Spiridon imam jedno pitanje do tebe .
Kad je najbolje presaditi paprike na otvoreno ? mesto je veoma suncano skoro da cjeli dan grije sunce , i dali treba prekriti mrezom da ima bar malo senke.
Moderator: anex
Nemam iskustva sa njim. Ja koristim samo Kristalon i Kristalin (zeleni za rast, crveni za plod)Pitarrr82 wrote: Jel neko koristio Fitofert, Humisuper 10:5:10 za papricice?
Ne razumjem sasvim pitanje. Pitate li za prilagodjavanje ili je govora o zasadjivanji na stalno mjesto, gdje če ostati preko sezone?cinci wrote:Pozdrav
Kad je najbolje presaditi paprike na otvoreno ? mesto je veoma suncano skoro da cjeli dan grije sunce , i dali treba prekriti mrezom da ima bar malo senke.
Moje pitanje je kada zasaditi na stalno mesto , sad ili pocetak maj mesecu , i moje su na balkonu na otvoreno i danju i nocu , mesto je obican vrt nije plastenik pa se malo plasim zbog te nocne temperature ...-Spiridon- wrote:Ne razumjem sasvim pitanje. Pitate li za prilagodjavanje ili je govora o zasadjivanji na stalno mjesto, gdje če ostati preko sezone?cinci wrote:Pozdrav
Ako se nanosi na ono prvo, onda to zavisi od klimatskih uslova u nekom kraju (temperatura). Kod mene su ove godine ti vrlo povoljni, jer imam čilije danu - nočno več skoro 14 dana na balkonu. U početku aprila počinjem sa pračenjem vremenske prognoze za 15 dana unaprijed pa odmah, kad su najavljene nočne temperature iznad 5°C, sadnice moraju van! Nema milosti![]()
LP

da da, s tim se slazem sto posto, ali ono sto je mene najvise obradovalo je zemlja, gronest "saksije" i gnojiva (ako budu trebala naravno) ali ima i entuzijasta koje ce obradovati i ove druge skuplje stvari.hladan.preminger wrote:Gledam cijene ove opreme iGrow na PIKu. Bas je skupo za hobija.
gogoba wrote:da da, s tim se slazem sto posto, ali ono sto je mene najvise obradovalo je zemlja, gronest "saksije" i gnojiva (ako budu trebala naravno) ali ima i entuzijasta koje ce obradovati i ove druge skuplje stvari.hladan.preminger wrote:Gledam cijene ove opreme iGrow na PIKu. Bas je skupo za hobija.
Mnogo je bolje da rasad sijes u tamne kontejnere . u providnim i svijetlim je korijen izlozen svijetlosti a to nije dobro za biljku. Predlazem ti da zamotas ove case u tamnu foliju.gogoba wrote:Pozdrav prijatelji po uzgoju. S obzirom da je meni ovo prva godina, ucim u hodu i radim stvari po onome sto cujem, procitam ili dobijem savjet. Interesuje me da li vi rezete vrhove biljkama (tzv topping) Ili rezete grane sa strana (tzv pruning)?
Na raznim mjestima sam procitao da je to dobro za biljke i da nakon toga ne rastu previse u visinu nego vise postaju kao grm. Takodjer da tako onda imaju i vise plodova s obzirom da ima vise grana.
S obzirom da sam na dosta svojih biljki vec vidio da su krenuli cvjetici na vrhu, ja sam im svima odrezao vrh ispod Y mjesta gdje se stabljika krenula granati i nekima odrezao i po 1-2 grane ispod. Neke su vec nakon dana a neke nakon 2-3 krenule da dobivaju po 2(neke i 4) nova lista na svakom mjestu gdje vec imaju grane.
Bilo me strah to uraditi ali sam jako zadovoljan rezultatom da sam morao pitati da li vi imate slicna ili drugacija iskustva sa ovim ? Evo dvije slike da vidite kako to sad izgleda nekih 5 dana nakon sto sam odrezao.
Drago mi je majstore!Mu'min wrote:Samo da vas pozdravim.
Kod mene svega po malo, od 7 starih sadnica, 10-ak novih, neke cvatu, neke već mini plodovi pokazuju.
Što je bilo za njive već je na njivi...
Experimentiram sa sađenjem paprika na njivu koje su prezimile kod mene. Da vidim kako će se ponašati na njivi...
Velik pozdrav...
Mu'min
Sve pod kontrolom.-Spiridon- wrote:Drago mi je majstore!Sve uredu?
Je, mrtvilo!Pitarrr82 wrote: