Izjasnjavanje na popisu

Locked
BatoS

#2526 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Sad jos reci da su vecina Bosnjaka bili pripadnici Crkve bosanske i da znam s kim pricam :D. Prihvatili su islam zato sto je bilo lakse zivjeti kao musliman u Osmanskom carstvu.
A zasto onda nismo napustili Islam u zadnjih recimo 100 godina?

Bilo je tesko zivjeti kao musliman u dvije Jugoslavije kroz 20. vijek?

Kako to da smo ostali muslimani?

I reci mi kako se Krscanstvo sirilo na Balkanu? Kako je tekao taj proces?
5 0 5

#2527 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by 5 0 5 »

salvatore paradise wrote: Prihvatili su islam zato sto je bilo lakse zivjeti kao musliman u Osmanskom carstvu.
to ne mozes znati. mozda ce za par stotina godina isto pricati i za bosance. "morali su uzeti bosnjastvo, da ne bi bili ostali".
salvatore paradise

#2528 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by salvatore paradise »

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:Sad jos reci da su vecina Bosnjaka bili pripadnici Crkve bosanske i da znam s kim pricam :D. Prihvatili su islam zato sto je bilo lakse zivjeti kao musliman u Osmanskom carstvu.
A zasto onda nismo napustili Islam u zadnjih recimo 100 godina?

Bilo je tesko zivjeti kao musliman u dvije Jugoslavije kroz 20. vijek?

Kako to da smo ostali muslimani?

I reci mi kako se Krscanstvo sirilo na Balkanu? Kako je tekao taj proces?
Bilo je tesko zivjeti kao musliman u Jugoslaviji? Ne mogu majke mi...
ija

#2529 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ija »

ma pusti ti srbe i hrvate,,oni su porijeklom sloveni na ove prostore su se doselila 2 slovenska plemena,,jezik nam je slovenski mnoga imena su nam slovenska,,marija,miroslav,vladimir,stanislav,magdelena..
salvatore paradise

#2530 Re: Izjasnjavanje na popisu

505sCrtom wrote:
salvatore paradise wrote: Prihvatili su islam zato sto je bilo lakse zivjeti kao musliman u Osmanskom carstvu.
to ne mozes znati. mozda ce za par stotina godina isto pricati i za bosance. "morali su uzeti bosnjastvo, da ne bi bili ostali".
Zasto ne bih mogao znati? Imas osvajaca koji je islamske vjeroispovjesti i koji daje mnoge povlastice za muslimane. Hoces li biti povlasceni gradjanin musliman ili raja koja placa danak a ostati pri svojoj vjeri? Znajuci covjekovu prirodu, prilicno lagano za shvatiti...
BatoS

#2531 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Bilo je tesko zivjeti kao musliman u Jugoslaviji? Ne mogu majke mi...
:roll:

Nemas argumenata?

I ne rece mi kako se Krscanstvo sirilo na Balkanu?
salvatore paradise

#2532 Re: Izjasnjavanje na popisu

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:Bilo je tesko zivjeti kao musliman u Jugoslaviji? Ne mogu majke mi...

Nemas argumenata?

Kakve argumente da dajem covjeku koji tvrdi da je bilo tesko biti musliman u komunistickoj Jugoslaviji? A komunisti izgradili ubjedljivo najvise dzamija? Ko tu koga da izvines zajebava... Samo ti guslaj svoju pricu, ja ipak nisam Sizif. Do citanja :)
ija

#2533 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ija »

Islam jeste danas bitan dio naseg identiteta, nista vise nego sto je pravoslavlje za Srbe i katolicanstvo za Hrvate.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ne nije istina,vi i danas dan ste prije svega muslimani pa tek onda bosnjaci,,kad bi bilo da se morate odreci islama ili bosnjanstva 99.99 posto bi vas se odreklo bosnjanstva,,to govori cinjenica da se vi niste nikad izmedju sebe nazivali bosnjacima,onako u prici,,,dok sa srbima je stvar obrnuto,,,
lazni liberal

#2534 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by lazni liberal »

Da su gledali da lakse zive i da je to jedini razlog njihovog prelaska na Islam oni bi odmah nakon prvog krstskog pohoda presli u katolike . Niko nije na silu ljude uvodio u Islam a da je polozaj za ljude druge vjere bio toliko los ne bi ljudi koji su zbog vjerske pripadnosti proganjani u drzavama zapadne Evrope bjezali u Osmanlijsko carstvo.
lazni liberal

