Banka mi otela pare!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
desperate housewife

#251 Re: Banka mi otela pare!

Post by desperate housewife »

Mommy's_little_ Monster wrote:
sema911 wrote:sve bih banke koriste isti austriski program
realno, ti nemas veze o cemu pricas :lol:
btw., piše se "austrijski".

Hm, banka ti otela pare koje ionako nisu tvoje... :-?
veljaca

#252 Re: Banka mi otela pare!

Post by veljaca »

Gistro_bancho wrote:
sema911 wrote:vezano za pogresne uplate pdv trebate donijet samo orginalne uplatnice u poreznu i dokaz da ste platili,onaj indigovani papir ,. i da vam izdaju potvrdu iz banke da je uplata sa vaseg racuna il sa vasim potpisom prosla kroz njihov sisttem . ako je greska banke tada oni sve rijesavaju sa poreznom,. neidete nigdje vi u poreznoj se ispuni neki zahtjevi i izjava da ste uplatili taj iznos tada i sve ide sluzbenim putm,. ti odlasci tim direktorcicima po banklama i sl ustanovama slabo pomazu,. ustvari pomazu samo njima jer oni postaju nekim drugima draze jer ko eto nesto radee,,
a vezano za gosp. u intesi za racun niste bili duzni uplatit taj dug jer da vas banka prebaci u E kat treba da vas sluzbeno obavjesti tj da vas pozove na razgovor a prije toga biste dobili koverticu,.
i jos neko napisa za stednu knjizicu da je ugasena a na nj bilo srestava to nemoze da se desi sve bih banke koriste isti austriski program i on nedozvoljava take radnje(dozvoljava al treba znat po serveru petljat)
i kazete skida vam se sa racuna iznosi od0,5 0,001 kpf i manje to ste ostavili negdje na net nesto ste placali jer u bih bi trebalo da je najmanja platezna jedinica 5kpf i ako primjetite slicne stari da vam se skida novac ov+di te do banke duzni su vam sve vratit ima na ugovoru ta klauzula,.,
Gdje si ti Sema radio u banci pa lupaš tako bez pokrića? Koga će banka pozvati tj. službeno obavijestiti kada treba da zbog svog duga prema istoj pređe u E kategoriju? Šta beljezgaš? Banka bi volila da su svi u A kategoriji kako ne bi morala plaćati ogromne troškove rezervacije. Za tvoju i informaciju onih koji ne znaju, E kategorija rizičnosti je totalni otpis za banku, dakle čisti trošak koji se mora evidentirati u poslovnim knjigama.
Što se tiče lika za Intesu, pa možda je isti za sve te godine par puta mijenjao adresu i telefon pa ga banka nije uspjela kontaktirati. Jesi li o tome razmišljao?

Ono što svi trebaju znati jeste da je bankarski sektor najuređeniji od svih sektora u državi i da banke MORAJU 100% raditi po zakonu jer ih je strah drakonskih kazni i tužbi klijenata. Druga stvar je ako neko ne čita ugovor o bilo kojem proizvodu prije nego što ga potpiše. Treća stvar su nadrkani službenici kojih ima skoro u svakoj banci, ali hvala bogu ima i izuzetaka.

Generalno, ja bih volio da su nam svi aspekti društva uređeni kao banke, puno bi ljepše bilo živjeti makar onima koji su civilizovani i pismeni.
Ali ne rade i u tome je problem .... :(
milojicabrzi

#253 Re: Banka mi otela pare!

Post by milojicabrzi »

Neki dan mi dodje na adresu pismo iz Inesa banke u kojem me obavjestavaju o tome da moraju poceti sa slanjem informacija o stanju racuna (kao po zakonu moraju da obavjestavaju klijenta o stanju racuna) te da je naknada za vodjenje racuna 2,50 KM, ali ce mi biti 1,50 KM, ako se odlucim da mi salju e-mailom (kao zbog ekoloske osvjestenosti i sl)...

Imam kod njih racun i el. bankarstvo i sms, pa mi ne treba da me jos neko "obavjestava"...

