Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
-Spiridon-

#2526 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Image Image

Jedan djeo mojih... Rastu prema očekivanju te čekaju na početak maja, kada budu presadjeni u korita za cvječe i u staklenik na vrtu.

LP
Proposition Joe

#2527 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Proposition Joe »

Ranije je ovdje spominjan metod potapanja sjemena u kupku od kamilice prije sijanja... Moze li ukratko objasnjenje, na koji nacin, koji omjer vode itd..., koliko vremena trebaju biti natopljene?
cinci

#2528 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Proposition Joe wrote:Ranije je ovdje spominjan metod potapanja sjemena u kupku od kamilice prije sijanja... Moze li ukratko objasnjenje, na koji nacin, koji omjer vode itd..., koliko vremena trebaju biti natopljene?

Blagi rastvor kamilice , jedna kesica na 600 ml vode , nz tacno omjer ali ja sam tako uradio , sjeme je bilo natopljeno vise od 12 sati .

poz
Kyuss

#2529 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Kyuss »

24h u kamilici na sobnoj temperaturi (400-500ml), zatim 12h susenja na papirnatom rucniku. Od 77 sjemenki isklijalo 65. Od toga 7 kom Carolina Reaper kojima ce trebat jos koji dan da izvire i kazu: Tata!
Danas pristigli Bolivian Rainbow & Peter Pepper koji ce ici u drugoj turi za par dana.

P.S.

Da pohvalim g. Spiridona, onaj prozor je bomba :thumbup:
cinci

#2530 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Danas smo se malo suncali :D

Image
Image

Spiridon Extra :-) :izet:
-Spiridon-

#2531 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Ljepo vam rastu @cinci :thumbup:
didgeridoo

#2532 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by didgeridoo »

Koristite li nesto za prihranu?
gogoba

#2533 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by gogoba »

Evo par slika mojih paprikica od jucer. Sve su posijane 30 januara. Ove u casama su presadjene 14 februara. Iako sam s tim malo pozurio za sad se dosta dobro drze. Ove u stiroporskim posudicama su habanero i scotch bonnet i puno su sporije. I one ce u narednih par dana biti preseljene u plasticne case. Pozdrav svima
Image
Image
Image
P.s. nisam do sad koristio nikakvu prihranu. Samo sam u zemlju dodao osusene i smrvljene ljuske od jaja. Kupio sam gorku sol i Chili Focus ali se nadam da ih necu morati koristiti posebno chili focus.
cinci

#2534 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

gogoba :thumbup:
cinci

#2535 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

didgeridoo wrote:Koristite li nesto za prihranu?
Ne josh su male
Capsicum

#2536 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

Kod mene je 5 od 6 stabljika Etne iz prosle godine prezivjelo i vec uveliko cvjetaju, a ima i nekoliko novih plodova. Sto se tice novih, juce iz maramica prebacene u zemlju Cherry bomb i neke za koje tek cekam da vidim koje su :D Kupio u Ljubljani pod nazivom "ukrasne", sjeme im je izuzetno sitno, pa nemam pojma sta da ocekujem. Kesica je od Semenarne. Prosli put kad sam tu istu kesicu kupio sjeme nije uopste bilo isto kao ovo. Lutrija :lol:

Cekam jos da niknu Muminove 4x4 :D On ih tako zove, a ja ih zovem mini babure. A ubacio sam i 2 sjemenke bhut jolokie, ako uspije, uspije...

Hvala Mumine :)
Proposition Joe

#2537 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Proposition Joe »

Ima li ko da mu je ostalo par sjemenki Habanera, da mi posalje. U zamjenu jedino imam da ponudim Large Cherry Red ili da platim na neki nacin.
hladan.preminger

#2538 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by hladan.preminger »

Proposition Joe wrote:Ima li ko da mu je ostalo par sjemenki Habanera, da mi posalje. U zamjenu jedino imam da ponudim Large Cherry Red ili da platim na neki nacin.

Mislim da mi je ostalo sjemenki White Habanera i Caribbien Red Habanera. Kad dodjem kuci danas provjericu pa ti se javim. Ako budem imao gratis su.
hladan.preminger

#2539 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Našao sam ti sjemenke White i Red habanera. Ako hoces javi se preko PP.
PaprikasLjuti

#2540 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by PaprikasLjuti »

Pozdrav drustvo.

