btw., piše se "austrijski".Mommy's_little_ Monster wrote:realno, ti nemas veze o cemu pricassema911 wrote:sve bih banke koriste isti austriski program
Hm, banka ti otela pare koje ionako nisu tvoje...
Moderator: anex
btw., piše se "austrijski".Mommy's_little_ Monster wrote:realno, ti nemas veze o cemu pricassema911 wrote:sve bih banke koriste isti austriski program
Ali ne rade i u tome je problem ....Gistro_bancho wrote:Gdje si ti Sema radio u banci pa lupaš tako bez pokrića? Koga će banka pozvati tj. službeno obavijestiti kada treba da zbog svog duga prema istoj pređe u E kategoriju? Šta beljezgaš? Banka bi volila da su svi u A kategoriji kako ne bi morala plaćati ogromne troškove rezervacije. Za tvoju i informaciju onih koji ne znaju, E kategorija rizičnosti je totalni otpis za banku, dakle čisti trošak koji se mora evidentirati u poslovnim knjigama.sema911 wrote:vezano za pogresne uplate pdv trebate donijet samo orginalne uplatnice u poreznu i dokaz da ste platili,onaj indigovani papir ,. i da vam izdaju potvrdu iz banke da je uplata sa vaseg racuna il sa vasim potpisom prosla kroz njihov sisttem . ako je greska banke tada oni sve rijesavaju sa poreznom,. neidete nigdje vi u poreznoj se ispuni neki zahtjevi i izjava da ste uplatili taj iznos tada i sve ide sluzbenim putm,. ti odlasci tim direktorcicima po banklama i sl ustanovama slabo pomazu,. ustvari pomazu samo njima jer oni postaju nekim drugima draze jer ko eto nesto radee,,
a vezano za gosp. u intesi za racun niste bili duzni uplatit taj dug jer da vas banka prebaci u E kat treba da vas sluzbeno obavjesti tj da vas pozove na razgovor a prije toga biste dobili koverticu,.
i jos neko napisa za stednu knjizicu da je ugasena a na nj bilo srestava to nemoze da se desi sve bih banke koriste isti austriski program i on nedozvoljava take radnje(dozvoljava al treba znat po serveru petljat)
i kazete skida vam se sa racuna iznosi od0,5 0,001 kpf i manje to ste ostavili negdje na net nesto ste placali jer u bih bi trebalo da je najmanja platezna jedinica 5kpf i ako primjetite slicne stari da vam se skida novac ov+di te do banke duzni su vam sve vratit ima na ugovoru ta klauzula,.,
Što se tiče lika za Intesu, pa možda je isti za sve te godine par puta mijenjao adresu i telefon pa ga banka nije uspjela kontaktirati. Jesi li o tome razmišljao?
Ono što svi trebaju znati jeste da je bankarski sektor najuređeniji od svih sektora u državi i da banke MORAJU 100% raditi po zakonu jer ih je strah drakonskih kazni i tužbi klijenata. Druga stvar je ako neko ne čita ugovor o bilo kojem proizvodu prije nego što ga potpiše. Treća stvar su nadrkani službenici kojih ima skoro u svakoj banci, ali hvala bogu ima i izuzetaka.
Generalno, ja bih volio da su nam svi aspekti društva uređeni kao banke, puno bi ljepše bilo živjeti makar onima koji su civilizovani i pismeni.
milojicabrzi wrote:Neki dan mi dodje na adresu pismo iz Inesa banke u kojem me obavjestavaju o tome da moraju poceti sa slanjem informacija o stanju racuna (kao po zakonu moraju da obavjestavaju klijenta o stanju racuna) te da je naknada za vodjenje racuna 2,50 KM, ali ce mi biti 1,50 KM, ako se odlucim da mi salju e-mailom (kao zbog ekoloske osvjestenosti i sl)...
Imam kod njih racun i el. bankarstvo i sms, pa mi ne treba da me jos neko "obavjestava"...
Zna li neko sta je posrijedi (ako je nesto po zakonu, bilo je po zakonu i ranije, pa mi nisu slali), je li se to neko sjetio kako izbiti klijentu jos koju marku iz dzepa?
Ima li konkretan primjer pa da diskutujemo o tome?veljaca wrote:Ali ne rade i u tome je problem ....Gistro_bancho wrote:Gdje si ti Sema radio u banci pa lupaš tako bez pokrića? Koga će banka pozvati tj. službeno obavijestiti kada treba da zbog svog duga prema istoj pređe u E kategoriju? Šta beljezgaš? Banka bi volila da su svi u A kategoriji kako ne bi morala plaćati ogromne troškove rezervacije. Za tvoju i informaciju onih koji ne znaju, E kategorija rizičnosti je totalni otpis za banku, dakle čisti trošak koji se mora evidentirati u poslovnim knjigama.sema911 wrote:vezano za pogresne uplate pdv trebate donijet samo orginalne uplatnice u poreznu i dokaz da ste platili,onaj indigovani papir ,. i da vam izdaju potvrdu iz banke da je uplata sa vaseg racuna il sa vasim potpisom prosla kroz njihov sisttem . ako je greska banke tada oni sve rijesavaju sa poreznom,. neidete nigdje vi u poreznoj se ispuni neki zahtjevi i izjava da ste uplatili taj iznos tada i sve ide sluzbenim putm,. ti odlasci tim direktorcicima po banklama i sl ustanovama slabo pomazu,. ustvari pomazu samo njima jer oni postaju nekim drugima draze jer ko eto nesto radee,,
a vezano za gosp. u intesi za racun niste bili duzni uplatit taj dug jer da vas banka prebaci u E kat treba da vas sluzbeno obavjesti tj da vas pozove na razgovor a prije toga biste dobili koverticu,.
