Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Dope_Man

#25626 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

Nisam ja rekao da ne treba autoput, nema potrebe izmisljati nesto protiv cega ces se svadjati, samo kazem da se nece bas smanjiti za sat vremena. I AP ce biti slicne duzine kao magistrala, dakle 80tak km, i da to predjes za pola sata moras voziti 160 km/h konstantno, a ogranicenje ce dobrim dijelom biti 100 jer je pola dionice u tunelima.

AP svakako da treba makar smanjio za 15 minuta, to je neupitno, samo ne treba biti nerealan.
ZoomZoomKiwi

#25627 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

A nisam mislio na tebe kad sam pisao ovu zadnju rečenicu u prošlom postu.

Nego ima dosta ljudi koji dižu M17 u nebesa a istina je da je to cesta smrti čiji je kapacitet premašen prije 20 godina.
akcija007

#25628 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by akcija007 »

M17 od Zenice sjever do Doboja se treba u tenku voziti a ne u automobilu. Vozim oprezno, vozim do max 10 km na sat iznad ogranicenja . Nisam nikoga pretekao . Petak popodne je bilo ogromna guzva u oba smjera . Policijskih patrola sam samo 1 vidio kod Zepca. I gore kod Gradiske trrba pod hitno taj most s novim granicnim prelazom. Ovo sto ustedis na vremeno zbog autoputa do Ze i od Doboja izgubis u cekanju na granici kada su guzve. Iako ima neka nova obilaznica oko Gradiske vozi se 80 km/h
tindbe

#25629 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tindbe »

Benefiti autoceste na sadašnjoj M-17 Zenica-Doboj su neizmjerni.
Meni je fascinantno da se na tom putu trenutno ne gine na dnevnoj bazi. Redovno vozim tu dionicu i živci su mi pri kraju, koliko puta izbjegnem smrt za sekundu zbog kombinacije sporaća + nervoznog vozača.
akcija007

#25630 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by akcija007 »

Da . Evo situacije od sinoc s M17
Kod radara na potezu od skretanja za A1 na Zenica Sjeveru i Blatuse je ogranicenje 70 i tu ima radar i tu su 2 pune linije. Mozda je to cca 500 m od petlje i vozim 70 da bi me auto odmah nakon tog radara (jer sam nastavio voziti 70 do sljedeceg znaka za ogranicenje brzine) preteklo preko te 2 pune linije .
Ozimician

#25631 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Mobilni radari "tronošci" su napravili katastrofu u ZDK na M17 - usporili su saobraćaj i uglavnom se nalaze na mjestima gdje možeš preticati.

I tako ide raspali teretnjak 50 km/h - ljudi se boje da ga preteknu - jer ih čeka tronožac, kazna i gubitak vozačke. I tako se formira kolona, onda se u koloni nađe neko nervozan i belaj.

Primjetio sam da zbog tih tronožaca dobar dio vozača vozi 10-20 km/h ispod ograničenja (jer nisu sigurni u tom momentu koliko je zapravo ograničenje) + ja sam primjetio po sebi, mnogo sam napetiji u vožnji, jer umjesto na cestu, refleksno stalno gledam oko ceste "jesul ga gdje sakrili" - užas. :run:
ZoomZoomKiwi

#25632 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Zato što im je cilj punjenje budžeta a ne povećanje sigurnosti saobraćaja.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#25633 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by parappa »

Apsolutno podržavam radare, koji te slikaju i šalju na adresu. Tako je svugdje u svijetu. Policija samo još vrši rutinske kontrole i alko test u večernjim/jutarnjim satima.
Nema više mita da se ne plati kazna, zajebavanja sa policijom tipa "nemoj me pisati"... pogotovo u manjim mjestima gdje svako svakog zna.
Neće (ne smije) da mi napiše kaznu jer mu žena ili sestra radi kod mene (privatnika). Na primjer.

Treba samo postaviti odgovarajuće znakove i policiju skloniti sa ceste.

Nigdje nema više policije na ulicama a gorih vozača i više udesa nego u BiH... počnimo od vezanja pojasa pa na dalje. Ljudi kupuju čak one hepeke za pojas da im ne pišti :roll:
Ozimician

#25634 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

parappa wrote: 25/10/2022 08:46 Nigdje nema više policije na ulicama a gorih vozača i više udesa nego u BiH... počnimo od vezanja pojasa pa na dalje. Ljudi kupuju čak one hepeke za pojas da im ne pišti :roll:
Pa upravo prisustvo policije i stvara nervozu kod vozaca, i onda koriste momente kad nema policije da svasta naprave.

