Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris033

#2501 Re: Gras all about

Post by Haris033 »

Sramite se za ova poslijepodnevna čekanja i maltretiranja! :twisted: Nadam se da cete se raspasti bando lopovska!!! Ljudi na ovih -15 po pola sata i vise cekaju na jedan tamvaj, u koji, kada dođe, nema šanse da uđeš...
trambusek88

#2502 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Logovan wrote:
trambusek88 wrote:Jutros je nažalost došlo do raspada autobuskog i minibuskog saobraćaja. Nadam se da će u narednim danima doći do stabilizacije.

Dosta linija nije u funkciji, čak i komercijala radi smanjenim kapacitetom.
Dolazi do raspada redovno. :skoljka:
To je drugo što je loša situacija, pa saobraćaj već 7-8 godina ne radi po registrovanom saobraćaju. Rad sa smanjenim kapacitetom. Na jesen se to bilo dosta popravilo.

Danas je vanredni raspad, najgori dan od 2014.
Haris033

#2503 Re: Gras all about

Post by Haris033 »

Gdje je sada Vlada Kantona Sarajevo da zbog nastale situacije (nezapamcene vremenske neprilike i povećan broj korisnika javnog prevoza) naredi GRAS-u da povećaju broj tramvaja kako bi ljudi mogli normalno doci i vratiti se s posla? :?

Stvarno se osjećam jadno i poniženo čekajući po 30 min. tramvaj na -15 stepeni, a tek onaj osjećaj dok se bukvalno boriš kako bi ušao u isti.. :(
Fuuuj :sad:
trambusek88

#2504 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

zutipatak wrote:Evo ga šesti identitet. Hajmo još malo. Ovo bolje nego komediju kakvu gledati :lol: :lol: :lol:

O zone, nisam nikoga sa foruma vrijeđao, ako su se dotični prepoznali njihov problem. Boli ih ovo puno sto samo potvrđuje da sam ja u pravu. U nervozi nasumično spominju imena, izgleda da im je spomenuti utjerao neki strah u kosti pa im se svuda priviđa ili samo lupaju ko Maksim po diviziji što nije isključeno. Sve dok ne nalete i ne spomenu neku budalu al samo naprijed. :lol: :lol:

Hajmo dalje,...

Umjesto da radite u grasu, bolje vam je da režirate kakvu komediju, imate talenta :lol: :lol:

Kad smo kod komedije od javnog prijevoza, tramvaji uopšte ne griju, izgleda da su im grijače povadili. Češki tramvaji ko ledara, turski isto tako. Užas. Ne bi me čudilo da su i grijače zavrnuli samo ne znam za šta ih mogu iskoristiti.

Stečaj Grasa i Likvidacija je jedino rješenje. To se vidi i na forumu. Ljudi hluciniraju i takvi su za volanom. O revizorima je sve rečeno, slika iznad govori više od hiljadu riječi.

Ranije sam govorio da novi Gras treba zaposliti korisnu radnu snagu iz ugašenog Grasa ali sad mislim da bi oni bili samo karcinom koji bi uništio i novu firmu. Kleptomanija je neizlječiva bolest. Samo ne znam odakle narodu više strpljenje da trpi ovaj teror adanoooo kolektiva. Zabijaju se minibusima u privatne automobile, otpadaju im točkovi, tramvaji kasne po 30 minuta i kad dođu unutra je neizdrživo hladno. Radnici umjesto da rade i učine prijevoz boljim, oni se svađaju samnom na forumu i još mogu tužbu pokupiti od spomenutih osoba koje blage veze nemaju samnom niti ih poznajem. Al to je njihov problem, ne moj. Tramvaj koristim jednom u mjesec dana, ne zavisim od njih al ne mogu da gledam kako došle uništavaju nešto što smo mi gradili godinama. I mi i naši očevi. Sjećam se prije rata prijevoza, dok je još bio Gras a ne adanoooo kolektiv, tramvaji dolazili tačno u minut. Unutra topli i čisti, autobusi nikad nisu kasnili, trolejbus išao do Vogošće. Sjećam se da je prijeratni Gras imao u planu trolejbus do Visokog i do Podhrastova. Danas nisu u stanju elektrificirati ni dionicu do Vogošće iako je od rata prošlo više od dvije decenije. Od kako su dobili prvu donaciju iz Ankare, Mercedes autobuse, do dan danas žive od donacija i ponešto usput i zavrnu ispod ruke.

