Sta je a onim Koji su pola vremena u BiH a pola van nje?Mister Yes wrote:Dakle, da rezimiramo za slabije upućene:
Prije popisa organizovala se "broto" kampanja:
sve sa uputama kako da se dijaspora popiše, to jest, kako da se prevari sistem i popuni prvih 7 pitanja:
I naravno, u preliminarnim rezultatima imamo barem pola miliona (500.000) stanovnika više nego što u BiH zaista živi.
Naravno, u svakoj zemlji ima više popisanih nego prisutnih. Na osnovu prvih 7 pitanja u normalnim zemljama se iz stalnog stanovništva brišu dijaspora i dupli. U našem slučaju to je 233.000 izbrisanih iz stalnog stanovništva i to priznaje i FZS.
Međutim, mi nismo normalna zemlja i jasno je da se pored tih 233.000 obrisanih među stalno stanovništvo provuklo još cca 300.000 dijasporaca koji su lagali na pitanjima 1-7 u skladu sa gore navedenim uputama (vidi sliku). Kako otkriti te prevarante? Kako im ući u kraj?
Entitetski zavod RS-a se sjetio (hvala im) da se to može uraditi pomoću pitanja 40 gdje su se popisani izjašnjavali gdje rade/gdje se školuju. Na taj način moguće je u laži uhvatiti 200.000 prevaranata sa sve tri strane. Nije idealno iz dva razloga:
1. Još uvijek se oko 100.000 provuklo
2. U tih 200.000 zaista ima onih koji nisu lagali već su zaista tamo kratko i misle se vratiti brzo. Ali takvi su ipak ogromna manjina
Dakle, nije idealno ali bolje ne može.
Ali oni koji su organizovali "broto" kampanju i davali upute kako da se prevari sistem neće se predati bez borbe. Konstantno se rade press konferencije i javni nastupi sa ciljem vršenja pritiska na bošnjačke predstavnike u statističkim agencijama da ne popuste. Ide se tako daleko da se čak prijeti nasiljem prema bošnjaku koji popusti (doduše, ovo samo na ekstremnim bošnjačkim forumima). Pritisak je i prema stranci SDA ako popusti da su izdajnici bošnjačkog naroda. Tužno je ali istinito da ovi pritisci imaju efekta i niko se više ne usudi popustiti iako se radi o zaista minornim procentima razlike.
Logika, gleda se prvih 7 pitanja, tako su nam dali upute i tako mora biti, je zaista pogubna. Umjesto da se svi radujemo što ima način da se dodatno provjeri i da se osujuti prevara mi napadamo jedinu statističku agenciju koja ovdje zaista pokušava doći najbliže istini. Apsurdistan indeed![]()
Bila je agresija, bio je genocid, bila su etnička čišćenja, bilo je mnogo nepravde i u svemu tome srpska strana je 100% bila u krivu. Ali u ovom slučaju sa popisom su u pravu. To je jednostavno tako.
Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
-
zlajaBHF
#2501 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
-
Patriotska_Liga
#2502 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ma svi varalice, samo on pošten čovjek i komunista, moralna vertikala.
- It_is_a_Leclerc
#2503 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ne, vi ste prešli granice dobrog ukusa, nazivajući ljude defacto četnicima samo zato što određenu stvar vide drugačije u odnosu na vas, i što smatraju da nije ok na statističku anketu odgovoriti prevarom i laganjem. To odmah da se razumijemo. Niko vas nije izazvao, već ste vi odlučili da ljude napušavate, bez ikakve potrebe, i nazivate ih "takozvanim" i sl.Patriotska_Liga wrote:Evo još jednog koji misli da je genocid bio samo u Srebrenici, Ama baš svaka institucija u genocidnom entitetu nastala je na genocidu i dio je genocida, a danas provodi genocidnu politiku. To ako ti nije jasno, kao da te i nema.It_is_a_Leclerc wrote:Dijaspora nije i ne može biti rezidentno stanovništvo BIH. To je već dogovoreno. Prema tome, nemojte uopšte imati iluziju o tome kako je moguće da se to promijeni. Ovaj problem koji je nastao trebalo bi razriješiti na strogo profesionalnoj osnovi. Odnosno, na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije, trebalo bi pronaći drugi modalitet za razotkrivanje prevara mahom Bošnjaka, a da to ne bude pitanje na kojem inzistiraju iz RS, iz prostog razloga što ljudi koji žive u drugom entitetu jesu rezidentni stanovnici, i to je to.
Drugo, osuđujem i gnušam se na napade na @cyprus, @hrasno i @misteryes. Svi imaju pravo na mišljenje, na argumente u njegovu odbranu, kao što i drugi imaju pravo da se s njim ne slažu. Ovo što pojedinci ovdje rade su lične diskreditacije i uvrede, i zaista bi trebali povesti računa. Ako se ne zna raspravljati, onda ti nije mjesto na forumu.
Treće, prestanite koristiti genocid kao argument u dnevnoj politici. Time se narušava svetost uspomene na Srebrenicu, a genocid predstavlja kao najmoćniji pokemon u kolekciji, kojim se pobjeđuju svi ostali neprijateljski argumenti. Genocid koji smo preživjeli treba poštovati, a preživjele braniti i čuvati, u čemu im neće pomoći ako se neki Ramo iz Norkopinga prijavi u Srebrenici koju nije vidio zadnjih 20 godina.
Postoji granica dobrog ukusa, a ova grupa je istu odavno prešla. Zato su dobili ono što zaslužuju, Sve se zasluži, i lijepo i ružno.