Bila je cak studija o tome, poredjenje USA i Njemacke. Tj. kako to da Njemacka ima liberalniji zakon o saobracaju (brzina, alkohol), nema policije na cesti, a ima manje udesa nego USA.
So What!

#25635 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ozimician wrote: 25/10/2022 00:32 Mobilni radari "tronošci" su napravili katastrofu u ZDK na M17 - usporili su saobraćaj i uglavnom se nalaze na mjestima gdje možeš preticati.

I tako ide raspali teretnjak 50 km/h - ljudi se boje da ga preteknu - jer ih čeka tronožac, kazna i gubitak vozačke. I tako se formira kolona, onda se u koloni nađe neko nervozan i belaj.

Primjetio sam da zbog tih tronožaca dobar dio vozača vozi 10-20 km/h ispod ograničenja (jer nisu sigurni u tom momentu koliko je zapravo ograničenje) + ja sam primjetio po sebi, mnogo sam napetiji u vožnji, jer umjesto na cestu, refleksno stalno gledam oko ceste "jesul ga gdje sakrili" - užas. :run:
Apsolutno se slažem, MUP ZDK je postao krajnje bezobrazan, smiješan način za punjenje budžeta.

Na našim autoputevima jako je malo saobraćajnih nesreća, a pogotovo onih sa smrtnim ishodom.

Evo nek uvedu presretače na autoputevima u FBiH isto kao što su u RS-u i uredu je, ali lihvarski postaviti radar na onoj krivini kod Kaknja je zločin.
Ateista

#25636 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ateista »

Ozimician wrote: 25/10/2022 00:32 Mobilni radari "tronošci" su napravili katastrofu u ZDK na M17 - usporili su saobraćaj i uglavnom se nalaze na mjestima gdje možeš preticati.

:thumbup:
Potpisujem.
Kad god je neka nesreca gdje su izgubljeni zivoti, mozemo procitati razne komentare tips treba kamera svakih 100m i slicno. Ne kontaju ljudi koliko nenajavljene kamere i tronosci lose uticu na saobracaj, usporavaju ga, stvaraju nervozu i dovode do togs da glavni fokus vozaca bude na tome da gleda ima li gdje drotova ili tronosca umjesto da bude fokus na cesti.
Ozimician

#25637 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Ateista wrote: 26/10/2022 10:01

:thumbup:
Potpisujem.
Kad god je neka nesreca gdje su izgubljeni zivoti, mozemo procitati razne komentare tips treba kamera svakih 100m i slicno. Ne kontaju ljudi koliko nenajavljene kamere i tronosci lose uticu na saobracaj, usporavaju ga, stvaraju nervozu i dovode do togs da glavni fokus vozaca bude na tome da gleda ima li gdje drotova ili tronosca umjesto da bude fokus na cesti.
Naravno, vozac u takvim situacijama se najmanje fokusira na cestu, gleda okolo ima li drotova, gleda na kazaljku da li je slucajno prekoracio ogranicenje malo. U novijim autima koji imaju adaptivni tempomat, u uslovima takve voznje, ljudi ukljuce tempomat i listaju instagram i tik tok xD

Tako da, ni u cemu ne treba pretjerati.
RJ57

#25638 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

username_here wrote: 24/10/2022 18:30 Pa svi imaju karticu samo je treba znati koristiti.
to onda nije automatska naplata nego bezgotovinska naplata
RJ57

#25639 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

parappa wrote: 25/10/2022 08:46 Apsolutno podržavam radare, koji te slikaju i šalju na adresu. Tako je svugdje u svijetu. Policija samo još vrši rutinske kontrole i alko test u večernjim/jutarnjim satima.
Nema više mita da se ne plati kazna, zajebavanja sa policijom tipa "nemoj me pisati"... pogotovo u manjim mjestima gdje svako svakog zna.
Neće (ne smije) da mi napiše kaznu jer mu žena ili sestra radi kod mene (privatnika). Na primjer.

