INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

akcija007

#25326 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Segafredo kafic Aerodrom ( public zona , preko puta saltera za registraciju putnika i prtljage)
Latte Machiacto 10 KM
Esspresso 4,90 KM
Velika kafa s mlijekom 7 KM

Ok aerodrom je ali sto je pretjerano pretjerano je .
noviclan

#25327 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by noviclan »

Jeste nama ali njima prebacis u € i to je to sica
problemnatravunu

#25328 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by problemnatravunu »

akcija007 wrote: 12/06/2025 00:23 Segafredo kafic Aerodrom ( public zona , preko puta saltera za registraciju putnika i prtljage)
Latte Machiacto 10 KM
Esspresso 4,90 KM

"deranje" vrlo "solventnih " , uglavnom arapskih turista , njima je to sve haman džabe ... čujem da se tim arapima u Caribou na čaršiji , "hladno" naplati 5 KM za kocku leda ako je posebno zatraže , i ljudi se sekunde ne bune...
bumerangss

#25329 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

problemnatravunu wrote: 12/06/2025 06:30
akcija007 wrote: 12/06/2025 00:23 Segafredo kafic Aerodrom ( public zona , preko puta saltera za registraciju putnika i prtljage)
Latte Machiacto 10 KM
Esspresso 4,90 KM

"deranje" vrlo "solventnih " , uglavnom arapskih turista , njima je to sve haman džabe ... čujem da se tim arapima u Caribou na čaršiji , "hladno" naplati 5 KM za kocku leda ako je posebno zatraže , i ljudi se sekunde ne bune...
Pa i treba ih uzimati lopatom
Samo da to bude legalno tj sa racunom da svi (država narod) a ne samo pojedinac ima koristi od toga
Npr žicara za strance treba biti 50 KM
Za njih tih 25€ nije puno. Obilazak zidina u Dubrovniku je za strance bilo 300+ kuna prije 15 godina. Sad vjerovatno i vise
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25330 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by izvrsni direktor »

zippoo87 wrote: 11/06/2025 22:18
Bingo isto tako...moras traziti,sami ne daju. Posteni Dzambic...i onda kazu jeftino gorivo...pa koliko god d aje jeftino,oni se opet namire ne kucajuci racune i to fino.
kako ti uopce naplati i sabere koliko trebas platiti ako sve artikle ne provuce kroz kasu?

a isto i za gorivo, jel znas da se tankovi zapecate? svako sipanje goriva iz cisterne u tank se evidentira i kontrolira, ulaz i izlaz se stalno mogu kontrolisati...ne mastajte previse ljudi
zippoo87

#25331 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

izvrsni direktor wrote: 12/06/2025 07:37
Bingo isto tako...moras traziti,sami ne daju. Posteni Dzambic...i onda kazu jeftino gorivo...pa koliko god d aje jeftino,oni se opet namire ne kucajuci racune i to fino.
kako ti uopce naplati i sabere koliko trebas platiti ako sve artikle ne provuce kroz kasu?

a isto i za gorivo, jel znas da se tankovi zapecate? svako sipanje goriva iz cisterne u tank se evidentira i kontrolira, ulaz i izlaz se stalno mogu kontrolisati...ne mastajte previse ljudi
O cemu pricas ti ?
Ja ne kupujem nista na benzinskoj osim goriva...koliko naspem,toliko i platim i obicno je okruglo...tako da ne treba nista "sabirati":
A i ovo o zapcecenim tankovima...gdje si ti to vidio i da li si ikada vidio cisternu na benzinskoj pumpi ?
Ja jesam vise puta i nikada nisam vidio da je ista zapecaceno...obicna rupa (otvor) u koji ubaci crijevo iz cisterne da se istoci. Imam benzinsku pored kuce,vise puta sam vidio.
Ne provaljuj se vise,molim te :run:
belfy

#25332 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

zippoo87 wrote: 13/06/2025 01:26

O cemu pricas ti ?
Ja ne kupujem nista na benzinskoj osim goriva...koliko naspem,toliko i platim i obicno je okruglo...tako da ne treba nista "sabirati":
A i ovo o zapcecenim tankovima...gdje si ti to vidio i da li si ikada vidio cisternu na benzinskoj pumpi ?
Ja jesam vise puta i nikada nisam vidio da je ista zapecaceno...obicna rupa (otvor) u koji ubaci crijevo iz cisterne da se istoci. Imam benzinsku pored kuce,vise puta sam vidio.
druze zippo ovdje zaista nisi u pravu. ako je iko strogo kontrolisan to su na prvom mjestu benzinske pume. vise od njih mozda jedino banke... ali banke su sve automatizovale odavno. jer je ovo prica slicna onoj o dosipanju vode u gorivo...
vanjki

#25333 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vanjki »

Sta je sa onim sirom gauda Paladin.Jao jest se pokvario.Pa nema vise ukusa niti lijepe zute boje..Jao uzasa sta je ono... Nikada vis enecu kupiti
zippoo87

