Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Usual_Suspect

#2576 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

kiligonzales wrote:
Vidi ne prebacuj ono sto nisam ni rekao. Njutnu ne umanjujem znacaj. Prvi sam ga nazvao tatom mehanike, tatom fizike ga nisam nazvao jer fizika nije samo on, a nije ni matematike. Isto tako je i sa naucnim metodama koji cine savremenu nauku. Svako je unosio nesto novo i usavrsavao istu. Svakako je bitan, Njutn je bitniji nego mnogi, ali i drugi imaju svoj znacaj, ako je Njutn analizirao dijela islamskih naucnika, njihove teorije, hipoteze, razbio neke njihove zablude, iskoristio ono sto je ispravno, sabrao elemente nekih metoda, unaprijdio , sto svakako jeste i dao nesto bolje povrh svega toga, to znaci da su oni znacili generaciji njegovih savremnika, kao sto nekome Njutn znaci danas. Ti se smijes Aristotelu, ali ozbiljni ljudi njemu prilaz sa postovanjem i danas iako je on svojom filozofijom oblikovao mnoga nacela koja nauku cine, ne samo nauku vec onoga sto se tice zivota ljudi, isto je tako i sa nizom islamskih naucnika koji su dali svoje viđenje svijeta i nauke tada. Nazalost ti mislis da filozofija nije bitna grana nauke, ali ona je neodvojivo pratila i razvoj prirodnih nauka (matematika-fizika-hemija-biologija-astronomija). Ako je nekada Aristotel udario temelje logici, kako bi propitao istinitost nasih misli i spoznaje, pa uveo elemente pojam, sud i zakljucak, a neko od toga napravio danas ono sto on nije, to ne znaci da on nema znacaja. Kao sto rekoh prije on je bitan tockic u sveopcoj masini nauk.

Ti treba da shvatis da je eksperiment i los pokusaj. Ako i takvo iskustvo podijelis drugima, drugi ce nesto nauciti, ako ne barem da jednaku gresku ne napravi. Nauka je takva da iz svake situacije moze da uci. Eto ibn Firnas je napravio prvi let s necim sto nalikuje padobranu, mozemo to nazvati slijetanjem prije nego klasicnim letom, ali za 9. st to je i previse.

Nisu islamski naucnici glorificirani, ozbiljni autori ih ne zapostavljaju, eto postavio sam ti link Avicenine knjige, kad se neko bavi necim temeljito, onda mu nije mrsko i njega prevesti i uvrstiti u strucnu literaturu na svome univerzitetu. Kao sto su na prevodima knjiga antickog doba ucili muslimani, pa unaprijedjivali ono sto su isti promisljali i nove stvari razvijali, tako su Evropljani prevodeci njih i raspravljajuci o njihovim dijelima, unaprijedjivali i razvijali nove stvari. Evropljanima zamjeram jedino sto su istima imena latinizovali. Sto se tice nase balkanskeg podruma, ovdje se vise raspravlja da li je Tesla Srbin ili Hrvat, da je kojim imenom bio musliman, spomenuo bi se guzovace ili sa jednakim svojatanjem. Tako da me ne cudi sto ovdje niko islamske naucnike po kursevima ne spominje, al ce spomenuti neku rijec pojam poput algebre i algoritma koji imaju svoj korijen u arapaskom jeziku. Balkanci su inace cudo. Kod nas dodju Osmanlije, sagrade more lijepih spomenika arhitekture poput recimo Starog Mosta i nasi ga lokalci sruse, da ne govorim da ne znaju mnogi koje Mimar Sinan arhitekta tog mosta i sto je znacajan u svijetu arhitekture uopste i sta je sve u BiH sagradio, kad im smeta nesto sto nije zivo jer ima islamski predznak, sto im realno nebi smetalo i skrivanje cinjenica o istima. Kult razuma koji vlada zapadnom hemisferom i to obznanjivanje razlicitog znanja i bastinjenje istog iz razlicitih dekada ljudskog postojanja je i bilo gorivom njihovog generatora naucnog napretka, tako je danas, znanje su otvorili svima, da bi svima sluzilo. Kod nas na Balkanu razuma nikada dovoljno nije bilo.