Otjerali su Bimu, haj neka Bimo i ne valja al poslije otjeraše i Hasana Bašića. Čovjeka koji je krenuo da zavodi red ali ne odgovara to Himzaniji i njegovim pajdašima (forumašima također) jer što bi oni radili u uređenoj firmi kad mogu finu "Uzmi Šemso koliko mu drago".

Al kako god, pitanje dana kada će se ugasiti a mi, nadam se, dobiti prijevoz kakav zaslužujemo. Neradnicima ne treba dozvoliti ni na biro da se zaposle. Kad nisu ni do sada radili, ne moraju ni od sada.

Da su htjeli, do sada su mogli preuzeti firmu na sebe i uzeti posao u svoje ruke. Nešto kao što je Dita Tuzla uradila. Zbog svega nabrojanog, nije mi ih žao ni 1%. Sami pali, sami se ubili.
Ti možeš znati o GRAS-u od prije rata iz druge ruke, ko što ja godinama skupljam informacije i znam garažne brojeve i vozni park od prije 40-50 godina.
Možeš se i sjećati tramvaja, trolejbusa, autobusa od prije rata, kao što se i ja sjećam, ali baš da se ti sa 27 godina SJEĆAŠ kako su bili čisti, tačni, dolazili u minut. Majke ti Huby jesi to sa godinu i po znao red vožnje? Šta si bolan ti stvarao?

I prve donacije su bile iz Slovenije i Norveške.

Pokupio pamet s foruma o gradskom prevozu ali ti se malo pobrkali lončići.

Znam sve trase planiranog proširenja trolejbuskog i tramvajskog saobraćaja i prije i poslije rata. Koji ba trolejbus za Visoko? Nikad nije postojao zvanični plan da ide trolejbus za Visoko i to je priča rekla-kazala.
man_464

#2505 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Pretjerujete.
Nije pola sata.
Max može biti do 10ak minuta. Ali je fakat zima pa je užas čekati. Ja sam 7 minuta stajao u subotu na stanici i sledio sam se. Naravno nakon 7 8 minuta rupe idu dva jedan za drugim. Zato u izvodu reda vožnje piše samo PROSJEČNI interval.

Ako je pola sata to je udes na šinama.

Sto se tice grijanja u vozilima. Češki Tramvaji su užasno hladni ujutro jer je grijanje konstruisano tako da topli zrak izlazi iz motora i grije. Dok se motor ne zagrije nema ni grijanja u salonu. Kockaste Petice užas. Ledene uvijek. Od 1990 kad je prva došla do danas ledeno.

Turski griju prosječno. Satra 2 sasvim dobro. Satra 3 u niskopodnom dijelu hladnije. Bečki najbolje griju.

Vozila bukvalno budu okovana ledom jer stoje vani... A na minus 15 se ne može odlediti. Jednostavno kada je ovako hladno ni grijanje neće biti dovoljno da hude bas toplo u vozilima.
trambusek88

#2506 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Bila je kriza u nevrijeme između 16:15 i 17:00 svega par tramvaja je naišlo u razmacima 9-14 minuta. Poslije su krenuli ko ludi svako minut kao i obično nakon nekog zastoja.

Ma na ovim temperaturama pucaju i šine. Pucaju one svaki dan, ali kad su ovi polarni minusi pretpostavljam da puknu i na 10-15 mjesta.
Znam da su onaj dan u novembru kad je bilo jako hladno bilo 7 varova.
vješalica

#2507 Re: Gras all about

Post by vješalica »

ovaj lik gore ima isti stil pisanja kao dr.kuca kad nije svidio posao sa sindikatom
vidi se...
osim toga glumi velikog poštenjačinu neprimjerenu komunikaciju drži napada svakoga učesnika na temi
sve zna ko je šta ukro i ko je poštenjačinaž

pa kad si tolika poštenjačina što nisi prijavio imenom i prezimenom te lopove
koji odron od teme i pojedinaca stvarno za ispovraćati se
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2508 Re: Gras all about

Post by Truba »

danas sam oborio rekord u dnu

20 minuta cekao tramvaj koj studentskih pa krenuo pjehe ka ilidzi
20 minuten
sva sreca dodje na energoinvestu
neki

#2509 Re: RE: Re: Gras all about

Post by neki »

man_464 wrote:
neki wrote:
Maharadza wrote: Ma čini se da su se oni davno raspali, samo im to niko nije javio. :(
Sad će opet priča kako nemaju dovoljno vozača i kanton im ne da da primaju nove, a svako malo se neki vozač prebaci u administraciju..
Bio konkurs.
14 novih vozača počinje sa radom uskoro. Preko 30 penzionisano.
Ne iznositi laži. :-)
Vozači ne prelaze u administraciju.
Nažalost istina...igrom slučaja nedavno upoznam čovjeka koji dvojici bivših grasovih vozača autobusa ganja radnu dozvolu kod njemačkog autoprevoznika. Obojica su zbog navodnih povreda na radu prethodnih godina prebačeni na kancelarijske poslove..
Maharadza

