Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
sheilak

#2501 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by sheilak »

ok, nakon odmora na pdf ljubav i sex :D, vratimo se zbilji.

prvo, zasto je velikobosanstvo automatski simpatizerstvo jugoslavije, bivse ili neke druge? boze sacuvaj, nikad vise taj pokusaj velikosrpstva. rekoh to drugdje.

i drugo, jel to kejn ima na profilnoj sliku fatmira alispahica? :D i ja se s njim raspravljam.

btw, bosnjaci, sarate po argumentima koji opravdavaju koristenje odrednice bosanski jezik.

I SaraFina, hvala na odgovoru (o bosnjastvu), prva si dala konkretan i suvisao odgovor bez vrijedjanj, ali tvoja odluka da se nacionalno identificiras sa pojmom bosnjakinja je cisto pragmaticna-jer zelis poduprijeti „slabijeg“ i jer se i oni drugi identificiraju kao iskljucivo srbi i hrvati, kontra bosanstva, pa da bosnjaka ima vise? i jer je to na raspolaganju, jer bosanac ne postoji u ustavu?

oprosti, cijenim tvoje misljenje i razmisljanje inace, ali ovdje sam misljenja da podupires nesto sto je nezdravo (nacionalnu podjelu bosne, njeno cementiranje i legitimiziranje bosanskih katolika i pravoslavaca kao hrvata i srba, sto je pogresno jer to nisu) , isto kao kad „nasi“ ucestvuju u funkcioniranju RS-a jer kao da je razbiju legalnim putem i jer im ne preostaje nista drugo, a ne shvataju da ucestvuju u njegovanju i opstanku neceg nakaradnog, bez obzira na namjere. e tako i vi isto sa inzistiranjem na tome da ste bosnjaci.
BHCluster

#2502 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

Sad su Bosnjaci krivi sto se BiH katolic/srbi vecinom osjecaju Srbima/Hrvatima. Next Bosnjaci krivi za klimatske promjene. :lol:
P.Starck

#2503 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by P.Starck »

Kejn wrote:
piupiu wrote:

Usput, Srbin i Hrvat je etnonacionalna kategorija, i to se uči u sociologiji u 4. srednje, kao i ono o etnolingvističkim, etnoreligijskim i ostalim etničkim identitetima. Nekad su se etnički identiteti smatrali rasnim, a danas znamo da je taj koncept daleko od 'fiksiranog, čak nije ni univerzalan, je l' tako? U nekim kulturama jednostavno ne postoji koncept 'etničkog identiteta'. I ti, kao neko ko je dobro savladao sociologiju u 4. srednje, svakako moraš znati i da se etnička pripadnost izmedju ostalog odredjuje samoidentificiranjem? ;-)
Nemaš potrebe začatavat diskusiju dobila si smislen odgovor. Nacija nije isto kao i narod i tačka. Postoje narodi koji su ujedno i nacije (izuzteci) ali to ne mijenja činjenicu da narod i nacija nije isto, jer moderne nacije nastaju u 19. vijeku, a pojam naroda je nešto mnogo tribalnije i starije. Nemam vremena da filozofiram sa tobom.Danas su Srbin, Hrvat i Bošnjak ne samo narodne već i nacionalne odrednice (kao što si evo sama i rekla), jer je Srbin i onaj Vlah naseljen od strane Turaka na prostoru nekadašnjeg Bosankog Ličkog sandžaka, i onaj Srbin iz Beograda. Hrvat je danas nacionalizirani katolik Hvara i Korčule i Hrvat iz Zagreba. Bošnjak je onaj iz Sarajeva, ali i onaj Goranac sa Kosova ili Torbeš iz Makedonije jer se tako žele izjašnjavati i identificirati, iako ti ljudi blage veze nemaju sa etničkim porijeklom slavenskih Bošnjana koji su se nekada razvili u etnonim duž doline rijeke Bosne....
Upravo! Pođoh se uključit da tema ne bude začatavanje tri lica, ali nema se puno šta više reći. Možda crtati.
Etnička pripadnost i samoidentificiranje :-) Eto, od sutra sam eskim, ne znam koliko bi to značilo nekim Škorpionima da se obrenu u mojoj mahali. Kraj prošlog i početak ovog stoljeća osim opšte poznatih istorijskih događanja obilježava demokracija i sloboda govora, gdje istorija više nije kanon SANU ili HAZU. Bošnjak čita, zaključuje sam i govori o svojim zaključcima. Podastire dokaze. Nacionalna hegemonija, majoriziranje i nakraju asimiliranje sa istoka i zapada, sada doživljava svoj kraj. Sudar sa istinom i godine nacionalnih programa kroz školske sisteme na ovim prostorima, vidimo svaki dan kroz komentare na društvenim mrežama i portalima a nisu odmakli dalje od "vjere za večeru", "poturica", "cvijeća" i td.
SaraFina

