Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Dope_Man
#25626 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nisam ja rekao da ne treba autoput, nema potrebe izmisljati nesto protiv cega ces se svadjati, samo kazem da se nece bas smanjiti za sat vremena. I AP ce biti slicne duzine kao magistrala, dakle 80tak km, i da to predjes za pola sata moras voziti 160 km/h konstantno, a ogranicenje ce dobrim dijelom biti 100 jer je pola dionice u tunelima.
AP svakako da treba makar smanjio za 15 minuta, to je neupitno, samo ne treba biti nerealan.
AP svakako da treba makar smanjio za 15 minuta, to je neupitno, samo ne treba biti nerealan.
- ZoomZoomKiwi
#25627 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
A nisam mislio na tebe kad sam pisao ovu zadnju rečenicu u prošlom postu.
Nego ima dosta ljudi koji dižu M17 u nebesa a istina je da je to cesta smrti čiji je kapacitet premašen prije 20 godina.
Nego ima dosta ljudi koji dižu M17 u nebesa a istina je da je to cesta smrti čiji je kapacitet premašen prije 20 godina.
-
akcija007
#25628 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
M17 od Zenice sjever do Doboja se treba u tenku voziti a ne u automobilu. Vozim oprezno, vozim do max 10 km na sat iznad ogranicenja . Nisam nikoga pretekao . Petak popodne je bilo ogromna guzva u oba smjera . Policijskih patrola sam samo 1 vidio kod Zepca. I gore kod Gradiske trrba pod hitno taj most s novim granicnim prelazom. Ovo sto ustedis na vremeno zbog autoputa do Ze i od Doboja izgubis u cekanju na granici kada su guzve. Iako ima neka nova obilaznica oko Gradiske vozi se 80 km/h
-
tindbe
#25629 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Benefiti autoceste na sadašnjoj M-17 Zenica-Doboj su neizmjerni.
Meni je fascinantno da se na tom putu trenutno ne gine na dnevnoj bazi. Redovno vozim tu dionicu i živci su mi pri kraju, koliko puta izbjegnem smrt za sekundu zbog kombinacije sporaća + nervoznog vozača.
Meni je fascinantno da se na tom putu trenutno ne gine na dnevnoj bazi. Redovno vozim tu dionicu i živci su mi pri kraju, koliko puta izbjegnem smrt za sekundu zbog kombinacije sporaća + nervoznog vozača.
-
akcija007
#25630 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Da . Evo situacije od sinoc s M17
Kod radara na potezu od skretanja za A1 na Zenica Sjeveru i Blatuse je ogranicenje 70 i tu ima radar i tu su 2 pune linije. Mozda je to cca 500 m od petlje i vozim 70 da bi me auto odmah nakon tog radara (jer sam nastavio voziti 70 do sljedeceg znaka za ogranicenje brzine) preteklo preko te 2 pune linije .
Kod radara na potezu od skretanja za A1 na Zenica Sjeveru i Blatuse je ogranicenje 70 i tu ima radar i tu su 2 pune linije. Mozda je to cca 500 m od petlje i vozim 70 da bi me auto odmah nakon tog radara (jer sam nastavio voziti 70 do sljedeceg znaka za ogranicenje brzine) preteklo preko te 2 pune linije .
- Ozimician
#25631 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Mobilni radari "tronošci" su napravili katastrofu u ZDK na M17 - usporili su saobraćaj i uglavnom se nalaze na mjestima gdje možeš preticati.
I tako ide raspali teretnjak 50 km/h - ljudi se boje da ga preteknu - jer ih čeka tronožac, kazna i gubitak vozačke. I tako se formira kolona, onda se u koloni nađe neko nervozan i belaj.
Primjetio sam da zbog tih tronožaca dobar dio vozača vozi 10-20 km/h ispod ograničenja (jer nisu sigurni u tom momentu koliko je zapravo ograničenje) + ja sam primjetio po sebi, mnogo sam napetiji u vožnji, jer umjesto na cestu, refleksno stalno gledam oko ceste "jesul ga gdje sakrili" - užas.
I tako ide raspali teretnjak 50 km/h - ljudi se boje da ga preteknu - jer ih čeka tronožac, kazna i gubitak vozačke. I tako se formira kolona, onda se u koloni nađe neko nervozan i belaj.
Primjetio sam da zbog tih tronožaca dobar dio vozača vozi 10-20 km/h ispod ograničenja (jer nisu sigurni u tom momentu koliko je zapravo ograničenje) + ja sam primjetio po sebi, mnogo sam napetiji u vožnji, jer umjesto na cestu, refleksno stalno gledam oko ceste "jesul ga gdje sakrili" - užas.
- ZoomZoomKiwi
#25632 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zato što im je cilj punjenje budžeta a ne povećanje sigurnosti saobraćaja.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#25633 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Apsolutno podržavam radare, koji te slikaju i šalju na adresu. Tako je svugdje u svijetu. Policija samo još vrši rutinske kontrole i alko test u večernjim/jutarnjim satima.