#2510 Re: RE: Re: Gras all about

Post by Maharadza »

Black swan wrote:danas sam oborio rekord u dnu

20 minuta cekao tramvaj koj studentskih pa krenuo pjehe ka ilidzi
20 minuten
sva sreca dodje na energoinvestu
Sad će te neki gras uhljeb uvjeravati kako nisi mogao nikako čekati 20 min. nego se to tebi zapravo učinilo zbog hladnoće (inače ljudi ne znaju očitati tačno vrijeme pri zimi, opštepoznata činjenica, a da no?! :oops:) i reći će ti da si zapravo čekao svega 2min. :oops:
man_464

#2511 Re: Gras all about

Post by man_464 »

neki wrote:Nažalost istina...igrom slučaja nedavno upoznam čovjeka koji dvojici bivših grasovih vozača autobusa ganja radnu dozvolu kod njemačkog autoprevoznika. Obojica su zbog navodnih povreda na radu prethodnih godina prebačeni na kancelarijske poslove..
Dakle prethodnih godina. Ne sada.
Došlo je do nesporazuma, izvinjavam se.
Mislio sam da se konkretno radi o periodu od zadnjih 2-3 mjeseca.
zutipatak wrote::o
vješalica wrote:skini mi se sa vješalice
Na konkretno pitanje daješ glup odgovor. Gras klasika.
Na klasične gluposti ne vrijedi drugačije odgovoriti. Neće se razumjeti. :thumbup:
Odgovor je odličan. :thumbup:

Što se tiče kontaktne mreže. Čim kanton odobri novac ide opravak. Kao i prema Vogošći, pa mreža trola ka Vogošći je sabotirana od strane Centrotrans lobija kako bi isti dobili monopol ka opštini Vogošća.

Prije linije 108, što vjerovarno ne znaš, jer nisi još iščitao sve na drugom forumu, je bila linija 42 Otoka - Dobrinja, dakako ulicom Kraljice Jelene, ali je napravljena linija 108 ekološki čišta i elektrificirana. :wink:
Reglan

#2512 Re: Gras all about

Post by Reglan »

smrdim/vijest/zbog-voznje-bez ... nsa-230948

Prosao peti, uzeli lovu od kupona i sad iskljucene linije, pisaju po svojim korisnicima. Dabogda se ugasili. A nisu htjeli pristati da jedna karta vazi u oba prevoznika. KREPAJ GRAS
O'zone
Globalni moderator

#2513 Re: Gras all about

Post by O'zone »

Ja kako seru i ovi iz Inspekcije sad kad je najbitnije da ima bilo kakav organizovani prevoz oni isključuju vozila iz istog. Neće se njihovi guzovi mrznuti na autobuskoj na Ilidži ili u Sutjesci dok čekaju povratak kući izmoreni nakon posla...
insaneinthebrain

#2514 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

Govna su toliko postala neredovna za ne povjerovati. Autobus za Velesice jedan sto je ostao vise ga nema nego sto ga ima. Pjeske idem i vracam se s posla. A daj im kupi kupon i kartu :roll:
man_464

#2515 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Ukinuta grasova za kobiljacu linija dolazi centro sa mini kombijem i pokušava da ukrca 200 putnika. Isto i na Vogošći autobusi Centrotransa ne mogu da osvoje koliko je naroda. Voze svako pola sata van špice u špici na 15 minuta...

Opet obratno na Hrasnici krcati grasovi ali su Mkar zglobni sve i ukrcaju nekako kao i za Sokoloviće...

Apsurd. I jedni i drugi gras i cts pokupili pare za kupone i sad šipak.
vješalica

#2516 Re: Gras all about

Post by vješalica »

Reglan wrote:smrdim/vijest/zbog-voznje-bez ... nsa-230948

Prosao peti, uzeli lovu od kupona i sad iskljucene linije, pisaju po svojim korisnicima. Dabogda se ugasili. A nisu htjeli pristati da jedna karta vazi u oba prevoznika. KREPAJ GRAS
malogradjansko razmisljanje
prvi bi ti kenjo kako je gras formirao gubitak
imali su pravo nepriznati ako nisu se pogodili oko raapodjele i nacina oko paea
ono sto je vrlo bitno kad je u pitanju ppslovanje
i na kraju stavi se ti u ppziciju da si direktor bi li pristao da vozac sa dzaba bi ali sa forumske hovornice
i nije gras iskljuvio nego inspekcija nemoj dzaba da lazes

sto minisrarstvo kad je tako posteno nije javnosti objasnilo tadi cega je doslo do rasula oko karata neho je centrotrans platio clanak i napisao gras nihe htio
ko radi tamo toliko neodhovoran i neprofesionalan da je dopustio da firma daje izjavu u ovakbim stvarima u njenoj nadleznosti
koja lakrdija od sda glasaca
vješalica

