U nasoj komunikaciji očito fali preciznosti, jer je očito da kompletno promašuješ poentu i konstantno mi trpas strawman-a pa cu probati ovako, dummizirati do minimuma:kiligonzales wrote:
Vidi ne prebacuj ono sto nisam ni rekao. Njutnu ne umanjujem znacaj. Prvi sam ga nazvao tatom mehanike, tatom fizike ga nisam nazvao jer fizika nije samo on, a nije ni matematike. Isto tako je i sa naucnim metodama koji cine savremenu nauku. Svako je unosio nesto novo i usavrsavao istu. Svakako je bitan, Njutn je bitniji nego mnogi, ali i drugi imaju svoj znacaj, ako je Njutn analizirao dijela islamskih naucnika, njihove teorije, hipoteze, razbio neke njihove zablude, iskoristio ono sto je ispravno, sabrao elemente nekih metoda, unaprijdio , sto svakako jeste i dao nesto bolje povrh svega toga, to znaci da su oni znacili generaciji njegovih savremnika, kao sto nekome Njutn znaci danas. Ti se smijes Aristotelu, ali ozbiljni ljudi njemu prilaz sa postovanjem i danas iako je on svojom filozofijom oblikovao mnoga nacela koja nauku cine, ne samo nauku vec onoga sto se tice zivota ljudi, isto je tako i sa nizom islamskih naucnika koji su dali svoje viđenje svijeta i nauke tada. Nazalost ti mislis da filozofija nije bitna grana nauke, ali ona je neodvojivo pratila i razvoj prirodnih nauka (matematika-fizika-hemija-biologija-astronomija). Ako je nekada Aristotel udario temelje logici, kako bi propitao istinitost nasih misli i spoznaje, pa uveo elemente pojam, sud i zakljucak, a neko od toga napravio danas ono sto on nije, to ne znaci da on nema znacaja. Kao sto rekoh prije on je bitan tockic u sveopcoj masini nauk.
Ti treba da shvatis da je eksperiment i los pokusaj. Ako i takvo iskustvo podijelis drugima, drugi ce nesto nauciti, ako ne barem da jednaku gresku ne napravi. Nauka je takva da iz svake situacije moze da uci. Eto ibn Firnas je napravio prvi let s necim sto nalikuje padobranu, mozemo to nazvati slijetanjem prije nego klasicnim letom, ali za 9. st to je i previse.
Nisu islamski naucnici glorificirani, ozbiljni autori ih ne zapostavljaju, eto postavio sam ti link Avicenine knjige, kad se neko bavi necim temeljito, onda mu nije mrsko i njega prevesti i uvrstiti u strucnu literaturu na svome univerzitetu. Kao sto su na prevodima knjiga antickog doba ucili muslimani, pa unaprijedjivali ono sto su isti promisljali i nove stvari razvijali, tako su Evropljani prevodeci njih i raspravljajuci o njihovim dijelima, unaprijedjivali i razvijali nove stvari. Evropljanima zamjeram jedino sto su istima imena latinizovali. Sto se tice nase balkanskeg podruma, ovdje se vise raspravlja da li je Tesla Srbin ili Hrvat, da je kojim imenom bio musliman, spomenuo bi se guzovace ili sa jednakim svojatanjem. Tako da me ne cudi sto ovdje niko islamske naucnike po kursevima ne spominje, al ce spomenuti neku rijec pojam poput algebre i algoritma koji imaju svoj korijen u arapaskom jeziku. Balkanci su inace cudo. Kod nas dodju Osmanlije, sagrade more lijepih spomenika arhitekture poput recimo Starog Mosta i nasi ga lokalci sruse, da ne govorim da ne znaju mnogi koje Mimar Sinan arhitekta tog mosta i sto je znacajan u svijetu arhitekture uopste i sta je sve u BiH sagradio, kad im smeta nesto sto nije zivo jer ima islamski predznak, sto im realno nebi smetalo i skrivanje cinjenica o istima. Kult razuma koji vlada zapadnom hemisferom i to obznanjivanje razlicitog znanja i bastinjenje istog iz razlicitih dekada ljudskog postojanja je i bilo gorivom njihovog generatora naucnog napretka, tako je danas, znanje su otvorili svima, da bi svima sluzilo. Kod nas na Balkanu razuma nikada dovoljno nije bilo.