Genocid je pravna kvalifikacija koja je dokazana jedino u Srebrenici. I uopšte nije bitno što ti, ja ili neko treći smatra genocidom, i što smatra da je ovo ili ono nastalo na genocidu. Ovo je tema o - popisu stanovništva. I uopšte ne znam zašto stalno gurate kosti srebreničkih žrtava kao univerzalni dokaz da je jedini osnov rezidentnosti stanovnika na Popisu stanovništva prvih sedam pitanja. Pusti ljude na miru.
Ovo je tema o popisu stanovništva, i možemo raspravljati o tome ko jesu, a ko nisu rezdientni stanovnici BIH i zašto (ja kažem da dijaspora nije, ne može i neće biti, i hvala Bogu, svi zavodi za statistiku su se složili oko toga da i neće biti). Stalno razvlačenje žrtava genocida zbilja djeluje iritantno.
-
Fudo387
#2504 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ma ko si ti da kazes da dijaspora nije, ne moze i nece biti popisana kao rezidentno stanovnistvo u BiH?It_is_a_Leclerc wrote:Ne, vi ste prešli granice dobrog ukusa, nazivajući ljude defacto četnicima samo zato što određenu stvar vide drugačije u odnosu na vas, i što smatraju da nije ok na statističku anketu odgovoriti prevarom i laganjem. To odmah da se razumijemo. Niko vas nije izazvao, već ste vi odlučili da ljude napušavate, bez ikakve potrebe, i nazivate ih "takozvanim" i sl.Patriotska_Liga wrote:Evo još jednog koji misli da je genocid bio samo u Srebrenici, Ama baš svaka institucija u genocidnom entitetu nastala je na genocidu i dio je genocida, a danas provodi genocidnu politiku. To ako ti nije jasno, kao da te i nema.It_is_a_Leclerc wrote:Dijaspora nije i ne može biti rezidentno stanovništvo BIH. To je već dogovoreno. Prema tome, nemojte uopšte imati iluziju o tome kako je moguće da se to promijeni. Ovaj problem koji je nastao trebalo bi razriješiti na strogo profesionalnoj osnovi. Odnosno, na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije, trebalo bi pronaći drugi modalitet za razotkrivanje prevara mahom Bošnjaka, a da to ne bude pitanje na kojem inzistiraju iz RS, iz prostog razloga što ljudi koji žive u drugom entitetu jesu rezidentni stanovnici, i to je to.
Drugo, osuđujem i gnušam se na napade na @cyprus, @hrasno i @misteryes. Svi imaju pravo na mišljenje, na argumente u njegovu odbranu, kao što i drugi imaju pravo da se s njim ne slažu. Ovo što pojedinci ovdje rade su lične diskreditacije i uvrede, i zaista bi trebali povesti računa. Ako se ne zna raspravljati, onda ti nije mjesto na forumu.
Treće, prestanite koristiti genocid kao argument u dnevnoj politici. Time se narušava svetost uspomene na Srebrenicu, a genocid predstavlja kao najmoćniji pokemon u kolekciji, kojim se pobjeđuju svi ostali neprijateljski argumenti. Genocid koji smo preživjeli treba poštovati, a preživjele braniti i čuvati, u čemu im neće pomoći ako se neki Ramo iz Norkopinga prijavi u Srebrenici koju nije vidio zadnjih 20 godina.
Postoji granica dobrog ukusa, a ova grupa je istu odavno prešla. Zato su dobili ono što zaslužuju, Sve se zasluži, i lijepo i ružno.
Genocid je pravna kvalifikacija koja je dokazana jedino u Srebrenici. I uopšte nije bitno što ti, ja ili neko treći smatra genocidom, i što smatra da je ovo ili ono nastalo na genocidu. Ovo je tema o - popisu stanovništva. I uopšte ne znam zašto stalno gurate kosti srebreničkih žrtava kao univerzalni dokaz da je jedini osnov rezidentnosti stanovnika na Popisu stanovništva prvih sedam pitanja. Pusti ljude na miru.
Ovo je tema o popisu stanovništva, i možemo raspravljati o tome ko jesu, a ko nisu rezdientni stanovnici BIH i zašto (ja kažem da dijaspora nije, ne može i neće biti, i hvala Bogu, svi zavodi za statistiku su se složili oko toga da i neće biti). Stalno razvlačenje žrtava genocida zbilja djeluje iritantno.
Pa sve da si to u stanju provesti u praksi, ko ti je to dao za pravo?
Ustav BiH? MZ iz koje dolazis?
Pejgamber mozda?
Ne's me nikad izbrisati pa da se na glavu nadubis, ako bude stani pani kupicu za pare i onog najveceg cetu da mi izda licnu kartu. Eto ne's sad u inat i mozes se pusit.
-
Patriotska_Liga
#2505 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Kad dođe presuda Karadžiću onda ćeš ti morati da mijenjaš priču, ne ja. Meni je jasno koje su razmjere genocida, samo treba dočekati presudu. Dakle to nema nikakve veze s kostima srebreničkih žrtava koje si na ovoj temi prvi pomenuo ti. Ja sam već rekao u kojem kontekstu spominjem genocid.It_is_a_Leclerc wrote: Ne, vi ste prešli granice dobrog ukusa, nazivajući ljude defacto četnicima samo zato što određenu stvar vide drugačije u odnosu na vas, i što smatraju da nije ok na statističku anketu odgovoriti prevarom i laganjem. To odmah da se razumijemo. Niko vas nije izazvao, već ste vi odlučili da ljude napušavate, bez ikakve potrebe, i nazivate ih "takozvanim" i sl.
