Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
shin

#2526 Re: Одг: Satovi

Post by shin »

hadzidado wrote:
shin wrote:Ja sam popušio 500KM carine na satu :lol:
Carina + pdv ?
Da
Scarface_ wrote:
hadzidado wrote:
shin wrote:Ja sam popušio 500KM carine na satu :lol:
Carina + pdv ?
Da li mozete reci koliko bi bila carina za sat od 300 km,narucio sam casio protrek PRG-240-1D

Carina ti je najmanji problem, to je negdje 30km (10%). Ali imaš PDV, taxe, izlazak carinika na pregled...
avantgarde

#2527 Re: Satovi

Post by avantgarde »

naidjoh na ove replike,fine su ovako,pa ko voli...
http://www.uhretamarkt.com/
hadzidado

#2528 Re: Satovi

Post by hadzidado »

Shin,
Značu da ti je sat bio cca 1500KM. :D

Skarface,
Uzeće oko 100KM(trećinu).
shin

#2529 Re: Satovi

Post by shin »

avantgarde wrote:naidjoh na ove replike,fine su ovako,pa ko voli...

Nema ovo veze sa replikama, replika je izraz koji je izgubio svoje znacenje zbog PIK-a, ovo su obicne pljake koje ne vrijede nisa i bacaju se jer se ni servis ne moze uraditi.

Evo ti jedan primjer sta znaci replika,

http://www.omegawatches.com/collection/ ... collection
shin

#2530 Re: Satovi

Post by shin »

hadzidado wrote:Shin,
Značu da ti je sat bio cca 1500KM. :D

Skarface,
Uzeće oko 100KM(trećinu).

750 eur da budem precizniji :D
avantgarde

#2531 Re: Satovi

Post by avantgarde »

shin wrote:
avantgarde wrote:naidjoh na ove replike,fine su ovako,pa ko voli...

Nema ovo veze sa replikama, replika je izraz koji je izgubio svoje znacenje zbog PIK-a, ovo su obicne pljake koje ne vrijede nisa i bacaju se jer se ni servis ne moze uraditi.

Evo ti jedan primjer sta znaci replika,

http://www.omegawatches.com/collection/ ... collection
nisam nikakav strucnjak za satove,znam sta je dobro otprilike,to znamo vecina nas,uglavnom...ako imam pare odem u korektnu radnju koja ima jako ime i za korektne pare kupim sat koji mogu si priustiti i to je to...replike ili pljake nemam,ali ih i ne volim...
inace,kako neko ko je laik moze prepoznat repliku,pljaku u odnosu na original?
shin

#2532 Re: Satovi

Post by shin »

Sve zavisi od sata do sata, uglavnom ko se iole razumije vidi na prvu da nešta nije u redu, ti satovi nikad ne skidaju orginale do kraja, sve je to površno, onda dolai završna obrada koja je katastrofa na kopijama. Moje mišljenje je, ako ne možeš skontati razliku onda taj sat nije za tebe jer ne možeš cijeniti ono za šta si dao pare.

Evo npr sa tog linka Patek,

Image

Patek Philippe nema pozlate, sve je u zlatu. I gledaj detalj obrade,

Image

Image
hadzidado

#2533 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Ono što je problem su franken satovi,npr. kućište od jednog,a mehanizam od drugog sata istog brenda.
Ne mislim na budženje sata tipa Seiko SKX007,nego na dosta skuplje modele Rolija,Omege...
Replike su vrlo rijetko tako dobro napravljene da se ne mogu provalit na prvi pogled i da treba sat otvarati zbog provjere.
inspiron

#2534 Re: Satovi

Post by inspiron »

anonimni clan wrote:
inspiron wrote:Citam vec par mjeseci ovaj thread pa evo da se javim...

Orient star retro future SUV:

Image

Imam jos dva kvarca, dva automatika i jednog navijaca ali slike njihove posebno :D
Jel ovo disel ili je benzinac? :-) :-) :lol:
Trebali su umjesto ove 'benzinske pumpe' staviti neke cevape ili lonac sarme :lol: :lol: to je pravo gorivo plus gratis izduvni gasovi/narodno grijanje 8-) :lol:

@hadzidado, bio sam poprilicno siguran da necu moci izbjeci pa sam jednostavno isao na najnizu 'nabavnu'... ali sam se ipak nadao a kasnije sam morao 'otkupiti' paketic. Ma nek je stigao, ne skidam ga :D ..

