Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#25226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 02/06/2025 10:10
jeza u ledja wrote: 02/06/2025 10:01
Bodkin wrote: 02/06/2025 09:36

necu nikad zaboraviti kad mi je drug rekao "imam doktora svog na viberu i kad mi zatreba za dijete ja posaljem poruku ili nazovem" :D ima momenata gdje taj mentalitet kod nas donese nesto sto nikad ni za milion godina neces na zapadu.

ima i druga negativna strana te medalje naravno
Bukvalno to isto radimo mi u Americi sa nasim pedijatrom.
Nije doduse Viber nego obicni telefon.
Par puta smo na fejstajm ili saljemo slike (osip na djetetu i tako nesto).

Nekad doduse moramo nazvat dezurnu sestru i onda ona proslijedi do doktorice, ako je u neka doba. Nazove nas doktorica od kuce u roku pola sata max.
top, nisam znao da to moze vani :-D pretpostavljam da nesto i dobijes za te hiljade dolara placa za osiguranje :-D
Lol, upravo tako :skoljka:

Mada, ako si bas bogat, onda ti vjerovatno dolaze u kucne posjete redovno, a ne samo na Viber.
Ovdje opet dodjemo do poredjenja pogresnih kategorija ljudi.
Didier

#25227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Siguran sam da bogati Bošnjaci tipkaju po bh. forumu između pola dva i pola pet ujutro iz Amerike.
Fossil

#25228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Fossil »

To blacenje BiH je mozda neki cope mechanism. Lakse se podnosi migracija iz domovine. Primijetio sam to kod jedne grupe dijasporaca. Postoji i grupa dijasporaca koja je odrasla u DE samo blati njem i govori da je dole obecana zemlja.
Bodkin

#25229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 02/06/2025 10:19
Bodkin wrote: 02/06/2025 10:10
jeza u ledja wrote: 02/06/2025 10:01

Bukvalno to isto radimo mi u Americi sa nasim pedijatrom.
Nije doduse Viber nego obicni telefon.
Par puta smo na fejstajm ili saljemo slike (osip na djetetu i tako nesto).

Nekad doduse moramo nazvat dezurnu sestru i onda ona proslijedi do doktorice, ako je u neka doba. Nazove nas doktorica od kuce u roku pola sata max.
top, nisam znao da to moze vani :-D pretpostavljam da nesto i dobijes za te hiljade dolara placa za osiguranje :-D
Lol, upravo tako :skoljka:

Mada, ako si bas bogat, onda ti vjerovatno dolaze u kucne posjete redovno, a ne samo na Viber.
Ovdje opet dodjemo do poredjenja pogresnih kategorija ljudi.
jasno. i to je bitno reci. ko moze priustiti tvoj paket osiguranja. ovo nije neobicno u sarajevu da ljudi na viber pisu sa doktorima. imam jednog u familiji i isto to radi za pacijente
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

konami666 wrote: 02/06/2025 08:29 Da se vratimo na temu :) poznajem dosta ljudi iz Bosne, naročito Sarajeva koji se nikad ne bi odselili vani. Oni dobro zaradjuju, idu u Asu u bolnicu, imaju svoje društvo i tako to. Njima bi odlazak iz toga bio takav šok, teško bi se mogli navici. Oni žive neki paralelni život u Bosni, bolje žive nego većina ljudi bilo gdje u svijetu. Sto znaci da se u Bosni može dobro jako živjeti. I naravno da je lijepo pričati na maternjem jeziku, neću lagati i reci da mi je lakše na stranom nego na svom.

necu nikad zaboraviti kad mi je drug rekao "imam doktora svog na viberu i kad mi zatreba za dijete ja posaljem poruku ili nazovem" :D ima momenata gdje taj mentalitet kod nas donese nesto sto nikad ni za milion godina neces na zapadu.