Onaj ko misli da treba kažnjavati one koji su izbjegli od genocida samo zato što su u zbir mjeseci upisali broj koji možda nije tačan za mene je gori od Karadžića. U državi u kojoj varalice i lopovi vladaju on bi da na žrtvama genocida pegla zakonske norme. Ma mrš, eto mu moj jasan odgovor ko god misli tako.
Dobro reče onaj što pomenu ukrštene cijevi na Zlatištu, ovdje su neki taman da služe kao materijal za to.
- It_is_a_Leclerc
#2506 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ko sam ja ? Pa neko sa osnovnim smislom za logikuFudo387 wrote:
Ma ko si ti da kazes da dijaspora nije, ne moze i nece biti popisana kao rezidentno stanovnistvo u BiH?
Pejgamber mozda?
Ne's me nikad izbrisati pa da se na glavu nadubis, ako bude stani pani kupicu za pare i onog najveceg cetu da mi izda licnu kartu. Eto ne's sad u inat i mozes se pusit.
rezidentni stanovnik BiH je onaj koji živi i radi u BiH.
Vi, ako ste u dijaspori, to niste. Sve popisnice sa takvim podacima su svrstane na drugu stranu i bit će obrađene, ali neće ulaziti u ukupan zbir rezidentnih stanovnika. To nema veze sa ličnom kartom.
- It_is_a_Leclerc
#2507 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Daj Bože da je promijenim. Ja bih najsretniji bioPatriotska_Liga wrote:Kad dođe presuda Karadžiću onda ćeš ti morati da mijenjaš priču, ne ja. Meni je jasno koje su razmjere genocida, samo treba dočekati presudu. Dakle to nema nikakve veze s kostima srebreničkih žrtava koje si na ovoj temi prvi pomenuo ti. Ja sam već rekao u kojem kontekstu spominjem genocid.It_is_a_Leclerc wrote: Ne, vi ste prešli granice dobrog ukusa, nazivajući ljude defacto četnicima samo zato što određenu stvar vide drugačije u odnosu na vas, i što smatraju da nije ok na statističku anketu odgovoriti prevarom i laganjem. To odmah da se razumijemo. Niko vas nije izazvao, već ste vi odlučili da ljude napušavate, bez ikakve potrebe, i nazivate ih "takozvanim" i sl.
Onaj ko misli da treba kažnjavati one koji su izbjegli od genocida samo zato što su u zbir mjeseci upisali broj koji možda nije tačan za mene je gori od Karadžića. U državi u kojoj varalice i lopovi vladaju on bi da na žrtvama genocida pegla zakonske norme. Ma mrš, eto mu moj jasan odgovor ko god misli tako.
Dobro reče onaj što pomenu ukrštene cijevi na Zlatištu, ovdje su neki taman da služe kao materijal za to.
Nema tu kažnjavanja, nagrađivanja ovog ili onog. Ovo je statistička anketa o stanovnicima BiH. Ovo nije rat olovkama, niti je pokušaj da mi pokažemo kako nas ima, a njih nema. Jer, to nije i neće moći biti realizovano.
Ja duboko poštujem svakog ko živi u dijaspori, ali shvatite da oni - nisu stanovnici BiH. Oni su pokušali prevarati sistem, i to neće ići.
-
Patriotska_Liga
#2508 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Shvati da ovaj sistem ne valja ništa i da još nije vrijeme za njegovo definisanje. To je što ti zoveš prevarom za mene je najplemenitija stvar.
Promijenićeš.
Promijenićeš.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#2509 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
hehehehe e moj @Leclerc kome ti sve moras da objasnjavas....tu gdje logika prestaje nastavljaju se patrioti na baterije....uz to da naglasim ne mislim na Fudo387 jer covjek ima kvalitetnu i prilicno normalnu komunikaciju mada evo plane ovako kao i ja sto ponekad planem. Ima ih par ovdje sto bi kako god da moze navukli da je ovo vecinski Bosnjacka drzava ali mislim i nisam siguran da ce to bas tako ici....entitet da drzava tesko...It_is_a_Leclerc wrote:Ko sam ja ? Pa neko sa osnovnim smislom za logikuFudo387 wrote:
Ma ko si ti da kazes da dijaspora nije, ne moze i nece biti popisana kao rezidentno stanovnistvo u BiH?
Pejgamber mozda?
rezidentni stanovnik BiH je onaj koji živi i radi u BiH.
Vi, ako ste u dijaspori, to niste. Sve popisnice sa takvim podacima su svrstane na drugu stranu i bit će obrađene, ali neće ulaziti u ukupan zbir rezidentnih stanovnika. To nema veze sa ličnom kartom.
ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMACINSTAVA I STANOVA U BOSNI I HERCEGOVINI 2013. GODINE
Clan 7.
(Ukupan broj stalno nastanjenog stanovništva)
(3) Ukupan broj stanovnika takoer ukljuuje i:
a) civilna lica na privremenom radu u drugoj državi pod uslovom da ne žive u inozemstvu godinu dana ili duže,
b) civilna lica koja dnevno prelaze granicu da bi radila ili se školovala u drugoj državi,
c) vojno, mornariko i diplomatsko osoblje Bosne i Hercegovine, te njihove porodice koje s njima borave u inozemstvu,
d) mornare trgovakih brodova i ribare s boravištem u Bosni i Hercegovini, ali na moru u vrijeme popisa (ukljuujui i one koji nemaju drugo mjesto boravišta osim dijelova broda) i
e) nomade i lutalice.
