pestalozzi wrote:bubavi1 wrote:Staracki dom...rijetko kad da se radi 40sati sedmicno, pretezno manje, pa provjeri, da ne ispadne do dobijes 2500chf bruto, od toga odbijes zdravstveno osiguranje, stanarinu i na kraju ne ostane dovoljno za hranu. Zurich ima velik standard ali su i cijene puuuuuno jace, zato OPREZ!!!
nemoj da obezhrabrujes covjeka glupostima, on ako potpise ugovor dobice mjesecnu platu, a onda mu moze biti svedno koliko sati ce sedmicno raditi. prekovremeni rad se placa, dok minus sate mu zakonski nesmiju odbiti.
duzan ih je naraditi, ali posao mu mora naci poslodavac. neznam odakle ti to da se radi manje od 40 sati. nisu svicarci budale.
zürich jeste po standardu jedan od najjacih u ch (sve su im banke tu). za isti posao dobices vecu platu nego naprimjer u kantonu glarus ili schwitz, ali ces i za stan u cirichu da platis vise. cijena hrane je u cijeloj ch ista.
recimo da dobijes platu 5000 franaka, 11% su ti odbici(penziono x 2, osiguranje za nesrecu, osiguranje ako ostanes bez posla i sl.). zdravstveno osiguranje je(uzecemo neki prosjek) oko 300 franceza. stan 1000 franaka. znaci na kraju mjeseca imas oko 3000 za hranu i zivot. ako si sam(pretpostavljam da jesi) mozes od toga da zivis vrlo dobro i da jos ustedis. drugacije bi izgledalo da si sa zenom i dvoje djece. tad bi bilo knap, ali opet ne bi oskudjevali ni u cemu.
samo hrabro i puno srece.
Opet ponavljam u starackim domovima rijetko se radi 40 sati sedmicno, jesi li ikad vidio na ponudama 20%, 40%, 80% itd, eh pa to je to.
Oslonit ce se na punu platu koju si pogodio pa onda pretvori u 40-60 ili 80%
A sto se tice odbitaka kod mene se krece oko 8% neznam odakle tebi 11%, hajd mozda razlika izmedju kantona do kantona...
Za ostale, cijena KK zavisi od vaseg lokaliteta, godiste itd imaju za to skalu. Ja sam kod Assure licno i povoljnija mi je.
Jos da preciziram, u CH, jednom kada pogodis platu, nema posle 6 mjeseci da trazis povisnjicu, to oni sami odlucuju, a takodjer nije dobro doslo da racunas po nasim standardom, recimo: 4000CHF bi mi bilo dosta kontajuci da je to 6000KM, neide to tako. Zato ponavljam imas stranice gdje ima Lohnrechner, stavio malo prije, i provjeri koliko bi ti bilo sprem tvojoj situaciji.
A za sledecu suprugu ako dobijes B dozvolu i kada se budes vjencao, supruga bi trebala takodjer dobiti B dozvolu...ali to provjeri obavezno, znaju zafrkavati kada je pitanje kvota.
Ja kada sam bio dosao prije 8 godina u CH s FRancuskim drzavljanstvom, zena je tada imala jos bosanski pasos, pa su je za malo htjeli protjerati, nije bila drzavljanin EU..od tada je dobila drzavljanstvo nisu nas vise zafrkavali. U tvom slucaju dolazis pretpostavljam s bosanskim drzavljanstvom, a zena bi se trebala vjencati posle vaseg dolazka u CH, pazi da to ne protumace kao lazni brak!!
Pozdrav