Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
cinci

#2551 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Pozdrav

Spiridon imam jedno pitanje do tebe .

Kad je najbolje presaditi paprike na otvoreno ? mesto je veoma suncano skoro da cjeli dan grije sunce , i dali treba prekriti mrezom da ima bar malo senke.

:?
-Spiridon-

#2552 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Pitarrr82 wrote: Jel neko koristio Fitofert, Humisuper 10:5:10 za papricice?
Nemam iskustva sa njim. Ja koristim samo Kristalon i Kristalin (zeleni za rast, crveni za plod)
-Spiridon-

#2553 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

cinci wrote:Pozdrav

Kad je najbolje presaditi paprike na otvoreno ? mesto je veoma suncano skoro da cjeli dan grije sunce , i dali treba prekriti mrezom da ima bar malo senke.

Ne razumjem sasvim pitanje. Pitate li za prilagodjavanje ili je govora o zasadjivanji na stalno mjesto, gdje če ostati preko sezone?

Ako se nanosi na ono prvo, onda to zavisi od klimatskih uslova u nekom kraju (temperatura). Kod mene su ove godine ti vrlo povoljni, jer imam čilije danu - nočno več skoro 14 dana na balkonu. U početku aprila počinjem sa pračenjem vremenske prognoze za 15 dana unaprijed pa odmah, kad su najavljene nočne temperature iznad 5°C, sadnice moraju van! Nema milosti :D

LP
cinci

#2554 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

-Spiridon- wrote:
cinci wrote:Pozdrav

Ne razumjem sasvim pitanje. Pitate li za prilagodjavanje ili je govora o zasadjivanji na stalno mjesto, gdje če ostati preko sezone?

Ako se nanosi na ono prvo, onda to zavisi od klimatskih uslova u nekom kraju (temperatura). Kod mene su ove godine ti vrlo povoljni, jer imam čilije danu - nočno več skoro 14 dana na balkonu. U početku aprila počinjem sa pračenjem vremenske prognoze za 15 dana unaprijed pa odmah, kad su najavljene nočne temperature iznad 5°C, sadnice moraju van! Nema milosti :D

LP
Moje pitanje je kada zasaditi na stalno mesto , sad ili pocetak maj mesecu , i moje su na balkonu na otvoreno i danju i nocu , mesto je obican vrt nije plastenik pa se malo plasim zbog te nocne temperature ...

pozdrav
-Spiridon-

#2555 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mislim, da sa sadnjom ne trebate žuriti, jer ako ih opali neki iznenadni mraz, onda "ode mast u propast". ;-) Po moje je ipak bolje, da ih zasadite oko prvog maja, iako tu nekog univerzalnog recepta nema. Kao što sam več napisao, ja se oslanjam na 15 dnevnu vremensku prognozu šta se temperature odnosi pa ako budu po prvom maju najavljene nočne temperature više od pet stepeni, onda ču saditi i vani u vrt. :)

LP
gogoba

#2556 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

Pozdrav prijatelji po uzgoju. S obzirom da je meni ovo prva godina, ucim u hodu i radim stvari po onome sto cujem, procitam ili dobijem savjet. Interesuje me da li vi rezete vrhove biljkama (tzv topping) Ili rezete grane sa strana (tzv pruning)?
Na raznim mjestima sam procitao da je to dobro za biljke i da nakon toga ne rastu previse u visinu nego vise postaju kao grm. Takodjer da tako onda imaju i vise plodova s obzirom da ima vise grana.
S obzirom da sam na dosta svojih biljki vec vidio da su krenuli cvjetici na vrhu, ja sam im svima odrezao vrh ispod Y mjesta gdje se stabljika krenula granati i nekima odrezao i po 1-2 grane ispod. Neke su vec nakon dana a neke nakon 2-3 krenule da dobivaju po 2(neke i 4) nova lista na svakom mjestu gdje vec imaju grane.
Bilo me strah to uraditi ali sam jako zadovoljan rezultatom da sam morao pitati da li vi imate slicna ili drugacija iskustva sa ovim ? Evo dvije slike da vidite kako to sad izgleda nekih 5 dana nakon sto sam odrezao.
Image
Image
kokuz_sa

#2557 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by kokuz_sa »

Image
cinci

#2558 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Hvala Spridon

Cekam Maj da presadim u vrtu ... ostaje da uzmem mrezu za zastitu od sunca i grad ...

