Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25001 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 25/11/2021 13:09 Hadzibajric ambasador? moguce je sve.
Vele da ima privatnih indiskrecija od kojih zeli pobjeci :D

Cudi me da ti mahalac to ne znas :P
dječak sa šibicama

#25002 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by dječak sa šibicama »

Nisam upucen, ima on od cega bjezati svakako ali to sto je redovno biran za nacelnika me bas intrigiralo, i pitam ove moje iz SG, kazu da je glavna stavka to sto ljudima gleda kroz prste na nelegalnu gradnju.
I mi kad samo renovirali kucu, nadogradili sprat, potkrovlje, novo stubiste, garazu itd, nesto nas ko komsije prijavili iz komsijske pakosti, dosla inspekcija kao morate ovo legalizovati ovo ono. Nikad se vise niko pojavio nije, jer realno svi su radili isto, kad dodju djeca pa krene famElija nadogradjivati spratove, ovaj jedan komsija kasarnu sagradio. Kuca mu je ko bunker, 4 sprata a sirio je pet sest puta. Gradi covjek kucu od 80 i neke, jos je nije konacno zavrsio.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#25003 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

nego kad ce forto ono sto je obeco oko diploma, da napenaljuje iz firmi... ovi hodaju koda su sarajvo oslobodili, nit se sikirikaju nit habera o nekom kaznjavanju i otkazima...
Hakiz

#25004 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Danas rade Mercator, Penny, Amko, Astra, njih sam vidio, za ostale ne znam, nisam vidio.

Drago mi je da je ova vlada drugačija od SDA vlada po pitanju rada za praznike.

Ah, zaboravio sam, praznik je inspekcijama, inače bi inspektori to riješili.

Promjena paradigme :thumbup:
made_in_sarajevo

#25005 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

Hakiz wrote: 25/11/2021 17:29 Danas rade Mercator, Penny, Amko, Astra, njih sam vidio, za ostale ne znam, nisam vidio.

Kako ces ti meni kao privatniku zabraniti da radim za bilo koji praznik ili dan? Zakonom su propisane vece dnevnice, skraceno vrijeme ili ne i to jest posao inspekcije da provjeri da li sam isplatio vecu dnevnicu. Uostalom da je sve zatvoreno onda bi pricao jebo majku nemam gdje hljeba i cigara uzeti. Koliko je samo privatnih firmi radilo jer ko te pita moj hakize, rokovi idu, racuni idu, vrijeme ide...

Neka te hakize, trudis se hraknuti svim silama ali ti nikako ne ide
Prpa.ba

#25006 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

https://kuip.ks.gov.ba/aktuelno/novost/ ... tora-tokom
U skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika - Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nazore kod onih poslodavaca kojima će četvrtak, 25.novembar biti radni dan.
Planom nadzora tog dana biće obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.

Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima i za poslodavca-fizičko lice. Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovuu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.
Evo da nam se najzahtjevnija publika ne sekira. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25007 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

Touche
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25008 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Promjeni mu paradigmu :lol:
Hakiz

#25009 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 25/11/2021 18:04
Hakiz wrote: 25/11/2021 17:29 Danas rade Mercator, Penny, Amko, Astra, njih sam vidio, za ostale ne znam, nisam vidio.

Kako ces ti meni kao privatniku zabraniti da radim za bilo koji praznik ili dan? Zakonom su propisane vece dnevnice, skraceno vrijeme ili ne i to jest posao inspekcije da provjeri da li sam isplatio vecu dnevnicu. Uostalom da je sve zatvoreno onda bi pricao jebo majku nemam gdje hljeba i cigara uzeti. Koliko je samo privatnih firmi radilo jer ko te pita moj hakize, rokovi idu, racuni idu, vrijeme ide...

Neka te hakize, trudis se hraknuti svim silama ali ti nikako ne ide
Državni praznici su neradni dan, a ako je u nedjelju, onda je ponedjeljak neradni. To je po zakonu. Ali, vidim da ti navijaš za robovlasništvo i nepoštovanje Dana državnosti BiH. Jebo BiH, rokovi idu, ko te pita, računi, vrijeme... A i valja cigare kupiti, raditi na razvijanju karcinoma. :thumbup:

Jadna trojka ako je ti braniš.