4
(4) Iz ukupnog broja stanovništva bit e iskljuene sljedee kategorije privremeno prisutnih lica koja pripadaju stranom vojnom, policijskom, ornarikom i diplomatskom osoblju i njihove porodice, koji su privremeno smješteni u Bosni i Hercegovini:
a) strana civilna lica koja privremeno rade u Bosni i Hercegovini i
b) strana civilna lica koje dnevno prelaze granicu da bi radila ili se školovala u Bosni i
Hercegovini.
- GeeTnT
#2510 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Vecina dijaspore je u dokumentima o boravku unio podatke adrese iz zemlje u kojoj se nalazi i naravno adresu iz BiH... Ta adresa iz BiH, lk, porezni broj, pasos, potvrde o mjesecnim placanjima rezija, i na kraju sveukupni boravak njega i porodice BiH ga cini stanovnikom BIH...It_is_a_Leclerc wrote:
Ja duboko poštujem svakog ko živi u dijaspori, ali shvatite da oni - nisu stanovnici BiH. Oni su pokušali prevarati sistem, i to neće ići.
Nisu svi dijasporci preko okeana, postoje i oni koji su i vikendima kod svoje kuce...jesu li oni prevarili sistem?
Mislim da se sprovodi prevara upravo prema tim ljudima...eee nece moci.
- cyprus
#2511 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Citat koji možda najbolje oslikava sa kakvim se mozgovima ovdje vodi polemikaFudo387 wrote:Ma ko si ti da kazes da dijaspora nije, ne moze i nece biti popisana kao rezidentno stanovnistvo u BiH?
-
Fudo387
#2512 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Nema tu mjesta polemikama, kad su ove stvari u pitanju ja tebe i slicne ne bendam za misljenje.cyprus wrote:Citat koji možda najbolje oslikava sa kakvim se mozgovima ovdje vodi polemikaFudo387 wrote:Ma ko si ti da kazes da dijaspora nije, ne moze i nece biti popisana kao rezidentno stanovnistvo u BiH?
Ustvari, ne bendam te nikako ni za sta nevezano za problematiku.
- cyprus
#2513 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Još jednom...
Fudo387 wrote:Ma ko si ti da kazes da dijaspora nije, ne moze i nece biti popisana kao rezidentno stanovnistvo u BiH?
-
Fudo387
#2514 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Isprintaj sebi i zalijepi na zid, da imas.cyprus wrote:Još jednom...
Fudo387 wrote:Ma ko si ti da kazes da dijaspora nije, ne moze i nece biti popisana kao rezidentno stanovnistvo u BiH?
- cyprus
#2515 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
I opet...
- 512MB
#2516 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Sta sad, odlucili su sda+sbb da prihvate cetnicku prevaru, a vi dosli ovd da nam sad to kao pojasnite? Sta bi mi bili bez izdajnika pi..a vam materina. Po dejtonu ima svako ko je protjeran pravo da se popise. I tacka.
Last edited by 512MB on 30/10/2015 21:31, edited 1 time in total.
-
Mohamad Sissoko
#2517 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Jbte ovo kolo đikana po raznim temama, gdje god treba posrat Bosnjake slicna ekipa.
- hrasno38
#2518 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Sta ima u Deutchlandu zadnjih 25 godina patrijoto....kako ide to ucenje IT vjestina.....sta rece ono izdajnici...pa jesmo izdali smo vas cim vise ne dozvoljavamo da nas karate sa vasim patriotskim pricama van granica BiH.....hahahaha koji slucajevi mati moja ono meni naslo srati iz Njemacke u kojoj je 25 godina....a ja mrdno iz BiH nisam ni postenih mjesec dana u 50 godina osim sto sam sluzio JNA u Makedoniji tamo nekih 80-tih.512MB wrote:Sta sad, odlucili su sda+sbb da prihvate cetnicku prevaru, a vi dosli ovd da nam sad to kao pojasnite? Sta bi mi bili bez izdajnika pi..a vam materina. Po dejtonu ima svako ko je protjeran pravo da se popise. I tacka.
Ajd da vidmo sljedeceg patrijotu.....iz koje ce se zemlje javiti?!
- 512MB
#2519 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ma kopo bi ti kontejnere da ti dijaspora godisnje neupumpa 3 milijarde kermi kretenu jedan. Jel ti to smeta, dijaspora, ljudi koji su protjerani iz svojih domova? Pa bi sad i da im uzmes i ono zadnje sto im je ostalo? Gnjido jedna.hrasno38 wrote:Sta ima u Deutchlandu zadnjih 25 godina patrijoto....kako ide to ucenje IT vjestina.....sta rece ono izdajnici...pa jesmo izdali smo vas cim vise ne dozvoljavamo da nas karate sa vasim patriotskim pricama van granica BiH.....hahahaha koji slucajevi mati moja ono meni naslo srati iz Njemacke u kojoj je 25 godina....a ja mrdno iz BiH nisam ni postenih mjesec dana u 50 godina osim sto sam sluzio JNA u Makedoniji tamo nekih 80-tih.512MB wrote:Sta sad, odlucili su sda+sbb da prihvate cetnicku prevaru, a vi dosli ovd da nam sad to kao pojasnite? Sta bi mi bili bez izdajnika pi..a vam materina. Po dejtonu ima svako ko je protjeran pravo da se popise. I tacka.