Zna li neko sta je posrijedi (ako je nesto po zakonu, bilo je po zakonu i ranije, pa mi nisu slali), je li se to neko sjetio kako izbiti klijentu jos koju marku iz dzepa?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#254 Re: Banka mi otela pare!

Post by Truba »

tako je meni dolazilo dok nisam na e mail prebacio
Gistro_bancho

#255 Re: Banka mi otela pare!

Post by Gistro_bancho »

milojicabrzi wrote:Neki dan mi dodje na adresu pismo iz Inesa banke u kojem me obavjestavaju o tome da moraju poceti sa slanjem informacija o stanju racuna (kao po zakonu moraju da obavjestavaju klijenta o stanju racuna) te da je naknada za vodjenje racuna 2,50 KM, ali ce mi biti 1,50 KM, ako se odlucim da mi salju e-mailom (kao zbog ekoloske osvjestenosti i sl)...

Imam kod njih racun i el. bankarstvo i sms, pa mi ne treba da me jos neko "obavjestava"...

Zna li neko sta je posrijedi (ako je nesto po zakonu, bilo je po zakonu i ranije, pa mi nisu slali), je li se to neko sjetio kako izbiti klijentu jos koju marku iz dzepa?

Tačno je da je stupio na snagu Zakon koji Bankama nalaže da moraju mjesečno izvještavati klijente putem izvoda.
Eh sada, drugi par čarapa je što banke to naravno neće raditi džabe nego će te iste izvode naplaćivati zbog troška štampe i slanja izvoda. Odeš lijepo u banku i kažeš da si "ekološki osviješćen" i da želiš izvode primati putem maila i nećeš plaćati dodatnu markicu.
Gistro_bancho

#256 Re: Banka mi otela pare!

Post by Gistro_bancho »

veljaca wrote:
Gistro_bancho wrote:
sema911 wrote:vezano za pogresne uplate pdv trebate donijet samo orginalne uplatnice u poreznu i dokaz da ste platili,onaj indigovani papir ,. i da vam izdaju potvrdu iz banke da je uplata sa vaseg racuna il sa vasim potpisom prosla kroz njihov sisttem . ako je greska banke tada oni sve rijesavaju sa poreznom,. neidete nigdje vi u poreznoj se ispuni neki zahtjevi i izjava da ste uplatili taj iznos tada i sve ide sluzbenim putm,. ti odlasci tim direktorcicima po banklama i sl ustanovama slabo pomazu,. ustvari pomazu samo njima jer oni postaju nekim drugima draze jer ko eto nesto radee,,
a vezano za gosp. u intesi za racun niste bili duzni uplatit taj dug jer da vas banka prebaci u E kat treba da vas sluzbeno obavjesti tj da vas pozove na razgovor a prije toga biste dobili koverticu,.
i jos neko napisa za stednu knjizicu da je ugasena a na nj bilo srestava to nemoze da se desi sve bih banke koriste isti austriski program i on nedozvoljava take radnje(dozvoljava al treba znat po serveru petljat)
i kazete skida vam se sa racuna iznosi od0,5 0,001 kpf i manje to ste ostavili negdje na net nesto ste placali jer u bih bi trebalo da je najmanja platezna jedinica 5kpf i ako primjetite slicne stari da vam se skida novac ov+di te do banke duzni su vam sve vratit ima na ugovoru ta klauzula,.,
Gdje si ti Sema radio u banci pa lupaš tako bez pokrića? Koga će banka pozvati tj. službeno obavijestiti kada treba da zbog svog duga prema istoj pređe u E kategoriju? Šta beljezgaš? Banka bi volila da su svi u A kategoriji kako ne bi morala plaćati ogromne troškove rezervacije. Za tvoju i informaciju onih koji ne znaju, E kategorija rizičnosti je totalni otpis za banku, dakle čisti trošak koji se mora evidentirati u poslovnim knjigama.
Što se tiče lika za Intesu, pa možda je isti za sve te godine par puta mijenjao adresu i telefon pa ga banka nije uspjela kontaktirati. Jesi li o tome razmišljao?