PS.

Eto, pogriješih, nije pižo zakonu nego odlukom Vlade.
Last edited by Hakiz on 25/11/2021 19:11, edited 1 time in total.
Hakiz

#25010 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Prpa.ba wrote: 25/11/2021 18:17 https://kuip.ks.gov.ba/aktuelno/novost/ ... tora-tokom
U skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika - Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nazore kod onih poslodavaca kojima će četvrtak, 25.novembar biti radni dan.
Planom nadzora tog dana biće obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.

Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima i za poslodavca-fizičko lice. Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovuu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.
Evo da nam se najzahtjevnija publika ne sekira. :mrgreen:
Znači, kada treba raditi za praznik, SDA i njene odluke valjaju, trojka nema problem sa SDA?

Da ne ulazimo u to da bi vlada KS-a mogla, makar reklame radi, reći da je Dan državnosti neradni dan, naročito za radnike u trgovini, koji su najviše pogođeni.

Zaboli trojku za radnike, ni tamo gdje vladaju neće uraditi nešto više za radnike od onoga na šta je natjeraju.

Doduše, teško bi bilo očekivati da navional-desničari (NiP), liberali (NS) i izdajnici ideje ljevice (SDP) brinu o radnicima.

Jadna je država u kojoj oni koji se zaklinju da se za nju bore neće uraditi nešto da dan njene državnosti obraduje radnike u njoj. A i ti "borci", bljak.
Last edited by Hakiz on 25/11/2021 19:19, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#25011 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Ne, treba staviti van snage federalni zakon o radu na teritoriji KS. :mrgreen:

Razumijem narativ koji treba gurati i to da je zelja za kritikovanjem jaca od svega, ali nekad treba i mucnuti glavom pa povuci rucnu prije bruke. :mrgreen:
Hakiz

#25012 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Prpa.ba wrote: 25/11/2021 19:14 Ne, treba staviti van snage federalni zakon o radu na teritoriji KS. :mrgreen:

Razumijem narativ koji treba gurati i to da je zelja za kritikovanjem jaca od svega, ali nekad treba i mucnuti glavom pa povuci rucnu prije bruke. :mrgreen:
Ja, znači, borili bi se mi, ali ..

A za to vrijeme, institucijama je neradni dan. Tu stavljanje zakona o radu van snage može?

Vlada trojke ispade vlada uhljeba.

Rade li kantonalne institucije danas? Mućne li se glavom? Povuče ručna prije bruke?
Last edited by Hakiz on 25/11/2021 19:25, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25013 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Ali vlada ks može kao što je vlada fbih proglasiti neradni dan i... Ništa. Sve isto.

Samo će radnicima dnevnica biti uduplana.

Ali tada bi bio neki ulet: Forto ne prosipaj se, nisi nadležan. Ostavka!
made_in_sarajevo

#25014 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Hakize iskreno gdje si zaposlen?
Hakiz

#25015 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 25/11/2021 20:12 Hakize iskreno gdje si zaposlen?
Zašto je to bitno?
Styling

#25016 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

pici wrote: 25/11/2021 12:17
nosara wrote: 25/11/2021 12:02

Jest kurac. Mozda je 10% izgradjeno do rata.
jesil prolazio tim mahalama... niko papira nije imo, nit gradjevinske... vraca, svrakino, mojmilo, pofalici, hotonj, hum, biosko, faletici... nedzarici, doglodi, biosko, kobilja glava, nahorevo, sve se to od sesdesetih pravilo ko gljive poslije kise, sarajevo imalo visestanovnika nego sada... i poslije ovog rata se pravi i mjenja demografska struktura stanovnistva, samo sto nema titinih kredita i nije svako u femiliji zaposlen, uglavnom sdO banda pravi i dijaspora...
Ja sam iz Svrakina i znam da je Mojmilo i sve prema Hrasnu bila golet gdje smo isli na izlete do frke na Kosovu i priliva Sandzaklija osamdesetih koji su masovno, bez papira gradili kuce. Kasnije im je vlast sve legalizovala.
Hakiz