Isto i u dojčland, firma nam placa dodatno za doktora, telefonom sve rijesimo, video pozive nekad koristi da pogleda problem, ako je moguce. Bolovanje telefonom otvori. Prvenstveno koristim to za dijete, da ne ide medju ostale u cekaonu radi zaraza kad je sezona
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Didier wrote: 02/06/2025 10:22 Siguran sam da bogati Bošnjaci tipkaju po bh. forumu između pola dva i pola pet ujutro iz Amerike.
I ja sam siguran da bogati bosnjaci sa uspjehom u svakoj drzavi svijeta pisu po forumu "haj mi se predstavi i ja cu tebi, pa da vidis da ne lazem kad kazem da sam uspjesan"
:D
Ecci
Vozim: Biciklam

#25232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

izvrsni direktor wrote: 02/06/2025 10:28
konami666 wrote: 02/06/2025 08:29 Da se vratimo na temu :) poznajem dosta ljudi iz Bosne, naročito Sarajeva koji se nikad ne bi odselili vani. Oni dobro zaradjuju, idu u Asu u bolnicu, imaju svoje društvo i tako to. Njima bi odlazak iz toga bio takav šok, teško bi se mogli navici. Oni žive neki paralelni život u Bosni, bolje žive nego većina ljudi bilo gdje u svijetu. Sto znaci da se u Bosni može dobro jako živjeti. I naravno da je lijepo pričati na maternjem jeziku, neću lagati i reci da mi je lakše na stranom nego na svom.

Isto i u dojčland, firma nam placa dodatno za doktora, telefonom sve rijesimo, video pozive nekad koristi da pogleda problem, ako je moguce. Bolovanje telefonom otvori. Prvenstveno koristim to za dijete, da ne ide medju ostale u cekaonu radi zaraza kad je sezona
Ma da, moze to i u DE bez problema, ako doktor hoce, dogovorite se, oni to svejedno naplacuju od Krankenkasse kao konsultaciju, ako je van radnog vremena, naplate Extra, neki koji imaju dovoljno pacijenata i para, nece nista van radnog vremena, sve zavisi. Ne znam sto se o tome ovdje pise kao o necemu posebnom, to funkcionise vec masu vremena.
Bodkin

#25233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

izvrsni direktor wrote: 02/06/2025 10:28

eh eto nesto novo sam naucio :thumbup:
Thorgerson

#25234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

jeza u ledja wrote: 02/06/2025 10:07 A sta ako ja kazem da je moje iskustvo sa ljudima koje ja poznajem potpuno suprotno?
Hoces reci da lazem, da je to slucajnost, da se mozda znam sa pogresnim ljudima? Ovo mogu reci za sve i jednog , ne za vecinu.
Ili je pitanje stila zivota, drugih, nefinanscijskih stvari? Ako je prvenstveno do toga onda je to jednostavno pitanje licne preference i afiniteta.
Ne, zasto bih ti rekao da lazes.

Samo hocu da kazem, da je malo bezveze da neko tek tako dodje na temu, te svima nama kaze selite se, ovamo je bolje.

Te predstavi nas koji zivimo ovdje budalama. Ispada mi svi levati sto smo ostali.

A mogli sjedit na porchu, slusati dinu merlina, tipkati po bh forumima i brojati dane do godisnjeg u bosni.

Ja ne kazem da sam zbog toga ostao, ali gledati i svoje roditelje kako uzivaju sa unucima, i onda gledam roditelje prijatelja koji su vani koji te unuke vide jednom godisnje. Pa to je tuga.

I ponavljam, to je ovdje postao trend polako. Te migracije. To je vise i furka. I to trebamo gledati da popravimo. A ne jos da promovisemo odlazak mladih.

P.s.
Mozda ja znam pogresne ljude.
jeza u ledja

#25235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Didier wrote: 02/06/2025 10:22 Siguran sam da bogati Bošnjaci tipkaju po bh. forumu između pola dva i pola pet ujutro iz Amerike.
Trenutno sam u tvojoj vremenskoj zoni. Bu!
moimoi

#25236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

@MehmedPasaMoric

Reci da ti odgovara anarhija i bezakonje je toliko pogresno rezonovanje da ne znam odakle da krenem. Sve ono sto u ovoj drzavi pod hitno treba mijenjati.