#25334 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

belfy wrote: 13/06/2025 01:43

O cemu pricas ti ?
druze zippo ovdje zaista nisi u pravu. ako je iko strogo kontrolisan to su na prvom mjestu benzinske pume. vise od njih mozda jedino banke... ali banke su sve automatizovale odavno. jer je ovo prica slicna onoj o dosipanju vode u gorivo...
Nisam ja ni spomenuo kontrolisanje benzinskih a to kontrolisanje se odnosi na kvalitet goriva. Mislim da sada svaka benzinska mora imati ugradjenu sondu u rezevroar,koja automatski mjeri kvalitet.
Ja sam napisao da otvori kroz koje se upumpava gorivo nisu plombirani i to se samo otkljuca i dospe gorivo. Kolicina goriva unutar se ne mjeri automatski i to govorim. Kolicina gorivs koja se istanka se mjeri na samom kamionu/cisterni i tako se zna koliko se istankalo/natankalo.
Zato svaka benzinska moze da prodaje nacrno gorivo...evo ja gdje god kupujem gorivo,placam kesom i niko mi sam od sebe ne da racun,na ovim privatnim benzinskim. Jedino gdje odmah dobijem racun je Gasprom. Evo ni Bingo ne da racun ako ne trazis,samo uzme pare i to je to. Samo sto ja uvijek trazim racun.
nepass1

#25335 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Uvjek ali uvjek na svakoj benzinskoj dobio racun
zippoo87

#25336 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

nepass1 wrote: 13/06/2025 15:51 Uvjek ali uvjek na svakoj benzinskoj dobio racun
Jesi li i ti iz Sa?
Izadjite malo iz Sa ...ima Bosne i Hercegovine puno dalje i puno sire od Sa.
Ili placas karticom,pa svakako mora kucati racun?
Chloe
Photo mod

#25337 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Chloe »

vanjki wrote: 13/06/2025 05:32 Sta je sa onim sirom gauda Paladin.Jao jest se pokvario.Pa nema vise ukusa niti lijepe zute boje..Jao uzasa sta je ono... Nikada vis enecu kupiti
Kako globalno inflacija raste a kriza se pojačava sve više proizvoda gubi na kvaliteti.
Rothmans

#25338 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rothmans »

Velke milke u zenickom konzumu 52% popust :mrgreen:
Hocete 9 KM za cokoladu, sacete je dat za 4.30 kermi
Naslovnica

#25339 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Image

Šta'e fukaro?!
8-)
belfy

#25340 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

zippoo87 wrote: 13/06/2025 15:11
belfy wrote: 13/06/2025 01:43
O cemu pricas ti ?
Nisam ja ni spomenuo kontrolisanje benzinskih a to kontrolisanje se odnosi na kvalitet goriva. Mislim da sada svaka benzinska mora imati ugradjenu sondu u rezevroar,koja automatski mjeri kvalitet.
Ja sam napisao da otvori kroz koje se upumpava gorivo nisu plombirani i to se samo otkljuca i dospe gorivo. Kolicina goriva unutar se ne mjeri automatski i to govorim. Kolicina gorivs koja se istanka se mjeri na samom kamionu/cisterni i tako se zna koliko se istankalo/natankalo.
Zato svaka benzinska moze da prodaje nacrno gorivo...evo ja gdje god kupujem gorivo,placam kesom i niko mi sam od sebe ne da racun,na ovim privatnim benzinskim. Jedino gdje odmah dobijem racun je Gasprom. Evo ni Bingo ne da racun ako ne trazis,samo uzme pare i to je to. Samo sto ja uvijek trazim racun.
ne znam da postoji mjerni instrument koji automatski mjeri kvalitet goriva (a to mi je struka). te i takve analize se rade samo u laboratorijama. mada ne vidim ni sto bi nesto takvo jedna benzinska pumpa morala/trebala imati. oni naruce gorivo od rafinerije ili posrednika koje zele i koje im treba (i koje kvalitete). odredjivanje istog radi samo rafinerija u laboratoriji 3 - 6 puta dnevno. (radio u jednoj 5 godina).

i, nije istina da ne postoje mjerenja unutar tankova benzinske. kako mislis da bi znali koliko su im puni/prazni i kada trebaju da naruce iducu turu?

takodjer nije tacno da se kolicina goriva mjeri samo na kamionu/cisterni. kolicina goriva koji ide u tank same benzinske pumpe se mjeri na dva mjesta. prvi je protok istog na strani benzinske pumpe, a drugi je mjerenje nivoa u tanku. onda se samo uporedjuju sa mjerenjem na kamionu/cisterni i ne smiju da odstupaju vise od 1%.

nadalje, svako stanje tanka ostaje dugotrajno zapisano (digitalno) i moze se jako jednostavno vidjeti kroz dijagram kada je nivo tog tanka isao gore ili dole i koliko... kazem ti, opet, to je jedna od najbolje kontrolisanih grana privrede iz ociglednih razloga - pare! isto kao sto su (mozda) samo banke vise kontrolisane od pumpasa...
zippoo87