#25017 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote: 25/11/2021 21:26
pici wrote: 25/11/2021 12:17

jesil prolazio tim mahalama... niko papira nije imo, nit gradjevinske... vraca, svrakino, mojmilo, pofalici, hotonj, hum, biosko, faletici... nedzarici, doglodi, biosko, kobilja glava, nahorevo, sve se to od sesdesetih pravilo ko gljive poslije kise, sarajevo imalo visestanovnika nego sada... i poslije ovog rata se pravi i mjenja demografska struktura stanovnistva, samo sto nema titinih kredita i nije svako u femiliji zaposlen, uglavnom sdO banda pravi i dijaspora...
Ja sam iz Svrakina i znam da je Mojmilo i sve prema Hrasnu bila golet gdje smo isli na izlete do frke na Kosovu i priliva Sandzaklija osamdesetih koji su masovno, bez papira gradili kuce. Kasnije im je vlast sve legalizovala.
Da, školski izleti u divljine Švrakina :lol: Stara, dobra, vremena...
Prpa.ba

#25018 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Hakiz wrote: 25/11/2021 19:20 Ja, znači, borili bi se mi, ali ..

A za to vrijeme, institucijama je neradni dan. Tu stavljanje zakona o radu van snage može?

Rade li kantonalne institucije danas? Mućne li se glavom? Povuče ručna prije bruke?
Image
Seawolf

#25019 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Seawolf »

Styling wrote: 25/11/2021 21:26 Ja sam iz Svrakina i znam da je Mojmilo i sve prema Hrasnu bila golet gdje smo isli na izlete ....
Sjećaš li se učitelja Pavleta iz O.Š. Pavle Goranin?
Styling

#25020 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Seawolf wrote: 25/11/2021 21:40
Styling wrote: 25/11/2021 21:26 Ja sam iz Svrakina i znam da je Mojmilo i sve prema Hrasnu bila golet gdje smo isli na izlete ....
Sjecam, ali nije bio moj ucitelj.
Seawolf

#25021 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Seawolf »

Styling wrote: 25/11/2021 21:42
Seawolf wrote: 25/11/2021 21:40
Sjecam, ali nije bio moj ucitelj.
Nije ni moj. Meni bila učiteljica Mirjana.
made_in_sarajevo

#25022 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Hakiz wrote: 25/11/2021 20:17
made_in_sarajevo wrote: 25/11/2021 20:12 Hakize iskreno gdje si zaposlen?
Zašto je to bitno?
Ma nemas ni pojma koliko je bitno. Vidis cim ti prozivas forto ostavka jer Amko radi na dan drzavnosti, kao sto radi za bajram, kao sto radi za bozic, novu godinu, 1. Maj, dan nezavisnosti... Onda pretpostavljam da si na platnoj listi one fasisticke stranke sda.

Sta predstavlja bilo koji praznik u poslovnom svijetu? Ako cemo sve zatvarati sta onda bolnice, hitna, policija, vateogasci, zastitari... Imaju raditi. Sve zatvorit, ugasiti ali ce onda biti forto ostavka neces ti nas kuci slati. Jebeno je hakize kad ti dnevnica znaci puno u zivotu kao radniku, jebeno je kad si direktor, a rokovi pritiscu, a da bi naplatio moras ispostovati to. Vidim ja tesko ti razumijes te stvari jer si vjerovatno neki uhljeb i jebe ti se, orilo gorilo plata ce kanuti, a i vjerovatno si razmisljanja svaki privatnik cim se probudi ubere 2miliona na drvetu i onda smislja kako radnika zajebavati.

Sigurno cijeli svijet za bilo koji praznik cijelu drzavu ugasi, praznik je bolan svi kucama ima da budu. Ali je dobro tv upaliti jel tako pogledati nesto, a tamo ljudi moraju raditi e pu majku mu. Dobro je imati internet kuci, ali mora neko na tehnickoj podrsci biti. Pozlije nekome eto i hitne, pa jebem mu majku forto ubleho ostavku da si dao odma. Jos zamisli forto drzo govor gdje se popisao na fasiste kao sda i rekap da se trebamo zavnoju vratiti. Izdo je bosnjake, beograd ga placa ko i rudare garant.