#2504 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

sheilak wrote:ok, nakon odmora na pdf ljubav i sex :D, vratimo se zbilji.

prvo, zasto je velikobosanstvo automatski simpatizerstvo jugoslavije, bivse ili neke druge? boze sacuvaj, nikad vise taj pokusaj velikosrpstva. rekoh to drugdje.

i drugo, jel to kejn ima na profilnoj sliku fatmira alispahica? :D i ja se s njim raspravljam.

btw, bosnjaci, sarate po argumentima koji opravdavaju koristenje odrednice bosanski jezik.

I SaraFina, hvala na odgovoru (o bosnjastvu), prva si dala konkretan i suvisao odgovor bez vrijedjanj, ali tvoja odluka da se nacionalno identificiras sa pojmom bosnjakinja je cisto pragmaticna-jer zelis poduprijeti „slabijeg“ i jer se i oni drugi identificiraju kao iskljucivo srbi i hrvati, kontra bosanstva, pa da bosnjaka ima vise? i jer je to na raspolaganju, jer bosanac ne postoji u ustavu?

oprosti, cijenim tvoje misljenje i razmisljanje inace, ali ovdje sam misljenja da podupires nesto sto je nezdravo (nacionalnu podjelu bosne, njeno cementiranje i legitimiziranje bosanskih katolika i pravoslavaca kao hrvata i srba, sto je pogresno jer to nisu) , isto kao kad „nasi“ ucestvuju u funkcioniranju RS-a jer kao da je razbiju legalnim putem i jer im ne preostaje nista drugo, a ne shvataju da ucestvuju u njegovanju i opstanku neceg nakaradnog, bez obzira na namjere. e tako i vi isto sa inzistiranjem na tome da ste bosnjaci.

Za prvi dio tvog posta se slažem.

Što se drugog dijela tiče, pojasnila sam ti da "Bosanstvo" nije propao projekat ujedinjenja tri konstitutivna naroda u BiH zbog Bošnjaka. Hrvati i Srbi u BiH, odnosno većina njih su svoj nacionalni identitet zacementirali davno prije raspada Yugoslavije. Bosanski katolici ili pravoslavci praktično ne postoje. Zadnji popis ti je najbolji pokazatelj te tvrdnje. (1×)Separatističke čežnje nacionalističkih stranaka koje podržava 97% Srba i 90% Hrvata, kako devedesetih tako i danas, takodjer su ti najbolji pokazatelj te tvrdnje.(2×)
BiH može opstati sa oko 65% - 75% Bošnjaka = Bosanaca, 10 -12 % Srba, 5 -8% Hrvata. To je nažalost jedino realno.
Last edited by SaraFina on 06/03/2018 13:36, edited 1 time in total.
edo_79

#2505 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

Point. wrote:
edo_79 wrote:
Nego šta je ako nije to to?? Prosvijetli me o prosvjetitelju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Postoji strucno ime za slucajeve kada neko odbjegne od svoga jata pa to isto jato hrace kako zna. Ne znam ime, ali proguglaj, i Kusta boluje od slicne tegobe.
Ako ti svojim jatom zoveš Bošnjake, pošteno to je tvoje opredjeljenje, ali mene nemoj trpat u skupine kojima ne pripadam, ok?

A to što ti mene porediš sa Kustom je još jedan od pokazatelja koliko me ustvari ne poznaješ, tako da ....

Hvala na razumijevanju.
sheilak

#2506 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by sheilak »

BHCluster wrote:Sad su Bosnjaci krivi sto se BiH katolic/srbi vecinom osjecaju Srbima/Hrvatima. Next Bosnjaci krivi za klimatske promjene. :lol:
Niste krivi, ali se povodite za njima.