Nema više mita da se ne plati kazna, zajebavanja sa policijom tipa "nemoj me pisati"... pogotovo u manjim mjestima gdje svako svakog zna.
Neće (ne smije) da mi napiše kaznu jer mu žena ili sestra radi kod mene (privatnika). Na primjer.
Treba samo postaviti odgovarajuće znakove i policiju skloniti sa ceste.
Nigdje nema više policije na ulicama a gorih vozača i više udesa nego u BiH... počnimo od vezanja pojasa pa na dalje. Ljudi kupuju čak one hepeke za pojas da im ne pišti
Nema više mita da se ne plati kazna, zajebavanja sa policijom tipa "nemoj me pisati"... pogotovo u manjim mjestima gdje svako svakog zna.
Neće (ne smije) da mi napiše kaznu jer mu žena ili sestra radi kod mene (privatnika). Na primjer.
Nigdje nema više policije na ulicama a gorih vozača i više udesa nego u BiH... počnimo od vezanja pojasa pa na dalje. Ljudi kupuju čak one hepeke za pojas da im ne pišti
- Ozimician
#25634 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa upravo prisustvo policije i stvara nervozu kod vozaca, i onda koriste momente kad nema policije da svasta naprave.
Bila je cak studija o tome, poredjenje USA i Njemacke. Tj. kako to da Njemacka ima liberalniji zakon o saobracaju (brzina, alkohol), nema policije na cesti, a ima manje udesa nego USA.
- So What!
#25635 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Apsolutno se slažem, MUP ZDK je postao krajnje bezobrazan, smiješan način za punjenje budžeta.Ozimician wrote: ↑25/10/2022 00:32 Mobilni radari "tronošci" su napravili katastrofu u ZDK na M17 - usporili su saobraćaj i uglavnom se nalaze na mjestima gdje možeš preticati.
Primjetio sam da zbog tih tronožaca dobar dio vozača vozi 10-20 km/h ispod ograničenja (jer nisu sigurni u tom momentu koliko je zapravo ograničenje) + ja sam primjetio po sebi, mnogo sam napetiji u vožnji, jer umjesto na cestu, refleksno stalno gledam oko ceste "jesul ga gdje sakrili" - užas.![]()
Na našim autoputevima jako je malo saobraćajnih nesreća, a pogotovo onih sa smrtnim ishodom.
Evo nek uvedu presretače na autoputevima u FBiH isto kao što su u RS-u i uredu je, ali lihvarski postaviti radar na onoj krivini kod Kaknja je zločin.
- Ateista
#25636 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ozimician wrote: ↑25/10/2022 00:32 Mobilni radari "tronošci" su napravili katastrofu u ZDK na M17 - usporili su saobraćaj i uglavnom se nalaze na mjestima gdje možeš preticati.
Primjetio sam da zbog tih tronožaca dobar dio vozača vozi 10-20 km/h ispod ograničenja (jer nisu sigurni u tom momentu koliko je zapravo ograničenje) + ja sam primjetio po sebi, mnogo sam napetiji u vožnji, jer umjesto na cestu, refleksno stalno gledam oko ceste "jesul ga gdje sakrili" - užas.![]()
Potpisujem.
Kad god je neka nesreca gdje su izgubljeni zivoti, mozemo procitati razne komentare tips treba kamera svakih 100m i slicno. Ne kontaju ljudi koliko nenajavljene kamere i tronosci lose uticu na saobracaj, usporavaju ga, stvaraju nervozu i dovode do togs da glavni fokus vozaca bude na tome da gleda ima li gdje drotova ili tronosca umjesto da bude fokus na cesti.
- Ozimician
#25637 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Naravno, vozac u takvim situacijama se najmanje fokusira na cestu, gleda okolo ima li drotova, gleda na kazaljku da li je slucajno prekoracio ogranicenje malo. U novijim autima koji imaju adaptivni tempomat, u uslovima takve voznje, ljudi ukljuce tempomat i listaju instagram i tik tok xDAteista wrote: ↑26/10/2022 10:01Ozimician wrote: ↑25/10/2022 00:32 Mobilni radari "tronošci" su napravili katastrofu u ZDK na M17 - usporili su saobraćaj i uglavnom se nalaze na mjestima gdje možeš preticati.
![]()
Potpisujem.
Kad god je neka nesreca gdje su izgubljeni zivoti, mozemo procitati razne komentare tips treba kamera svakih 100m i slicno. Ne kontaju ljudi koliko nenajavljene kamere i tronosci lose uticu na saobracaj, usporavaju ga, stvaraju nervozu i dovode do togs da glavni fokus vozaca bude na tome da gleda ima li gdje drotova ili tronosca umjesto da bude fokus na cesti.
Tako da, ni u cemu ne treba pretjerati.
-
RJ57
#25638 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
to onda nije automatska naplata nego bezgotovinska naplata
-
RJ57
#25639 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
hepek za pojas ne oduzima funkciju pojasu (ako je pravi hepek u koji se onda može uštekati pojas) i isti ima itekako smisla upravo zbog tog maloumnog pištanja. posebno u gradu kad voziš ko kornjača u gužvi ili kad siđeš da preparkiraš itd. ima gomila slučajeva kad hepek ima itekako smislaparappa wrote: ↑25/10/2022 08:46 Apsolutno podržavam radare, koji te slikaju i šalju na adresu. Tako je svugdje u svijetu. Policija samo još vrši rutinske kontrole i alko test u večernjim/jutarnjim satima.
