Vele da ima privatnih indiskrecija od kojih zeli pobjeci
Cudi me da ti mahalac to ne znas
Vele da ima privatnih indiskrecija od kojih zeli pobjeci
Kako ces ti meni kao privatniku zabraniti da radim za bilo koji praznik ili dan? Zakonom su propisane vece dnevnice, skraceno vrijeme ili ne i to jest posao inspekcije da provjeri da li sam isplatio vecu dnevnicu. Uostalom da je sve zatvoreno onda bi pricao jebo majku nemam gdje hljeba i cigara uzeti. Koliko je samo privatnih firmi radilo jer ko te pita moj hakize, rokovi idu, racuni idu, vrijeme ide...
Evo da nam se najzahtjevnija publika ne sekira.U skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika - Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nazore kod onih poslodavaca kojima će četvrtak, 25.novembar biti radni dan.
Planom nadzora tog dana biće obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.
Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima i za poslodavca-fizičko lice. Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovuu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.
Državni praznici su neradni dan, a ako je u nedjelju, onda je ponedjeljak neradni. To je po zakonu. Ali, vidim da ti navijaš za robovlasništvo i nepoštovanje Dana državnosti BiH. Jebo BiH, rokovi idu, ko te pita, računi, vrijeme... A i valja cigare kupiti, raditi na razvijanju karcinoma.made_in_sarajevo wrote: ↑25/11/2021 18:04Kako ces ti meni kao privatniku zabraniti da radim za bilo koji praznik ili dan? Zakonom su propisane vece dnevnice, skraceno vrijeme ili ne i to jest posao inspekcije da provjeri da li sam isplatio vecu dnevnicu. Uostalom da je sve zatvoreno onda bi pricao jebo majku nemam gdje hljeba i cigara uzeti. Koliko je samo privatnih firmi radilo jer ko te pita moj hakize, rokovi idu, racuni idu, vrijeme ide...
Neka te hakize, trudis se hraknuti svim silama ali ti nikako ne ide
Znači, kada treba raditi za praznik, SDA i njene odluke valjaju, trojka nema problem sa SDA?Prpa.ba wrote: ↑25/11/2021 18:17 https://kuip.ks.gov.ba/aktuelno/novost/ ... tora-tokom
Evo da nam se najzahtjevnija publika ne sekira.U skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika - Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nazore kod onih poslodavaca kojima će četvrtak, 25.novembar biti radni dan.
Planom nadzora tog dana biće obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.
Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima i za poslodavca-fizičko lice. Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovuu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.![]()
Ja, znači, borili bi se mi, ali ..
Zašto je to bitno?
Ja sam iz Svrakina i znam da je Mojmilo i sve prema Hrasnu bila golet gdje smo isli na izlete do frke na Kosovu i priliva Sandzaklija osamdesetih koji su masovno, bez papira gradili kuce. Kasnije im je vlast sve legalizovala.pici wrote: ↑25/11/2021 12:17jesil prolazio tim mahalama... niko papira nije imo, nit gradjevinske... vraca, svrakino, mojmilo, pofalici, hotonj, hum, biosko, faletici... nedzarici, doglodi, biosko, kobilja glava, nahorevo, sve se to od sesdesetih pravilo ko gljive poslije kise, sarajevo imalo visestanovnika nego sada... i poslije ovog rata se pravi i mjenja demografska struktura stanovnistva, samo sto nema titinih kredita i nije svako u femiliji zaposlen, uglavnom sdO banda pravi i dijaspora...