Sva rasprava se povela upravo zbog toga minimaliziranja znacaja islamskih naucnika, ispasce da algebra, danas nije bitna, ni dostignuca njihova iz geometrije i trigonomtrije, iracionalnih brojeva, unapredjenja brojnog sistema i uvodjenje indijskih brojeva u upotrebu, sta bi matematika bez toga? Jel nam i dalje treba mjerna jedinica da bi svjedocili njihovom doprinosu? Sta bi matematicka logika bila bez algebre, pa i algoritma? Isto tako i neka dostignuca u drugim prirodnim granama, nisu minorna, sto se tice fizike, oni su u optici dali mnoge principei, u mehanici su raspravljali o pojmovima inercije, ubrzanja, reakcije, to nije mnogo, ali gdje je tu pomen "knjige o trikovima" koja objasnjava principe mehanickih uredjaja i nekih od prvih automat uredjaja razvijenih u proslosti, gdje su dostignuca u medicini,na polju hirurgije, prvi leksikon medicine, gdje su doprinosi u filozofiji, dostignuca iz drustvenih nauka, dostignuca iz arhitekture, kulture i ko zna cega svega vec ne, cemu svjedocimo i danas. Evropljani su u zlatno doba Islama prozivljavali svoje mracno.Ipak pricamo o periodu od 8 do 13 st. Njutn je zivio u 17.st..
U nasoj komunikaciji očito fali preciznosti, jer je očito da kompletno promašuješ poentu i konstantno mi trpas strawman-a pa cu probati ovako, dummizirati do minimuma:

1.Kada vršim poređenje vrijednosti naučnih dostignuća, isključivo to radim sa današnje tačke gledališta, naime npr. Aristotel, jeste genijalac za savremenike, sa današnjeg aspekta on je jedna totalna budaletina, barem u polju prirodnih nauka jer nema ništa od koristi, sva njegova učenja su davno napuštena;

2.Daleko od toga da tvrdim da nije imao uticaja na tok razvoja civilizacije, kao i svi drugi ljudi jer su svi zaslužni za opstanak ljudske vrste i njen ukupan broj danas, inace ne bismo ja i ti danas pričali uopće

3.Već po ko zna koji put, muslimani iz zlatnog doba su imali svoja dostignuća koja su bila bitna za razvoj nauke, to ne sporim

4.Ta dostignuća jesu glorificirana, puna usta svih muslimana bar onih sa kojima sam imao priliku voditi diskusiju po pitanju religija vs ateizam, i to je tolika fasciniranost da je to nevjerovatno, kao da masturbiraju na Avicenin poster, odatle moja ovoliko gađenje prema vašoj neiskrenosti i ignoranciji prema svemu ostalom, kazem vecina, ti bar tvrdiš malo manje eto nisu toliko bitni da se masturbira isključivo samo na njih

5.Uzimajući obzir tacke 1,2,3 i 4, te ukupna dostignuća prirodnih nauka koja imamo danas, itekako imam pravo da minimiziram zlatno doba muslimana, pa više je otkriveno recimo od 1910 do 1930 nego što je u muslimana kroz cijelu njihovu historiju, mogao bih vam dati, pa biću velikodušan, doprinos od max 1%(a u realnosti je ovo daleko manji broj sa više nula u decimali) ukupnog znanja koje imamo danas, pogotovo znanja iz fizike
6. ako mislim na recimo konkretno period zlatnog doba, da, svaka čast bili ste jači tada, s obzirom na dark age u europi

7. nakon dark age-a u europi, dolazi do smjene, dark age kod muslimana, golden age kod kršćana, a to se dešava na dvije prelomnice, kod muslimana se pojavljuje imam al-Ghazzali a u kršćana Galileo i Newton

8. nakon Newtona u zadnjih 300 godina, dolazi do tako munjevitog razvoja nauke i tehnologije nikad viđenog do tada, u poređenju sa vremenom koliko postoji ljudska civilizacija je ovo je stvarno munjevita brzina, ali čudne li koincidencije baš nakon Newtona, šta ti mislis o ovome?