Nigdje nema više policije na ulicama a gorih vozača i više udesa nego u BiH... počnimo od vezanja pojasa pa na dalje. Ljudi kupuju čak one hepeke za pojas da im ne pišti :roll:
hepek za pojas ne oduzima funkciju pojasu (ako je pravi hepek u koji se onda može uštekati pojas) i isti ima itekako smisla upravo zbog tog maloumnog pištanja. posebno u gradu kad voziš ko kornjača u gužvi ili kad siđeš da preparkiraš itd. ima gomila slučajeva kad hepek ima itekako smisla
naravno da treba voziti sa pojasom ali ne uvijek

a da se nigdje gore ne vozi nego kod nas, sa tim se slažem
So What!

#25640 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ovo ce se graditi 100 godina ...

U Vitezu se gradi brza cesta: Obišli smo radove, pogledajte fotografije
Image

Novinarska ekipa portala viteški.ba danas je obišla gradilište dionice brze ceste Nević Polje – Vitez, povodom vršenja glavnih radova na izgradnji te trase dužine oko 4,9 kilometara. Radovi su itekako vidljivi u naseljima Mošunj i Bila gdje su formirane stope za konstrukciju, izgrađeni privremeni mostovi i servisne prometnice kao buduća trasa puta.

Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionica od petlje Nević Polje do petlje Vitez (izlaz iz Poslovne zone), za što je iz Proračuna Federacije BiH izdvojeno je 74,9 milijuna KM sa PDV-om. Rok za završetak radova je 20 mjeseci. Inače, ovo je peti LOT buduće brze ceste Lašva – Nević Polje u ukupnoj dužini od 24,3 kilometra, koja je Odlukom Vlade FBiH proglašena cestom od javnog interesa. Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu – petlja Vitez izlaz iz Poslovne zone). Za eksproprijaciju na prvom, drugom, trećem i petom LOT-u zaduženo je JP Autoceste FBiH, a na četvrtom JP Ceste FBiH.
Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#25641 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25642 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

hehe došli sa bagerom kombinirkom

da ne kopaju temelje za kuće :mrgreen:
Naslovnica

#25643 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

RJ57 wrote: 26/10/2022 14:04
parappa wrote: 25/10/2022 08:46 Apsolutno podržavam radare, koji te slikaju i šalju na adresu. Tako je svugdje u svijetu. Policija samo još vrši rutinske kontrole i alko test u večernjim/jutarnjim satima.

hepek za pojas ne oduzima funkciju pojasu (ako je pravi hepek u koji se onda može uštekati pojas) i isti ima itekako smisla upravo zbog tog maloumnog pištanja. posebno u gradu kad voziš ko kornjača u gužvi ili kad siđeš da preparkiraš itd. ima gomila slučajeva kad hepek ima itekako smisla

Imam ja hepek u autu, na suvozacevom mjestu. Stavim flasu kole na sjediste, ono pocne da bibiche.
:D
So What!

#25644 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

mk ultra wrote: 26/10/2022 15:31 hehe došli sa bagerom kombinirkom

da ne kopaju temelje za kuće :mrgreen:
Svaki model finansiranja koji ukljucuje novac iz budzeta, dividende, naknade, vracene dugove, kusure, nema svijetlu buducnost kod nas, samo strani kreditori dolaze u obzir.
RJ57

#25645 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Naslovnica wrote: 26/10/2022 15:34
RJ57 wrote: 26/10/2022 14:04

Imam ja hepek u autu, na suvozacevom mjestu. Stavim flasu kole na sjediste, ono pocne da bibiche.
počni se konačno zdravo hraniti. :D
Naslovnica

#25646 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

RJ57 wrote: 26/10/2022 15:55
Naslovnica wrote: 26/10/2022 15:34

počni se konačno zdravo hraniti. :D
Karikiram.
Stavim chia sjemenke, organski brokoli i flašicu detox vode, i počMe da bibiče. :D
kenan77

#25647 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by kenan77 »

POzdrav svima..ne da mi se citati sigurno se pisalo o tome...ovaj dio autoputa tarcin sarajevo,ima li i ako ima otprilike gdje su radari?
MMM1977

#25649 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by MMM1977 »

Samo ne treba srkletiti. Mene više saobraćaj ne može nasekirati, vozim 10-20 preko ograničenja, guslam iza sporaća dok ne bude sigurno da preteknem i puštam da me pretekne ko god želi. Više se uopšte ne umaram a razlika u vremenu za koje stižem na odredište je minimalna
Bumerang

#25650 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

Sarajevo - Bradina (Tunnel Ivan Sedlo)

Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:17, edited 1 time in total.
Post Reply