Evo dvije bratske... dva Orienta:

Image[/URL]

Image[/URL]

Uzdravlje... :D 8-)
hadzidado

#2535 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Imaš interesantan ukus,mislim na boju cifera!
Definitivno mi je bolji Orient Star.
Sa carinom nema zezanja.
Meni samo pošalju plavu kovertu da im se javim sa računom.
avantgarde

#2536 Re: Одг: Satovi

Post by avantgarde »

hadzidado wrote:Ono što je problem su franken satovi,npr. kućište od jednog,a mehanizam od drugog sata istog brenda.
Ne mislim na budženje sata tipa Seiko SKX007,nego na dosta skuplje modele Rolija,Omege...
Replike su vrlo rijetko tako dobro napravljene da se ne mogu provalit na prvi pogled i da treba sat otvarati zbog provjere.
Postao/la shin dana 13 jan 2014, 00:14
Sve zavisi od sata do sata, uglavnom ko se iole razumije vidi na prvu da nešta nije u redu, ti satovi nikad ne skidaju orginale do kraja, sve je to površno, onda dolai završna obrada koja je katastrofa na kopijama. Moje mišljenje je, ako ne možeš skontati razliku onda taj sat nije za tebe jer ne možeš cijeniti ono za šta si dao pare.

Evo npr sa tog linka Patek,
malo je komplikovano za nekoga ko je laik za satove kao sto sam ja...,ne preostaje nista drugo do u original radnju,dobro platit i dobijem original....to je to jedino pouzdan...
hvala :thumbup:
hadzidado

#2537 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Fakat.
Dwndler

#2538 Re: Satovi

Post by Dwndler »

avantgarde wrote:
malo je komplikovano za nekoga ko je laik za satove kao sto sam ja...,ne preostaje nista drugo do u original radnju,dobro platit i dobijem original....to je to jedino pouzdan...
hvala :thumbup:
Pa i nije bas tako. Ja se nisam naucen rodio, za ovih nekih 6-7 godina koliko skupljam satove, kupio sam sigurno oko nekih 500 satova raznoraznih boja i dezena. Svi su bili ili polovni (99,99%) ili grey market novi s ispunjenim papirima.

U samom procesu sam takodje dosta toga naucio, ali sam jedno vrijeme visio po raznoraznim forumima vezanim za satove i pitao i raspitivao se ko lud.

Ali ako si negdje vidio sat koji ti se svidja (pretpostavljam kao u slucaju ovih kopija) onda posavis link (kao sto i jesi) i ljudi ti kazu svoje misljenje. A sve to te i nije bas kostalo puno :D

Sto se Omege tice tu je relatvno lako doci do informacija bez da ukljucujes nekoga. Imaju vintage databazu. Sto se Rolexa tice, tu detalji odlucuju da li je 5000, 10000 ili 50000 eura vrijednost, ali se uvijek nadje jedan ili vise foruma na kojima ce ti neko reci sta i kako. Samo moras znat i filtrirat sve informacije koje dobijes, jer nekad zna biti i previse informarcija ili i ne bas 100% tacnih (nenamjerno). Ovdje govorim o vintage (znaci starim) satovima.

Kod novih satova (pretpostavljam sve moguce marke) postoji tzv. "grey market". A to ti je pojednostavljeno, da bi neki (obicno manji) autorizovani prodavac odredjene marke mogao tu marku prodavat on godisnje mora prodat odredjeni broj satova. On to ne moze i onda nadje osobu X (facu kojoj daje ispod prodajne cijene u butiku, a gdje je on jos uvijek dobar) i taj prodaje dalje. Sat ima kutiju i papire (pecatirane ili ne, zavisi) kao i da si kupio u butiku, a jeftinije.

Nemogu ti se pohvaliti da do sad nisam imao gresaka, ali nisu bile toliko skupe da bih odustao od hobija :izet:
adi2012

#2539 Re: Satovi

Post by adi2012 »

Pozdrav ekipi,

jedno meni bitno pitanje: sa kojeg svjetskog web sajta preporučujete kupovinu satova na osnovu vašeg iskustva?

Recimo ja sam do sada naručivao isključivo preko e-bay.com jer mogu vidjeti u detalje rejting prodavca, shipping details (za BiH) itd, tj. jednostavno sam navikao na e-bay i do sada se nisam pokajao šta god da sam naručio.