#25341 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Ajde kada ti je struka,objasni nam onda i ako je sve kako si napisao,kako prodaju gorivo na crno,bez racuna?
belfy

#25342 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

zippoo87 wrote: 14/06/2025 09:39 Ajde kada ti je struka,objasni nam onda i ako je sve kako si napisao,kako prodaju gorivo na crno,bez racuna?
ti si mene izgleda pogresno razumio. ja sam rekao da mi je struka mjerno-regulaciona tehnika. nisam rekao da mi je struka potkradanje i varanje. tako da te metode i tu vrstu rade ne poznajem. moras naci nekog ko se time bavi da to pojasni. za to ja nisam prava adresa.
zippoo87

#25343 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

belfy wrote: 14/06/2025 15:49
zippoo87 wrote: 14/06/2025 09:39 Ajde kada ti je struka,objasni nam onda i ako je sve kako si napisao,kako prodaju gorivo na crno,bez racuna?
ti si mene izgleda pogresno razumio. ja sam rekao da mi je struka mjerno-regulaciona tehnika. nisam rekao da mi je struka potkradanje i varanje. tako da te metode i tu vrstu rade ne poznajem. moras naci nekog ko se time bavi da to pojasni. za to ja nisam prava adresa.
Ok...ja razumio da imas veze sa benzinskim i tom bransom,gorivom i tako a ne mjerni instrumenti.
A sto se kradje tice...krade se najnormalnije i ne kriju se...nece niko kolicinu goriva provjeravati tek tako i ide se na to da ako te uhvate,platis kaznu a ti si dok te ne uhvate ,zaradio za 100 kazni ili 1000 :D

Kazem,niko ne izdaje racun sve dok ne zatrazis,ako se placa kesom. Ako se placa karticom,svakako moraju iskucati i onda ti ga i daju. Na TK mogu video napraviti,odem nasuti gorivo i dam pare na kasu i samo uzmu. Isto je i za druge artikle...evo na benzinskoj sam zadnjih dana kupovao po 1-2 piva...dam pare,uzme pare a nigdje racuna :D
Djewojka

#25344 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Djewojka »

suspect_zero wrote: 08/06/2025 16:06 @Djewojka da, ni meni nikada nije bila jasna cijena čaja, ni prije ovih poskupljenja :? obično vidim Frank ili tekane, nista specijalno a cijena k'o kakva žestica (vi koji pijete bolje čokalj naručiti) :mrgreen:
Cedevita isto precijenjena kao i kisela voda.

Kakva ti je ova kafa Da!....na koju ti vise baca? Brazil, Aromu, Dzezvu, Frank...?
Ima neki svoj okus. Ne mogu reci da me podjeca ni na jednu od poznatih brendova. Meni se inače najviše dopada okus Brazil i plava kafa Dolce Gusto.
Djewojka

#25345 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Djewojka »

Naslovnica wrote: 09/06/2025 09:20
Djewojka wrote: 08/06/2025 15:50 Kod Djurica sam kupila 4 pakovanja ove kafe i toalet papir i sve pohvale. Zna li neko ima li gdje u Zenici kupiti ovu kafu i njegov toalet papir
Image
Ovo je Džurina robna marka.
Po toj logici jedino se može kupiti kod njih.
Inače, ovu kafu za njih proizvodi Mingos.
Neko napisa da ima u supermarketu Lider u Zenici, koji je sličan kao Djuric s cijenama. Roba na akciji vrlo često.
Hercegoviina

#25346 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hercegoviina »

Ne kaže de Džurina neko Đurina. Ja ne vidjeh nepismenijih ljudi kao u Zenici.
xoklix

#25347 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by xoklix »

Chloe wrote: 13/06/2025 22:37
vanjki wrote: 13/06/2025 05:32 Sta je sa onim sirom gauda Paladin.Jao jest se pokvario.Pa nema vise ukusa niti lijepe zute boje..Jao uzasa sta je ono... Nikada vis enecu kupiti
Kako globalno inflacija raste a kriza se pojačava sve više proizvoda gubi na kvaliteti.
Jučer kod svojih bijadoh i majka izvadi ledo quattro sladoled...bukvalno kašiku uzeo i ostavio koliko su srozali kvalitet. Čak mi ni macho ove godine nije na nivou.
tap3ah75

#25348 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tap3ah75 »

Ledo quattro se srozao kvalitetom ... ali baš bsš.

Probao sam u Bingu Leone u kutiji 5.90 KM 1 litar
Tri okusa - svi osim vanilije su mi super. (Vaniliju ne gotivim)
Ci-Nick

#25349 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Hercegoviina wrote: 15/06/2025 11:10 Ne kaže de Džurina neko Đurina. Ja ne vidjeh nepismenijih ljudi kao u Zenici.
Ima u Vakufu, samo ne znam da li je Donjem ili Gornjem.
Naš "gradonaćelnik" iz Vakufa nam je uzor. :lol:
glitch

#25350 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by glitch »

sta je kivijem
ode na 10 maraka skoro se uduplala cijena u 2 mjeseca :twisted:
Post Reply