Forto ostavka i ti radis (drzis govor) na dan drzavnosti

Sad ce biti radnici nisu placeni, made in sarajevo je robovlasnik, izdajnik bosnjaka... Ako amko nije dao dnevnicu po zakonu znas i ti i radnici amka broj inspekcije. U budzetu vazda para fali koja god da je vlast, a posto vlada nije pajdo sa amkom, hose, bingom onda je za ocekivati da inspekcija kazne napise svima koji krse zakon jel tako.

Nije lako ni tebi kontam ja to, valja smisljati svaki dan sta pljunuti, a materijala skoro da i ne postoji

Zivjeli robovlasnici pajel, forto ostavka
Hakiz

#25023 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 25/11/2021 21:58
Hakiz wrote: 25/11/2021 20:17

Zašto je to bitno?
Ma nemas ni pojma koliko je bitno. Vidis cim ti prozivas forto ostavka jer Amko radi na dan drzavnosti, kao sto radi za bajram, kao sto radi za bozic, novu godinu, 1. Maj, dan nezavisnosti... Onda pretpostavljam da si na platnoj listi one fasisticke stranke sda.

Sta predstavlja bilo koji praznik u poslovnom svijetu? Ako cemo sve zatvarati sta onda bolnice, hitna, policija, vateogasci, zastitari... Imaju raditi. Sve zatvorit, ugasiti ali ce onda biti forto ostavka neces ti nas kuci slati. Jebeno je hakize kad ti dnevnica znaci puno u zivotu kao radniku, jebeno je kad si direktor, a rokovi pritiscu, a da bi naplatio moras ispostovati to. Vidim ja tesko ti razumijes te stvari jer si vjerovatno neki uhljeb i jebe ti se, orilo gorilo plata ce kanuti, a i vjerovatno si razmisljanja svaki privatnik cim se probudi ubere 2miliona na drvetu i onda smislja kako radnika zajebavati.

Sigurno cijeli svijet za bilo koji praznik cijelu drzavu ugasi, praznik je bolan svi kucama ima da budu. Ali je dobro tv upaliti jel tako pogledati nesto, a tamo ljudi moraju raditi e pu majku mu. Dobro je imati internet kuci, ali mora neko na tehnickoj podrsci biti. Pozlije nekome eto i hitne, pa jebem mu majku forto ubleho ostavku da si dao odma. Jos zamisli forto drzo govor gdje se popisao na fasiste kao sda i rekap da se trebamo zavnoju vratiti. Izdo je bosnjake, beograd ga placa ko i rudare garant.

Forto ostavka i ti radis (drzis govor) na dan drzavnosti

Sad ce biti radnici nisu placeni, made in sarajevo je robovlasnik, izdajnik bosnjaka... Ako amko nije dao dnevnicu po zakonu znas i ti i radnici amka broj inspekcije. U budzetu vazda para fali koja god da je vlast, a posto vlada nije pajdo sa amkom, hose, bingom onda je za ocekivati da inspekcija kazne napise svima koji krse zakon jel tako.

Nije lako ni tebi kontam ja to, valja smisljati svaki dan sta pljunuti, a materijala skoro da i ne postoji

Zivjeli robovlasnici pajel, forto ostavka
Eno, propada i Njemačka. Kako se, ono, tamo radi nedjeljom? Svake nedjelje, ne samo za praznike?

Kojeg materijala? Naftnih terminala u vodozaštitnoj zoni?
Prpa.ba

#25024 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Sto Klix nabacuje voleje neinformisanima, kazu "Rad" ocistio zlocinacki simbol na Vracama, a ono "Rad a.d. Istocno Sarajevo" a ne ovaj kantonalni. :-)
DaffyDuck

#25025 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by DaffyDuck »

Hakiz wrote: 25/11/2021 19:20
Prpa.ba wrote: 25/11/2021 19:14 Ne, treba staviti van snage federalni zakon o radu na teritoriji KS. :mrgreen:

Ja, znači, borili bi se mi, ali ..

Ne razlikuju se puno ni jedni ni drugi, ali glavni razlog "rada praznikom" u Sarajevu je br.1 zakonski okvir koji to dozvoljava, br.2 Zahtjev zajmodavaca da se radi! Naravno, dva najveca diktiraju, a to su SCC i BBi- hoce da naplate kiriju na taj dan i gotovo.
Locked