avantgarde wrote:
malo je komplikovano za nekoga ko je laik za satove kao sto sam ja...,ne preostaje nista drugo do u original radnju,dobro platit i dobijem original....to je to jedino pouzdan...
hvala

Pa i nije bas tako. Ja se nisam naucen rodio, za ovih nekih 6-7 godina koliko skupljam satove, kupio sam sigurno oko nekih 500 satova raznoraznih boja i dezena. Svi su bili ili polovni (99,99%) ili grey market novi s ispunjenim papirima.
U samom procesu sam takodje dosta toga naucio, ali sam jedno vrijeme visio po raznoraznim forumima vezanim za satove i pitao i raspitivao se ko lud.
Ali ako si negdje vidio sat koji ti se svidja (pretpostavljam kao u slucaju ovih kopija) onda posavis link (kao sto i jesi) i ljudi ti kazu svoje misljenje. A sve to te i nije bas kostalo puno
Sto se Omege tice tu je relatvno lako doci do informacija bez da ukljucujes nekoga. Imaju vintage databazu. Sto se Rolexa tice, tu detalji odlucuju da li je 5000, 10000 ili 50000 eura vrijednost, ali se uvijek nadje jedan ili vise foruma na kojima ce ti neko reci sta i kako. Samo moras znat i filtrirat sve informacije koje dobijes, jer nekad zna biti i previse informarcija ili i ne bas 100% tacnih (nenamjerno). Ovdje govorim o vintage (znaci starim) satovima.
Kod novih satova (pretpostavljam sve moguce marke) postoji tzv. "grey market". A to ti je pojednostavljeno, da bi neki (obicno manji) autorizovani prodavac odredjene marke mogao tu marku prodavat on godisnje mora prodat odredjeni broj satova. On to ne moze i onda nadje osobu X (facu kojoj daje ispod prodajne cijene u butiku, a gdje je on jos uvijek dobar) i taj prodaje dalje. Sat ima kutiju i papire (pecatirane ili ne, zavisi) kao i da si kupio u butiku, a jeftinije.
Nemogu ti se pohvaliti da do sad nisam imao gresaka, ali nisu bile toliko skupe da bih odustao od hobija