Nije anarhija i bezakonje svedski stol, gdje ces se posluziti onoliko koliko tebi treba, a onog momenta kada budes zaista ostecen, jer ima neko jaci od tebe, tada trazis zastitu drzave.

Najbolji ti je primjer slucaj Memic. Otac Muriz koji je bio dugogodisnji clan sda stranke, koja je i uspostavila takav sistem gdje jaci bivaju k’o polarni medvjedi zasticeni od zakona.

Pa da se vratimo na tvoje bacanje papirica. Valjda ti je jasno da je dovoljno 1000 ljudi, a nazalost kod nas ih je 100 puta vise, koji ce bez razmisljanja frknuti svaki dan jedan papir. To je 100.000 papirica na zelenim povrsinama ili cestama. Dodajom jos tu 10.000 opusaka… i par hiljada plasticnih flasa. Jer kao sto rekoh, nije anarhija svedski stol. Ne mozes uprijeti prstom u lika koji zafrljaci flasu ili kesu… reci da to nije ok, ali je tvoj papiric ok?

E tako ti je sa svim. Od namjestanja poslova pa do gradnje, voznje, obrazovanja, med zastite, policije etc.
Kad-tad ces spominjati sistem i jbt majku a sam si dio istog.
jeza u ledja

#25237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Thorgerson wrote: 02/06/2025 10:45
jeza u ledja wrote: 02/06/2025 10:07 A sta ako ja kazem da je moje iskustvo sa ljudima koje ja poznajem potpuno suprotno?
Hoces reci da lazem, da je to slucajnost, da se mozda znam sa pogresnim ljudima? Ovo mogu reci za sve i jednog , ne za vecinu.
Ili je pitanje stila zivota, drugih, nefinanscijskih stvari? Ako je prvenstveno do toga onda je to jednostavno pitanje licne preference i afiniteta.
Ne, zasto bih ti rekao da lazes.

Samo hocu da kazem, da je malo bezveze da neko tek tako dodje na temu, te svima nama kaze selite se, ovamo je bolje.

Te predstavi nas koji zivimo ovdje budalama. Ispada mi svi levati sto smo ostali.

A mogli sjedit na porchu, slusati dinu merlina, tipkati po bh forumima i brojati dane do godisnjeg u bosni.

Ja ne kazem da sam zbog toga ostao, ali gledati i svoje roditelje kako uzivaju sa unucima, i onda gledam roditelje prijatelja koji su vani koji te unuke vide jednom godisnje. Pa to je tuga.

I ponavljam, to je ovdje postao trend polako. Te migracije. To je vise i furka. I to trebamo gledati da popravimo. A ne jos da promovisemo odlazak mladih.

P.s.
Mozda ja znam pogresne ljude.
Pa zar nije isto glupo da neko iz vana dodje i kaze eee nista ovdje ne valja, ne dolazite?

Dosta ovdje postova su reakcije na komentare drugih gdje se ide iz krajnosti u krajnost.

Ja ne shvatam odlazak maldih ljudi vani kao nesto trajno pa se tako i postavljam.
konami666

#25238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Pa tako ti je i na zapadu vise-manje kada je riječ o doktorima opste prakse. Dodatno, mogu nazvati i dobiti termin sa specijalistom u roku od pet dana. Znaci za bilo šta. Recimo pregled srca, nazovem i u roku od pet dana max imam termin sa kardiologom. Depresija? U roku od danas dobiješ termin.
Bodkin

#25239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

nije tako svugdje na zapadu da dobijes specijalistu za dan. ni blizu. ima zemalja gdje specijalistu cekas mjesec i vise.
nebitno, da ne sirim pricu. ovo je bilo tipa "mogu zovnuti svog doktora u 10 navece na viber ako mi dijete dobije temperaturu"
MehmedPasaMoric

#25240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

moimoi wrote: 02/06/2025 11:01 @MehmedPasaMoric

Reci da ti odgovara anarhija i bezakonje je toliko pogresno rezonovanje da ne znam odakle da krenem. Sve ono sto u ovoj drzavi pod hitno treba mijenjati.

Nije anarhija i bezakonje svedski stol, gdje ces se posluziti onoliko koliko tebi treba, a onog momenta kada budes zaista ostecen, jer ima neko jaci od tebe, tada trazis zastitu drzave.