Dakle, opet ne razmisljate samostalno. :D
edo_79

#2507 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

SaraFina

#2508 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

sheilak wrote:
BHCluster wrote:Sad su Bosnjaci krivi sto se BiH katolic/srbi vecinom osjecaju Srbima/Hrvatima. Next Bosnjaci krivi za klimatske promjene. :lol:

Ništa ti Hrvate i Srbe neće natjerati da promjene zacementirani nacionalni identitet.
Sad da odeš u Grude ili Ljubuški i kažeš imam autobus spreman, da idemo lupati ćirilične ploče po Slavoniji odziv bi bio 98%.
Isto je i sa Srbima. A u BiH su partneri u mržnji prema nama. U mržnji i negiranju svega bosanskog, a osobito u separatističkim čežnjama. Čović Dodiku služi kao poluga za razbijanje države. Dobiju li Hrvati 3-ći - izbornu, Srbi će ići na samostalnost.
edo_79

#2509 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

SaraFina

#2510 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

Wikipedia je stvarno argument koji je nemoguće osporiti. Znam lika in HR koji je psihički poremećen a napisao je preko 100 članaka za Wikipediu i okačio oko 500 slika.
edo_79

#2511 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:Wikipedia je stvarno argument koji je nemoguće osporiti. Znam lika in HR koji je psihički poremećen a napisao je preko 100 članaka za Wikipediu i okačio oko 500 slika.
Ma hajd nek se čita ba .... :lol: :lol:
SaraFina

#2512 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
SaraFina wrote:Wikipedia je stvarno argument koji je nemoguće osporiti. Znam lika in HR koji je psihički poremećen a napisao je preko 100 članaka za Wikipediu i okačio oko 500 slika.

Ozbiljno ti kažem. Nick mu je Ateist. Završio strukovnu školu i u samoizolaciji żivi po njegovim tvrdnjama oko 2 godine već.
edo_79

#2513 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:Kako da ne. Srboslavija = Yugoslavija. Velikosrbin = Yogosloven.
Kako neko može imati sentiment prema takvoj državi a Bosanac ili Bošnjak? Nakon svih onih dogadjaja devedesetih. Štokholmski sindrom?

Стокхолмски синдром? :D
E ja ti poređenja :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa velika većina današnjih Bošnjaka su se tada mahom izjašnjavali kao Jugosloveni, Muslimani ili Ostali .... tako da ti ne pije vode to poređenje.

Zašto nebih imao sentiment prema državi koja je bila uređenija i imala bolje sisteme tada, nego što multikulti BiH ima zadnjih 25 godina :roll:
edo_79

#2514 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:
edo_79 wrote:

Ozbiljno ti kažem. Nick mu je Ateist. Završio strukovnu školu i u samoizolaciji żivi po njegovim tvrdnjama oko 2 godine već.
Samoizolovao se? Ajme majko :pisnuo:
SaraFina

#2515 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
SaraFina wrote:Kako da ne. Srboslavija = Yugoslavija. Velikosrbin = Yogosloven.
Kako neko može imati sentiment prema takvoj državi a Bosanac ili Bošnjak? Nakon svih onih dogadjaja devedesetih. Štokholmski sindrom?

Стокхолмски синдром? :D
E ja ti poređenja :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa velika većina današnjih Bošnjaka su se tada mahom izjašnjavali kao Jugosloveni, Muslimani ili Ostali .... tako da ti ne pije vode to poređenje.

Zašto nebih imao sentiment prema državi koja je bila uređenija i imala bolje sisteme tada, nego što multikulti BiH ima zadnjih 25 godina :roll:

Pa kad su dobili mogućnost da se uopšte izjasne i muslimanima (kao vjerskom skupinom)?
Zašto do tada nisu imali ni te alternative i ko je zaslužan za položaj muslimana u EX YU?
Kako ti se raspala ta država prema kojoj gajiš sentiment? Na čiju stranu je stala regularna vojska tkz; JNA i stavila na raspolaganje ljudske i logističke resurse, naoružanje?
edo_79

#2516 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:Pa kad su dobili mogućnost da se uopšte izjasne i muslimanima (kao vjerskom skupinom)?
Zašto do tada nisu imali ni te alternative i ko je zaslužan za položaj muslimana u EX YU?
Kako ti se raspala ta država prema kojoj gajiš sentiment? Na čiju stranu je stala regularna vojska tkz; JNA i stavila na raspolaganje ljudske i logističke resurse, naoružanje?
Raspala se čim je Tito umro, tad se Juga raspala, a zna se na čiju stranu stala regularna vojska, tkz JNA, i stavila logističke resurse, naoružanje i jedan dio ljudskih resursa
BHCluster