Pozdrav :thumbup:
-Spiridon-

#2559 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Red Cherry small posijan 28. januara je čekajuči na finalno presadjivanje več zametnuo prvi plodič. :-D

Image

LP
gogoba

#2560 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

Pozdrav svima,
mozda neki vec znaju za ovo ali ja sam tek otkrio pa rekoh da pokazem i drugima koji ne znaju. Otvoren je grow shop u robotu - https://www.facebook.com/iGrow.ba ili http://igrow.olx.ba/ uzgajaju i paprikice u radnji i imaju mnogo toga zanimljivog za nas. Mislio sam da bi ova info dobro dosla raji uzgajivacima. Pozdrav
hladan.preminger

#2561 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by hladan.preminger »

Gledam cijene ove opreme iGrow na PIKu. Bas je skupo za hobija.
gogoba

#2562 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

hladan.preminger wrote:Gledam cijene ove opreme iGrow na PIKu. Bas je skupo za hobija.
da da, s tim se slazem sto posto, ali ono sto je mene najvise obradovalo je zemlja, gronest "saksije" i gnojiva (ako budu trebala naravno) ali ima i entuzijasta koje ce obradovati i ove druge skuplje stvari.
delllboy79

#2563 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by delllboy79 »

gogoba wrote:
hladan.preminger wrote:Gledam cijene ove opreme iGrow na PIKu. Bas je skupo za hobija.
da da, s tim se slazem sto posto, ali ono sto je mene najvise obradovalo je zemlja, gronest "saksije" i gnojiva (ako budu trebala naravno) ali ima i entuzijasta koje ce obradovati i ove druge skuplje stvari.

Ma to je za entuzijaste koji uzgajaju vutru domacicu
.
Ta oprema je za njih jeftina.

Ebi oni imali posla da je prodaju samo ljudima koji uzgajaju povrce iz hobija. Pa potrosis vise struje nego sto vrijedi ta papricica.
delllboy79

#2564 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by delllboy79 »

gogoba wrote:Pozdrav prijatelji po uzgoju. S obzirom da je meni ovo prva godina, ucim u hodu i radim stvari po onome sto cujem, procitam ili dobijem savjet. Interesuje me da li vi rezete vrhove biljkama (tzv topping) Ili rezete grane sa strana (tzv pruning)?
Na raznim mjestima sam procitao da je to dobro za biljke i da nakon toga ne rastu previse u visinu nego vise postaju kao grm. Takodjer da tako onda imaju i vise plodova s obzirom da ima vise grana.
S obzirom da sam na dosta svojih biljki vec vidio da su krenuli cvjetici na vrhu, ja sam im svima odrezao vrh ispod Y mjesta gdje se stabljika krenula granati i nekima odrezao i po 1-2 grane ispod. Neke su vec nakon dana a neke nakon 2-3 krenule da dobivaju po 2(neke i 4) nova lista na svakom mjestu gdje vec imaju grane.
Bilo me strah to uraditi ali sam jako zadovoljan rezultatom da sam morao pitati da li vi imate slicna ili drugacija iskustva sa ovim ? Evo dvije slike da vidite kako to sad izgleda nekih 5 dana nakon sto sam odrezao.
Image
Image
Mnogo je bolje da rasad sijes u tamne kontejnere . u providnim i svijetlim je korijen izlozen svijetlosti a to nije dobro za biljku. Predlazem ti da zamotas ove case u tamnu foliju.
Mu'min

#2565 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Samo da vas pozdravim. :)
Kod mene svega po malo, od 7 starih sadnica, 10-ak novih, neke cvatu, neke već mini plodovi pokazuju.
Što je bilo za njive već je na njivi... :)
Experimentiram sa sađenjem paprika na njivu koje su prezimile kod mene. Da vidim kako će se ponašati na njivi...