Ono što svi trebaju znati jeste da je bankarski sektor najuređeniji od svih sektora u državi i da banke MORAJU 100% raditi po zakonu jer ih je strah drakonskih kazni i tužbi klijenata. Druga stvar je ako neko ne čita ugovor o bilo kojem proizvodu prije nego što ga potpiše. Treća stvar su nadrkani službenici kojih ima skoro u svakoj banci, ali hvala bogu ima i izuzetaka.

Generalno, ja bih volio da su nam svi aspekti društva uređeni kao banke, puno bi ljepše bilo živjeti makar onima koji su civilizovani i pismeni.
Ali ne rade i u tome je problem .... :(
Ima li konkretan primjer pa da diskutujemo o tome?
zvrk

#257 Re: Banka mi otela pare!

Post by zvrk »

zanimaju me iskustva

banka mi ne salje ni elektronski ni printani izvod

4 mjeseca nije bilo prometa nikakvih po racunu

pravilo je kad nema prometa da se ne naplacuje naknada

medjutim

kad sam nakion 4mjeseca imala promet - uredno mi skidaju 8 KM za vodjenje racuna

konta li iko fazon?
azdralovic

#258 Re: Banka mi otela pare!

Post by azdralovic »

zvrk wrote:zanimaju me iskustva

medjutim

kad sam nakion 4mjeseca imala promet - uredno mi skidaju 8 KM za vodjenje racuna

konta li iko fazon?
pa koliko ti je inace naknada? ako si imala promet naknada za taj mjesec bi se trebala naplatiti, za ostale ne ...
Hemera

#259 Re: Banka mi otela pare!

Post by Hemera »

zvrk wrote:zanimaju me iskustva

medjutim

konta li iko fazon?

kako kod koje banke...
sema911

#260 Re: Banka mi otela pare!

Post by sema911 »

ako ti je raiffeisen kod njih je svaki mjesec 2 k tako nesto bilo nebilo prometa
zvrk

#261 Re: Banka mi otela pare!

Post by zvrk »

sparkasse,
nije bilo prometa 3 mjeseca i uslo se u cetvrti i bilo par transakcija
kad sam dizala lovu - vidim po izvodu da su pri prvoj transakciji skinuli 8 KM za sve mjesece...

raiffeisen sam otkantala nakon placanja 25 KM nizasta - nakupilo se "vodjenja racuna" na kojem nije bilo prometa
kakavdanakneiskustvu

#262 Re: Banka mi otela pare!

Post by kakavdanakneiskustvu »

meni prije nekoliko godina na racun legle tri uplate po otprilike 170 km,plata nije,petnaestak dana prije toga mi odobren kredit,nikad nisam morao vratiti te pare,nije me niko zvao iz banke
shalla

#263 Re: Banka mi otela pare!

Post by shalla »

@ zvrk

UniCredit ne naplaćuje naknadu za vođenje računa ako u tom mjesecu nema transakcija, Sparkasse i Raiffeisen da (SPK 1,5, raiffeisen ja mislim 1,9), to su interni akti svake banke ponaosob, nema univerzalnog pravila...
zvrk

#264 Re: Banka mi otela pare!

Post by zvrk »

shalla wrote:@ zvrk

UniCredit ne naplaćuje naknadu za vođenje računa ako u tom mjesecu nema transakcija, Sparkasse i Raiffeisen da (SPK 1,5, raiffeisen ja mislim 1,9), to su interni akti svake banke ponaosob, nema univerzalnog pravila...
Hvala puno
na kraju zatvorih i racun u Sparkasse
imaju jedan fol: jednom u godini kad im se cefne - skinu ti 5 KM za koristenje kartice za bankomat :s

tj za posjedovanje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#265 Re: Banka mi otela pare!

Post by Truba »

inteza skida 10
:roll:
zvrk

#266 Re: Banka mi otela pare!

Post by zvrk »

cirkus

u sparkasse je 5 km zatvaranje racuna :)
bar su jeftiniji od rfb :)
sema911

#267 Re: Banka mi otela pare!