#2517 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

sheilak wrote:

Ako ti kazes da je tako onda je to tacno, pogotovo kad uzmemo u obzir da razumijes one koji negiraju prava na jezik Bosnjacima. Toliko o samostalnom razmisljanju. :wink:
SaraFina

#2518 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
SaraFina wrote:Pa kad su dobili mogućnost da se uopšte izjasne i muslimanima (kao vjerskom skupinom)?
Raspala se čim je Tito umro, tad se Juga raspala, a zna se na čiju stranu stala regularna vojska, tkz JNA, i stavila logističke resurse, naoružanje i jedan dio ljudskih resursa

I? Ti si sentimentalan?
Malo li su nas pobili tim naoružanjem tkz JNA i vojnim i paravojnim formacijama Srboslavije?
edo_79

#2519 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:
edo_79 wrote:

I? Ti si sentimentalan?
Malo li su nas pobili tim naoružanjem tkz JNA i vojnim i paravojnim formacijama Srboslavije?
Da jesam i uvijek ću žaliti za Jugoslavijom, jer sam najljepše dane svoga djetinjstva proživio u istoj, i da postoji kakav vremeplov sad bih se vratio nazad, da živim i da porodicu podižem u onoj predratnoj Jugi ..... Nešto nije jasno?
SaraFina

#2520 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

Стокхолмски синдром.

Sve jasno Edine :D
Bloo
Globalna šefica

#2521 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

SaraFina wrote:Стокхолмски синдром.

Da li ti zivis u Bosni?
edo_79

#2522 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

Super ... Ja bih prije Štokholmskim sindromom, i to onim najgorim oblikom, nazvao situaciju u BiH zadnjih 25 godina ...... ljudi :izet: ne vade a mi i dalje glave u pijesku a dupeta namazana i nek trpaju ljudi, jebe nam se ..... ha ya .... nek nama meće naš to je bitno .....
SaraFina

#2523 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by SaraFina »

Bloo wrote:

Da li ti zivis u Bosni?

Ne živim ni u Siriji, USA i mnogim drugim državama. Što? Je li to glavna referenca da bi mogla dati svoje mišljenje na ovoj temi ili bilo kojoj drugoj?

Maloprije su tebe bona šikanirali da nisi za ove teme uvodeći kao argument glupe reference. I sad ti ponavljaš tudju grešku. :D
Rampage

#2524 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Rampage »

edo_79 wrote: Da jesam i uvijek ću žaliti za Jugoslavijom, jer sam najljepše dane svoga djetinjstva proživio u istoj, i da postoji kakav vremeplov sad bih se vratio nazad, da živim i da porodicu podižem u onoj predratnoj Jugi ..... Nešto nije jasno?
I onda eksplodira bošnjački nacionalizam, u svom najopasnijem obliku i uništi ti djetinjstvo?

To je znači uzrok tvoje mržnje. Uredu je onda, nema ti se šta zamjeriti :thumbup:
edo_79

#2525 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by edo_79 »

Rampage wrote:
edo_79 wrote: Da jesam i uvijek ću žaliti za Jugoslavijom, jer sam najljepše dane svoga djetinjstva proživio u istoj, i da postoji kakav vremeplov sad bih se vratio nazad, da živim i da porodicu podižem u onoj predratnoj Jugi ..... Nešto nije jasno?
I onda eksplodira bošnjački nacionalizam, u svom najopasnijem obliku i uništi ti djetinjstvo?

To je znači uzrok tvoje mržnje. Uredu je onda, nema ti se šta zamjeriti :thumbup:
Nisam ja to rekao druže moj, to je tvoj stav ..... ja sam barem imao djetinjstvo, koliko toliko ..... ja samo ne volim da me se trpa u neke grupe gdje ja to neću, moje je ljudsko pravo da se izjašnjavam kao Bosanac i Hercegovac, islamske vjeroispovjesti .... kakav Bošnjak kakvi bakrači ...... bez mene k'o domina ... Druge poštujem, kao i njihove izbore, ali kako ne želim nikome nametati nešto na silu, očekujem da isto ni meni ne rade ....
Locked