#2535 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by lazni liberal »

ija wrote:Islam jeste danas bitan dio naseg identiteta, nista vise nego sto je pravoslavlje za Srbe i katolicanstvo za Hrvate.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ne nije istina,vi i danas dan ste prije svega muslimani pa tek onda bosnjaci,,kad bi bilo da se morate odreci islama ili bosnjanstva 99.99 posto bi vas se odreklo bosnjanstva,,to govori cinjenica da se vi niste nikad izmedju sebe nazivali bosnjacima,onako u prici,,,dok sa srbima je stvar obrnuto,,,
Niko ne mora da bira izmedju jednog i drugog i to je lazna dilema koju zelite da postavite pred Bosnjake .
ija

#2536 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ija »

lazni liberal wrote:Da su gledali da lakse zive i da je to jedini razlog njihovog prelaska na Islam oni bi odmah nakon prvog krstskog pohoda presli u katolike . Niko nije na silu ljude uvodio u Islam a da je polozaj za ljude druge vjere bio toliko los ne bi ljudi koji su zbog vjerske pripadnosti proganjani u drzavama zapadne Evrope bjezali u Osmanlijsko carstvo.
i sta ti mislis sto je neko u bosni ili srbiji preso na islam,,mozda su onako nepismeni uvidjeli losu stranu hriscanstva i ljepotu islama. :mrgreen: :mrgreen:
salvatore paradise

#2537 Re: Izjasnjavanje na popisu

lazni liberal wrote:Da su gledali da lakse zive i da je to jedini razlog njihovog prelaska na Islam oni bi odmah nakon prvog krstskog pohoda presli u katolike . Niko nije na silu ljude uvodio u Islam a da je polozaj za ljude druge vjere bio toliko los ne bi ljudi koji su zbog vjerske pripadnosti proganjani u drzavama zapadne Evrope bjezali u Osmanlijsko carstvo.
Jeste nakon 500 godina islama ljudi bi se vratili u krscanstvo. Da da da... Svaka vjera u historiji se sirila na vise ili manje prisilan nacin, osim mozda budizma (ali i to je upitno). Tu pricu mozes prodavati djeci u vrticu...
BatoS

#2538 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Kakve argumente da dajem covjeku koji tvrdi da je bilo tesko biti musliman u komunistickoj Jugoslaviji? A komunisti izgradili ubjedljivo najvise dzamija? Ko tu koga da izvines zajebava... Samo ti guslaj svoju pricu, ja ipak nisam Sizif. Do citanja :)
Zaboravio si onu drugu Jugoslaviju... Kraljevinu...

Sta je bilo sa muslimanima na Balkanu nakon pada Turskog carstva?

U kakvoj poziciji su bili muslimani na Balkanu kroz 19. i pocetak 20. vijeka?

U kakvoj poziciji su bili bosanski muslimani pocetkom 90-ih godina?

Kako to da se nismo odrekli Islama svo ovo vrijeme?

I opet mi ne odgovori kako se sirilo Krscanstvo na Balkanu davno prije pojave Islama? Nisi u stanju da opises taj proces?
lazni liberal

#2539 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by lazni liberal »

ija wrote:
i sta ti mislis sto je neko u bosni ili srbiji preso na islam,,mozda su onako nepismeni uvidjeli losu stranu hriscanstva i ljepotu islama. :mrgreen: :mrgreen:
Oni su dosta prije dolaska Islama uvidjeli losu stranu krscanstva.
5 0 5

#2540 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by 5 0 5 »

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:Kakve argumente da dajem covjeku koji tvrdi da je bilo tesko biti musliman u komunistickoj Jugoslaviji? A komunisti izgradili ubjedljivo najvise dzamija? Ko tu koga da izvines zajebava... Samo ti guslaj svoju pricu, ja ipak nisam Sizif. Do citanja :)

Kako to da se nismo odrekli Islama svo ovo vrijeme?

I opet mi ne odgovori kako se sirilo Krscanstvo na Balkanu davno prije pojave Islama? Nisi u stanju da opises taj proces?
samo sto se otomansko carstvo zadrzalo jedno 15tak puta duze od kraljevine jugosalvije
salvatore paradise

#2541 Re: Izjasnjavanje na popisu

BatoS wrote:

Kako to da se nismo odrekli Islam svo ovo vrijeme?