9. e što se tiče djela Newtona i Avicene, ponovo kazem iz sa aspekta današnjice i upotrebe u svakodnevnom životu, Newtonov rad jos korsitimo, dok je Avicena pa mozemo reći beskoristan

10. Pa naravno da će neko prevesti Avicenino djelo, i Mein Kampf je preveden i izučavan na mnogim univerzitetima, govorim isključivo o koristi naučnih djela svim ljudima danas, tu Newton definitely wins, ili krace PWNAGE :lol:

11. Newtona je za mene ne samo otac mehanike, ne samo fizike nego otac moderne nauke(prirodne), vidi šta je uradila za 300 godina vatra koju je on zapalio

12. iako se o 11 moze debatirati, nikako mi ne mozes podvlačiti da sam rekao da je otac matematike, jer on nije otac matematike, ali je svakako otac kalkulusa, zajedno sa Leibnizom, ali s obzirom da je Newton uradio više i neovisno, dajem njemu više poena, a ovo sam rec vec nekoliko puta

13.Eksperiment je dobar onoliko koliko je i njegova postavka i uslovi, kontrola parametara, jasan i precizan cilj, ovakav eksperiment nikada nije los pokušaj, ono što je bitno kako se interpretiraju rezultati tog eksperimenta.Šta je tvoj padobranac ostavio od svog eksperimenta, apsolutno ništa, niti je kome valjao, braci wright je valjao recimo Cayley koji je pisao o aerodinamici, i opet smo tu kod Newtona, šta bi Cayley pisao o aerodinamici bez Newtona? Apsolutno ništa

14. 5. vrijedi i za algebru.Super, khwarizmi je dobar bio, ali brate u odnosu na koliko je danas kompleksna algebra, arapi imaju vrlo mali udio zasluge, kao i za fiziku, pa danas je fizika toliko kompleksna da jedan covjek ne moze sve pohvatati, mora se opredijeliti na neku oblast i nju usko specijalizirati, dok recimo da je neko sabrao sva djela iz fizike u 1300-oj neb ti trebo ni ovaj jedan pisljivi bolonjski ciklus da je savladaš,ne znam da li su cuo pricu o Plancku, ocu kvantne fizike, kada je upitao za savjet jednog starijeg fizicara sta on misli o tome da i Planck studira fiziku, on mu je odgovorio(ne znam tačan citat ali bilo je nešto tipa):" U fizici se nema više šta spoznavati, sve fundamentalne sile su obrađene, ostalo je još samo nekoliko rupa popuniti".A gle šta se desi 1905-e do danas, ludilo od kompleksnosti.

15.Mjerne jedinice u fizici se daju uglavnom kao u čast nekom fizičaru koji je dao izuzetan doprinos razvoju te oblasti, zasto arapa nema? Pa upravo zato što njihov doprinos nije bio IZUZETAN kao kod onih koji su dobili jedinice, gledajuci iz ugla moderne fizike, ne zato što vas neko mrzi ili se vas boji, kao npr. jedan musliman mi je rekao:Allah nam je rekao da će islam osvojiti svijet i toga se ćafiri i munafici plaše, pa nastoje što više da nas ocrne blalablabla, eto kao bojimo se zato što nosite istinu a istinu niko ne voli, dosta ba vašeg natucanja islamofobije, ne plaši vas se niko (a pogotovo ne ISIL-a, više im se gade nego sto ih je strah)

I konačno rezime:

- Islam i Kur'an(i sure Ikre :-) ) nisu inspirisali naučna dostignuća. Muslimani su shvatili da je znanje moć te da bi postali jos moćniji počeli su prikupljati knjige i učene ljude, obrazovali nove naraštaje, učeći ih o grčkim dostignućima itd..... Dokaz koji podupire moju tvrdnju je i sam imam Al-Ghazzali koji je rekao da je matematika jezik đavola i da je se trebaju kloniti, čime je stavio tačku na vaše zlatno doba. Ovdje vidimo da vjera moze samo zasmetati nauci,

- Doprinos muslimana zlatnog doba je značajan za tok razvoja nauke, ali je on minimalan u odnosu na doprinose ostalih kroz cijelu historiju nauke

Ova dva stava želim da branim na ovoj temi, a ne da pričam o Newtonovim zakonima i kalkulusu, ima brate upisi fax pa tamo uči, a ne da čekam dok ti provrtiš po wikipediji šta je i ko je kalkulus smislio, sa tim sam završio jer je off topic, dosađujemo ljudima a i samom sebi.