Na ovo temi sam pronašao i ovaj link watchshop.com i izgleda mi ok, da li je neko naručivao satove preko ovog sajta slučajno i kakva su iskustva? Planiram naručiti sat do vrijednosti oko 400 KM.

Hvala unaprijed na odgovoru.

LP,
Adi
inspiron

#2540 Re: Satovi

Post by inspiron »

Evo jos par slicica.

Pored SUV, tu su jos:

Orient golden eye sa bronzanom plocom
Citizen promaster automatik
Buler 'navijac' - ultra cool
Fossil - kvarc i 'beater'
Seiko chronograph kvarc

To su oni:

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Image[/URL]

Izvinjavam se ako sam pretrpao sa slikama i nadam se da ste uzivali :D 8-) :)
hadzidado

#2541 Re: Satovi

Post by hadzidado »

inspirion,
Fina kolekcija.
Seiko imam sličan,mada je malo klasičniji.
Takav Citizen diver trenutno čekam(do duše,polovan i plave boje).
Vidim da mu je narukvica od presovanog lima - sramota za takav sat.
Zato Orient Star ima fenomenalnu narukvicu.
E sada najvažnije: koji te đavo natjera da okačiš satove na te nožekanje koje vise na magnetu!?
I da ih poredaš pored zvučnika!?
Savjet: provjeri dali su satovi namagnetisani,tj privlače li šta metalno i provjeri odstupanje .
Ako jesu i ako automatici odstupaju po par minuta,momentalno ih nosi nekom časovničaru da to demagnetiše i namjesti.
Satovi i magneti nikako ne idu zajedno(posebno mehanici)!

adi,
Ja sam kupovao na e-bay, longisland watches, Higuchi. Evo ovdje možeš pogledati gdje se šta može kupiti:
http://www.svetsatova.com/forum/f103/on ... 36-13.html
inspiron

#2542 Re: Satovi

Post by inspiron »

hadzidado wrote:inspirion,
Fina kolekcija.
Seiko imam sličan,mada je malo klasičniji.
Takav Citizen diver trenutno čekam(do duše,polovan i plave boje).
Vidim da mu je narukvica od presovanog lima - sramota za takav sat.
Zato Orient Star ima fenomenalnu narukvicu.
E sada najvažnije: koji te đavo natjera da okačiš satove na te nožekanje koje vise na magnetu!?
I da ih poredaš pored zvučnika!?
Savjet: provjeri dali su satovi namagnetisani,tj privlače li šta metalno i provjeri odstupanje .
Ako jesu i ako automatici odstupaju po par minuta,momentalno ih nosi nekom časovničaru da to demagnetiše i namjesti.
Satovi i magneti nikako ne idu zajedno(posebno mehanici)!

adi,
Ja sam kupovao na e-bay, longisland watches, Higuchi. Evo ovdje možeš pogledati gdje se šta može kupiti:
http://www.svetsatova.com/forum/f103/on ... 36-13.html
Joj drug, skontao sam i ja to kada sam prebacivao slike sa kamere. Hajvan, sta da ti velim... plus par piva i eto ti...mozak = teleca chorbica :roll: :D !

Uglavnom, to je bilo prije par dana i nisam primjetio odstupanja da ti budem iskren. OS radi 'ko'o sat :D ' a ovaj smedji Orient svakako brza pa ide majstoru (ciko na anexu kojeg mnogi spominju, samo da se Sarajeva docepam, idem na odmor za par dana).

Citizen sam nosio jucer i on standarno 'on the spot' radi. A na Citizenu je fabricka narukvica koju sam nabavio po broju modela prije mozda godinu i po, skupa bila k'o djavo ali opet ima supalj i pomalo jeftin prizvuk... jbga zamjenski silikon koji je bio me nervirao jer kupi sve zivo i ostaju na njemu tragovi plavicasti u zljebovima poslije tusiranja kad se osusi - fuj! Njega cu na ciscenje kada odnesem i Orienta. Kupio sam ga prije desetak godina i nikad mu nisam podario Spa tretman i vrijeme je. Napomenucu ciki da obrati paznju da nisu namagnetisani ali velim da sam ih nosio i nisam primjetio razliku.