Post by sema911 »

Black swan wrote:inteza skida 10
:roll:
kod svih je 10 godisnja clanarina za visa karticu
zvrk

#268 Re: Banka mi otela pare!

Post by zvrk »

pa valjda mi je u paketu i ta kartica vesela
famoznih 6 Km u unicreditu
da ne placam sve skupa parcijalno :)
Bosanac sa dna kace

#269 Re: Banka mi otela pare!

Post by Bosanac sa dna kace »

Kakva su vasa iskustva sa Turkish Ziraat bankom?
ja sam kod njih otovorio racun sa Mestro karticom i kad sam pito' kolko kosta odrzavanje racuna oni su men sracunali 40 maraka samo da ga pokrenem:(
to je bilo prije neke 2 godine
jel ta pravila vaze i danas ? jel naplacuju i to ako nema nikakvih radnji na racunu???
shalla

#270 Re: Banka mi otela pare!

Post by shalla »

zvrk wrote:
shalla wrote:@ zvrk

Hvala puno
na kraju zatvorih i racun u Sparkasse
imaju jedan fol: jednom u godini kad im se cefne - skinu ti 5 KM za koristenje kartice za bankomat :s

tj za posjedovanje
Naknada za reizdavanje kartice se koliko ja znam naplaćuje u svakoj banci s tim što se ta naknada skida u onoj godini kad ti se kartica reizdaje (Unicredit svake 4 godine, Sparkasse svake 2 godine), dakle ne svake godine ;-)
I cijena se razlikuje od banke do banke, u UCB je 10 KM, u SPK je 5 KM itd...
Hemera

#271 Re: Banka mi otela pare!

Post by Hemera »

skidaju u intesi 10km godišnje samo otkinu sa računa
rudy81

#272 Re: Banka mi otela pare!

Post by rudy81 »

Bosanac sa dna kace wrote:Kakva su vasa iskustva sa Turkish Ziraat bankom?
ja sam kod njih otovorio racun sa Mestro karticom i kad sam pito' kolko kosta odrzavanje racuna oni su men sracunali 40 maraka samo da ga pokrenem:(
to je bilo prije neke 2 godine
jel ta pravila vaze i danas ? jel naplacuju i to ako nema nikakvih radnji na racunu???
ja otvorila nekad 2010 racun u TZB, trebao mi racun kod njih za jedan period...
uglavnom, dobila maestro karticu i upotrijebila je ne vise od 2-3 puta...pojma nemam jel taj racun jos uvijek aktivan, nit na njemu imam para... da su mi uracunavali te nek mjesecne usluge, odrzavanje racuna itd dosad bi bila u poprilicnom minusu i garant bi me zvali dosad il nekako opomnuli...
BIONA

#273 Re: Banka mi otela pare!

Post by BIONA »

Imam otvoren ziro racun u RFB , koji nije bio aktivan zadnje 2 godine :-) eh sad, kad se pojavim u banci za taj isti racun, sta mogu ocekivati? da nije aktivan? da mi naplate nesto? itd? moram li novi otvarati? stvarno nemam iskustva pa ako neko moze da pomogne, hvala :)
motorola01

#274 Re: Banka mi otela pare!

Post by motorola01 »

BIONA wrote:Imam otvoren ziro racun u RFB , koji nije bio aktivan zadnje 2 godine :-) eh sad, kad se pojavim u banci za taj isti racun, sta mogu ocekivati? da nije aktivan? da mi naplate nesto? itd? moram li novi otvarati? stvarno nemam iskustva pa ako neko moze da pomogne, hvala :)
Koja ti je kartica? Ako je jedna od visa kartica, onda mnozi broj mjeseci x 2KM, a ako je ona stara providna kartica sa obacenim papirom i podacima o broju racuna, onda ne bi trebalo biti nikakve naknade.
BIONA

#275 Re: Banka mi otela pare!

Post by BIONA »

Ta stara providna kartica sa ubacenim papirom, bas si za mustuluka :-D :thumbup:
Post Reply