Sva rasprava se povela upravo zbog toga minimaliziranja znacaja islamskih naucnika, ispasce da algebra, danas nije bitna, ni dostignuca njihova iz geometrije i trigonomtrije, iracionalnih brojeva, unapredjenja brojnog sistema i uvodjenje indijskih brojeva u upotrebu, sta bi matematika bez toga? Jel nam i dalje treba mjerna jedinica da bi svjedocili njihovom doprinosu? Sta bi matematicka logika bila bez algebre, pa i algoritma? Isto tako i neka dostignuca u drugim prirodnim granama, nisu minorna, sto se tice fizike, oni su u optici dali mnoge principei, u mehanici su raspravljali o pojmovima inercije, ubrzanja, reakcije, to nije mnogo, ali gdje je tu pomen "knjige o trikovima" koja objasnjava principe mehanickih uredjaja i nekih od prvih automat uredjaja razvijenih u proslosti, gdje su dostignuca u medicini,na polju hirurgije, prvi leksikon medicine, gdje su doprinosi u filozofiji, dostignuca iz drustvenih nauka, dostignuca iz arhitekture, kulture i ko zna cega svega vec ne, cemu svjedocimo i danas. Evropljani su u zlatno doba Islama prozivljavali svoje mracno.Ipak pricamo o periodu od 8 do 13 st. Njutn je zivio u 17.st..
1.Kada vršim poređenje vrijednosti naučnih dostignuća, isključivo to radim sa današnje tačke gledališta, naime npr. Aristotel, jeste genijalac za savremenike, sa današnjeg aspekta on je jedna totalna budaletina, barem u polju prirodnih nauka jer nema ništa od koristi, sva njegova učenja su davno napuštena;
2.Daleko od toga da tvrdim da nije imao uticaja na tok razvoja civilizacije, kao i svi drugi ljudi jer su svi zaslužni za opstanak ljudske vrste i njen ukupan broj danas, inace ne bismo ja i ti danas pričali uopće
3.Već po ko zna koji put, muslimani iz zlatnog doba su imali svoja dostignuća koja su bila bitna za razvoj nauke, to ne sporim
4.Ta dostignuća jesu glorificirana, puna usta svih muslimana bar onih sa kojima sam imao priliku voditi diskusiju po pitanju religija vs ateizam, i to je tolika fasciniranost da je to nevjerovatno, kao da masturbiraju na Avicenin poster, odatle moja ovoliko gađenje prema vašoj neiskrenosti i ignoranciji prema svemu ostalom, kazem vecina, ti bar tvrdiš malo manje eto nisu toliko bitni da se masturbira isključivo samo na njih
5.Uzimajući obzir tacke 1,2,3 i 4, te ukupna dostignuća prirodnih nauka koja imamo danas, itekako imam pravo da minimiziram zlatno doba muslimana, pa više je otkriveno recimo od 1910 do 1930 nego što je u muslimana kroz cijelu njihovu historiju, mogao bih vam dati, pa biću velikodušan, doprinos od max 1%(a u realnosti je ovo daleko manji broj sa više nula u decimali) ukupnog znanja koje imamo danas, pogotovo znanja iz fizike
6. ako mislim na recimo konkretno period zlatnog doba, da, svaka čast bili ste jači tada, s obzirom na dark age u europi
7. nakon dark age-a u europi, dolazi do smjene, dark age kod muslimana, golden age kod kršćana, a to se dešava na dvije prelomnice, kod muslimana se pojavljuje imam al-Ghazzali a u kršćana Galileo i Newton
8. nakon Newtona u zadnjih 300 godina, dolazi do tako munjevitog razvoja nauke i tehnologije nikad viđenog do tada, u poređenju sa vremenom koliko postoji ljudska civilizacija je ovo je stvarno munjevita brzina, ali čudne li koincidencije baš nakon Newtona, šta ti mislis o ovome?