Velik pozdrav...

Mu'min
-Spiridon-

#2566 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Samo da vas pozdravim. :)
Kod mene svega po malo, od 7 starih sadnica, 10-ak novih, neke cvatu, neke već mini plodovi pokazuju.
Što je bilo za njive već je na njivi... :)
Experimentiram sa sađenjem paprika na njivu koje su prezimile kod mene. Da vidim kako će se ponašati na njivi...

Velik pozdrav...

Mu'min
Drago mi je majstore! :thumbup: Sve uredu? :wink:
Mu'min

#2567 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:Drago mi je majstore! :thumbup: Sve uredu? :wink:
Sve pod kontrolom.
Bhut Jolokia imala 5. rođendan, krenula u 6. godinu. :)
Carolina reaper se jako dobro drži, Fatalli isto, malo Naga Morich čudna al nema veze.
Habanero red je otišla na njivu nakon prezimljavanja. Da vidimo reakciju.

Imali u SLO gdje kakav čili susret da dođem? :)
-Spiridon-

#2568 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Prošle subote (7.maja) je bio susret čilijaša sa razmjenom viškova sadnica u Ljubljani. U bližoj budučnosti trenutačno ništa na vidiku, a ako se nešto pojavi, ču javiti. :)

LP
Pitarrr82

#2569 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

:zoka:
-Spiridon-

#2570 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Pitarrr82 wrote::zoka:
Je, mrtvilo! :roll:
hladan.preminger

#2571 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by hladan.preminger »

Kod nas (krajina) je takvo vrijeme bilo prosli mjesec, da su paprike prezimljavale a ne rasle. :D
Prva tura je otišla sva, samo klonu i osuše se.

Ove sadnice iz druge ture evo sad su krenule da se normalno razvijaju.

Imam dvije red habanero sadnice koje su prezimile u kuci. Jednu sam iznio na terasu a drugu prebacio u baštu.
Ova na terasi je daleko bolja.

Sezona nece biti nesto posebna, ali se nadam da ce biti dovoljno za ljutog sosa preko zime kad zahladi.

Dosta toga je i nauceno. Iduce godine sjeme sijem najranije 1.3.
Pitarrr82

#2572 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

Nije ni u Sa mnogo bolje, zato sam ih dugo drzao u kuci tako da je Tabasco procvjetao vec i cak ima par plodova dok ostale jos miruju.

Dodao sam kolekciji i choco Habanero pa cemo vidjeti...
Capsicum

#2573 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

Ja sam svoje izbacio na balkon u prosli vikend. A tacno nasa klima ne dozvoljava sijanje prije 01.03. Ove godine imam problem s biljnim usima. Prskao sam sa rastvorom od zare, pa cemo vidjet hoce li se izvuci. Ta gamad se koti nevjerovatnom brzinom. Listove koji su bili najvise napadnuti sam pokidao i bacio. Izbjegavam prskanje hemikalijama.

Inace, proslogodisnje Etne su vec odradile jednu turu plodova, mozda ih vec danas sve poberem. Sjeme za koje nisam bio siguran koja vrsta je pitanju, ispostavilo se da je neka varijanta Medusa peppera. Nemaju jos puno plodova, ali su lijepe pravo...

Muminovo sjeme koje sam oznacio kao Cherry bomb, ispostavilo se da je ipak ona druga sorta koju on zove 4x4 :) Ima vec par plodova, mada su mi one izgleda najvise nastradale od biljnih usi :(
-Spiridon-

#2574 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu˙min, u subotu (prekosutra) je na sajmištu u Celju Chilli & Burger fest! Da ispunim dano obečanje o dojavi... :D

LP
-Spiridon-

#2575 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Poslijepodne ču i ja u Celje.
Post Reply