Živ ti meni bio, mir s tobom.
Last edited by Usual_Suspect on 26/03/2017 01:40, edited 1 time in total.
fatamorgana

#2577 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

kiligonzales wrote:
fatamorgana wrote:Pa fino ti piše gore zašto se morala desiti oktobarska revolucija, moralo je nekako pući, da nije bio Lenjin bio bi neko drugi vjerovatno!
Vidjeh neki dan jedan ruski film gdje pop govori sa lokalpolitičkim mafiozom i umiruje ga govoreći mu da je svaka vlast od Boga ....
Moguce, revolucije bi bilo, a vrlo vjerovatno sa manjim posljedicama po rusko drustvo. Politicki ateizam u komunistickom ogledu pokazao se izuzetno lošim.
Ma isti je to racqu, vjerovali su u partiju i vođe k'o u boga, istom vrstom zaluđenosti.
Usual_Suspect

#2578 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

fatamorgana wrote:
kiligonzales wrote:
fatamorgana wrote:Pa fino ti piše gore zašto se morala desiti oktobarska revolucija, moralo je nekako pući, da nije bio Lenjin bio bi neko drugi vjerovatno!
Vidjeh neki dan jedan ruski film gdje pop govori sa lokalpolitičkim mafiozom i umiruje ga govoreći mu da je svaka vlast od Boga ....
Moguce, revolucije bi bilo, a vrlo vjerovatno sa manjim posljedicama po rusko drustvo. Politicki ateizam u komunistickom ogledu pokazao se izuzetno lošim.
Ma isti je to racqu, vjerovali su u partiju i vođe k'o u boga, istom vrstom zaluđenosti.
:lol: :lol: buraz trica sa parkinga :lol:
arzuhal

#2579 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Usual_Suspect wrote:Dokaz koji podupire moju tvrdnju je i sam imam Al-Ghazzali koji je rekao da je matematika jezik đavola i da je se trebaju kloniti, čime je stavio tačku na vaše zlatno doba. Ovdje vidimo da vjera moze samo zasmetati nauci...
Ne vjera nego interpretacija vjere, ibn Rušd je bio vjernik a imao je potpuno obrnut pogled od imama Gazalije po mnogim pitanjima.
zagortenej

#2580 Re: Ateizam

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
Usual_Suspect wrote:Dokaz koji podupire moju tvrdnju je i sam imam Al-Ghazzali koji je rekao da je matematika jezik đavola i da je se trebaju kloniti, čime je stavio tačku na vaše zlatno doba. Ovdje vidimo da vjera moze samo zasmetati nauci...
Ne vjera nego interpretacija vjere, ibn Rušd je bio vjernik a imao je potpuno obrnut pogled od imama Gazalije po mnogim pitanjima.
Ulema se razilazi, a Allah najbolje zna. :bih:
HardcoreMX

#2581 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Usual_Suspect wrote: - Doprinos muslimana zlatnog doba je značajan za tok razvoja nauke, ali je on minimalan u odnosu na doprinose ostalih kroz cijelu historiju nauke
Da se preciznije izraziš, lakše ti je bilo reći 'minimalan značaj',ali opet bi promašio. U nauci upravo najsitniji detalji su od najvećeg značaja, a što reći tek za one koji su u pojedinim granama udarili temelje razvitka. Apropo značaj, ako se pereš, onda se svaki put sjeti, tko ti je sapun donio.
aurora313

#2582 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:
Gazali je ipak bio taj čija se na kraju pozlatila. On nije izmjenio vjeru, ali je dao tumačenja koja su je još više udaljila od nauke i ovozemaljskih stvarnosti. Možemo predpostaviti da je ono Muhamedovo učiti i samo učiti, ovim pretvoreno u uči samo za hafiza.

Ova tema smatra vjeru kao tvorevinu ljudi—i to ne jedne osobe nego plejade nepoznatih—te samo potvrđuje da uvijek treba obraćati pažnju na tu veoma usku vezu između vjere i interpretacije vjere. U hrišćanstvu, mračni period srednjeg vijeka u to drastično potvrđuje. Ako se mi ateisti možemo po mjerilima nekih bazično dijeliti na 'dobre' i 'zle' (a više njih nas smatraju lošim i zlim), šta fali isto takvoj podjeli vjernika? :)

Vjernici i teolozi to odbijaju na svaki način, ali je ta odbrana tanka. Realnost je jasna.
HardcoreMX

#2583 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Realnost i ateisti. Realnost je da nitko ne voli nevjerne ljude. Pa ni ateisti. Ateisti ne vole sami sebe. Realno, to ispada doista tako.
triconja

#2584 Re: Ateizam

Post by triconja »

Neku noc sam citao o andjelima i melecima i ima nesto sto nema logike. Kaze da je bog na tronu koji nose meleci (posebna vrsta, oni koji imaju samo tu funkciju).

Cudno mi je sto je bog prestavljen kao vladar a ne kao neko nadnaravno bice koje nije moguce pojmiti.
kiligonzales

#2585 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

Usual_Suspect wrote: U nasoj komunikaciji očito fali preciznosti, jer je očito da kompletno promašuješ poentu i konstantno mi trpas strawman-a pa cu probati ovako, dummizirati do minimuma:

1.Kada vršim poređenje vrijednosti naučnih dostignuća, isključivo to radim sa današnje tačke gledališta, naime npr. Aristotel, jeste genijalac za savremenike, sa današnjeg aspekta on je jedna totalna budaletina, barem u polju prirodnih nauka jer nema ništa od koristi, sva njegova učenja su davno napuštena;

2.Daleko od toga da tvrdim da nije imao uticaja na tok razvoja civilizacije, kao i svi drugi ljudi jer su svi zaslužni za opstanak ljudske vrste i njen ukupan broj danas, inace ne bismo ja i ti danas pričali uopće

3.Već po ko zna koji put, muslimani iz zlatnog doba su imali svoja dostignuća koja su bila bitna za razvoj nauke, to ne sporim

4.Ta dostignuća jesu glorificirana, puna usta svih muslimana bar onih sa kojima sam imao priliku voditi diskusiju po pitanju religija vs ateizam, i to je tolika fasciniranost da je to nevjerovatno, kao da masturbiraju na Avicenin poster, odatle moja ovoliko gađenje prema vašoj neiskrenosti i ignoranciji prema svemu ostalom, kazem vecina, ti bar tvrdiš malo manje eto nisu toliko bitni da se masturbira isključivo samo na njih

5.Uzimajući obzir tacke 1,2,3 i 4, te ukupna dostignuća prirodnih nauka koja imamo danas, itekako imam pravo da minimiziram zlatno doba muslimana, pa više je otkriveno recimo od 1910 do 1930 nego što je u muslimana kroz cijelu njihovu historiju, mogao bih vam dati, pa biću velikodušan, doprinos od max 1%(a u realnosti je ovo daleko manji broj sa više nula u decimali) ukupnog znanja koje imamo danas, pogotovo znanja iz fizike
6. ako mislim na recimo konkretno period zlatnog doba, da, svaka čast bili ste jači tada, s obzirom na dark age u europi

7. nakon dark age-a u europi, dolazi do smjene, dark age kod muslimana, golden age kod kršćana, a to se dešava na dvije prelomnice, kod muslimana se pojavljuje imam al-Ghazzali a u kršćana Galileo i Newton

8. nakon Newtona u zadnjih 300 godina, dolazi do tako munjevitog razvoja nauke i tehnologije nikad viđenog do tada, u poređenju sa vremenom koliko postoji ljudska civilizacija je ovo je stvarno munjevita brzina, ali čudne li koincidencije baš nakon Newtona, šta ti mislis o ovome?

9. e što se tiče djela Newtona i Avicene, ponovo kazem iz sa aspekta današnjice i upotrebe u svakodnevnom životu, Newtonov rad jos korsitimo, dok je Avicena pa mozemo reći beskoristan

10. Pa naravno da će neko prevesti Avicenino djelo, i Mein Kampf je preveden i izučavan na mnogim univerzitetima, govorim isključivo o koristi naučnih djela svim ljudima danas, tu Newton definitely wins, ili krace PWNAGE :lol:

11. Newtona je za mene ne samo otac mehanike, ne samo fizike nego otac moderne nauke(prirodne), vidi šta je uradila za 300 godina vatra koju je on zapalio

12. iako se o 11 moze debatirati, nikako mi ne mozes podvlačiti da sam rekao da je otac matematike, jer on nije otac matematike, ali je svakako otac kalkulusa, zajedno sa Leibnizom, ali s obzirom da je Newton uradio više i neovisno, dajem njemu više poena, a ovo sam rec vec nekoliko puta