9. e što se tiče djela Newtona i Avicene, ponovo kazem iz sa aspekta današnjice i upotrebe u svakodnevnom životu, Newtonov rad jos korsitimo, dok je Avicena pa mozemo reći beskoristan
10. Pa naravno da će neko prevesti Avicenino djelo, i Mein Kampf je preveden i izučavan na mnogim univerzitetima, govorim isključivo o koristi naučnih djela svim ljudima danas, tu Newton definitely wins, ili krace PWNAGE
11. Newtona je za mene ne samo otac mehanike, ne samo fizike nego otac moderne nauke(prirodne), vidi šta je uradila za 300 godina vatra koju je on zapalio
12. iako se o 11 moze debatirati, nikako mi ne mozes podvlačiti da sam rekao da je otac matematike, jer on nije otac matematike, ali je svakako otac kalkulusa, zajedno sa Leibnizom, ali s obzirom da je Newton uradio više i neovisno, dajem njemu više poena, a ovo sam rec vec nekoliko puta
13.Eksperiment je dobar onoliko koliko je i njegova postavka i uslovi, kontrola parametara, jasan i precizan cilj, ovakav eksperiment nikada nije los pokušaj, ono što je bitno kako se interpretiraju rezultati tog eksperimenta.Šta je tvoj padobranac ostavio od svog eksperimenta, apsolutno ništa, niti je kome valjao, braci wright je valjao recimo Cayley koji je pisao o aerodinamici, i opet smo tu kod Newtona, šta bi Cayley pisao o aerodinamici bez Newtona? Apsolutno ništa
14. 5. vrijedi i za algebru.Super, khwarizmi je dobar bio, ali brate u odnosu na koliko je danas kompleksna algebra, arapi imaju vrlo mali udio zasluge, kao i za fiziku, pa danas je fizika toliko kompleksna da jedan covjek ne moze sve pohvatati, mora se opredijeliti na neku oblast i nju usko specijalizirati, dok recimo da je neko sabrao sva djela iz fizike u 1300-oj neb ti trebo ni ovaj jedan pisljivi bolonjski ciklus da je savladaš,ne znam da li su cuo pricu o Plancku, ocu kvantne fizike, kada je upitao za savjet jednog starijeg fizicara sta on misli o tome da i Planck studira fiziku, on mu je odgovorio(ne znam tačan citat ali bilo je nešto tipa):" U fizici se nema više šta spoznavati, sve fundamentalne sile su obrađene, ostalo je još samo nekoliko rupa popuniti".A gle šta se desi 1905-e do danas, ludilo od kompleksnosti.
15.Mjerne jedinice u fizici se daju uglavnom kao u čast nekom fizičaru koji je dao izuzetan doprinos razvoju te oblasti, zasto arapa nema? Pa upravo zato što njihov doprinos nije bio IZUZETAN kao kod onih koji su dobili jedinice, gledajuci iz ugla moderne fizike, ne zato što vas neko mrzi ili se vas boji, kao npr. jedan musliman mi je rekao:Allah nam je rekao da će islam osvojiti svijet i toga se ćafiri i munafici plaše, pa nastoje što više da nas ocrne blalablabla, eto kao bojimo se zato što nosite istinu a istinu niko ne voli, dosta ba vašeg natucanja islamofobije, ne plaši vas se niko (a pogotovo ne ISIL-a, više im se gade nego sto ih je strah)
I konačno rezime:
- Islam i Kur'an(i sure Ikre
- Doprinos muslimana zlatnog doba je značajan za tok razvoja nauke, ali je on minimalan u odnosu na doprinose ostalih kroz cijelu historiju nauke
Ova dva stava želim da branim na ovoj temi, a ne da pričam o Newtonovim zakonima i kalkulusu, ima brate upisi fax pa tamo uči, a ne da čekam dok ti provrtiš po wikipediji šta je i ko je kalkulus smislio, sa tim sam završio jer je off topic, dosađujemo ljudima a i samom sebi.
Živ ti meni bio, mir s tobom.