- hrasno38
#2520 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Evo sad sam se sav najezio.....ok protjeran to u potpunosti razumijem i ja nisam mogao 4 godine biti u svom domu i svaki dan sam ga gledao sa daljine od 100m ali sam se vratio u njega. Nego jazavac sto se ne vrati nakon evo 20 godina....sladak euro a??????? Pa bi da deres eurice a da meni koji ovdje se slomi za jebenu marku da palamudis sta treba i kako treba......hoces al kad bi se zajebavali. Sad ste svi u dijaspori protjerani a pola vas pobjeglo za vrijeme rata. Cuj da im uzmem....nikome jadu ja nisam nista uzeo ....ni igle....i u ratu i poslije rata i do kraja zivota svoj na svome....i da sutra opet zapuca jadu ja nigdje ne idem a ti kopaj rovove negdje na prvim linijama oko Minhena ili Berlina!!!512MB wrote:Ma kopo bi ti kontejnere da ti dijaspora godisnje neupumpa 3 milijarde kermi kretenu jedan. Jel ti to smeta, dijaspora, ljudi koji su protjerani iz svojih domova? Pa bi sad i da im uzmes i ono zadnje sto im je ostalo? Gnjido jedna.hrasno38 wrote:Sta ima u Deutchlandu zadnjih 25 godina patrijoto....kako ide to ucenje IT vjestina.....sta rece ono izdajnici...pa jesmo izdali smo vas cim vise ne dozvoljavamo da nas karate sa vasim patriotskim pricama van granica BiH.....hahahaha koji slucajevi mati moja ono meni naslo srati iz Njemacke u kojoj je 25 godina....a ja mrdno iz BiH nisam ni postenih mjesec dana u 50 godina osim sto sam sluzio JNA u Makedoniji tamo nekih 80-tih.512MB wrote:Sta sad, odlucili su sda+sbb da prihvate cetnicku prevaru, a vi dosli ovd da nam sad to kao pojasnite? Sta bi mi bili bez izdajnika pi..a vam materina. Po dejtonu ima svako ko je protjeran pravo da se popise. I tacka.
- Mister Yes
#2521 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Hajde navedi neki takav primjer? Zašto je pola vremena u BiH a pola van nje? Koliko mu je godina? Da li se školuje? Ako se školuje kako to da je pola vremena u BiH a pola van nje? Da li radi? Ako radi gdje se nalazi firma u kojoj radi?zlajaBHF wrote: Sta je a onim Koji su pola vremena u BiH a pola van nje?
Da vidimo konkretno na šta misliš pa bi onda mogli razmišljati koliko takvih ima.
Recimo, neko radi u Energoinvestu i u vrijeme popisa se našao na gradilištu u Libiji. Njegovi ga u Sarajevu popisuju. Šta će odgovoriti na pitanje 40 "mjesto rada?" Pa valjda će odgovoriti Sarajevo jer to je mjesto gdje radi i gdje mu je firma.
Dakle, u prvih 7 pitanja će navesti da je privremeno odsutan recimo 3 mjeseca (jer je trenutno u Libiji) ali će na pitanju 40 odgovoriti da je mjesto rada Sarajevo. Ako im nije jasno, popisivač je bio obučen da im objasni da se pod "mjesto rada" misli gdje je zaposlen a ne gdje se trenutno nalazi po radnom zadatku.
Dakle i ta priča (koju sam na drugim mjestima čuo) o radnicima koji su na terenu vani ne pije vode.
Znači radi vani a vikendom kod kuće u BiH? Hajde nam navedi neki takav primjer? Kakav je to milioner da može svaki vikend dolaziti kući u BiH? Koliko takvih slučajeva ima?GeeTnT wrote:Nisu svi dijasporci preko okeana, postoje i oni koji su i vikendima kod svoje kuce...jesu li oni prevarili sistem?
Pazi, ovdje se pitanjem 40 briše još 200.000 ljudi. Koliko od tih 200.000 dolazi na vikend kući?
- seln
#2522 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Dobro je vise i tvog pametovanja, jebem ti brlju i slaninu kojom si se odhranio.Mister Yes wrote:
Znači radi vani a vikendom kod kuće u BiH? Hajde nam navedi neki takav primjer? Kakav je to milioner da može svaki vikend dolaziti kući u BiH? Koliko takvih slučajeva ima?
Pazi, ovdje se pitanjem 40 briše još 200.000 ljudi. Koliko od tih 200.000 dolazi na vikend kući?
Znas li koliko nasih iz Slovenije svaki vikend dolazi kuci? Petkom popodne, sve po cetvorica u auto, radi podjele troskova...
Iskljuci srpstvo prije nego sto pocnes pisati, mozda izadje nesto smisleno.
- Mister Yes
#2523 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Molim te da me pratiš Leclerc:It_is_a_Leclerc wrote:Dijaspora nije i ne može biti rezidentno stanovništvo BIH. To je već dogovoreno. Prema tome, nemojte uopšte imati iluziju o tome kako je moguće da se to promijeni. Ovaj problem koji je nastao trebalo bi razriješiti na strogo profesionalnoj osnovi. Odnosno, na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije, trebalo bi pronaći drugi modalitet za razotkrivanje prevara mahom Bošnjaka, a da to ne bude pitanje na kojem inzistiraju iz RS, iz prostog razloga što ljudi koji žive u drugom entitetu jesu rezidentni stanovnici, i to je to.
Ovo je prva stranica popisnice:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MILAN
Odgovor na pitanje 1 pod slovom b) a zatim zbir mjeseci na pitanjima 4 i 5 veći od 12
ide u dijasporu i nije stalno stanovništvo.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JOSIP
Odgovor na pitanje 1 pod slovom b) a zatim zbir mjeseci na pitanjima 4 i 5 manji od 12
ide u stalno stanovništvo.