13.Eksperiment je dobar onoliko koliko je i njegova postavka i uslovi, kontrola parametara, jasan i precizan cilj, ovakav eksperiment nikada nije los pokušaj, ono što je bitno kako se interpretiraju rezultati tog eksperimenta.Šta je tvoj padobranac ostavio od svog eksperimenta, apsolutno ništa, niti je kome valjao, braci wright je valjao recimo Cayley koji je pisao o aerodinamici, i opet smo tu kod Newtona, šta bi Cayley pisao o aerodinamici bez Newtona? Apsolutno ništa

14. 5. vrijedi i za algebru.Super, khwarizmi je dobar bio, ali brate u odnosu na koliko je danas kompleksna algebra, arapi imaju vrlo mali udio zasluge, kao i za fiziku, pa danas je fizika toliko kompleksna da jedan covjek ne moze sve pohvatati, mora se opredijeliti na neku oblast i nju usko specijalizirati, dok recimo da je neko sabrao sva djela iz fizike u 1300-oj neb ti trebo ni ovaj jedan pisljivi bolonjski ciklus da je savladaš,ne znam da li su cuo pricu o Plancku, ocu kvantne fizike, kada je upitao za savjet jednog starijeg fizicara sta on misli o tome da i Planck studira fiziku, on mu je odgovorio(ne znam tačan citat ali bilo je nešto tipa):" U fizici se nema više šta spoznavati, sve fundamentalne sile su obrađene, ostalo je još samo nekoliko rupa popuniti".A gle šta se desi 1905-e do danas, ludilo od kompleksnosti.

15.Mjerne jedinice u fizici se daju uglavnom kao u čast nekom fizičaru koji je dao izuzetan doprinos razvoju te oblasti, zasto arapa nema? Pa upravo zato što njihov doprinos nije bio IZUZETAN kao kod onih koji su dobili jedinice, gledajuci iz ugla moderne fizike, ne zato što vas neko mrzi ili se vas boji, kao npr. jedan musliman mi je rekao:Allah nam je rekao da će islam osvojiti svijet i toga se ćafiri i munafici plaše, pa nastoje što više da nas ocrne blalablabla, eto kao bojimo se zato što nosite istinu a istinu niko ne voli, dosta ba vašeg natucanja islamofobije, ne plaši vas se niko (a pogotovo ne ISIL-a, više im se gade nego sto ih je strah)

I konačno rezime:

- Islam i Kur'an(i sure Ikre :-) ) nisu inspirisali naučna dostignuća. Muslimani su shvatili da je znanje moć te da bi postali jos moćniji počeli su prikupljati knjige i učene ljude, obrazovali nove naraštaje, učeći ih o grčkim dostignućima itd..... Dokaz koji podupire moju tvrdnju je i sam imam Al-Ghazzali koji je rekao da je matematika jezik đavola i da je se trebaju kloniti, čime je stavio tačku na vaše zlatno doba. Ovdje vidimo da vjera moze samo zasmetati nauci,

- Doprinos muslimana zlatnog doba je značajan za tok razvoja nauke, ali je on minimalan u odnosu na doprinose ostalih kroz cijelu historiju nauke

Ova dva stava želim da branim na ovoj temi, a ne da pričam o Newtonovim zakonima i kalkulusu, ima brate upisi fax pa tamo uči, a ne da čekam dok ti provrtiš po wikipediji šta je i ko je kalkulus smislio, sa tim sam završio jer je off topic, dosađujemo ljudima a i samom sebi.

Živ ti meni bio, mir s tobom.
Logika idalje ima osnove koje joj je on dao. To što je neko kriterijima saznanja dodao veću kritičnost i sistematičnost u metodi suda jer zdravorazumski dogmatizam sam po sebi nije dovoljan da bi se izveo najispravniji zaključak tj. doseglo znanje, a bome ni samo čulno iskustvo ni intuicija koji mogu da prevare, to je prirodan tok stvari i evolucija filozofije kao jedne od grana nauke. Naravno da je empirijska metoda u prirodnim naukama, uticala i na razvoj logičkih metoda suda. Filozofija je bila preteča mnogim unapređenjima na polju prirodnih nauka jer je ona prije propitivala znanje, koje je poslje dobijalo potvrdu kroz prirodne nauke, iako sama filozofija nije prirodna već humanisticka nauka.