#2517 Re: Gras all about

Post by vješalica »

insaneinthebrain wrote:Govna su toliko postala neredovna za ne povjerovati. Autobus za Velesice jedan sto je ostao vise ga nema nego sto ga ima. Pjeske idem i vracam se s posla. A daj im kupi kupon i kartu :roll:
kupuj ppjedinacnu kartu i finansiraj konkretnu voznju i rihesen problem
isto ko voda platis koliko pptrosis ne dajes nista unaprijed
a to sto tvoj lokalitet nije nekome drugom zanimljiv da bi odrzavao nije niciji problem
prosla su vremena parazitskog socijalizma
samo prevoz za konkretne pare kako prevoznicima odgovara
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2518 Re: Gras all about

Post by Truba »

jes brutalno ali je možda i najpoštenije

u ovakvim uvjetima...

najbitnije je pod brnjicu staviti napaljene tinejdžerke i tinejdžere te pijandure i klošare da smanje uništavanje imovine bilo ona državna ili privatna
Haris.ba

#2519 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

Samo privatizacija.

Tek kad u ovome društvu nestane državnog upravljanja - možemo imati nade za napredak.
Kinaski

#2520 Re: Gras all about

Post by Kinaski »

vozi gras i dalje na linijama sa kojih su iskljuceni, nema tog zakona koji ce im zabraniti nesto.
mogli ste malo protestovati niste odavno
O'zone
Globalni moderator

#2521 Re: Gras all about

Post by O'zone »

Kinaski wrote:vozi gras i dalje na linijama sa kojih su iskljuceni, nema tog zakona koji ce im zabraniti nesto.
mogli ste malo protestovati niste odavno
Neće protestovati ali bi mogli podnijeti ostavke

http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lok ... vke/250458
Better Man

#2522 Re: Gras all about

Post by Better Man »

Jutros se spustim s prijateljicom do tramvajskog stajališta preko puta predsjedništva i vidim ide tramvaj i govorim joj evo tramvaja ne moraš čekati. Kad tramvaj proleti i ne stade putnicima. Užas. Cura sjela na taxi, jer po onoj zimi se ne isplati čekati novi, a nisi siguran hoće li stati. Gras je zreo za dobre reorganizacije i da se svi uhljebi trajno protjeraju.
vješalica

#2523 Re: Gras all about

Post by vješalica »

Black swan wrote:jes brutalno ali je možda i najpoštenije

u ovakvim uvjetima...

najbitnije je pod brnjicu staviti napaljene tinejdžerke i tinejdžere te pijandure i klošare da smanje uništavanje imovine bilo ona državna ili privatna
ma kakvi privatnik ne bi dozvolio da mu napaljena stoka uništava vozila
kad im ne bi moglli dohakati ostavili bi ih bez prevoza

nek šučur allahu kažu kad ih gras ionako džaba voza
oni bi tramvaje od milion maraka da seru po njemu i pišaju

eno nov su tramvaj uništili i išarali
ali opet gras je za sve kriv
seljačka metodologija razmišljanja
vješalica

#2524 Re: Gras all about

Post by vješalica »

Haris.ba wrote:Samo privatizacija.

Tek kad u ovome društvu nestane državnog upravljanja - možemo imati nade za napredak.
privatna firma ne može se finanisrati iz budžeta
pogotovo firma koja je dobila linije bez javne zakonske procedure
i koja nikada nije objelodanila postupak svoje privatizacije

osim toga i da to tako funkcioniše svugdje bi prijevoz bio privatan
dakle bošnjak uvijek "misli" bolje nego sav razvijen svijet

pogotovo firma koja se takmiči tamo gdje ima prevoza a ne takmiči se tamo gdje ga uopće nema a takvih linija je mnogo

sdaovska posla sdaovske firme i istaknutih članova čengića i comp.
amar1994

#2525 Re: Gras all about

Post by amar1994 »

Haris.ba wrote:Samo privatizacija.

Izvini ali mene je toga strah najvise , da im ne budemo robovi svi :roll: :zoka:
Post Reply