Evo mali update i od mene. Posadjenje 26.01, isklijale 05.02. Klijavost 90,5% Danas ih planiram presaditi :D

Tu su Bhut jolokia, Bhutlah cokoladni itd... Bice paklena sezona :)

poz

Image
Oticon

#2541 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

hladan.preminger wrote:
Oticon wrote:
cinci wrote:kako napreduju mladunci bilo ko update ?
kod mene se maldunci još nisu izlegli :)

Kod mene jedna izasla samo i to Jalapeno. :D

Posadjeno prije 15 dana. :lol:
Imam i ja mladunce :sretan: ..samo su se malo izdužili i istanjili :stidljiva: ...pa im ujutro pravim novi krevetac :-)
hladan.preminger

#2542 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Oticon wrote:
Imam i ja mladunce :sretan: ..samo su se malo izdužili i istanjili :stidljiva: ...pa im ujutro pravim novi krevetac :-)

U mene je od tada izaslo 22 od 25 zasađenih Jalapeno. Polako izlazi red i white habanero, carolina reaper, 7 pot pepper i birds eye. Cayenne jos ni na vidiku. :D

Ne diraj ih još. Previse je stresno za njih da ih sada prebacujes, pusti neka dobiju nekoliko parova listova pa onda u vecu posudu.
Oticon

#2543 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

hladan.preminger wrote: U mene je od tada izaslo 22 od 25 zasađenih. :D

Ne diraj ih još. Previse je stresno za njih da ih sada prebacujes, pusti neka dobiju nekoliko parova listova pa onda u vecu posudu.
uh...dobro to...kod mene 75%...30 od 40 :)..jedino chocolate habanero nijedna :-)

al baš su se puno izdužile preminger...ako ih ostavim ovako uskoro će biti 10 cm visoke sa samo dva lista
hladan.preminger

#2544 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Oticon wrote:
hladan.preminger wrote: U mene je od tada izaslo 22 od 25 zasađenih. :D

uh...dobro to...kod mene 75%...30 od 40 :)..jedino chocolate habanero nijedna :-)

al baš su se puno izdužile preminger...ako ih ostavim ovako uskoro će biti 10 cm visoke sa samo dva lista
MOzda mogu iskusnije kolege pomoci oko presađivanja. :)
Oticon

#2545 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

hladan.preminger wrote:
MOzda mogu iskusnije kolege pomoci oko presađivanja. :)
ma probat ću da ih puno ne remetim..jer su sada u onom stiroporu...pa ću pokušati komplet da prebacim u veće posudice i da dodam zemlje do ovih prvih listova...al hvala svakako :)
holowey

#2546 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by holowey »

da se malo pohvalim...ovo sto sam sijao 15.2. polovicno proklijalo i sad skoro mjesec dana kasnije stanje je sljedece:
Image
kad im je vrijeme za vece posude? vec sada?
neke stabljike su se bas momacki izvukle u visinu u odnosu na ostale (cca tri puta vise), u cemu je fazon?
-Spiridon-

#2547 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Koliko gledam fotografiju, vaše biljke rastu u lončičima od 2 dl pa ne trebate žuriti sa presadjivanjem. One niže presadite kada dobiju recimo 5. - 6. par stalnih lističa, dok one više nešto prije, recimo kod četvrtog. Imajte u vidu, da im skaldno sa visinom raste i korijen u zemlji. Govorim prilično posplošeno naravno. Razlika u visini rasti je nastala zbog različitih sorti. Za one niže bih skoro sa sigurnošču rekao, da su iz roda C. chinense, dok za više nagadjam, možda rod C. baccatum?
cinci

#2548 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by cinci »

Konacno danas sunce... 18 dana paprike na prozoru ali vreme oblacno ... sklopio sam led traku 5m model 5630 blue light od proslu godinu , problem je bio napajanje nisam imao pa i malo zaboravio na traku pa danas konacno pronasao staro pc napajanje i sostavio 12v 10A adapter koji moze da nosi i 10 metara vakve led trake , kinezi kazu da su 74W nisam izmerio ali mislim da je priblizno 50w , blue light kazu da pomaze da paprika napravi dobar korenov sistem ... ako nema neke pozitivne rezultate bar mi je soba PLAVA :D :D :D

Image
Image
Image
Last edited by cinci on 18/03/2016 22:31, edited 1 time in total.
-Spiridon-

#2549 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

@cinci, mislim, da če se jedina korist od tih traka odraziti u vidu PLAVE sobe, dok budu vaše biljke još uvijek najsretnije na prozoru. Nema veze ako trenutno nije dovoljno sunčamo - njima je važno samo to, da imaju dovoljno svjetlosti! :)

LP
Pitarrr82

#2550 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

:zoka:

Jel neko koristio Fitofert, Humisuper 10:5:10 za papricice?
Post Reply