Nemam namjeru da masturbiram ni na čije naučnika, samo kažem da su oni obilježili jednu eru naše historije. Oni su od 8 st. pa do 17.st bili kolovođe civilizacije. Tvrdim samo da su bitni, ne tražim posebnost za njih. Kao što rekoh jedan su prenosni točak trake znanja od prošlosti pa do danas.

Svako otkriva na iskustvu prethodnih generacija, nekome će se dostignuča koja mi imamo sada činiti malim za 100 godina, da ne govorim za pola milenijuma šta će tek misliti o nama i koliko ćemo biti bitni. Nažalost mi u BiH još tvrdimo da je najmanja čestica atom, zaboravljajuci kvarkove, leptone, bozone i td.

Ne znam za što se priča o prijašnjim civilizacijama i dostignučima vrti oko toga mi i vi, bili smo jači, sad ste slabiji. Mi živimo ovdje i sada i pricamo o nauci kroz historiju.

Njutn je bitan, ali je bitan i Galilej, Dekart, Fermat, oni su kao matematicari bukvalno uticali na stvaranje matematicke analize, tačnije spojili su matematiku i logiku za usavršavanje naučne metode kako bi propitali i potvrdili znanje koje su željeli spoznati, što je Njutn bio temelj da napravi i svoju principia matematica, sa svoja tri zakona kojim je dao nedvojbeno velik doprinos na polju mehanike , a time i fizike.

Prevodi se i spominje ono sto ljudima znaci. Oni su znacili na polju nauke, time i Avicena.

Isto pitanje koje ti postavljas sta bi Cayley pisao o aerodinamici bez Newtona se moze primjeniti na naucnike 17. st? Sta bi matematicari 17.st. bez Al Horezmija , indijskih brojeva koje je uveo u praksu, algebre, trigonometrije, geometrije, iracionalnih brojeva i td? Sta bi Galileo, Dekart, Fermat i drugi pisali o istoj? Jednostavno znace... Inace da ne znace danas bi racunicu izvodili rimskim brojevima, barem mi u Evropi.

Minimalizirati mozemo sve danas, Njutna jos ne mozemo, ali ko zna sta buducnost nosi. Uglavnom kad trebamo minimalizirati neciji doprinos spomenucemo los primjer Gazalija. Necemo one koji su zaista doprinjeli tome da oni budu jedan tocak trake znanja.

Necemo daviti ljude ovdje, a koga zanima nastavak ovog oftopica nek otvori temu, ja i ti smo ovdje zavrsili svako dobro.
skupljac_zeljeza

#2586 Re: Ateizam

Post by skupljac_zeljeza »

Edouard wrote:Je li ovo tema historijski pregled prirodnih nauka ili ateizam?
Pa kakve pozitivne veze imaju ateizam i nauka?
To se redovno protura na ovakvim i sličnim temama kao da je nauka suprotnost vjeri pa navodno teisti sav svoj svjetonazor baziraju samo na riječima Knjige dok ateistima/antiteistima ostaje nauka da brane svoj stav. :mrgreen:
Usual_Suspect wrote: - Doprinos muslimana zlatnog doba je značajan za tok razvoja nauke, ali je on minimalan u odnosu na doprinose ostalih kroz cijelu historiju nauke
Šta ćemo sa onom osobom koja je izumila točak, a nije dobila Nobelovu nagradu, a sigurno ovi poslije njega ne bi bez točka daleko dobacili?
Towelie

#2587 Re: Ateizam

Post by Towelie »

skupljac_zeljeza wrote:
To se redovno protura na ovakvim i sličnim temama kao da je nauka suprotnost vjeri pa navodno teisti sav svoj svjetonazor baziraju samo na riječima Knjige dok ateistima/antiteistima ostaje nauka da brane svoj stav. :mrgreen:
Šta ćemo sa onom osobom koja je izumila točak, a nije dobila Nobelovu nagradu, a sigurno ovi poslije njega ne bi bez točka daleko dobacili?
Image
Edouard