Da, školski izleti u divljine ŠvrakinaStyling wrote: ↑25/11/2021 21:26Ja sam iz Svrakina i znam da je Mojmilo i sve prema Hrasnu bila golet gdje smo isli na izlete do frke na Kosovu i priliva Sandzaklija osamdesetih koji su masovno, bez papira gradili kuce. Kasnije im je vlast sve legalizovala.pici wrote: ↑25/11/2021 12:17
jesil prolazio tim mahalama... niko papira nije imo, nit gradjevinske... vraca, svrakino, mojmilo, pofalici, hotonj, hum, biosko, faletici... nedzarici, doglodi, biosko, kobilja glava, nahorevo, sve se to od sesdesetih pravilo ko gljive poslije kise, sarajevo imalo visestanovnika nego sada... i poslije ovog rata se pravi i mjenja demografska struktura stanovnistva, samo sto nema titinih kredita i nije svako u femiliji zaposlen, uglavnom sdO banda pravi i dijaspora...
Ma nemas ni pojma koliko je bitno. Vidis cim ti prozivas forto ostavka jer Amko radi na dan drzavnosti, kao sto radi za bajram, kao sto radi za bozic, novu godinu, 1. Maj, dan nezavisnosti... Onda pretpostavljam da si na platnoj listi one fasisticke stranke sda.
Eno, propada i Njemačka. Kako se, ono, tamo radi nedjeljom? Svake nedjelje, ne samo za praznike?made_in_sarajevo wrote: ↑25/11/2021 21:58Ma nemas ni pojma koliko je bitno. Vidis cim ti prozivas forto ostavka jer Amko radi na dan drzavnosti, kao sto radi za bajram, kao sto radi za bozic, novu godinu, 1. Maj, dan nezavisnosti... Onda pretpostavljam da si na platnoj listi one fasisticke stranke sda.
Sta predstavlja bilo koji praznik u poslovnom svijetu? Ako cemo sve zatvarati sta onda bolnice, hitna, policija, vateogasci, zastitari... Imaju raditi. Sve zatvorit, ugasiti ali ce onda biti forto ostavka neces ti nas kuci slati. Jebeno je hakize kad ti dnevnica znaci puno u zivotu kao radniku, jebeno je kad si direktor, a rokovi pritiscu, a da bi naplatio moras ispostovati to. Vidim ja tesko ti razumijes te stvari jer si vjerovatno neki uhljeb i jebe ti se, orilo gorilo plata ce kanuti, a i vjerovatno si razmisljanja svaki privatnik cim se probudi ubere 2miliona na drvetu i onda smislja kako radnika zajebavati.
Sigurno cijeli svijet za bilo koji praznik cijelu drzavu ugasi, praznik je bolan svi kucama ima da budu. Ali je dobro tv upaliti jel tako pogledati nesto, a tamo ljudi moraju raditi e pu majku mu. Dobro je imati internet kuci, ali mora neko na tehnickoj podrsci biti. Pozlije nekome eto i hitne, pa jebem mu majku forto ubleho ostavku da si dao odma. Jos zamisli forto drzo govor gdje se popisao na fasiste kao sda i rekap da se trebamo zavnoju vratiti. Izdo je bosnjake, beograd ga placa ko i rudare garant.
Forto ostavka i ti radis (drzis govor) na dan drzavnosti
Sad ce biti radnici nisu placeni, made in sarajevo je robovlasnik, izdajnik bosnjaka... Ako amko nije dao dnevnicu po zakonu znas i ti i radnici amka broj inspekcije. U budzetu vazda para fali koja god da je vlast, a posto vlada nije pajdo sa amkom, hose, bingom onda je za ocekivati da inspekcija kazne napise svima koji krse zakon jel tako.
Nije lako ni tebi kontam ja to, valja smisljati svaki dan sta pljunuti, a materijala skoro da i ne postoji
Zivjeli robovlasnici pajel, forto ostavka
Ne razlikuju se puno ni jedni ni drugi, ali glavni razlog "rada praznikom" u Sarajevu je br.1 zakonski okvir koji to dozvoljava, br.2 Zahtjev zajmodavaca da se radi! Naravno, dva najveca diktiraju, a to su SCC i BBi- hoce da naplate kiriju na taj dan i gotovo.