Najbolji ti je primjer slucaj Memic. Otac Muriz koji je bio dugogodisnji clan sda stranke, koja je i uspostavila takav sistem gdje jaci bivaju k’o polarni medvjedi zasticeni od zakona.

Pa da se vratimo na tvoje bacanje papirica. Valjda ti je jasno da je dovoljno 1000 ljudi, a nazalost kod nas ih je 100 puta vise, koji ce bez razmisljanja frknuti svaki dan jedan papir. To je 100.000 papirica na zelenim povrsinama ili cestama. Dodajom jos tu 10.000 opusaka… i par hiljada plasticnih flasa. Jer kao sto rekoh, nije anarhija svedski stol. Ne mozes uprijeti prstom u lika koji zafrljaci flasu ili kesu… reci da to nije ok, ali je tvoj papiric ok?

E tako ti je sa svim. Od namjestanja poslova pa do gradnje, voznje, obrazovanja, med zastite, policije etc.
Sve je to ok ali je stara prica koja se vrti 30 godina... Svako u principu ima 3 opcije

1. Otici
2. Ostati i kukati na bezzakonje
3. Ostati i uklopiti se u bezzakonje

Sve 3 opcije su date na slobodan izbor, niko nikog ne tjera ni na jednu od njih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 02/06/2025 11:19 nije tako svugdje na zapadu da dobijes specijalistu za dan. ni blizu. ima zemalja gdje specijalistu cekas mjesec i vise.
nebitno, da ne sirim pricu. ovo je bilo tipa "mogu zovnuti svog doktora u 10 navece na viber ako mi dijete dobije temperaturu"
I sad da ja kazem da imam to isto u BiH, svi ce graknut kako vecina nema.
Didier

#25242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2025 11:47
Bodkin wrote: 02/06/2025 11:19 nije tako svugdje na zapadu da dobijes specijalistu za dan. ni blizu. ima zemalja gdje specijalistu cekas mjesec i vise.
S tim da mi koji to imamo u BiH ne plaćamo takve usluge hiljadama dolara.
moimoi

#25243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

MehmedPasaMoric wrote: 02/06/2025 11:45

Sve je to ok ali je stara prica koja se vrti 30 godina... Svako u principu ima 3 opcije

1. Otici

Sve 3 opcije su date na slobodan izbor, niko nikog ne tjera ni na jednu od njih.
Ima li opcija krenuti prvo od sebe, postovati zakone i poceti prijavljivati krsioce? Loziti druge da to isto rade. Mijenjati sistem?
moimoi

#25244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Didier wrote: 02/06/2025 11:52
S tim da mi koji to imamo u BiH ne plaćamo takve usluge hiljadama dolara.
S tim da ti neke stvari ne vaze ukoliko ih privatno uradis a zatim je potrebno nastaviti lijecenje u drzavnim bolnicama. Kajo nor onkoloski pacijenti… i uzimanje biopsija.
MehmedPasaMoric

#25245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

moimoi wrote: 02/06/2025 11:58

1. Otici

Ima li opcija krenuti prvo od sebe, postovati zakone i poceti prijavljivati krsioce? Loziti druge da to isto rade. Mijenjati sistem?
Imali smo dovoljno vremena da isprobamo i druge opcije i one koje se nisu pokazale kao uspjesne su otpale. Borba sa vjetrenjacama je jedna od njih

I treba da budemo zahvalni, u vecini vukojebina ljudi imaju samo opciju 2 i 3 dok je ostvarivanje opcije 1 Tantalova muka
Bodkin

#25246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

zdravstvo je posebna prica. ko nije zivio vani ne zna koliko lose moze biti. clan familije mjesecima cekao na operaciju u kanadi.
sa druge strane imas prosjek i to je tacno. kod nas je zdravstvo katastrofa ako ne ides privatno i ako moras cekati satima u cekaoni na pregled

kao i sve drugo, ljudi valjda brane svoj izbor zivotom
moimoi

#25247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

MehmedPasaMoric wrote: 02/06/2025 12:00
moimoi wrote: 02/06/2025 11:58

1. Otici

Imali smo dovoljno vremena da isprobamo i druge opcije i one koje se nisu pokazale kao uspjesne su otpale. Borba sa vjetrenjacama je jedna od njih