Zasto bi se neko odricao vjere u kojoj njegovi preci zive 500 godina? To osim sto nije prakticno, nije ni logicno. Bosnjaci su danas muslimani i u tome nema nista lose. Ja prema islamu nemam nista pozitivnije ili negativnije misljenje nego prema drugim religijama. Samo ukazujem na besmisao i idiotluk stavljanja u istu kasu i islama i bogumile i stecke i Tvrtka i sta sve ne. Jednostavno to ne ide jedno s drugim.
ija

#2542 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ija »

lazni liberal wrote:
ija wrote:Islam jeste danas bitan dio naseg identiteta, nista vise nego sto je pravoslavlje za Srbe i katolicanstvo za Hrvate.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ne nije istina,vi i danas dan ste prije svega muslimani pa tek onda bosnjaci,,kad bi bilo da se morate odreci islama ili bosnjanstva 99.99 posto bi vas se odreklo bosnjanstva,,to govori cinjenica da se vi niste nikad izmedju sebe nazivali bosnjacima,onako u prici,,,dok sa srbima je stvar obrnuto,,,
Niko ne mora da bira izmedju jednog i drugog i to je lazna dilema koju zelite da postavite pred Bosnjake .
nije to nikakva dilema,,ja samo kazem da se vi idntifikujete sa vjerom dok srbi sa nacijom,,,a ocigledan primjer je iz naroda,,srbi kad izmedju sebe pricaju uvijek ce reci,,mi srbi ,,a nikad neces cuti dva bosnjaka ,forum i medije ne racunam,dva covjeka sa sela sa pijace da kazu..mi bosnjaci..
salvatore paradise

#2543 Re: Izjasnjavanje na popisu

ija wrote:
Tako je bilo. Mahom nepismeno priprosto stanovnistvo Balkana je uvidjelo svjetlo koje nosi islam, njegovu plemenitost i vrline i odlucilo da zauvijek napusti krscanstvo :D. Price za malu djecu...
BatoS

#2544 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Zasto bi se neko odricao vjere u kojoj njegovi preci zive 500 godina? To osim sto nije prakticno, nije ni logicno. Bosnjaci su danas muslimani i u tome nema nista lose. Ja prema islamu nemam nista pozitivnije ili negativnije misljenje nego prema drugim religijama. Samo ukazujem na besmisao i idiotluk stavljanja u istu kasu i islama i bogumile i stecke i Tvrtka i sta sve ne. Jednostavno to ne ide jedno s drugim.
Ali sa obzirom da su danas i vecina onih koji se izjasnjavaju kao "Bosanci i Hercegovci" muslimani ili poticu iz muslimanskih porodica onda se moze reci da ni Bosanci i Hercegovci nemaju veze sa srednjevijekovnom Bosnom?

Znaci po tebi niko nema vezu sa srednjevijekovnom Bosnom?
lazni liberal

#2545 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by lazni liberal »

salvatore paradise wrote:
BatoS wrote:

Nemas argumenata?

Kakve argumente da dajem covjeku koji tvrdi da je bilo tesko biti musliman u komunistickoj Jugoslaviji? A komunisti izgradili ubjedljivo najvise dzamija? Ko tu koga da izvines zajebava... Samo ti guslaj svoju pricu, ja ipak nisam Sizif. Do citanja :)
Za vrijeme komunizma je bilo zabranjeno gradjenje dzamija da ne pominjem da je prilikom ulaska komunista u vecinski Bosnjacke gradove dolazilo do rusenja dzamija i da su mnoge stare dzamije unistene. Srbi se ne indetifikuju sa nacijom posto Srbin moze da bude samo onaj ko je pripadnik Srpske pravoslavne crkve.
BatoS

#2546 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

505sCrtom wrote:samo sto se otomansko carstvo zadrzalo jedno 15tak puta duze od kraljevine jugosalvije
To je nebitno, vecina Bosnjaka je prihvatila Islam u prvih nekoliko decenija.
lazni liberal

#2547 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by lazni liberal »

BatoS wrote:
505sCrtom wrote:samo sto se otomansko carstvo zadrzalo jedno 15tak puta duze od kraljevine jugosalvije
Tacno. Osim toga jos niste odgovorili zbog cega nisu presli u katolike iako je bilo toliko krstaskih pohoda upucenih prema Bosni.
5 0 5

#2548 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by 5 0 5 »

BatoS wrote:
turci su imali odlican metod ubjedjivanja. nesto kao fatmir, samo sto su tad koristili kolac umjesto glave.
BatoS

#2549 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

505sCrtom wrote:turci su imali odlican metod ubjedjivanja. nesto kao fatmir, samo sto su tad koristili kolac umjesto glave.
Turci su bilo znatno tolerantniji od Katolika na primjer u to vrijeme.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2550 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by KatarinaKosaca »

A što je završena anketa? Ja ne mogu glasati :sad:
Locked