i jos neko napisa za stednu knjizicu da je ugasena a na nj bilo srestava to nemoze da se desi sve bih banke koriste isti austriski program i on nedozvoljava take radnje(dozvoljava al treba znat po serveru petljat)
i kazete skida vam se sa racuna iznosi od0,5 0,001 kpf i manje to ste ostavili negdje na net nesto ste placali jer u bih bi trebalo da je najmanja platezna jedinica 5kpf i ako primjetite slicne stari da vam se skida novac ov+di te do banke duzni su vam sve vratit ima na ugovoru ta klauzula,.,
Što se tiče lika za Intesu, pa možda je isti za sve te godine par puta mijenjao adresu i telefon pa ga banka nije uspjela kontaktirati. Jesi li o tome razmišljao?
Ono što svi trebaju znati jeste da je bankarski sektor najuređeniji od svih sektora u državi i da banke MORAJU 100% raditi po zakonu jer ih je strah drakonskih kazni i tužbi klijenata. Druga stvar je ako neko ne čita ugovor o bilo kojem proizvodu prije nego što ga potpiše. Treća stvar su nadrkani službenici kojih ima skoro u svakoj banci, ali hvala bogu ima i izuzetaka.
Generalno, ja bih volio da su nam svi aspekti društva uređeni kao banke, puno bi ljepše bilo živjeti makar onima koji su civilizovani i pismeni.
pa koliko ti je inace naknada? ako si imala promet naknada za taj mjesec bi se trebala naplatiti, za ostale ne ...zvrk wrote:zanimaju me iskustva
banka mi ne salje ni elektronski ni printani izvod
4 mjeseca nije bilo prometa nikakvih po racunu
pravilo je kad nema prometa da se ne naplacuje naknada
medjutim
kad sam nakion 4mjeseca imala promet - uredno mi skidaju 8 KM za vodjenje racuna
konta li iko fazon?
zvrk wrote:zanimaju me iskustva
banka mi ne salje ni elektronski ni printani izvod
4 mjeseca nije bilo prometa nikakvih po racunu
pravilo je kad nema prometa da se ne naplacuje naknada
medjutim
kad sam nakion 4mjeseca imala promet - uredno mi skidaju 8 KM za vodjenje racuna
konta li iko fazon?
Hvala punoshalla wrote:@ zvrk
UniCredit ne naplaćuje naknadu za vođenje računa ako u tom mjesecu nema transakcija, Sparkasse i Raiffeisen da (SPK 1,5, raiffeisen ja mislim 1,9), to su interni akti svake banke ponaosob, nema univerzalnog pravila...
kod svih je 10 godisnja clanarina za visa karticuBlack swan wrote:inteza skida 10
Naknada za reizdavanje kartice se koliko ja znam naplaćuje u svakoj banci s tim što se ta naknada skida u onoj godini kad ti se kartica reizdaje (Unicredit svake 4 godine, Sparkasse svake 2 godine), dakle ne svake godinezvrk wrote:Hvala punoshalla wrote:@ zvrk
UniCredit ne naplaćuje naknadu za vođenje računa ako u tom mjesecu nema transakcija, Sparkasse i Raiffeisen da (SPK 1,5, raiffeisen ja mislim 1,9), to su interni akti svake banke ponaosob, nema univerzalnog pravila...
na kraju zatvorih i racun u Sparkasse
imaju jedan fol: jednom u godini kad im se cefne - skinu ti 5 KM za koristenje kartice za bankomat :s
tj za posjedovanje
ja otvorila nekad 2010 racun u TZB, trebao mi racun kod njih za jedan period...Bosanac sa dna kace wrote:Kakva su vasa iskustva sa Turkish Ziraat bankom?
ja sam kod njih otovorio racun sa Mestro karticom i kad sam pito' kolko kosta odrzavanje racuna oni su men sracunali 40 maraka samo da ga pokrenem:(
to je bilo prije neke 2 godine
jel ta pravila vaze i danas ? jel naplacuju i to ako nema nikakvih radnji na racunu???
Koja ti je kartica? Ako je jedna od visa kartica, onda mnozi broj mjeseci x 2KM, a ako je ona stara providna kartica sa obacenim papirom i podacima o broju racuna, onda ne bi trebalo biti nikakve naknade.BIONA wrote:Imam otvoren ziro racun u RFB , koji nije bio aktivan zadnje 2 godineeh sad, kad se pojavim u banci za taj isti racun, sta mogu ocekivati? da nije aktivan? da mi naplate nesto? itd? moram li novi otvarati? stvarno nemam iskustva pa ako neko moze da pomogne, hvala