#2588 Re: Ateizam

Post by Edouard »

skupljac_zeljeza wrote:
Ateisti tvrde da nema dovoljno dokaza za Božju opstojnost, duhovnu i besmrtnu dušu, pa zato ne mogu u to vjerovati, ali im zato ne smeta vjerovati, bez dokaza i objašnjenja, da su materija i njezini procesi apsolutno sve ono po čemu je čovjek i sva njegova stvarnost to što jesu.
fatamorgana

#2589 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Edouard wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ateisti tvrde da nema dovoljno dokaza za Božju opstojnost, duhovnu i besmrtnu dušu, pa zato ne mogu u to vjerovati, ali im zato ne smeta vjerovati, bez dokaza i objašnjenja, da su materija i njezini procesi apsolutno sve ono po čemu je čovjek i sva njegova stvarnost to što jesu.
A kako tek vjernici vole "materiju" pa to je čudo božije! :wink:
Edouard

#2590 Re: Ateizam

Post by Edouard »

fatamorgana wrote:
Edouard wrote:
Pa i nju je Bog stvorio.
Raigor Stonehoof

#2591 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

a ko je stvorio boga?
belfy

#2592 Re: Ateizam

Post by belfy »

skupljac_zeljeza wrote:
cuj protura... pa krenes od pocetka: kako je nastao svemir, zatim kako je postao zivot, a onda i kako je nastao covjek. i samo u tim pitanjima ces naci svako razilazenje nauke i vjere, da ne idemo u sitnije stvari. cuj protura se da je nauka suprotnosti vjeri...
fatamorgana

#2593 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Edouard wrote:
fatamorgana wrote:
Edouard wrote:
Pa i nju je Bog stvorio.
Gramzivost također?
HardcoreMX

#2594 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Gramzivost također?
Da li ti smatraš da je gramzivost grijeh?
Edouard

#2595 Re: Ateizam

Post by Edouard »

belfy wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
cuj protura... pa krenes od pocetka: kako je nastao svemir, zatim kako je postao zivot, a onda i kako je nastao covjek. i samo u tim pitanjima ces naci svako razilazenje nauke i vjere, da ne idemo u sitnije stvari. cuj protura se da je nauka suprotnosti vjeri...
Belfi srećo, jesil došo malo k sebi? Vidim da je neki dan bilo galame na tebe, crveniš se, pravdaš se, skrinšutaš naveliko, više šutaš nego skrinaš, šta je to bilo? Čim ja malo odsutan ti se ote kontroli i napravi cirkus.
Edouard

#2596 Re: Ateizam

Post by Edouard »

fatamorgana wrote:
Edouard wrote:
fatamorgana wrote:
Pa i nju je Bog stvorio.
Gramzivost također?
Slobodna i razumna bića koja se odlučiše za gramzljivost.
HAVANA

#2597 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

HardcoreMX wrote:Realnost i ateisti. Realnost je da nitko ne voli nevjerne ljude. Pa ni ateisti. Ateisti ne vole sami sebe. Realno, to ispada doista tako.
E jesi je srocio. :lol:
skupljac_zeljeza

#2598 Re: Ateizam

belfy wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ne vidim ja razilaženja vjere u Boga sa naukom, ali fakat....kako je postao život?

Ovo moje uskakanje je bilo više da doprinos islamske civilizacije naučnoj misli je dokaz da vjera niti je u sukobu sa naukom, niti je se plaši nego je baš treba. Nebitno koliki je taj doprinos, ali svakako nije zanemarljiv.

skupljac_zeljeza

#2599 Re: Ateizam

triconja wrote:Neku noc sam citao o andjelima i melecima i ima nesto sto nema logike. Kaze da je bog na tronu koji nose meleci (posebna vrsta, oni koji imaju samo tu funkciju).

Cudno mi je sto je bog prestavljen kao vladar a ne kao neko nadnaravno bice koje nije moguce pojmiti.
Nema to veze ni blizu sa tronom kakve si ti viđao nego se koristi kao metafora kao što ni džennet nije bašča ili voćnjak kroz koji teče potok, a Bog jeste Malik/Vladar, ali ni blizu ovima djelimično moćnim nego je Svemoćan.
fatamorgana

#2600 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Edouard wrote:
fatamorgana wrote:
Edouard wrote:
Pa i nju je Bog stvorio.
Gramzivost također?
Slobodna i razumna bića koja se odlučiše za gramzljivost.
I tako oslobodismo "proizvoĐaĆa" od falinke na robi ....
Post Reply