TAKVIMA NE MOŽEŠ NIŠTA ČAK I AKO SU LAGALI NA PITANJIMA 4/5 I BEZ OBZIRA ŠTA SU ODGOVORILI NA PITANJE 40. ONI OSTAJU U STALNOM STANOVNIŠTVU
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ALMIR
Odgovor na pitanje 1 pod slovom a) a zatim odgovor na pitanje 2 "Ne" i zatim zbir mjeseci na pitanjima 4 i 5 veći od 12
ide u dijasporu i nije stalno stanovništvo
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AHMED
Odgovor na pitanje 1 pod slovom a) a zatim odgovor na pitanje 2 "Ne" i zatim zbir mjeseci na pitanjima 4 i 5 manji od 12
AKO JE OVAJ NA PITANJE 40 ODGOVORIO DA MU JE MJESTO ŠKOLOVANJA/RADA IZVAN BIH ONDA JE SLAGAO NA PITANJU 1 - trebao reći b) a ne a)
OVAJ JE UHVAĆEN U LAŽI I PO PRIJEDLOGU RS ZAVODA ZA STATISTIKU BRIŠE SE IZ STALNIH
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MUSTAFA
Odgovor na pitanje 1 pod slovom a) a zatim odgovor na pitanje 2 "DA"
AKO JE OVAJ NA PITANJE 40 ODGOVORIO DA MU JE MJESTO ŠKOLOVANJA/RADA IZVAN BIH ONDA SU VELIKE ŠANSE DA LAŽE NA PITANJU 1 I VJEROVATNO JE TREBAO NA PITANJU JEDAN ZAOKRUŽITI b)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prema tome, Milan i Almir uopšte nisu sporni. Oni su dijaspora i nisu ni pokušali tvrditi da nisu dijaspora. Oni su već u ovih 233.000 izbrisanih koje priznaje i FZS.
Josip isto nije sporan. Ulazi u stalno stanovništvo bez obzira što je možda lagao na pitanjima 4/5. Na ovaj način se provuklo 100.000 čak i na najvećem brisanju koje traži RS. Po svim procjenama čak 70.000 Hrvata se provuklo na ovaj način čak i na najvećem RS brisanju. Jednostavno ljudi bukvalno sljedili instrukcije sa ove gore slike. Ko god je bukvalno sljedio instrukcije sa ove gore slike ne možeš mu ništa. Znači, na pitanje 1 zaokružiti b) a zatim na pitanjima 4/5 da zbir mjeseci bude manje od 12.
Ali ko se pravio pametan, pa na pitanju 1 zaokružio a) a zatim na pitanju 40 napisao da mu je mjesto školovanja/rada izvan BiH, e taj se briše po ovom RS brisanju.
- Mister Yes
#2524 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Koliko?seln wrote: Znas li koliko nasih iz Slovenije svaki vikend dolazi kuci?
Jel 200.000?
I što takvi nisu fino na pitanje 1 odgovorili pod slovom b) i ne bi ih niko mogao izbrisati. Znači, radim vani (pitanje 1 pod slovom b) a dolazim svaki vikend (pitanje 4 "jedan mjesec" i pitanje 5 "jedan mjesec")
Nego su na pitanje 1 odgovorili sa a) a onda na 40 stavili "slovenija". Takvi po ovom RS brisanju lete iz stalnih ali koliko takvih zaista ima? Dakle da rade u Sloveniji, dolaze u BiH svaki vikend A NA PITANJE 1 ODGOVORILI SA a) ???
Jer ponavljam, i takvi što rade u Sloveniji, ako su na pitanje 1 odgovorili sa b) ne može im ništa pitanje 40
- ILVIIR
#2525 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
uh. sta se svasta moze ovdje procitati. prije svega mi smeta, da su najglasniji oni, sto ovoj temi do sad nista nisu doprinijelili i jedino u cemu su dobri, je vrijedjanje drugih. upratio sam cyprusa na par tema, da voli provocirati. pretpostavljam da ovu temu poprilicno povrsno prati i da mu statistika, matematika a i popisi nisu jaca strana. vjerovatno ga cini sretnim, kad nekoga moze na forumu naljutiti ili uzbuditi, bitno je da se prepire na nacionalnoj osnovi, to mu dodje kao hobi izgleda. za razliku od njega, mister yes, koji takodje voli provocirati, ima cak poneki dobar argument. ali evo da se osvrnem na sve ove lazi i gluposti sto se ovih zadnjih par stranica napisalo.
inace, cijeli post mi djeluje kao simptom stokholmskog sindroma. oprosti, ako te to vrijedja, samo reci, necu vise.
izvinjavam se na poduzem odgovoru. tako ti je to kad imas malo viska vremena...
dvije totalno glupe izjave u jednoj recenici. pitanje 40 je pretpostavljam za tebe realan pokazitelj, ali time izbacujes one studente, sezonske radnike u inostranstvu, pogranicno stanovnistvo sto dnevno radi u hr ili srb i vraca se kuci, krajisnici koji rade u slo i svaki vikend kod familije kod kuce. ovo su samo par nabrojanih kategorija, koje po svim pravilima idu u stalno stanovnistvo bih, a ti bi i te izbacio. velika nepravda i jako nepromisljena izjava od tebe. sve to samo da bi izbacio neki mizeran broj "lazno" popisaniih. tako dolazim do ove druge gluposti. jako mi smeta ta rijec "lazni". vjerovatno ti nije posebno ni poznata popisnica, konkretno prvih 7 pitanja, koji odlucuju da li je neko stalno prisutan stanovnik ili ne. ovo je jako bitno sada i pazljivo citaj: formalno gledano, pitanja su tako postavljena, da neko moze komotno raditi ili studirati u inostranstvu, ako je razlika izmedju zadnjeg prisustva i planiranog prisustva (na mjestu popisa) manja od 12 mjeseci, on ipak ulazi u stalno stanovnistvo. samo me interesuje, kad su se eto vec "lazno" popisali, sto to onda nisu odradili kako treba i slagali i kod pitanja 40 za svaki slucaj.brisat svakog za koga postoje iole realni pokazatelji da ne živi tu i uz to još pucat drakonske kazne za davanje lažnih podataka
totalna glupost. sta ima popis sa "legalizacijom rezultata genozida"? sta ovo pod navodnicima uopste treba znaciti?Tako je, idemo i kroz knjige legalizovati rezultate genocida.