I treba da budemo zahvalni, u vecini vukojebina ljudi imaju samo opciju 2 i 3 dok je ostvarivanje opcije 1 Tantalova muka
Generacije se mijenjaju. Banalan primjer… prije dvadeset godina predstavnici ulaza su bili mahom gerijatrija koja je na svaki pomen modernizacije odmahivala rukom… Danas malo koji ulaz nema kameru i interfon.
Dakle ucis generacije koje dolaze da ne razmisljaju kao vecina. Nego da mijenjaju stvari. Do tebe je tj nas.
Didier

#25248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 02/06/2025 12:07
zdravstvo je posebna prica. ko nije zivio vani ne zna koliko lose moze biti. clan familije mjesecima cekao na operaciju u kanadi.
sa druge strane imas prosjek i to je tacno. kod nas je zdravstvo katastrofa ako ne ides privatno i ako moras cekati satima u cekaoni na pregled

kao i sve drugo, ljudi valjda brane svoj izbor zivotom
Nije ti više to čekanje kao nekad, dosta je to sređenije.

Ako nemaš termin, onda ćeš možda čekati, ali ćeš biti pregledan, dok vani bez termina možeš da se slikaš.

Znaš i sam da u Holandiji privatno i ne postoji, tj. postoji, ali je unutar istog sistema, ne možeš otići i sam platiti nigdje.
dr_Evil

#25249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Nego, ode li iko na ovoj temi vani, ili se neko vratio. Evo drndamo je godinama :D
Rugafet

#25250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Thorgerson wrote: 02/06/2025 09:18 Meni je samo glupo da neko iz dijaspore ko nema pojma kakve mi zivote ovdje vodimo, nama "otvara" oci i govori nam da bjezimo.

Prestanite da gledate svijet samo kroz svoje oci.

Meni je razumljivo da neko ko je imao usran posao i zivot ovdje, otisao vani i napokon moze da zivi, da mu je takav stac. I ja sam tako razmisljao dok sam bio u slicnoj situaciji. To je sasvim normalno. Ali ne treba sad pametovati svima da je to recept uspjeha. Otici. Nije.

Ja nisam otisao. Uspio svojim radom da stvorim uslove da mogu da uzivam i zivotu u svom gradu, drzavi.

I zasto bih igdje isao? Zasto. Ako znam da ovdje npr imam bolji zivot nego dosta njih koji su vani. Znam, jer sam u kontaktu sa dosta svojih rodjaka, prijatelja, kolega.

Ne zelim sad da ja pricam kako ja zivim, ali garantujem da zivim bolje nego vecina ovih sa kojima sam ja u kontaktu.

I ne mogu da vjerujem da je vecina njih i dalje u toj gorcini, nekoj ljutnji prema ovoj drzavi il sta ja znam.

Jbt, isto ko da je Njemacka ili Skandinavija tako napravljena od starta. Pa i ti ljudi su krv ispisali, da bi te drzave takve bile.

Bosnjo. Ide linijom manjeg otpora. I jos se hvali s tim ovdje.

Do sljedece tekme, ljiljana i dine merlina...to je bosnji vrh patriotizma.
Kako mi ne znamo kako vi živite tu? Pa tu smo valjda živjeli, odatle otišli. Bolje reci ti ne znaš kako mu živimo vani. Kad pricamo bolje/gore pricamo u globalu kontas? Poredim milion stvari koje su bolje vani i to su činjenice. Dalje niko ne blati BiH, zgadili su mi se političari i 30 godina tapkanja u mjestu. Još jednom, nije samo Sarajevo BiH. Provozaj se malo po manjim gradovima pa mi javi kako ti ljudi žive tamo, a o MZ koje postaju puste da i ne govorim. Uostalom, brojke su poražavajuće i svake godine su gore i gore sve to govori vise i od mene i tebe.
Post Reply