Nigdje nema više policije na ulicama a gorih vozača i više udesa nego u BiH... počnimo od vezanja pojasa pa na dalje. Ljudi kupuju čak one hepeke za pojas da im ne pišti![]()
naravno da treba voziti sa pojasom ali ne uvijek
a da se nigdje gore ne vozi nego kod nas, sa tim se slažem
- So What!
#25640 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ovo ce se graditi 100 godina ...
U Vitezu se gradi brza cesta: Obišli smo radove, pogledajte fotografije
U Vitezu se gradi brza cesta: Obišli smo radove, pogledajte fotografije
Novinarska ekipa portala viteški.ba danas je obišla gradilište dionice brze ceste Nević Polje – Vitez, povodom vršenja glavnih radova na izgradnji te trase dužine oko 4,9 kilometara. Radovi su itekako vidljivi u naseljima Mošunj i Bila gdje su formirane stope za konstrukciju, izgrađeni privremeni mostovi i servisne prometnice kao buduća trasa puta.
Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionica od petlje Nević Polje do petlje Vitez (izlaz iz Poslovne zone), za što je iz Proračuna Federacije BiH izdvojeno je 74,9 milijuna KM sa PDV-om. Rok za završetak radova je 20 mjeseci. Inače, ovo je peti LOT buduće brze ceste Lašva – Nević Polje u ukupnoj dužini od 24,3 kilometra, koja je Odlukom Vlade FBiH proglašena cestom od javnog interesa. Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu – petlja Vitez izlaz iz Poslovne zone). Za eksproprijaciju na prvom, drugom, trećem i petom LOT-u zaduženo je JP Autoceste FBiH, a na četvrtom JP Ceste FBiH.
- So What!
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#25642 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
hehe došli sa bagerom kombinirkom
da ne kopaju temelje za kuće
da ne kopaju temelje za kuće
-
Naslovnica
#25643 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Imam ja hepek u autu, na suvozacevom mjestu. Stavim flasu kole na sjediste, ono pocne da bibiche.RJ57 wrote: ↑26/10/2022 14:04hepek za pojas ne oduzima funkciju pojasu (ako je pravi hepek u koji se onda može uštekati pojas) i isti ima itekako smisla upravo zbog tog maloumnog pištanja. posebno u gradu kad voziš ko kornjača u gužvi ili kad siđeš da preparkiraš itd. ima gomila slučajeva kad hepek ima itekako smislaparappa wrote: ↑25/10/2022 08:46 Apsolutno podržavam radare, koji te slikaju i šalju na adresu. Tako je svugdje u svijetu. Policija samo još vrši rutinske kontrole i alko test u večernjim/jutarnjim satima.
Nigdje nema više policije na ulicama a gorih vozača i više udesa nego u BiH... počnimo od vezanja pojasa pa na dalje. Ljudi kupuju čak one hepeke za pojas da im ne pišti![]()
- So What!
-
RJ57
#25645 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
počni se konačno zdravo hraniti.Naslovnica wrote: ↑26/10/2022 15:34Imam ja hepek u autu, na suvozacevom mjestu. Stavim flasu kole na sjediste, ono pocne da bibiche.RJ57 wrote: ↑26/10/2022 14:04
hepek za pojas ne oduzima funkciju pojasu (ako je pravi hepek u koji se onda može uštekati pojas) i isti ima itekako smisla upravo zbog tog maloumnog pištanja. posebno u gradu kad voziš ko kornjača u gužvi ili kad siđeš da preparkiraš itd. ima gomila slučajeva kad hepek ima itekako smisla
![]()
-
Naslovnica
#25646 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Karikiram.RJ57 wrote: ↑26/10/2022 15:55počni se konačno zdravo hraniti.Naslovnica wrote: ↑26/10/2022 15:34
Imam ja hepek u autu, na suvozacevom mjestu. Stavim flasu kole na sjediste, ono pocne da bibiche.
![]()
![]()
Stavim chia sjemenke, organski brokoli i flašicu detox vode, i počMe da bibiče.
-
kenan77
#25647 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
POzdrav svima..ne da mi se citati sigurno se pisalo o tome...ovaj dio autoputa tarcin sarajevo,ima li i ako ima otprilike gdje su radari?
-
username_here
- MMM1977
#25649 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Samo ne treba srkletiti. Mene više saobraćaj ne može nasekirati, vozim 10-20 preko ograničenja, guslam iza sporaća dok ne bude sigurno da preteknem i puštam da me pretekne ko god želi. Više se uopšte ne umaram a razlika u vremenu za koje stižem na odredište je minimalna
- Bumerang
#25650 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Sarajevo - Bradina (Tunnel Ivan Sedlo)
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:17, edited 1 time in total.