Ako mislis da je ova narukvica na citizenu bezveze, da vidis tek kakva je stigla na Seiku! Sramota! Mislim da je bila 18 ili cak 17mm na kopci (a sat je 47.5mm) i suplja do bola. Ufff :twisted: Onda sam kontaktirao Yobokiesa i on mi je poslao Super oyster evo 22mm i legla je k'o saka na oko. Puno bolje :thumbup: .

Postavio sam na WUS review OS-a, u podforumu Orient pa sam opisao narukvicu detaljnije. rastura fakat :D !

Toliko i oprostite na dugackom postu :thumbup:
hadzidado

#2543 Re: Satovi

Post by hadzidado »

Ako si prošao bez "magnetisanja" onda si stvarno imao sreće.
Kakva je narukvica na Seiku znam iz prve ruke - zlo i naopako!
jeftina da ne može biti jeftinija.
Nisam ni skontao Yobokies narukvicu - prava stvar za normalne pare.
Ja sam od njega uzeo BoR narukvicu za Tunu - ko ne zna da Tuna SBBN017 dolazi na gumi,zakleo bi se da je to originalna Tunina(ne mislim na narukvicu od SBBN015 - to je viša klasa).
Ova na OS-u baš extra izgleda.
inspiron

#2544 Re: Satovi

Post by inspiron »

hadzidado wrote:Ako si prošao bez "magnetisanja" onda si stvarno imao sreće.
Kakva je narukvica na Seiku znam iz prve ruke - zlo i naopako!
jeftina da ne može biti jeftinija.
Nisam ni skontao Yobokies narukvicu - prava stvar za normalne pare.
Ja sam od njega uzeo BoR narukvicu za Tunu - ko ne zna da Tuna SBBN017 dolazi na gumi,zakleo bi se da je to originalna Tunina(ne mislim na narukvicu od SBBN015 - to je viša klasa).
Ova na OS-u baš extra izgleda.
BoR ne lezi na svakom modelu al tuna je zivotinja pa treba tako nesto...za-ye-bano :D

P.S. Prije neki dan naidjem na sliku tune (samo kuciste) pored Longines Hydroconquest hahahahhahahaha Longines dodje ko dugme od kosulje :D Mada je sminker pravi, posebno plavi uhhhhh :D
hadzidado

#2545 Re: Одг: Satovi

Post by hadzidado »

Tuna je zanimljiv sat.
Ima 47mm u prečniku(300m),a ne izgleda ništa veća od npr Stowa Seatime koja je 42mm(imao sam Stowa pa zato nju poredim).
Pri tom ne mislim samo na male lugove.
I pride je primjetno lakša.
Adoxxx

#2546 Re: Satovi

Post by Adoxxx »

Gledam jucer dokumentarac na njemackom kanalu pro7, covjek pravi satove od drveta, nisam mogao vjerovati kako to sve funkcionise :-) jedan sat kosta 180 000 eura i treba preko 1000 sati rada da bi se napravio.

Inace covjek se zove Valerii Danevych iz Ukrajine
Modest Musorgski

#2547 Re: Satovi

Post by Modest Musorgski »

Adoxxx wrote:Gledam jucer dokumentarac na njemackom kanalu pro7, covjek pravi satove od drveta, nisam mogao vjerovati kako to sve funkcionise :-) jedan sat kosta 180 000 eura i treba preko 1000 sati rada da bi se napravio.

Inace covjek se zove Valerii Danevych iz Ukrajine
Evo baš gledam videa na youtube, nevjerovatno...

ovaj mi je fenomenalan

http://danevych.com/en/retrograde.html
http://danevych.com/assets/gallery/10/61.JPG
http://danevych.com/assets/gallery/10/92.jpg
avantgarde

#2548 Re: Satovi

Post by avantgarde »

180 000 € sat od drveta?!?!
:shock: :? :roll:
nikad ne bih pomislio na tako nesto..
Norm

#2549 Re: Satovi

Post by Norm »

Hajd cijena i nekako :run: ali od kojeg je to drveta? zbog dugotrajnosti?
Adoxxx

#2550 Re: Satovi

Post by Adoxxx »

Norm wrote:Hajd cijena i nekako :run: ali od kojeg je to drveta? zbog dugotrajnosti?
Materials: canker of apple-tree, plum-tree, walnut and birch, wood from Australian Guaiacum, Crimea box, bamboo, African Bubinga :D
Post Reply