i jedno i drugo. za ovo drugo pogledaj popisnicu p-2, pitanje 29.Ovo je popis stanovnistva a ne popis grunta!
ovo je jedan od rijetkih "kolko-tolko" normalnih argumenata za ovu varijantu sto rs predlaze. inace, takav sam tip, kad nesto radim, onda nastojim da to radim kako treba, a ne neke polovicne stvari. u ovom slucaju, mi ni kroz najstroziju varijantu necemo dobiti realne podatke. licimjerno je kroz neko vjestacko, dodatno filtriranje (pitanje 40) izbaciti odredjeni dio navodno lazno popisanih, a sa tim istim filtriranjem izbaciti iskreno popisano, zaista stalno prisutno stanovnistvo i svrstati ih u dijasporu. znaci princip pravde je meni bitniji, nego nego vjestacko, naknadno korigovanje stanovnistva, na nesto realniju cifru.Što realniji to bolji. Valjda.
isto tako treba biti principijelan u tome, da se drimo preporuka onih, koju su platili popis. eustat, imo, fzs, bhas su svi jasno rekli svoje misljenje, samo se rzs protivi. prihvatiti dodatno filtriranje cini popis neuporedivim sa ostalim drzavama gdje su isti kriteriji provedeni. to da se u bosni vise varalo u toku popisa nego kod nasih komsija nije tacno. treba samo uporediti preliminarno popisane i konacne podatke kod ostalih balkanskih drzava. sve je to tu negdje. samo onako usput, poznajem jako puno popisivaca iz 1991. sta sam se od njih svasta naslusao, rekao bih, da je ovaj popis 2013. mala maca. pretjerujem malo naravno. ali, sto je jos bitnije, mi imamo od popisa 1991. takodje jednu "prociscenu" verziju (mislim cak da je na stranici fzs-a), gdje su ovi dijasporci/gastarbajteri izbaceni iz stalno prisutnog stanovnistva. tako nesto ja vidim kao rjesenje za ovaj sadasnji konflikt.E čuj pokvariti uporedivost sa ostalim državama?Ostale države nemaju ovoliko lažnih pa samim tim ako ubacimo dodatna pitanja tek tada ćemo dobiti uporedivost sa normalnim državama.
mislim da sam gore dovoljno objasnio. ako te zaista interesuje, procitaj popisnice detaljnije.Kakve jebene veze imaju grunt i popis stanovništva?
nisam siguran, da li razumijem sta hoces reci. popis nece biti manje ili vise realan ako filtriras stalno stanovnistvo kroz pitanje 40 ili ne. ti to uvijek mozes uraditi i naknadno, ako zelis tu informaciju da imas, znaci nebitno kako definises stalno prisutno stanovnistvo, ti mozes uvijek izbaciti ili ubaciti ove sto su na pitanje 40 odgovorili negdje u inostranstvu. u ovom slucaju se mora biti pragmatican. ako je neko usao u stalno prisutno, odgovarajuci na pitanja i nije mu dokazano da je lagao, onda se to mora akceptirati. zakon je zakon. postojale su kazne u slucaju laznih izjava, ipak su ljudi odgovorili kako su odgovorili, a da su lagali ili ne u to ne zelim da ulazim, ali ako jesu, onda su mogli i pitanje 40 slagati. ali sad ocigledno nekom ne pase odredjeni broj ili procenat naroda i zato se uvode nova pravila. pokusacu da pojednostavim na jednom primjeru. na autoputu smijes voziti 130 na sat. to je pravilo za sve. e sad zamisli da pocnes ljude zaustavljati i kaznjavati kod 120 na sat, koji imaju nesto slabije i nesigurnije auto. svima je jasno, da je golf dvica realno opasnija i kod 120 nego audi a4 kod 130, ali pravila su pravila.Jednostavno - cilj popisa je da se dobiju što realniji pokazatelji, u suprotnom ga nismo ni morali vršiti... Mogli smo i bez troška od više miliona maraka reći - u RS-u živi milion Bošnjaka, dakle niko nije protjeran, a i oni koji jesu - vratili su se i tačka... Tako se divit gledajući u taj šareni papir...
uh, koja bombasticna izjava. nazalost u svakom pogledu dokaz neznanja ili namjerng laganja. oprosti na ovako jakim rijecima, ne zelim vrijedjati. znaci ukratko: kao prvo, prijava boravka nema nista sa popisom a pogotov sa odlukom o stalno pristunom stanovnistvu. preporucujem ti kratko da prelistas popisnicu p-1. za ovo drugo, procitaj i popisnicu p-2.Nigdje na svijetu se ne popisuje onaj koji nema tu prijavu boravka a u svakoj zemlji se dosta slucajeva provjerava kada se radi popis. Jedno je popis stanovnistva a skroz drugo popis grunta i privatnog vlasnistva.
vjerovatno mislis na sljedeci popis. iako je i to jako upitno, jer prebivaliste nije bas nesto relevantno. za ovaj popis je taj zakon je totalno irelevantan.Zakon o prebivalistu ce rijesiti dosta ovih spornih pitanja.
tacno tako. radi se o pitanju 40. tu mozes navesti da radis/skolujes se u bih ili inostranstvu. ove sto zive u fbih nema sanse da izbace iz stalno prisutnog stanovnistva u bih, mogu ih maksimalno prebaciti u fbih, ali to ne smanjuje stalno prisutno stanovnistvo u bih.Koliko sam ja razumio, principe obrade popisnih podataka oko rezidentnih stanovnika su usaglasili - Međunarodna monitoring misija EU za popis stanovništva, Zavod za statistiku BIH i Zavod za statistiku FBIH, a to je da se rezidentnost stanovnika određuje na osnovu prvih šest pitanja iz popisnice. Jedini koji se ne slažu s tim su Zavod za statistiku RS i Cyprus. Oni bi dodali i pitanje 46.
