stvarno nisi koncentrisan ovih dana. Pa naravno da popisivač treba na popisnici zaokružiti odgovor koji mu popisani kaže. Ali može se desiti ili da popisani slaže ili da popisivač pogrešno upiše. To su DVIJE opcije legendo moja. U ovih 200.000 vjerovatno je više slučajeva gdje je popisani slagao ali ima sigurno i slučajeva gdje je popisivač pogrešno upisao. Dakle idemo ponovo:ILVIIR wrote: zatim, na moje pitanje, kako popisivac treba da postupa, odgovaras da popisivac treba ono da pise sto je dobio kao odgovor (nakon sto je procitao pitanje i moguce odgovore), a ne da on svoju neku interpretaciju unosi. ocigledno si zaboravio sta si par sati prije toga napisao, gdje si napao naseg navodnog popisivaca iz bihaca:
odluci se mister yes. je li bio obucen da popise takve pod b) ili da popise ono sto mu kaze popisana osoba?
Popisivač je imao zadatak pročitati sva tri ponuđena odgovora. Nakon toga imamo dva moguća scenarija:
1-Ako popisani (koji radi/školuje se vani) i nakon što čuje moguće odgovore kaže da živi u BiH onda je popisani slagao.
2-Ako je popisani rekao da radi vani a popisivač zaokružio a) onda je popisivač pogriješio.
10.000 je i previše realno. Jer ne radi se o svima koji rade vani već samo o onima koji rade vani i vraćaju se kući često A DA SU NA PITANJE 1 ODGOVORILI DA ŽIVE U BIH. Većina ljudi koji rade u Sloveniji i uopšte vani je sigurno odgovorila pravilno na pitanje 1 to jest odgovorili su da rade vani i popisivač je zaokružio b)ILVIIR wrote:tvoja trvdnja podrazumjeva da se samo brise a), mene jos nisi ubjedio da je tako. 10.000 je premalo svakako, ako uzmemo ukupni broj sva tri naroda. pa pogledaj samo koliko se popisalo u usk. samo skontaj koliko naseg naroda radi u sloveniji, hrvata u hrvatskom primorju, srba u podrinju sa srbijanske strane.
Što se tiče toga da te nisam ubjedio, ne znam šta da ti radim? Evo šta žena kaže:
http://www.politickimeridijan.com/?p=69606
Dakle, žena svo vrijeme govori samo o onima koji su na prvo pitanje odgovorili da "stalno žive u BiH" to jest a) a kasnije na nekom drugom pitanju pokazali da ne žive u BiH.Problem je ako imate određeni broj popisnica u kojima su popisivana lica odgovorila da stalno žive u BiH, a svakodnevno putuju na posao u inostranstvo, a, pritom, ne misli se na susjedne zemlje.
Problem je, dakle, ako imate popisnice u kojima su popisivana lica odgovorila da stalno žive u mjestu popisa, a da je mjesto njihovog stalnog stanovanja u drugoj, nesusjednoj državi”, pojašnjava Čičkovićeva za Srnu.
Takođe, problem su i lica koja su se izjasnila da su stalni stanovnici u mjestu popisa iako u narednih godinu dana više neće biti tu.
“Ukoliko su neka lica na jednom mjestu navela da stalno žive u mjestu popisa, a na drugom da su odsutna zbog školovanja, onda ljudi sa takvim odgovorom ne mogu biti tretirani kao stalni stanovnici”, ističe Čičkovićeva.
Tokom septembra trebalo bi da bude održana sjednica Centralnog popisnog biroa. Ukoliko se tri statističke institucije usaglase u izboru jedinstvene metode obrade podataka, onda će biti objavljeni rezultati popisa.
“To znači da dogovor mora da bude zasnovan na popisnoj metodologiji, Zakonu o popisu, kao i preporukama Međunarodne monitoring misije i međunarodnih eksperata iz oblasti obrade popisnih podataka, na čemu Republički zavod za statistiku Srpske sve vrijeme insistira”, naglašava Čičkovićeva.
Konačni rezultati popisa još uvijek nisu objavljeni jer statističke institucije u BiH imaju različite stavove u vezi sa kriterijumom izvođenja rezidentnog stanovništva.
“Čak ni u samoj Agenciji za statistiku BiH ne postoji saglasnost u vezi sa ovim pitanjem. Da bismo dobili konačne rezultate, treba da se usaglasimo oko pravila na osnovu kojih ćemo definisati rezidentno stanovništvo. Nakon toga, u vrlo kratkom roku možemo početi sa objavljivanjem rezultata”, navodi Čičkovićeva.
Zavod za statistiku Republike Srpske traži da bude poštovan Zakon o popisu i Metodologija popisa, kao i da ne bude problema u primjeni metodologije.
“Direktor pri Kancelariji za statistiku Evropske komisije Piter Everers, prilikom junske posjete, rekao je da, prema kriterijumima EU i međunarodnoj definiciji, rezidentno stanovništvo predstavljaju lica koja žive u zemlji duže od 12 mjeseci ili planiraju da žive u njoj duže od tog perioda nakon referentnog datuma. Time je sve rečeno”, napominje Čičkovićeva.
Je li sad jasnije da ja nikad ne izmišljam/nagađam već govorim na osnovu onoga što je rečeno iz RS-a?
Znači prvo kažeš da je nepravda prema tim ljudima i nemoralno a zatim se slažeš da se to nikako ne dotiče tih ljudi lično već da se radi samo o statisticiILVIIR wrote:to je velika nepravda sto bi ti uradio. ne znam koliko je to uopste dopustivo, ljudski u svakom slucaju nemoralno. hvala na informaciji, da se ne brisu ljudi ili njihov zivot. nisam znao. sta bi bez tebe.
To ti je bezveze priča. I sam znaš da su nakon popisa 91-ve naknadno uradili bez dijaspore i šta? Te naknadne brojke niko ne spominje i svi koriste samo one prve brojke bukvalno za sve. Kada se govori koliko je stanovnika BiH imala 91-ve, na primjer, svi koriste samo brojku 4.377.033 i ti to jako dobro znaš.ILVIIR wrote:sa druge strane, ako hoces realne brojke, zar ih ne mozes i naknadno dobiti?