P.S. Ovo najmanje ima veze sa dijasporom, a ponajviše sa ljudima koji su poslije rata obnovili kuće u RS, te zbog posla i školovanja moraju živjeti u FBiH.
valjda se slazemo da prije svega vazi pretpostavka nevinosti. ako se nekom moze dokazati krivica, treba je kazniti. ako se ne varam, u toku popisa nije bilo kaznjena. ako si imao neke dokaze ili imas sad, trebao si prijaviti ili prijavi sada. radi se o mizernom broju, to spada u sferu statisticke greske, ako ti to nesto kaze. rezultati nisu toliko strasni ni u jednoj varijanti brisanja, jer je razlika minimalna, statisticki gledano. hajde da je nekih 5% ili 10%, ali ovako je korekcija minimalna. znaci totalno pogresna tvrdnja nazalost.A masovno davanje pogrešnih podataka na popisu stanovništva ne samo da je kršenje zakona, nego i činjenje materijalne štete državi, obzirom da se utrošeni novac za popis ne može vratiti, a rezultati su dobro iskompromitovani, ako uopšte ikada i budu objavljeni...
djelomicno tacno. ovu u rs-u imaju korist kod odredjivanja kvote za raspodjelu. kao sto je vec pisano, hrvati su relativno gledali najvise napuhali broj, tako da ce oni imati jos vise koristi.Od popisa protjeranih najvise koristi imaju -Srbi.![]()
na kojem to pitanju slazu da zive u bih? nije istina da slazu to. niti se odaju pitanjem 40. moje je misljenje, da mozes sasvim savjesno i iskreno odgovoriti na pitanja 1-7, da zivis i radis negdje vani i da opet mozes uci u stalno stanovnistvo.Međutim, problem su oni koji 20 godina žive u Kanadi a slažu (u prvim pitanjima) da žive u BiH pa onda na pitanju 40 napišu da rade u Kanadi i tako se odaju
bas im hvala. da nije njih, ne znam sta bi bilo.Entitetski zavod RS-a se sjetio (hvala im) da se to može uraditi pomoću pitanja 40 gdje su se popisani izjašnjavali gdje rade/gdje se školuju. Na taj način moguće je u laži uhvatiti 200.000 prevaranata sa sve tri strane. Nije idealno iz dva razloga:
1. Još uvijek se oko 100.000 provuklo
2. U tih 200.000 zaista ima onih koji nisu lagali već su zaista tamo kratko i misle se vratiti brzo. Ali takvi su ipak ogromna manjina
inace, cijeli post mi djeluje kao simptom stokholmskog sindroma. oprosti, ako te to vrijedja, samo reci, necu vise.
paradoksalno je to, da kod brisanja nema velike razlike izmedju bosnjaka i ostalih. cak sta vise, hrvati bi relativno gledano najvise bili brisani. ali u nasem narodu je primjetna jedna velika doza samomrznje. jedva se ceka svoje da popljujes, oblatis, opsujes im nesto. u ovakvoj ocajnoj opstoj situaciji, samo je logicno da ce takvi pojedinci vrlo rado nasijedati na cetnicku propagandu. cak se tako daleko ide, da se svoj identitet mjenja ili prilagodjava, eto da se komsija ili prijatelj ne bi naljutio, a to se radi u nekoj nadi, kao da bi se ujedinili svi, pa eto, i komsiji bi bilo lakse da prihvati taj identitet. u sustini je to jako, jako fasistoidan pristup, kad se malo dublje prokonta.Zanimljivo da se ovi samoproglaseni Bosanci i Hercegovci nikad ne dotaknu problematike stvarnog laziranja podataka kod brace Srba i Hrvata, al' ce zato i dan i noc traziti rupu u saksiji kod Bosnje sve ne bi li tu zemlju kao konacno uredili.
nazalost nije tacno. rezidentni stanovnik bih definisu pitanja 1-7. niti moras ziviti niti raditi u bih.rezidentni stanovnik BiH je onaj koji živi i radi u BiH.
upravo tako.Nisu svi dijasporci preko okeana, postoje i oni koji su i vikendima kod svoje kuce...jesu li oni prevarili sistem?
Mislim da se sprovodi prevara upravo prema tim ljudima...eee nece moci.
ljudi u penziji. znam nekoliko primjera. malo tamo, malo vamo. imaju cesto na obje strane dio familije.Hajde navedi neki takav primjer? Zašto je pola vremena u BiH a pola van nje?
veliki broj ljudi koji zive blizu granice. a i krajisnici sto rade u sloveniji su jako mobilni po tom pitanju.Znači radi vani a vikendom kod kuće u BiH? Hajde nam navedi neki takav primjer? Kakav je to milioner da može svaki vikend dolaziti kući u BiH?
izvinjavam se na poduzem odgovoru. tako ti je to kad imas malo viska vremena...